22-09-03

Balen

Dit belooft een baalweek te worden, maar let vooral niet op mij:

Sam (van de Beckett-foto linksboven) vond de duikbril die hij van VH kreeg best leuk. Voortaan zal hij zich regelmatig in een nieuw kleedje stoppen, deze week gaat hij bijvoorbeeld voor de look van een overjaarse High Tech Heroin. Originele inzendingen zijn altijd welkom, misschien kan je er zelfs iets leuks mee winnen. Wie aan de slag wil vindt hier de oorspronkelijke foto. Andere voorbeelden van wat je met Photoshop kan aanrichten: Human Descent.

Deze link maakt furore in de blogosfeer, dus waarom niet ook hier ? Wordpirates wil blootleggen hoe op zich onschuldige woorden beroofd worden van hun betekenis, of op een andere manier geweld aangedaan worden. Bij een 'piraat' denkt niemand nog aan ooglapjes, papegaaien en houten benen, wel aan plastic schijfjes, downloaden en geheime netwerken. Waarom laat je jezelf wijsmaken dat je een hotel'gast' bent als je moet betalen voor je verblijf ? Dat soort dingen.

Wie regelmatig dating-sites bezoekt kan maar beter even checken op sites als deze of de foto bij té perfecte profielen niet fake is. Soms wil een mens trouwens wel eens wat anders dan die eeuwige zoektocht naar het beste van het beste. Waarom niet eens aanleggen met een brombabe of een loser ?

Big brother is watching you: er bestaat nu een blog search tool speciaal bedoeld voor bedrijven en reclamejongens, die voor hen evalueert welke trends en opinies overheersen in de blogosfeer.

Op verschillende blogs (Urne, Dagne, Nachtne - Things magazine) zag ik deze Wonderwalker. Het is een 'Best of the Net'-site waarop links voorgesteld worden door objecten, waar je in 3D doorheen kan vliegen om ze te verzamelen. Het deed me denken aan een ander leuk initiatief van een tijdje terug: Eyebees. Op deze site kon je swarmen, surfen samen met een groepje mensen, voorgesteld als bees op een kaartje. Je kon naar iemand anders toe vliegen om te kijken op welke pagina die zich op dat moment bevond. En jawel hoor, wat bleek toen ik even een kijkje ging nemen ? Geen KAT meer op de servers. Het gaat snel.

11:43 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-09-03

High-tech Heroin

Dostoevsky once wrote that "in the end they will lay their freedom at our feet and say to us, 'Make us your slaves, but feed us.'" His prophecy is relevant when examining the modern Information Age -- a dark, corporate-controlled society predicted by such artistic legends as Bruce Sterling, George Lucas, Ridley Scott, and William Gibson – and is the focus of this article by Richard Forno.

11:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

18-09-03

The Bigger Picture

Historisch inzicht staat of valt met je vermogen om lijnen te trekken doorheen de geschiedenis. Even alles situeren op een tijdlijn kan helpen om orde te scheppen in een wirwar van feiten, en zo de juiste verbanden te leggen. Hypertekst kan helpen om doorheen het bos de bomen te zien, tegelijk wordt het bos er alleen maar groter door.

Je kan kiezen tussen verschillende invalshoeken: persoonlijkheden, geschiedenis, gebeurtenissen of kaarten. Via kleurcodes wordt er een onderscheid gemaakt tussen wetenschap, cultuur, religie en politiek.
Tijdlijn over kunstgeschiedenis van het Metropolitan Museum. Naast een hoofdlijn kan je je ook een weg klikken doorheen afbeeldingen, kleinere thematische lijnen, een uitgebreide index, een wereldkaart. Bevat o.m. videoreportages.
Vertrekkend van een wereldkaartje keer je terug in de tijd.
Bescheiden in opzet wat het aantal filosofen betreft, zeker naarmate je dichter bij het heden komt. Maar de aanwezigen krijgen een degelijke behandeling, inclusief onderlinge verbanden.

Nog wat historische links voor wie het interesseert:

De trektocht van de 35e Infanterie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Graham Hancock heeft zo zijn eigen kijk op historische fenomenen.

De Codex Seraphinianus wordt wel eens omschreven als het vreemdste boek ter wereld. Door de afbeeldingen alleen al lijkt Jeroen Bosch een evenwichtig mensch.

Via De Leeskamer (17/9) valt een ander zeldzaam historisch document te bekijken: een live registratie van een concert door Jacques Brel.

Creëer zelf een historisch document (of meteen een heel tapijt van Bayeux) met de Historic Tale Construction Cit.

Historische gebeurtenissen door de ogen van de Sims.

Een aantal van deze links vond ik trouwens op Flabber, misschien niet in de eerste plaats een historisch verantwoorde site, maar zo zie je maar weer...

10:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-09-03

Linkin' park

Links, links, 't was alweer een tijdje geleden dat ik de oogst nog eens binnengehaald heb. Laten we beginnen met wat

Fillempjes: Een schaduwspel met twee handen en twee aapjes. Necrocam, exhibitionist tot in de kist, zullen we maar zeggen.

Toekomstmuziek: Heb je je ooit al afgevraagd hoeveel je binnen, pakweg, 10 jaar zal veranderd zijn ? Stuur jezelf eens een boodschap die jaren onderweg is, benieuwd hoeveel er overeindblijft. Laat het me eens weten als het zover is.

Crimineel: : Een weblog over Bendeverhalen. Wie zijn ze, wat doen ze: Oplichters op het net.

Fotografie: Zwart-wit en nachtfoto's op NYCLondon.

Portfolio's: Filigrafix, akke akke tuut. Robin Ellis (bouwdesign).

08:44 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-09-03

Brandhaarden

Het Antwerpse Toneelhuis beschouwt Studio Tokio als een soort bijhuis, waar ruimte is voor kleinere, vaak experimentele projecten. Een van de charmes van dit zaaltje is dat de voorstellingen die er gehouden worden meestal gratis zijn. Elk jaar wordt er ook plaats geruimd voor Brandhaarden, waarbij een bekend gezelschap een week lang haar ding mag doen. Vorig jaar was Hollandia te gast, dit jaar mag Cie De Koe het mooi weer maken van dinsdag 16 tot zaterdag 20 september. Dit resulteert in een soort Best of van oud en nieuwer werk, een uitgelezen kans om stukken die je ooit miste toch nog te gaan bekijken of gewoon om ze eens terug te zien. Zo kan je dit weekend bijvoorbeeld naar de oervoorstelling van het gezelschap, hun eerste productie De Gebiologeerden, verder is ondermeer My Dinner with André te zien. Sommige voorstellingen worden in Balzaal De Koe getoond.

08:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-09-03

videoclip Johnny Cash, "Hurt"

Odegand

Odegand voert je op zaterdag 13 september met het hele gezin in een watertaxi door Gent, terwijl je parels van klassieke en traditionele muziek uit de hele wereld kan bewonderen. Onderweg word je verrast door muziekacts, klankinstallaties, gondeliers, waterfietsen en fluisterboten. Vanin je boot treed je binnen in exclusieve herenhuizen langs het water waar net een stijlvol concert gegeven wordt, hoor je sopranen zingen vanuit de loges van de Opera, beleef je muzikale tuinfeesten langs de Leie en maak je intieme optredens mee in woonboten. Zelfs uit de cellen van het Justitiepaleis weerklinken stoere zeemansliederen. De boten zijn echte watertaxi’s, zodat je op verschillende plaatsen kan in- en uitstappen om in de verschillende locaties zelf een kijkje te gaan nemen. Om 22u verzamelt iedereen op de Graslei voor een groot water-, licht- en vuurspektakel.

18:11 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Interactief

Een van de terugkerende onderwerpen van deze blog blijft P2P-networking en interactiviteit.

Bedrijfsleven 1: Er bestaat nu al een tijdje een trend om klantendiensten grotendeels te vervangen door fora waarin klanten/gebruikers hun problemen onder elkaar oplossen. Dit is een willekeurig vb'je bij HP. Volgens sommigen een gouden ei: support kost handenvol geld, en het brengt weinig terug in het laatje. Gebruikers helpen elkaar gratis. Bovendien: eindelijk verlost van al die lastpakken, die binnen het uur antwoord eisen. Aan medegebruikers kunnen ze dit soort eisen moeilijk stellen. En je hoogbetaald, hooggekwalificeerd personeel kan zich met de échte problemen bezighouden, ipv 3/4 van hun tijd te verspillen met onbenulligheden (Zit de stekker wel in ? Nu je het zegt). Gebruikers worden gemotiveerd om op de fora rond te hangen als problemsolvers door een systeem waarmee ze punten verdienen om uiteindelijk tot expert gebombardeerd te worden. Nadeel: controleverlies, geen kwaliteitsgarantie en je hangt er de vuile was mee buiten. Kan best zijn dat er plots 300 mensen klagen over hetzelfde probleem, en dat 'ze nooit vanzeleven meer zo'n onding van je willen'. Gebruikers zijn kritischer dan werknemers (mogen), en zouden ook wel eens met oplossingen kunnen afkomen die je als bedrijf zelf niet leuk vindt: Ga naar de concurrent, dan zal je dit of dat probleem niet hebben, bijvoorbeeld. En dat op de eigen officiële site van het product, goeie reclame! Steeds meer potentiële klanten lezen natuurlijk eerst die fora voor ze iets aanschaffen.

Muziek: Het RIAA doet stinkend haar best om ons te laten geloven dat filesharing verantwoordelijk is voor de crisistoestand in de muziekwereld. In dit artikel geven een aantal kopstukken toe dat alleen filesharing aanpakken hun problemen niet zal oplossen.

Bedrijf 2: Je kent ze wel, de ellenlange e-mail kettingen met replys van die en die, tot in het oneindige. Blogs zouden hiervoor wel eens beter geschikt kunnen zijn: minder bandbreedtevervuiling, je hoeft je niet af te vragen wie je al of niet in carbon copy moet meenemen. Het kan bovendien een goeie manier zijn om de status van een project voor iedereen overzichtelijk te houden, dus minder steeds herhaalde telefoontjes 'of het nu al opgelost is.' Ook naar klanten toe zou het medium nut kunnen hebben. Maar veel bedrijven zijn weigerachtig, allerlei gevoelige informatie zou wel eens onder verkeerde ogen terecht kunnen komen. Het zou personeel teveel aanmoedigen om hun persoonlijke mening te verkondigen. En het zou hen van hun werk afhouden. Bovendien loop je het gevaar belangrijke info te missen als je een blog even niet bezoekt.

Interactief:E-learningpost heeft geprobeerd om een indeling te maken van de verschillende manieren waarop je via een website interactief informatie kan aanreiken. Bedoeling was het fenomeen zo beter te begrijpen. Sommige van de vb'en die ze aanhalen ter illustratie zijn op zich een bezoekje waard. Een fragment uit het artikel:

Een eenvoudige indeling van interactieve elementen
CategorieDoelEigenschappenVoorbeelden
NarratiefDe lezer beleeft mee een verhaal dat om de boodschap heen gecreëerd wordt. Verhalen (feiten, fictie, factie) verteld vanuit een duidelijk standpunt. Zoals anecdotes, persoonlijke verhalen, bedrijfsverhalen, case studies, enz.
InstructieDe lezer wordt voetje voor voetje doorheen de boodschap geleid.Stap-voor-stap instructies, die uitleggen hoe dingen in elkaar zitten, of hoe gebeurtenissen plaatsvinden.
Exploratie De lezer krijgt de kans om de boodschap zelf te verkennen en te ontdekken.Lezers mogen meestal zelf op zoek gaan naar de boodschap, via actieve exploratie en bewustmaking.
SimulatieDe lezer krijgt de mogelijkheid om de boodschap rechtstreeks te beleven.De lezers gaan aan de slag met de boodschap zelf.

Afbeelding: [Sivana]

11:53 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-09-03

Reflectoporn

De nieuwe rage op e-Bay al opgepikt? Het was me al eens opgevallen, maar ik dacht toen dat het om een alleenstaand grapje ging: Reflectoporn. De snoodaards bieden een artikel te koop aan op de veilingsite, maar in de bijgevoegde foto zijn ze naakt te zien in de reflectie van een of ander weerkaatsend opppervlak, vb. een TV-scherm. Er bestaat al een heuse website over. Ebay zegt dat dit 'niet mag', maar zullen intussen wel niet rouwig zijn om de publiciteit en het aantal extra hits dat dit op hun site zal veroorzaken.

Nu we toch met trends bezig zijn: bekijk hier welk mobieltje je morgen zal kopen.

19:22 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Flashback

Een streepje muziek dan maar: Paradiso is een erg gezellig zaaltje voor concerten, die trouwens regelmatig op TV te zien zijn. Op de een of andere manier komt er in die uitzendingen altijd wel iets van die intieme sfeer binnenrollen. Je kan nu een honderdtal concerten terugbekijken op Fabchannel, dat voortaan ook live webcasts zal verzorgen.

Filmliefhebbers: Natuurlijk keur ik dit niet goed, ik wil het eigenlijk zelfs niet linken. Ik vraag me alleen af of het echt werkt.

Het leven van Felix und Cil.

Drifter TV, een serie korte, bizarre animaties.

Wie net te laat merkt dat er een leuk programma te zien was op een van de Nederlandse omroepen, kan het met een klein beetje geluk misschien toch nog bekijken op Uitzending gemist ?

Nostalgie: De sfeer van die oude radiosoaps en shows van vorige generaties waar iedereen wel eens van gehoord heeft, Abbott and Costello, Superman, Groucho Marx, The Avenger, Gunsmoke, Buck Rogers, Charlie Chan, Flash Gordon,... kan je nu zelf proeven op Radiolovers.

Afbeelding: [PBS Kids]

09:40 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

09-09-03

Gezien

Wie van fotografie houdt moet dringend eens een kijkje nemen op Photoarts. De site stelt regelmatig ander werk van fotografen voor, en in de gallery kan je terugbladeren in wat zo langzamerhand een indrukwekkende catalogus aan het worden is. Er is een aparte sectie voorzien voor journals, allerlei verslagen van reizen, dansvoorstellingen,... Pik er zeker ook David Hlynsky eens tussenuit. Niet dat de foto's zo mooi zijn, maar het onderwerp van Windows through the curtain is origineel: winkelramen in het Oostblok.

Meer van dit soort pagina's met kwaliteitslabel zijn te vinden bij Photography Today.

Trouwens, wie zoals ik ook een boontje heeft voor het artwork van onze eigen Steffest en veel geduld heeft bij het opladen van pagina's zal waarschijnlijk ook deze site met schetsen en schilderijen van de Poolse Beksinski wel kunnen appreciëren...

11:08 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

08-09-03

Rheingold

Is Howard Rheingold met de links die hij legt tussen technologie en de public sphere een hypesurfende zakkenvuller of/en een ziener ? Hem over één kam scheren met het flashmob-fenomeen zou in elk geval een vergissing zijn. Zijn boek Smartmobs en de aanverwante website gaan op zoek naar opmerkelijke neveneffecten van multimedia-fenomenen die hier en daar opduiken, en proberen de 'slimme' toepassingsmogelijkheden ervan te duiden en te propageren voor (hun visie op) de samenleving. Een interview met de auteur tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Volgende week is het tijd voor Prepcom-3, laatste voorbereiding voor een World Summit on the Information Society (WSIS) die van 10 tot 12 december in Genève gehouden wordt. Rheingold zal er een van de gastsprekers zijn.

De lancering van Nokia's N-Gage is misschien geen echt 'slimme' ontwikkeling, een potentiële goudmijn is het zeker.

Controverse: Binnenkort zou je de gesprekken die je voert met een mobieltje kunnen opnemen. Persoonlijk wil ik dit al direct misbruiken om allerlei valse beloftes aan de kaak te stellen, en er is natuurlijk ook nog het recht op privacy dat in gedrang zou komen...

Godsdienst per SMS: Elke dag stuurt de paus een tekstberichtje naar al zijn abonnees. Dankzij Mobislam stromen de Koranverzen binnen. Hindu's die lange wachtrijen bij tempels willen vermijden kunnen hun gebeden nu ook gewoon sms'en: "After the prayer, the temple sends the customer a receipt, special offerings and a portrait of Ganesh."

13:09 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-03

Snorkel

Vandaag kan je tijdens het Boy playground festival op de Nebo boot in Gent terecht voor een avondje vol muziek gemaakt op Gameboys.

Wie is dat achter die duikbril ? Is het VH, is het Van Gogh, is het een VHog ? Het is de eerste Skynetvlog.

Het Small World project test de 'six degrees of separation'-stelling, die beweert dat twee willekeurige personen waar ook ter wereld via een maximum van 6 tussenpersonen met elkaar verbonden zijn.

Afterlife, een niet onaardige fotoreeks van Jonathan Clark over een halfvergaan kerkhof met veel engeltjes, doorheen de seizoenen.

Typische parafernalia: de pissijnen van Gent.

Kent iemand de films van Karl Krogstad ? Ik zou graag weten of ze de moeite lonen.

Bewerkte polaroids op Squidfingers.

11:06 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-09-03

Integratiecursus voor beginners

Iedereen heeft tegenwoordig zijn mond vol over integratie, en dat is ook belangrijk. Bovendien zal goeie communicatie en taal inderdaad wel een basisvoorwaarde zijn voor echte integratie. Waarom zouden we dus niet een handjevol Turks leren. Wie weet openen die paar woordjes wel deuren.

HalloMerhaba Tot ziensGörüşmek üzere
GoeiemorgenGünyadinDagAllahasmarlad1k
Goeienavond iyi akşamlarTegen wie weggaat Güle güle

Hoe gaat het ? Nas1ls1n1z ?
Goed, dank uIyiyim, teşekkür ederim
En met u ? Siz nas1ls1n1z ?
Met mij ook, dank u Ben de iyiyim, teşekkür ederim
Alles kits ? Hersey tamam m1 ?
Met mij is alles kitsTamam

Ja (aub) Evet (lütfen)
Nee (dank u) Hay1r (teşekkür ederim)
Mijnheer, mevrouw Beyefendi, Han1mefendi
Dank uTeşekkür ederim
Graag gedaanBirşey değil

Proostşerefe
SmakelijkAfiyet olsun
Heel goedçok iyi
Ik heb u niet verstaan Anlàmad1m

P.s. Uitspraaktips: ü zoals muur, ç wordt tsj, ş wordt sj, 1 spreek je uit als de e in het (het is een i zonder puntje), de ğ spreek je gewoon niet uit.

10:03 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-09-03

Archivalia

Grote culturele instellingen van allerlei slag kunnen vaak buigen op imposante archieven. Dankzij het internet kunnen die ook publiek ontsloten worden.

Zo kan je tegenwoordig bijvoorbeeld terecht bij de Tate Galleries, die op dit moment een kleine selectie van zo'n 4.000 documenten uit hun gigantische archief beschikbaar stellen. Voorlopig is er een beperking tot een paar centrale thema's, je kan vrij zoeken of vooraf uitgestippelde rondleidingen volgen. Trouwens, een paar keer per maand worden er ook live webcasts uitgezonden van lezingen die in de musea gehouden worden. Je kan ondermeer voorgaande gesprekken bekijken met Rineke Dijkstra, Chantal Akerman, Pierre Huyghe, Rem Koolhaas, Marina Abramovic en Philip-Lorca Dicorcia.

Elders had Librarian het al over de geluidsarchieven van de British Library.

Ook 'ons aller' VRT heeft in haar archieven gesnuisterd om een en ander beschikbaar te stellen aan Skynet. Dat ze zich weer laten verleiden hebben tot een exclusieve constructie voor abonnees van onze broodheer zou je een omroep die zich openbaar noemt enigszins onwaardig kunnen noemen, en misschien riekt het ook wel kwalijk naar blijkbaar hardnekkige monopolies. Maar Marinootje Media ziet er hoe dan ook geen graten in, dus waarom zou ik hier geiler zijn dan de paus ?

Moedertje BBC wil haar dijken eveneens openbreken, al is op dit moment nog niet duidelijk hoe diep de bres precies zal zijn. Als je de kwaliteit en uitgebreidheid van de rest van hun aanwezigheid op het web bekijkt mag je best wel een en ander verwachten, dacht ik zo.

Afbeelding: [Enlar]

10:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-09-03

Revisited

Nou breekt m'n klomp: in deze jobadvertentie is een bedrijf schaamteloos op zoek naar acteurs om te informeren naar de tevredenheid van haar klanten! Wat is het probleem, slagen ze er zelf niet meer in om min of meer oprecht te doen alsof het hen echt een moer kan schelen?

Subjectieve, maar frappante cijfers 1: Ooit al jaloers zitten staren naar de Top 100 van de rijkste mensen ter wereld? Nu kom je te weten welke positie jij zou innemen in deze ranglijst.

Subjectieve, maar frappante cijfers 2: "Over 65% of the Iraqi population is unemployed. ... Females in Iraq were a lot better off than females in other parts of the Arab world (and some parts of the Western world- we had equal salaries!). We made up over 50% of the working force. We were doctors, lawyers, nurses, teachers, professors, deans, architects, programmers, and more. We came and went as we pleased. We wore what we wanted (within the boundaries of the social restrictions of a conservative society)." (Riverbend)

Revisited 1: Elders had ik het over Bill Viola, deze site biedt een leuk overzicht van zijn werk.

Revisited 2: Zoals ik eerder aankondigde, is de Engelstalige versie van Al Jazeera terug on-line.

09:41 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-09-03

100 years of illustrated text

Peter Greenaway is niet vies van een sterke uitspraak, hij heeft film in het verleden wel eens dood verklaard. Meer nog, volgens hem heeft het nooit bestaan. Regisseurs verkrachten een medium dat in essentie audiovisueel zou moeten zijn met een tekst waar ze krampachtig aan vasthouden als leidraad. Een film behoort geen 'verhaal' te vertellen, er moet een ervaring gecreëerd worden in beeld en geluid. Eigenlijk wil hij vooral een beeldend kunstenaar zijn, die zijn camera in plaats van als pen als een penseel hanteert. Maar in de praktijk komt het er soms een beetje op neer dat stijl voor hem belangrijker is dan inhoud. Voor echte voorbeelden van wat hij verkondigt moet je waarschijnlijk op zoek bij een aantal kunstenaars die video als medium gebruiken. Vandaag wordt een enigszins verwante maniëristische benadering tot in al haar extremen doorgevoerd in het werk van Matthew Barney, al kan je die twee natuurlijk niet zomaar ongestraft vergelijken. Dat neemt niet weg dat Greenaway verbluffende films gemaakt heeft, waaraan veel plezier te beleven valt, vol beeldenpracht die ondersteund wordt door zalige muziek van Michael Nyman en Wim Mertens. In zijn maniërisme en obsessieve benadering van thema's als kille begeerte vaak op de grens van wat een gemiddeld 'betere film'-bezoeker kan verdragen, en in een paar (vooral recentere) missers er ook wel een eind over.

Maar Greenaway is en blijft dus, of hij nu film, opera, of wat dan ook als medium hanteert, een beeldend kunstenaar, en het is ook in die gedaante dat hij naar Gent komt, tussen 12 september en 31 oktober in Galerie Fortlaan 17, met The Tulse Luper Suitcases. De tentoonstelling leunt aan bij een gelijknamige filmcyclus, eersteling The Moab Story zal dus ook wel te zien zijn op het Filmfestival van Gent dat ermee samenvalt. Het totaalproject zal ook nog een heleboel andere uitschieters hebben die elkaar aanvullen eerder dan overlappen, op internet, TV, 92 DVD's, in een game en een boek. De site is alvast een bezoekje waard, over de film zijn recensenten voorlopig minder mals (Le Monde, Plume Noire, IOFilm). Tulse Luper was een kunstgevangene, hij beschouwde het als een kunstvorm om zich in allerlei gevangenissen te laten opnemen. Zo werd hij in de late jaren '30 tijdelijk vastgehouden in een badkamer van het Grand Hotel van het Antwerpse station. Luper was vooral gefascineerd door uranium en tijdens zijn gevangenschappen over de hele wereld liet hij koffers voor zich inpakken, die zijn interesses, zijn ambities, zijn angsten, zijn fascinaties, zijn herinneringen, zijn hoop en zijn groot aantal projecten moesten weerspiegelen. De tentoonstelling omvat een aantal koffers en hun uitgebreide inhoud.

    Muziek:

    On-line shorts:

   12:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

   01-09-03

   What is it good for

   Vanavond wordt op het Theaterfestival in Theatre of War (de Singel, 20u.) op zoek gegaan naar wat oorlog en geweld teweegbrengen. Johan Thielemans voert live gesprekken en interviews met ooggetuigen uit Israël en Palestina op het podium. Willy Thomas, Jeroen Olyslagers en Rogier Schippers houden chatsessies op internet, fragmenten worden nagespeeld door Sofie Sente en Arnaud Jacobs. De chatsessies kunnen live meegevolgd worden op de website, beelden zijn er ook, maar enkel via een webcam. Op de site kan je wel een archief van videofragmenten en teksten met getuigenissen van vorige opvoeringen bekijken.

   10:57 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

   30-08-03

   Klein liedje

   Ik was al een fan van Bram Vermeulen lang voor dat hier in Vlaanderen mode werd. In die dagen zat z'n nogal arrogante Neerlands Hoop-gezicht nog niet weggemoffeld achter de knuffelbaard die hem aanvaardbaar maakte bij wat zijn nieuwe publiek zou gaan worden. Overal in Vlaanderen slingeren cassetjes rond waarmee ik hoogstpersoonlijk mijn zendelingen bekeerd heb. In Mariakerke heeft al de hele maand augustus een troepje woonwagens haar kamp opgeslagen, je kon er dagelijks terecht voor een gezellige sfeer en veel muziek. Zondag 31 augustus wordt dit Parkkaffee plechtig afgesloten met een concert van Bram (om 18u.), gevolgd door een Fakkelspektakel van De Circusplaneet (22u.).

   Zeggen wat ik denk,
   zeggen wat ik wil,
   gaat niet.

   Vragen naar de tijd,
   vragen naar de weg,
   durf ik niet.

   Zo kan ik uren rijden zoeken
   naar de een of andere straat,
   als ik het eindelijk heb gevonden
   ben ik voor mijn afspraak daar
   al veel te laat.

   Verlegen, verlegen.

   Telefoon voor mij,
   mag ik er even langs,
   angst.

   Vragen ze naar mij,
   kijken ze naar mij,
   kleur.

   En als ik eindelijk geholpen word
   als iedereen geweest is,
   weet ik niet meer wat ik hebben wil,
   ik weet niet eens meer waar m'n briefje is.

   Verlegen, verlegen.

   Zeggen wat ik voel,
   zeggen wat ik weet,
   gaat niet.

   'Hoe gaat het met u?'
   'Aangenaam, Bram.
   Klam.

   Als ik tenslotte 'is die kruk vrij'
   durf te vragen in 't café,
   is het antwoord dat ik krijg
   het antwoord dat ik had verwacht
   natuurlijk: 'nee.'

   Verlegen, verlegen.


   En als ik praat,
   dan praat ik te veel.
   En als ik lach,
   dan lach ik te hard.

   Verlegen, verlegen.

   17:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

   28-08-03

   Zoe

   Een link op Uren, Dagen, Nachten voerde me naar de onwerkelijke film- en multimedia-projecten van Zoe Beloff, die ondermeer samengewerkt heeft met John Cale (een eigenzinnige versie van Alice in Wonderland) en de Wooster Group (voor een Faust-project). Een voorstelling van dit werk kan je vinden op haar website.

   10:10 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

   27-08-03

   Cultuurmarkt

   Wat mij betreft is de komkommertijd morgen definitief voorbij, als het Theaterfestival begint, maar de echte aftrap wordt gegeven nu zondag 31 augustus van 11 tot 22u met de CULTUURMARKT VAN VLAANDEREN. De actie wordt dit jaar gespreid over 10 themapleinen en 25 binnen- en buitenlocaties doorheen Antwerpen, met een massa infostands en gratis optredens van honderden artiesten. Van een staalkaart voor het komende seizoen is niet echt sprake, maar er valt wel vanalles te beleven. Negeer me vooral straal bij de keuze van je traject, maar alvast een paar suggesties:

   Het Fakkeltheater gaat de actuele, geëngageerde toer op met 'El Addade' van Woestijn 93 en 'Genua 01' van De Queeste. 's Avonds volgen een soloversie van 'Wit is altijd schoner' en een spetterende 'Porror III' show van Ontroerend Goed. In de andere zaal kan je in de vroege namiddag naar 'Moeder Cent' (Jenny Tanghe) en de 'Vaginamonologen' van Ann Nelissen, als dat geen combinatie is.

   Begeef je naar de Grote Markt voor Jo Lemaire, Frank Boeijen, en een stukje uit 'West Side Story'. Voor 'John Massis, de musical' moet je trouwens 's avonds afzakken naar 't Klein Raamtheater.

   Op het Conscienceplein kan je om 16u30 naar THE BONES, een nieuw klassiek/jazzensemble met 4 trombones (!), piano, bas en drums. Meer klassieke muziek is ook binnen te vinden, in de kapel van het Lessius.

   Om 14u30 leest Peter De Graef 'Da'isss!' voor in Balzaal De Koe, een verhaal over waarheid en leugen (7+).

   In de Cartoon's zijn tussen 15 en 18u doorlopend Vlaamse kortfilms te zien, terwijl op de Veemarkt debatten gehouden worden over film.

   Het Steenplein wordt vrijgehouden voor poëzie en het geschreven woord, met naast een aantal anderen ook Tom Lanoye, en een speciale hommage aan Eddy Van Vliet.

   Op de Groenplaats zullen een aantal Luizen in de pels (Pieter De Buysser, Raven Ruëll, Joost Vandecasteele, Sara Debosschere) hun kritische noot laten horen, naast optredens van o.m. de Belgische Improvisatie Liga en Vitalski.

   20:42 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

   Verzameld

   Architectuur/design: Ook al is de World Heritage Tour nog volop in ontwikkeling, de site bevat nu al een schat aan panoramische VR-filmpjes over werelderfgoed dat beschermd wordt door het programma van Unesco. Bij het schrijven van deze post waren al beelden beschikbaar over China, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Thailand, de Filippijnen, Vietnam in Azië en Egypte in Afrika. - Extra Ordinary Every Day benadert Bauhaus op een heel eigen manier. - De Vlaamse interieurarchitecten van Kollektief hebben een opgemerkte portfolio op touw gezet in Flash.

   Fotografie: De duistere foto's van Rik Garrett op Ravished zullen vooral gothic fans aanspreken, waarschijnlijk. - Het werk van Kurt Arrigo gaat erg breed, hier is het samengebracht in eenvoudige thematische slideshows.

   10:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

   26-08-03

   Bijlokestival

   Terwijl de één nog volop van het zomer(festival)seizoen aan het genieten is, en bijvoorbeeld reikhalzend uitkijkt naar Pukkelpop, begint de ander zo langzamerhand te verlangen naar het begin van het nieuwe cultuurseizoen.

   Of het Bijlokestival nu een afsluiter dan wel een opener is laat ik hier graag in het midden, maar feit is dat de Gentse Bijloke op 29 augustus deuren en tuinen GRATIS en wagenwijd opengooit voor de Flat Earth Society big band van Peter Vermeersch (dus NIET voor deze vereniging, die bij hoog en bij laag beweert dat: "the Earth is flat and has five sides, that all places in the Universe named Springfield are merely links in higher-dimensional space to one place, and that all assertions are true in some sense, false in some sense, meaningless in some sense, true and false in some sense, true and meaningless in some sense, false and meaningless in some sense, and true false and meaningless in some sense." Al mogen leden ook wel gewoon komen kijken...).

   Verder nog mediterrane muziek gezongen door de Frans/Algerijnse Hayet Ayad, (begeleid op luit door Christian Zagaria), Napolitaanse tenor Luciano Catapano, en niet te vergeten de wereldfolk (of hoe je het ook wil omschrijven) van Olla Vogala met Wouter Vandenabeele en Italiaanse gastzangeres Lucia Galeazzi.

   Afbeelding: [Flat Earth Society]

   14:40 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

   25-08-03

   Update

   Ik heb me intussen nog wat dieper 'ingesurfd' in het onderwerp, en moet m'n mening bijstellen. De mogelijkheden van vloggen zijn eigenlijk al verder gevorderd dan ik oorspronkelijk dacht. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat je wel degelijk URL links in het (Real One-)filmpje zelf kan verwerken. Door die interactiviteit gaat webcasting inderdaad meer op bloggen lijken...

   16:56 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

   't Vlogges

   Effe doordenken: je hebt tekstblogs en fotoblogs, wat is dan de volgende logische stap? Juist, multimediablogs met videobeelden, vaak vlogs genoemd. Ze bestaan al, maar voorlopig komt het niet echt van de grond. Op de Buzzmachine werpt Jeff Jarvis zich zo'n beetje op als lichtend voorbeeld voor de anderen. Hij hamert nogal op de klassieke aanpak, met een draaiboek en voorbereide tekst, dat soort toestanden. Nogal omslachtig allemaal, als je bedenkt dat de charme van een weblog vaak is dat je het snel effe tussendoor kan doen. Niet alleen voor de maker, maar ook voor de gebruiker: een post lezen gaat veel sneller dan een filmpje van een kwartier helemaal uitkijken. Wat in principe wel snel kan, en voor veel mensen eigenlijk nogal voor de hand ligt, is even voor de webcam kruipen. Kijk, persoonlijk hoeft dat voor mij niet, zelfs niet als je een smoel hebt zoals die van, pakweg, Ann Jaspers. Sommigen publiceren dan ook nog eens een uitgetikt transcript op hun 'traditionele' tekstlog, inclusief de URLs die je in het filmpje natuurlijk niet kan aanklikken. Het hangt er natuurlijk allemaal maar van af hoe creatief je ermee omgaat. Zo kan je met wat knip- en plakwerk een nieuw filmpje samenflansen uit bestaande beelden. Het kan natuurlijk ook helpen als films maken zowiezo al je beroep is.

   Volgens mij hebben mengvormen nog de meeste kans om aan te slaan: klassieke blogs, die hun commentaar gewoon uitschrijven, maar de boel hier en daar wat opfrissen met (zelfgemaakte) videobeelden in de rand. Zeker nu je met de digitale fototoestellen van vandaag, en zelfs met mobieltjes (de fietsbeelden van 22 augustus op die blog werden gefilmd met een GSM), meestal ook wel een paar seconden film kan opnemen. Zo kan je vb. wat sfeerbeelden tonen van wat je meegemaakt hebt. Anderen gaan dan weer net iets verder, Lisa Rein bijvoorbeeld gooit naast zelfgemaakte videoreportages ook allerlei fragmenten uit nieuwsuitzendingen op het net. Het is trouwens typisch dat bloggers deze nieuwe ontwikkeling zonodig als 'hun' uitvinding proberen in te lijven. Misschien zijn die mengvormen wel de enige, echte 'vlogs' en is er voor de rest, vb. bij wat Jeff Jarvis probeert te doen, eigenlijk sprake van iets totaal anders, dat met bloggen weinig vandoen heeft. Zo omschrijft Xs4All de dienst die het sinds kort aanbiedt liever als Personal Webcasting, onlangs stond er nog een artikel over in Smallzine. Voortaan kan iedereen die dat wil exclusief salaris Stef Wauters spelen. Een eigen radiostation maken kan trouwens net zo goed, met wat hulp van Shoutcast.

   Afbeelding: [Xanadu]

   11:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

   23-08-03

   Verwandlung

   Metamorphosis is een best wel geslaagd filmpje, gemaakt naar aanleiding van een stripversie van Franz Kafka's Die Verwandlung.

   The Guardian publiceert regelmatig nieuwe kortverhalen van bekende schrijvers on-line.

   Waaaaar zit Saddam ?

   Als White Stripes een videoclip maken, dan mag je verwachten dat ze die net als hun muziek reduceren tot de essentie, ziehier waar het in muziekfilmpjes bijna altijd om 'draait' (I just don't know what to do with myself, 'gedraaid' door Sophia Coppola, met Kate Moss).

   Ook bij MTV wordt tegenwoordig geblogd, trouwens.

   De afbeelding komt deze keer uit de ouwe doos van The Institute of Official Cheer, met foto's en reclame uit de jaren '50, '60 en '70 (o.m. The Gallery of Regrettable Food). Kan iemand me zeggen wat Liberace aan het denken is ?

   Afbeelding: [Bad Publicity]

   11:57 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

   22-08-03

   Star spangled

   Op dit moment worden rond het vrijheidsbeeld kilometers Amerikaanse vlaggen gespannen, om de doden van 11 september te herdenken, een project van kunstenaar Pop Zhao.

   Er wordt volgens een artikel in De Standaard van 22 augustus ook opgeroepen om op 9/11 een poëtische aanslag te plegen. Bedoeling is dat iedereen die dat wil ergens op een publieke plaats een boek achterlaat, dat op de een of andere manier iets losgemaakt heeft in zijn of haar leven.

   Pen-Elayne schrijft vaak erg raak over de Amerikaanse politiek. Vanmorgen verwees ze naar een roerend portret over de vooral emotionele strijd tegen de kopstukken van de FBI en de regering van 4 moeders die hun echtgenotes verloren in de aanslag, op zoek naar een verantwoordelijke voor deze zinloze daad. Lees het vandaag, terwijl de link nog actief is.

   Wie de situatie in Irak eens vanuit een andere hoek wil bekijken kan terecht bij de enige Engelstalige Iraakse krant, Iraq Today (aanbevolen door Salam Pax).

   En bij Al Jazeera, natuurlijk, maar die worden door Pax dan weer afgedaan als "the worst ever. They should be banned under Mullah Bremer’s Fatwa banning all pro-saddam/pro-ba’ath propaganda. That political analyst they have, something al-ani, is a fucking saddamite."

   Afbeelding: [Noodleroni]

   14:39 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

   Een paar overbodig nuttige doorklikjes, om te vieren dat 'bl

   Een paar overbodig nuttige doorklikjes, om te vieren dat 'bloggen' nu eindelijk officieel erkend is:

   Ik heb vroeger op school nooit de kans gekregen om een kikker te dissecteren, nu kan het eindelijk. Trouwens, voor de fans: Vesalius staat helemaal on-line.

   In Netties van 21 augustus kan je dan weer een link vinden naar een zo mogelijk NOG belangrijker standaardwerk: de goddelijke Bricofiches !!!

   Gisteren moest ik een bedrag overmaken naar een Nederlandse bankrekening (een boete voor overdreven snelheid, if you must know) en nu blijk je voor Europese verrichtingen geen commissie meer te moeten betalen aan de bank op voorwaarde dat je het IBAN nummer en het BIC (Swift-) adres gebruikt dat verbonden is aan de rekening. Natuurlijk vermelden de lieverds van het Centraal Justitieel Incassobureau van Leeuwarden die ondingen niet op hun stortingsformulieren, en een telefoontje kost meer dan de commissie die je moet betalen. Maar dit is Nederland, dus dat moest zuiniger kunnen: ze hebben een centrale databank opgezet waar je de referentienummers kan opvragen.

   Is het jullie ook al overkomen ? Je zoekt wat informatie op het net, denkt een interessante site gevonden te hebben, leest verder en wat blijkt: getver, weer zo'n snertsite van creationisten vol 'bewijzen' over hoe Noah hier echt wel rondgedobberd heeft met een ark vol beestjes tijdens de zondvloed. Onschuldig lammetje Polskaya heeft een erg leuke link gevonden die dit gemekker tot een kunst verheft.

   Afbeelding: [Blogstickers]

   10:32 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

   21-08-03

   Let us go then, you and I

   The Prufrock Papers: "T. S. Eliot's poem "The Love Song of J. Alfred Prufrock" is heavily intertextual, and hence is well-suited to the medium of hypertext. This site explores the poem's intertextuality, and offers some contextual resources for its study."

   And would it have been worth it, after all,
   Would it have been worth while,
   After the sunsets and the dooryards and the sprinkled streets,
   After the novels, after the teacups, after the skirts that trail along the floor--
   And this, and so much more?--
   It is impossible to say just what I mean!
   But as if a magic lantern threw the nerves in patterns on a screen:
   Would it have been worth while
   If one, settling a pillow, or throwing off a shawl,
   And turning toward the window, should say:
   "That is not it at all,
   That is not what I meant, at all.''

   . . . . .

   No! I am not Prince Hamlet, nor was meant to be;
   Am an attendant lord, one that will do
   To swell a progress, start a scene or two,
   Advise the prince; no doubt, an easy tool,
   Deferential, glad to be of use,
   Politic, cautious, and meticulous;
   Full of high sentence, but a bit obtuse;
   At times, indeed, almost ridiculous--
   Almost, at times, the Fool.

   21:58 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

   20-08-03

   M2M - Van mond tot mond

   Roel van Bambost zei het al bij zijn afscheid: professionele filmrecensenten worden meer en meer buiten spel gezet. Interviews duren maximum een paar minuten, beeldmateriaal wordt nog amper ter beschikking gesteld. Recensies die niet in het kraam passen worden bij een volgende gelegenheid afgestraft. De marketingjongens houden de touwtjes zo strak mogelijk in handen en zouden nog het liefste alles zelf doen. Zeg nu zelf: Wat heb je publicitair gezien aan een filmprogramma op TV als je de mening van een criticus moet afwachten ? Dan verkoop je toch veel beter een werv(el)ende Making of-documentaire aan die zender, daar verdien je bovendien nog iets aan.

   Maar ook hier gooien allerlei P2P-netwerken roet in het eten. In veel gevallen zijn bioscoopfilms van bij of zelfs nog voor de première beschikbaar via filesharing (Kazaa en consoorten). Verder doen bloggers en fans van gespecialiseerde nieuwsgroepen niks liever dan over vanalles en nog wat hun mening spuien, dus ook over films. Bovendien hoeven deze amateurs in tegenstelling tot beroepsrecensenten de filmhuizen niet te vriend te houden. En iedereen schrijft elkaar na of linkt naar elkaar, zoals bekend.

   Een artikel in LA Times (aangehaald op Smartmobs) wijst nog een ander netwerk aan als hoofdverantwoordelijke voor de tegenvallende verdiensten van recente zomerblockbusters, namelijk de mobieltjes. Nog voor de film afgelopen is hebben jongeren hun mening al doorgespeeld naar al hun vriendjes en vriendinnetjes via sms'jes, en die forwarden en forwarden...

   De verkoopcijfers van een tegenvallende film zouden daarom veel sneller dalen dan vroeger na (en vaak zelfs al tijdens) het openingsweekend. De opkomst voor films als The Hulk, Charlies Angels: Full Throttle, 2 Fast 2 Furious zakte met 60 à 70% tussen het eerste en het tweede weekend. Vijf jaar geleden was dat nog gemiddeld 40%. Het omgekeerde kan ook, natuurlijk: de opkomst voor Pirates of the Caribbean met J. Depp steeg met 17% tussen de eerste en de tweede speeldag. Je zou de vraag kunnen stellen wat de gevolgen zijn van deze tendens voor minder commercieel gerichte films.

   Afbeelding: [Box Office Poison]

   21:02 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |