20-08-03

Wie van citaten houdt of graag een Quote of the Day op z'n w

Wie van citaten houdt of graag een Quote of the Day op z'n webpagina wil kan terecht op de Quotations Page. Je hoeft niet beroemd te zijn om straffe uitspraken te doen, vindt de maker van Unfamous Quotations. Andere mensen vervallen dan weer liever in een cliché.

10:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-08-03

Be my guest: Thunder

President Bush heeft vandaag een reikende hand uitgestoken naar de bloggemeenschap. Hij biedt de mogelijkheid aan om volautomatisch het laatste nieuws over zijn verkiezingscampagne door te geven aan hun lezers. Thunder vond het volgende stukje niet passen op zijn eigen blog, maar maakt graag gebruik van het Be my guest-vrij podium.

Wie kent de boodschap nog die grandmaster flash de wereld meegaf in 1981. Meer dan twintig jaar geleden was het een boodschap over de teloorgang van het beloofde land, de Verenigde Staten van Amerika.

I can’t walk through the park ‘cause it’s crazy after dark
Keep my hand on my gun ‘cause they got me on the run
I feel like a outlaw, broke my last glass jaw
Hittin’ ‘em and sayin’, “You want some more,” livin’ on a seesaw

Zoveel jaren later kunnen we enkel vaststellen dat de toestand alleen maar slechter is geworden. O ja ze hebben een suprematie in de wereld en velen kijken naar hun op. Maar wat hoorde ik onlangs van een buitenlander die in de VS woonde: In het buitenland zijn zij de enige superpower, het land dat alles aankan maar intern is het een derde wereld land. Vind je wat overdreven deze uitspraak? Misschien, maar hoe definiëren wij een derde wereld land? Wanneer het grootste deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft en er meestal een selecte groep van heel rijken is die niet bereid is om ook maar het minste van hun rijkdom te delen. Als we onze maatstaf nemen van armoedegrens, wat toch kan voor een ander "rijk" land, dan leven de meeste Amerikanen eronder. Harde cijfers gewenst, wel lees het er maar eens op na bij historicus Michael Parenti.

Om een revolutie in eigen land te voorkomen starten ze om de zoveel jaar in het buitenland een oorlog. Zo krijgen ze alle Amerikanen weer achter hun vlag, al gaat dat dan ten koste van vele slachtoffers but anyway who cares. Ze krijgen de leiders die ze verdienen denk je dan, maar de huidige president is niet eens verkozen met een meerderheid achter zich. Grappig in dit opzicht is hun poging om Charles Taylor (Liberia) voor het internationaal strafhof te brengen, het strafhof dat ze niet willen erkennen gezien er wel eens meerdere Amerikanen terecht kunnen komen.

God bless Bush's America, God help us all.

Is er nog hoop voor de Amerikanen? Jawel, zolang ze ook nog medeburgers hebben als Michael Moore, Michael Parenti en vele anderen. En was het niet Beckett die zei: We are all born mad. Some remain so.

Thunder

22:32 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Op Poëzie 2003 wordt dit jaar de poëzie-performer van het

Op Poëzie 2003 wordt dit jaar de poëzie-performer van het jaar gekozen. Dichters worden op de planken geduwd en de manier waarop ze hun werk brengen is van minstens even groot belang als de kwaliteit van hun schrijfsels zelf. Deelnemers kunnen tot 5 september inschrijven via bovenvermelde site, de eerste kwalificatieronde wordt gehouden op zondag 7 september 2003 (vanaf 10u) in de Fantast te Gent. Een tweede ronde volgt op vrijdag 19 september om 22u in de Minardschouwburg, de finale op 21 september (21u) in dezelfde schouwburg.

16:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-08-03

Iedereen weet wel zo'n beetje wat er in de dagboeken van

Iedereen weet wel zo'n beetje wat er in de dagboeken van Anne Frank staat, of heeft ze zelfs gelezen, maar dankzij deze site kom je eindelijk te weten hoe die dingen eruitzagen. Zo'n on-line tentoonstelling heeft wel iets, als je er voor in de stemming bent, tenminste.  Native Americans geeft een aardig beeld van hoe Indianen door de eeuwen heen afgebeeld werden in Amerika en ver daarbuiten.  African Ceremonies bevat dan weer een massa foto's uit het traditonele Afrika vandaag.  Forgotten NY, tenslotte, probeert uit het oog verloren stukjes New York vast te leggen voor de eeuwigheid.

Afbeelding: [McCain Auditorium]

20:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-08-03

We moeten hoofddoekjes belachelijk maken

Laat het niet gezegd zijn dat ik mensen aanspoor om thuis te blijven zodat ze naar TV kunnen kijken, maar de Zomergasten van deze week zou (samen met die over Van Agt) wel eens de meest intrigerende van de hele reeks kunnen worden.  Te gast is niemand minder dan Hafid Bouazza, die erop staat als een Nederlands schrijver omschreven te worden.  En inderdaad, maar weinig mensen slagen erin om zo creatief met deze taal om te gaan als hij.  Tegelijk maken een Marokkaanse origine en een opleiding als arabist natuurlijk ook deel uit van zijn identiteit.  In Vlaanderen was vooral zijn verhalenbundel De voeten van Abdullah een succes, recent schreef hij voor Toneelgroep Amsterdam een mooie bewerking van Othello.  Wat de avond interessant maakt zijn de controversiële standpunten die deze schrijver ongetwijfeld weer zal innemen over de Islam.  Volgens hem moet Nederland moslims veel meer op hun verantwoordelijkheden aanspreken: "Nederland slikt teveel onzin van moslims.  Ik heb geleerd van de wijze woorden van Frank Zappa: Remember, there's a big difference between kneeling down and bending over."  Er zullen ondermeer fragmenten getoond worden uit een zeer omstreden documentaire over de executie van een Saudi-Arabische prinses Misha'al en haar minnaar in 1977. Saudi-Arabië beschouwde de film als een ernstige belediging van de islam.

Afbeelding: [Annemaries bloemlezing]

10:50 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

16-08-03

Als er in Zomergasten (VPRO) van vorige week met Paul de Lee

Als er in Zomergasten (VPRO) van vorige week met Paul de Leeuw een enkel memorabel moment zat, dan was het wel de videoclip van Toon Hermans' liefdesliedje De Appels op het Tafelsprei, gezongen door Mathilde Santing (op haar CD Matilde Matilde, of de Tribute aan Toon-CD Een nieuwe jas met diverse artiesten, laat iets weten als je me een beeld of geluidsclipje kan bezorgen).  In haar handen wordt het liedje een echte knuffelode aan de vrouwenliefde, en de video (in een regie van Erwin Olaf) is gestileerd mooi. 

Mijn liefdesliedje is gemaakt
van lachjes die je lacht
van warme broodjes bij het ontbijt
en van die kleine stukjes nacht
van stiekem zitten kijken
ik naar jou en jij naar mij
en van de appels op de tafelsprei

4 maten glimlach, 4 maten droef
4 maten sofa, 4 maten poef
4 maten blij zijn, 4 maten rouw
dat is m’n liedje voor jou

Mijn liefdesliedje is gemaakt
van kleine stukjes zoen
en van papieren vliegers
kinderstemmen in het groen
van bladeren van september
en een sterrennacht in mei
en van de appels op de tafelsprei

4 maten heide, 4 maten kust
4 maten forte en 4 maten rust
8 maten liefste, vergeef het me nou
dat is m’n liedje voor jou

4 maten heide, 4 maten kust
4 maten forte, en 4 maten rust
8 maten liefste, vergeef het me nou
dat is m’n liedje voor jou

Afbeelding: [Choosy's Mathilde Nu]

17:25 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

15-08-03

Iedereen voelt zich wel eens zoals Groucho Marx: "I don't w

Iedereen voelt zich wel eens zoals Groucho Marx: "I don't want to belong to any club that will accept me as a member", maar waar trek je de grens ?  Vandaag is de grootmeester van dit gevoel waarschijnlijk Lars von Trier.  Hij heeft een bijzondere voorliefde voor kneusjes, mensen die eigenlijk te goed zijn voor deze wereld.  Al zijn hoofdpersonages hebben er iets van mee, in Europa, Breaking the Waves. Dancers in the Dark, Idiots... Maar vooral in Dogville is hij er in geslaagd een verfijnde zedenstudie neer te zetten over de manier waarop pure goedheid een samenleving compleet kan ontwrichten.  Toch blijft Robin Williams één van mijn lievelingskneusjes, met zijn vertolking van Sy in One Hour Photo heeft hij de liefste sociopaat ooit neergezet.  Je kan niet anders dan sympathie hebben voor het kereltje, en toch is overduidelijk dat Volkert van der Graaff niet ver weg is.  Wat achterblijft is een wrang gevoel. Plots begrijp je een klein beetje wat er in dat hoofd moet omgegaan zijn.  Met duivelse slechtheid hoeft dit niks te maken te hebben, wel integendeel.  En toch kan zo'n zinloze moord het 'logische gevolg' zijn.  Slisse jong, 't leven zit soms raar ineen.

Afbeelding: [Salon.com]

12:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-08-03

Be my guest

Ik heb me voorgenomen om hier nu en dan eens een gastschrijver aan het woord te laten.  Bijvoorbeeld medebloggers, zo'n verandering van omgeving kan best verfrissend zijn, maar even goed mensen die verder zelfs niks met internet te maken hebben.  Het voornaamste criterium is dat ze iets te vertellen hebben wat mijn lezers misschien wel eens leuk zouden kunnen vinden.  Binnenkort!

Afbeelding: [Graffiti International]

12:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Behalve de inwoners kunnen weinig mensen het zeggen, maar gi

Behalve de inwoners kunnen weinig mensen het zeggen, maar gisteren was ik in Watou door omstandigheden die nu eens helemaal niks met kunst te maken hadden.  Al heb ik natuurlijk wel meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt.  De (op deze blog nog) onvolprezen Leeskamer wees me in de richting van een reeks impressies op Bieslog, en dat geef ik graag door.  Wat nog eens benadrukt dat blogs, net als Kazaa en andere muziekuitwisselingsprojecten, P2P-netwerken zijn.  Informatie verspreidt zich als een lopend vuurtje doorheen een interactieve gemeenschap, waarin iedereen zowel gebruiker is als actief eigen bijdragen levert.  Een tijdschrift als The Spokesman Review probeert dit soort persoonlijke getuigenissen te integreren in haar verslaggeving.  Tijdens verkiezingscampagnes of de oorlog in Irak stoppen ze gewoon een aantal betrokken personen een blog in handen.  De Fagan Finder verzamelt de resultaten uit zowat alle zoekorganen naar en in blogs op een pagina.  Blogging-news doet dan weer een poging om dagelijks de beste artikels te verzamelen in verschillende domeinen (je kan headlines overnemen op je eigen blog of in een aggregator).

Afbeelding: [Amby Import]

10:11 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

11-08-03

Sanguis sum

In 2001 creëerde Jan Fabre zijn barokke bloedlitanie Je suis Sang voor de Cour d'Honneur van het Palais des Papes in Avignon.  Dit jaar zou het stuk daar hernomen worden, maar die vlieger ging niet op. Van 22 tot 26 augustus is een aangepaste versie te zien in de Singel.  Ik ben erin geslaagd om een beeldfragment op te snorren, maar hun server raakt regelmatig overbelast, vrees ik. 

Ook in Frankrijk maakte Fabre controversiële reacties los, in le Figaro schreef Frédéric Ferney: “c’est « tout le problème des Français », « épris de perfection, raffinés et scrupuleux dans [leurs] émois. Nous avons un cerveau. Les Flamands [Jan Fabre est Flamand] ont un corps.” (artikel) 

En alles draait hier om die instinctieve lichamelijkheid, waarmee Fabre onze illusies over de zogenaamde beschaving van vandaag tracht uit te hollen.  De middeleeuwse mens onderscheidt zich enkel van dieren door de systematische en bewuste bloeddorstigheid waarmee hij zijn instincten botviert, en sinds die tijd is er maar weinig veranderd.  Net zoals de personages in het stuk proberen om zich te bevrijden van hun bloedschuld, wil het bloed zich losmaken uit de aderen van hun lichamelijkheid. Die moet plaats ruimen voor een nieuwe, puur vloeibare vorm.  Bloed, dat zichzelf onophoudelijk zuivert en daardoor boven alle morele en andere wetten staat: "Personne ne justifiera mon corps / Je suis sang…”

Afbeelding: [de Singel]

12:56 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-08-03

Hoe Lang is een Gnom, en hoe ziet hij eruit ?  Naar verlui

Hoe Lang is een Gnom, en hoe ziet hij eruit ?  Naar verluidt ligt de arme ziel levend begraven, ergens in Vlaanderen. Het Tuinkabouter Bevrijdings Front is ontsteld en heeft meteen een grootscheepse zoekactie gelanceerd hier op onze blogjes.

08:48 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-08-03

Mobberkont

Intussen was België ook al aan de beurt. Al snel werd duidelijk dat niemand zich veel aantrok van de eigenlijke bedoeling van zo'n mob: een anonieme massa een vooraf onbekende en zinloze flitsactie laten uitvoeren. Achter zo'n mob horen per definitie geen individuen te staan, die bestaan op zo'n moment gewoon niet. Maar de laatste paar dagen was een vrolijk gevecht aan de gang tussen de ego's van organisatoren die de 'eersten' wilden zijn. Zo'n actie is geheim tot op het laatste moment, ook en vooral voor de pers. Gent en Brussel kondigden gewoon op voorhand publiek en in detail aan wat ze precies van plan waren, Antwerpen hield de exacte plannen "geheim", maar er waren meer persmensen ('Mama, waarom doe je zo raar') dan deelnemers. Het 'what the fuck is going on here ???'-gehalte ligt niet zo hoog als er camera's in de buurt zijn. De acties waren zowiezo niet erg verbijsterend. Gent scoorde qua originaliteit op dat vlak misschien nog het beste, waar trouwens ook uitdrukkelijk gevraagd was om niet met de pers te praten en meteen na de actie terug naar huis te trekken. Maar een mens moet érgens beginnen, en de komende dagen volgen her en der nog allerlei herkansingen. Intussen lijkt ook het startsignaal gegeven voor marketingjongens om je naar hun events te lokken, de domeinnamen zijn al opgekocht. België, een land van surrealisten of toch maar weer van vrolijke afsluiter-hypes voor een VTM-nieuwsuitzending ? Een simpele oplossing: Flash your ass...

19:34 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-08-03

Kom, Kommertijd, Kom

Daarnet hebben de Flash mobs het BBC nieuws gehaald (zie m'n vorige bericht), hilarische beelden van een paar honderd mensen die allemaal tegelijk neerploffen in de zetels van een meubelwinkel in Londen en druk beginnen te telefoneren:

The mobsters met up in one of three Soho pubs and awaited instructions about where the final mob was to rally and what it was to do.

Final instructions involved descending on the Sofa UK store on Tottenham Court Road, appreciating the furniture on show and then ringing a friend on a mobile phone and talking about it without using the letter 'o'.

Disaster almost struck as Sofa UK had closed early but its owner Derrick Robinson returned to open up when he saw a crowd forming outside his store.

"It works because there is no ideological point behind it," said Zee, the 40-year-old Londoner behind the capital crowd-puller.

"You just chill out and have fun. It's too hot for anything else."

(volledig artikel)

Hoe lang zal het duren voor dit fenomeen een ideologisch of een commercieel staartje krijgt ?

15:01 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Och, ik weet het wel.  Een gouden tip bij het maken van een

Och, ik weet het wel.  Een gouden tip bij het maken van een website is: pick a subject and stick to it.  Deze blog beschouw ik meer als een los samenraapsel met enkele terugkomende accenten, die op de een of andere manier een reflectie zijn van wie ik ben.  Alhoewel, ik blijf ontkennen dat volgend onderwerp ook maar iets over mijn persoonlijke toestand zegt, laat dat duidelijk zijn:  Indische Gouden Regen, ook wel bekend als Casse-muette, is een Afrikaans wondermiddeltje waarmee je stoelgang weer een aangenaam vloeiend tijdverdrijf wordt.  De vruchten hebben veel weg van een lange, ebbenhouten matrak en bevatten een soort pastilles, waarvan je er 2 of 3 per avond mag opzuigen.  Nu is mijn vraag: weet iemand toevallig waar je die dingen hier in België kan vinden ?  't Is nogal dringend, eigenlijk.

Afbeelding: [World Records]

12:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-08-03

Het is intussen zo heet geworden dat mijn inkt overdag snell

Het is intussen zo heet geworden dat mijn inkt overdag sneller verdampt dan ik kan schrijven. Daarom alleen een kort nachtelijk tussendoortje: Zin in een Skyblog meeting of een heuse party ? Spui je mening bij Sven & Ann of Thunderke. Men zegge het voort. Ik stel vast dat er duchtig gebruik gemaakt werd van m'n nieuwe navigatiemenu, al kan dat natuurlijk een tijdelijk effect zijn. Het leek me leuk voor nieuwe bezoekers en voor wie hier via een searchengine verzeild raakt. Een gemiddelde van 2 pageviews per bezoeker was in elk geval een enorme stijging. Het scriptje blijkt echter niet helemaal compatibel met de Skyblogs, het interfereert ondermeer met het comment-systeem. De code voor de liefhebbers.

23:54 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

05-08-03

De Submarine Channel is een verzameling multimedia projecten

De Submarine Channel is een verzameling multimedia projecten, die optimaal gebruik proberen te maken van de navigatiemogelijkheden die Flash biedt om je door allerlei informatie te loodsen.  Er is teveel om alles te gaan opnoemen, maar bekijk zeker de beeldgedichten (Dicht/Vorm), verder zijn er on-line novels (Jonni Nitro, Mind my gap), verhalen (City Tunes, Chunks), een document over Amerikaanse cultuur sinds de 60's (De Amerikaan), film shorts, animaties, semi-tijdschriften (Geekchic),...  Hier ben ik nog even zoet mee!

Afbeelding: [Naval Technology]

16:12 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-08-03

Een bezoekje aan de blog van Kuik-eendje (ze heeft inderdaa

Een bezoekje aan de blog van Kuik-eendje (ze heeft inderdaad wel dat guitige van Amélie, niet ?) deed me zin krijgen, niet alleen om vanavond zelf te koken, maar ook om bij wijze van aperitiefje wat Toon Tellegen te lezen onder de plu op het terras, in deze hitte liefst iets verfrissend over vrieskou of zo. Karen heeft het, gezien haar alias, blijkbaar nogal voor zijn fabels, maar de gedichten van de beste man mogen er ook zijn.  Dit is trouwens de GNOOK-map voor Tellegen, bekijk zelf maar even of je het er mee eens bent.  Het Global Network of Dreams verzamelt verder ook nog GNUSIC en GNOVIES. 

Ik heb het koud en schrijf een gedicht.
Als het af is trek ik het aan,
zoals ik een hemd aantrek
of de herinnering aan mijn moeder.
Ik kijk in een spiegel.
Het is een goed gedicht. Iets te blauw misschien,
en iets te kort.
Ik doe mijn jas aan. Het is winter.
Ik sla mijn kraag op en ga naar buiten.
Laat het maar sneeuwen, nu!
Laat het maar zeer streng vriezen!

Ik wandel en sta stil.
Ik heb het gevoel dat ik stik.
Ik had een ander gedicht moeten schrijven, een lyrisch gedicht
of een elegie
of misschien wel een ode, met lossere strofen,
iets roods…

De eenvoud rijdt voorbij op een brullende Kawasaki.

Achter een boom doe ik eerst mijn jas uit.
Dan probeer ik het gedicht uit te trekken.
Het knelt, het geeft niet mee.
Ik probeer het te verscheuren. Maar tevergeefs.
Ik denk aan Jason en Medea en de glinsterende golven van de Aegeïsche zee.

Ik moet nog verder. Maar zo kan ik niet verder.
Zo gaat het nu altijd.

Afbeelding: [Wencke]

17:16 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-08-03

(Klik HIER voor je begint te lezen !)Of ik nu ga of thuisbli

(Klik HIER voor je begint te lezen !)
Of ik nu ga of thuisblijf, Dranouter lapt het me elk jaar.  Heimwee naar de straten van Dublin, de kusten van Dingle en de bergen van Donegal.  De mensen, de muziek, het land waar ik ooit een jaartje mocht leven...  Niet dat ik terug wil, want mijn Ierland van die dagen zal ik er niet meer vinden, maar *damn*, ik mis het gevoel dat me daar telkens weer overviel.  Overweldigd door zoveel eenvoud...

A Stor Mo Chroi, when you're far away
From the house that you'll soon be leaving,
Sure it's many a time by night and by day
That your heart will be sorely grieving.
For the stranger's land may be bright and fair,
And rich in all treasures golden.
You'll pine, I know, for the long, long ago
And the heart that is never olden.

A Stor Mo Chroi, in the stranger's land
There's plenty of wealth and wailing.
Though gems adorn the rich and grand
There are faces with hunger pailing.
The road may be weary, and hard to tread
And the lights of the city blind you.
Oh turn, A Stor, to old Erin's shore
And the ones you have left behind you.

A Stor Mo Chroi, when the evening's mist
In the mountain and meadow is falling,
Oh turn, A Stor, from the throng and list
And maybe you'll hear me calling.
For the sound of a voice that you seldom hear
For somebody's speedy returning.
Aroon, aroon, Oh, won't you come back soon
To the one who really loves you.

(oa The Chieftains)

Afbeelding: [Zach Blocker]

22:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

02-08-03

All That Matters / Arcadim / Bieslog / Boekblog / Cantum /

All That Matters / Arcadim / Bieslog / Boekblog / Cantum / Consumptive / De Leeskamer / Suds and Soda / IdiotdeProfundis / Il Grand'Inquisitor / Johnny English / Blogtips / Kaat 2.0 / Librarian / Luna Papa / Misdruk / Morgaine / Raath / Fuckhedz / Robbedoeske / Steffest / Tafelzoetstof / Tekenlog / Tomzzz / VH's Flying Circus / wchulseiee / Webzucht / Zabriskie Point

Afbeelding: [Free Foto]

19:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Een andere term die in deze discussie wel eens opduikt is "g

Een andere term die in deze discussie wel eens opduikt is "googlewashed", een uitdrukking wordt beroofd van zijn oorspronkelijke betekenis omdat Google consequent naar sites verwijst die het woord op een andere manier gebruiken (of misbruiken).  Orlowski haalt het vb. aan van de term "second superpower" als verwijzing naar de nieuwe macht van de publieke opinie tijdens de anti-oorlog protesten.  De term werd opgepikt door ondermeer Kofi Annan, en dan werd plots een blog opgericht die de uitdrukking in een ander (politiek) verband gebruikt.  Na 42 dagen was er in Google geen spoor meer van de oorspronkelijke betekenis van het woord, dat alleen nog verband leek te houden met die specifieke strekking. 

13:16 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Blogspam

Is het jullie al opgevallen hoe snel de artikels in je blog opgepikt worden door Google ? Een goeie zaak zou je denken. Hoe meer lezers, hoe beter, toch ?  Volgens sommigen begint hier echter een groot probleem te ontstaan, er is volgens hen ronduit sprake van Google spamming door blogs, die telkens wanneer één van hen iets schrijft allemaal naar elkaar beginnen te linken en zo (ongewild) de zoekresultaten van search engines blokkeren. De “echte” sites zouden hierdoor onvindbaar worden. Een onderzoekje relativeert een en ander. Anderen (zie Deconstructing Matt's Google blog spam example, 23 juli) zeggen dan weer dat blogs juist een positieve bijdrage kunnen leveren. Vaak wordt de informatie in blogposts op een meer ‘natuurlijke’ manier geformuleerd, die dichter aanleunt bij de zoektermen die mensen geneigd zijn te gebruiken. Zolang een blog doorlinkt naar de oorspronkelijke info is er dan geen probleem, integendeel. Dat is in elk geval wat ik zelf probeer te doen, informatie “vindbaar” maken voor anderen. En waar mogelijk natuurlijk mijn links verzorgen en relevante bronnen vermelden. Het is toch ook niet ondenkbaar dat iemand op een blog ook iets nuttigs te vertellen heeft in verband met een bepaald onderwerp ? Zoals VH hier een tijdje geleden zei: "Het is vaak moeilijk om relevante, goed gemaakte, en volledige sites over een onderwerp te vinden. Google levert je wel honderden referenties op, maar door het bos zie je vaak de bomen niet meer. Portaal-sites zijn geen oplossing want ze zijn vaak puur commercieel geïnspireerd. Via berichten als deze krijg je de goeie sites aangereikt.”  Een voorbeeldje: wie in Google “Theo en Thea filmpjes” intikt zal mij in de Top Vijf vinden, de echte site van Achterwerk in de Kast waar de filmpjes staan komt in het HELE lijstje gewoon niet voor. Dit is een veel voorkomend probleem bij Flash-sites, omdat Google die dan weer helemaal niet kan “lezen”. Ben ik dan onderdeel van het probleem of van de oplossing ? In een ideale wereld misschien, als er niet iets anders was, eigen aan de manier waarop blogs gemaakt worden. Voor Google bestaat een blog maar uit 1 pagina, en op mijn “voorpagina” is die oude comment over Achterwerk in de Kast allang verdwenen. Iemand die hier terechtkomt zal dus hoogstwaarschijnlijk skippen naar de volgende in het zoeklijstje, in het beste geval kan hij/zij mijn hele archief beginnen doorlezen. (N.av. nieuwsoverzichtje bij Erwin Vanderzande)

Afbeelding: [Yo Rim]

10:48 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-08-03

[Whois]

De peetvader van deze blog, Samuel Beckett, is hier nog niet aan bod gekomen.  Zijn stukken worden door mensen die alleen oppervlakkig van hem gehoord hebben wel eens omschreven als neerslachtige nonsens over hoe uitzichtloos alles wel niet is en waar kop noch staart aan te krijgen valt.  Het tegenovergestelde is waar, eigenlijk.  Beckett was ook en vooral een meester in ironie, hij gebruikte lichtvoetigheid als wapen tegen de behoefte om overal zin aan te geven.  Tijdens goeie opvoeringen wordt dan ook vooral veel gelachen, en als je buitenkomt kan je er weer even tegen.  Verder bleef hij zijn leven lang schrappen en reduceren, alsof hij zich wou bevrijden van de beperkingen die zijn woorden hem oplegden, tot hij ze uiteindelijk amper nog nodig had.  19 van zijn stukken werden verfilmd in een schitterend project, Beckett on Film, met de beste regisseurs, acteurs en actrices van het moment.  Wie slim was liet de video vrolijk ruisen toen de reeks een tijdje terug integraal uitgezonden werd door VPRO, de rest is aangewezen op de DVD-box.  Her en der staan nogal stiekem een serie clipjes verborgen op de website, voor jullie gemak heb ik ze hier nog eens verzameld:

Maar over het beeld dat iedereen al heeft van Beckett wou ik het eigenlijk in deze post niet hebben.  Minder geweten is dat de schrijver zijn Nobelprijs voor Literatuur in 1969 in de eerste plaats te danken had aan zijn romans.  Iets zwaardere kost dan zijn toneelstukken, dat wel, maar meer dan de moeite.  Ten tijde van En attendant Godot was de auteur al beroemd dankzij de trilogie Molloy, Malone meurt en L'innommableMolloy houdt je als lezer gevangen in het perspectief van een verloren ik-persoon, die eigenlijk geen flauw benul heeft van wat er om zich heen gebeurt.  Hij schrijft wild om zich heen, maar dat helpt hem niet echt om er meer vat op te krijgen, alles blijft uiteindelijk een groot vraagteken.  Het tweede deel van het boek is de zoektocht van Moran, een meer gedisciplineerd personage, naar Molloy, die uitmondt in een zoektocht naar zichzelf. In Malone meurt nadert het einde van het hoofdpersonage met rasse schreden.  Vanop zijn ziekbed maakt hij een inventaris op van zijn bezittingen, zijn toestand. Hij doet grappige pogingen om een verhaal te vertellen over een fictief personage, maar verraadt voortdurend dat hij het gewoon over zichzelf heeft.  Met L'innommable komt Beckett dicht in de buurt van Joyce.  Er is amper nog sprake van een hoofdpersoon, het boek is gewoon één lange gedachtenstroom: "... de deur die opengaat op mijn verhaal, het zal ik zijn, het zal het zwijgen zijn, waar ik ben, ik weet het niet, ik zal het nooit weten, in het zwijgen weet men niet, men moet doorgaan, ik zal doorgaan." Voor wie alles in de oorspronkelijke taal wil lezen: vanaf Molloy is Beckett in het Frans beginnen schrijven, hij maakte zijn vertalingen naar het Engels wel zelf.

Afbeelding: [Amazon]

15:09 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

31-07-03

Het valt op hoe vrouwonvriendelijk sommige van de skynetblog

Het valt op hoe vrouwonvriendelijk sommige van de skynetblogs zijn.  Ik zie het als mijn persoonlijke plicht om daar iets aan te doen.  Om de balans weer een beetje in evenwicht te brengen, dit spiegeltje aan de wand bij de voorbereidingen voor jullie volgende date.  Anderen hebben dan weer in het dagelijkse leven behoefte aan een beetje ondersteuning.  Ook aan wie z'n hubby soms een tijdje moet missen is gedacht, zeker als je alleen soms moeilijk in slaap raakt...

Afbeelding: [Lilith, Spunk Library]

17:18 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Festivalkoorts ? 't Is vroeg, maar...

Het wordt zo ongeveer tijd om te gaan reserveren voor het Theaterfestival, het jaarlijkse overzicht van de meest relevante stukken in het Nederlandse taalgebied.  De keuze van dit jaar wordt 'eigenzinnig' genoemd, het festival is zeker geen doorslagje van opvoeringen die tijdens het afgelopen jaar de meest lovende recensies gekregen hebben.  Van 28 augustus tot en met 6 september kan je terecht in Antwerpen (of van 4 tot en met 14 september in Amsterdam), om er de stukken te gaan bekijken.  Er is ook een uitgebreid randprogramma en een aparte prijs voor jeugdtheater.  Eigenlijk haat ik dat reserveren, weken en soms zelfs maanden op voorhand bepalen waar je op een specifieke avond zin in zal (moeten) hebben, maar steeds vaker is het dat of thuisblijven.  Jaarabonnementen zijn nog een graadje erger, dan krijg je ergens in mei of juni het programmaboekje van je favoriete cultureel centrum in de bus met een paar toverformules en vooral veel opgefokte, bloemrijke, maar nietszeggende persteksten van gezelschappen die zelf ook begot nog niet weten hoe hun stukken er in 's hemelsnaam uit zullen zien.  "Een well-made play, met een goed begin, een goed midden en een goed einde." Sommige gezelschappen zouden veel liever niet meedoen aan die duimzuigerij en dat staken ze dit jaar niet onder stoelen of banken: "Voorlopig laten we niet in onze kaarten kijken.  Niet alles is mogelijk, maar toch heel veel, zo blijkt.  Wait and see." Toen iemand op de radio vroeg waar de titel voor een stuk vandaan kwam kreeg hij als antwoord: "We moesten een jaar op voorhand iets verzinnen voor de programmaboekskes, en we hadden nog geen letter op papier staan. Dan hebben we maar iets gekozen dat over alles en niks kon gaan."  Dat is het voordeel van dit festival, natuurlijk.  De stukken hebben zich al bewezen en zijn uitgebreid gedocumenteerd.  Je kan veel vinden op de site van het festival zelf, ter aanvulling links in de Backlog of hier m'n eigen (onvolledige) overzichtje met homepages van gezelschappen, en een paar links naar on-line theatermagazines.

Het Theaterfestival 2003

Flitsend Nederlands theatermagazine, met minirecensies en op dit moment veel aandacht voor zomerfestivals.
Leuk webzine met veel recensies en een goeie smaak, zie ook de Urbanradio* in de linkerkolom van deze blog. Organiseren ondermeer ook een evenement in de marge van het Theaterfestival.
Een gelijkgezind algemeen-cultureel webzine, met iets andere accenten.
Magazine van Vlaams theatercriticus Roger Arteel.
Eigen site van een theatercriticus.

10:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-03

Kunsten is een leuke weblog die de nadruk legt op Outsider A

Kunsten is een leuke weblog die de nadruk legt op Outsider Art, kunst door psychiatrische patiënten en mensen met een mentale handicap.  In Vlaanderen wordt o.m. veel aandacht besteed aan dit fenomeen in het Gentse Museum Dr. Guislain.  Daarnaast is de blog ook een uitstekende informatiebron voor goeie literatuur en kunst in het algemeen.

Kunsten

Afbeelding: [Eileen Doman, Absolute Arts]

08:37 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-03

Hoe breed is jouw band al ?

Ik voel me oud, telkens als ik een 'nieuwe' trend ontdek die voor andere mensen allang schering en inslag is.  Het weblog-fenomeen heb ik voor het eerst leren kennen via Salam Pax, die vanuit Irak berichtte over de situatie daar, maar pas toen Skynet ermee begon besefte ik wat het precies inhield.  Vroeg of laat zullen ze bij Skynet trouwens wel een aantal betalende diensten toevoegen aan dit systeem, laten we wel wezen, en dan behoort moblogging misschien wel tot de mogelijkheden.  Mobloggen is mobiel bloggen, SMS tekstberichtjes en MMS-foto's versturen naar je blog of website vanop je GSM, bijvoorbeeld.  Meer informatie over dit fenomeen, samen met een serie voorbeelden, staan op deze site, en ook wel bij Joy Ito, een moblogger van het vroegste uur.  Er openen zich een hele reeks nieuwe communicatiemogelijkheden, waarvan het einde nog niet in zicht is. 

Misschien transformeert het web wel langzaam van een informatienetwerk van enkelen voor velen in een ongelooflijk breed communicatiemiddel, dat deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Even geschikt binnen een gezin of vriendenkring, om contact met elkaar te hebben, fotoalbums bij te houden en vanalles uit te wisselen, maar ook om afspraakjes te organiseren en wie deze keer geen tijd heeft toch virtueel te laten deelnemen,...  Vervuiling van bandbreedte voor twee man en een paardekop ?  In sommige gevallen gaat het veel breder dan dat, denk maar aan de P2P-netwerken, het illegaal kopiëren van muziek en steeds vaker ook films, vaak nog voor ze commercieel uitgebracht worden. Eén van de andere neveneffecten die dit alles geproduceerd heeft zijn bijvoorbeeld de flashmobs, spontane korte massabijeenkomsten.  Dit is het principe: een korte opdracht wordt razendsnel via alle mogelijke communicatiemiddelen de wereld ingestuurd, vb. ga vandaag om 15.15 naar het Baudelopark, neem elkaars hand vast, ga op 1 been staan, kakel 3x als een kip zonder kop, geef jezelf een applaus en ga naar huis.  Geen puur Amerikaans fenomeen, trouwens, ook in Italië en het Duitse spraakgebied duikt het steeds vaker op.

Je kan de vraag stellen wat de relevantie van dit soort toestanden is.  Een blog als die van Pax bewijst dat de impact van deze nieuwe ontwikkelingen ook erg groot kan zijn. Zijn getuigenissen hebben duizenden mensen op de been gebracht.  De storm die Napster teweegbracht is bekend. Het is vandaag hoe dan ook mogelijk geworden om een massale actie op een ongelooflijk efficiënte manier te organiseren, ten goede of ten kwade.  Niet alleen spitsbedrijven en subculturen zijn thuis in de nieuwe mogelijkheden van het internet, ook vb. betogers en terroristen maken er dankbaar gebruik van. De Smartmobbers proberen duidelijk te maken wat er precies mogelijk is: 

"Already, governments have fallen, youth subcultures have blossomed from Asia to Scandinavia, new industries have been born and older industries have launched furious counterattacks.

Street demonstrators in the 1999 anti-WTO protests used dynamically updated websites, cell-phones, and "swarming" tactics in the "battle of Seattle." A million Filipinos toppled President Estrada through public demonstrations organized through salvos of text messages.

The pieces of the puzzle are all around us now, but haven't joined together yet."

Het "probleem" dat zich vandaag stelt gaat dus veel breder dan het illegaal uitwisselen van MP3-tjes. Hoe dan ook, de reële en virtuele wereld vloeien steeds meer in elkaar over.  Wat heb ik zowat 1 op 4 tijdens de Gentse Feesten op concerten, in kroegen en restaurants zien doen ?  Juist, tokkelen op hun mobieltje.  En een andere vraag, waar je steeds minder omheen kan: Are you in or are you out ?

Afbeelding: [Fun from Hell]

14:03 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Uru achim

Boban's Hava Naguila van gisteravond heeft me in de stemming gebracht voor wat Joodse weltschmertz, ironie, en welbespraakte schuld complexen.  Bij KCRW, een radiozender uit Los Angeles, kan je een hele serie Joodse kortverhalen on-line beluisteren, van o.m. Isaac B. Singer, Bernard Malamud, Saul Bellow, Ida Fink, Woody Allen, Sholom Aleichem, Philip Roth,...  De shorts worden voorgelezen door bekende acteurs: Walter Matthau, Leonard Nimoy, Jeff Goldblum, Lauren Bacall, William Shattner, Charlton Heston, Rhea Perlman, Eliott Gould,...

Maar toen ik besloot om deze site nog eens opnieuw te bezoeken stootte ik op iets helemaal anders, iets waar ik nu al een paar jaar naar op zoek was.  Begin deze maand nog, had ik het eindelijk gevonden in een winkeltje in Londen, maar de verzamelbox kostte stukken van mensen en ik had die dag m'n kredietkaart al aardig wat maagzuur bezorgd.  En hier staat het gewoon, on-line:  Een verzameling van de originele BBC-hoorspelen van Douglas Adams' Hitchhiker's Guide to the Galaxy (zie ook m'n vorige comment).

Mijn persoonlijke favorieten: The Whore of Mensa, door Woody Allen (Program nine), over een privédetective en een hoertje dat in plaats van haar lichaam intellectuele gesprekken verkoopt voor grof geld, en The Conversion of the Jews, Philip Roth (Program twelve), een klein jongetje weigert de pseudo-argumentaties van zijn Rabbi over andere godsdiensten klakkeloos te aanvaarden, en uiteindelijk dreigt hij van het dak te springen als die niet toegeeft dat hij ook maar een mens is die niet alles weet.
Een tweede collectie verhalen.
De originele BBC-hoorspelen van Douglas Adams' Hitchhiker's Guide to the Galaxy, gespreid over twaalf afleveringen.

Afbeelding: [Fun from Hell]

11:59 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uber allen Gipfeln ist ruh In allen Wipfeln Spürest du K

Uber allen Gipfeln ist ruh
In allen Wipfeln
Spürest du
Kaum einen Hauch
Die Vögelein schweigen im Walde
Warte nur
Balde
Ruhest du auch.

Johann Wolfgang von Goethe. (1749-1832)

10:12 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-07-03

De Blogathon is volop aan de gang, hier kan je een lijstje v

De Blogathon is volop aan de gang, hier kan je een lijstje vinden met de Hotspots. Zoals je ziet veel gemekker over slaapgebrek, maar ook een heus radiostation, iemand die al de hele nacht aan het fietsen is op rollen, literaire projecten en fotoblogs. Deze mensen worden wakkergehouden door de comments van bezoekers, dus als je er toch bent... Of praat mee op de chat.

10:12 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-07-03

Een comment uit de weblog van Adam Curry zet me aan het denk

Een comment uit de weblog van Adam Curry zet me aan het denken. Eerst had iedereen het over de strijd 'tegen' racisme, later werd het plots politiek correct om 'voor' verdraagzaamheid te zijn, want al dat anti-gedoe klonk toch zo negatief. Maar bestaat er eigenlijk een arrogantere term dan het woord 'verdraagzaamheid' ? Dat woord wil zoveel zeggen als: je kan het ook niet helpen dat je zo bent, en verwacht van mij geen begrip, maar ik wil je aanwezigheid best wel tolereren. Begrijpen en aanvaarden is een veel grotere (onmogelijke ?) uitdaging. Denk daar eens aan, op Sfinks. d'Amuzeleute.

13:14 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |