07-11-03

127885920012:12 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-11-03

Bloglines

Iedereen weet intussen wel zo'n beetje dat wie regelmatig blogs leest heel wat tijd kan uitsparen wanneer ze de RSS-versie van hun favoriete pagina's opnemen in een news aggregator. Veel pagina's bieden een link naar hun RSS-feed aan onder de vorm van een De RSS-feed van Skynetblogs kan je vinden door /rss.php aan de bestaande URL toe te voegen. Dit soort programmaatje houdt netjes voor je bij wanneer iemand een update maakt van z'n site, in plaats van telkens weer het hele lijstje aflopen kan je je beperken tot die pagina's waar effectief nieuwe content aan is toegevoegd. Je kan er natuurlijk ook de headlines van een massa nieuwssites (vb. Moreover, BBC) mee nalezen. Toch blijft voor veel mensen de drempel om dit soort programmaatjes te gaan gebruiken nog te hoog. Een bezwaar dat je vaak hoort is dat je er weer eens een bijkomend programma voor moet installeren. De meesten willen ook de volledige versie van de bijgewerkte pagina kunnen bekijken, inclusief lay-out, in plaats van alleen maar de toegevoegde, ruwe tekst. Dit heeft als gevolg dat je voortdurend heen en weer moet switchen tussen verschillende programma's en schermen, veel te omslachtig allemaal.
Eigenlijk willen mensen dus RSS gewoon kunnen gebruiken vanuit hun eigen browser. Voorlopig zit de functie bij mijn weten nog in geen enkele browser geïntegreerd, maar met Bloglines bereik je hetzelfde effect. Bloglines is geen losstaand programmaatje, maar een on-line applicatie die vanop een server draait. Wanneer je naar hun pagina surft (zie screenshot) krijg je links een overzichtje van bijgewerkte sites uit je Favorieten. Rechts kan je checken of de nieuwe content ook echt de moeite loont, en vervolgens klik je gewoon de pagina's/blogs aan die je effectief wil gaan lezen. Ze openen, nog steeds in je browser, op dezelfde of een nieuwe pagina, of (voor Firebird-gebruikers zoals ik) netjes in een nieuwe tab. Ik heb nu zo'n 50 blogs in dit lijstje staan, dus tel uit hoeveel tijd ik zou verliezen als ik die regelmatig allemaal een voor een zou checken op nieuwe content.
De tool heeft nog een paar bijkomende handigheidjes, zo kan je bijvoorbeeld een Notifier downloaden die zich in je menubalk nestelt en vervolgens via een symbooltje en/of geluidje aan de alarmbel trekt telkens een site bijgewerkt wordt. Verder kan je de volledige lijst van je Favorieten automatisch als een blogroll publiceren op je eigen blog.

12:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3636) |  Facebook |

05-11-03

* Fotograaf Sacha Biyan reist al vijf jaar de wereld af voor

* Fotograaf Sacha Biyan reist al vijf jaar de wereld af voor Earth Pilgrim, een project over volksstammen en bedreigde inheemse culturen. Hij verbleef ondermeer tussen voormalige koppensnellers in Borneo en Papoea Nieuw-Guinea. Op dit ogenblik brengt hij het grootste deel van zijn tijd door in het Amazonegegebied. * Voor Cuba Libre probeert Serge Danyshevsky, een Rus die zich naast web-design ook bezighoudt met fotografie, het dagelijkse leven in Cuba weer te geven aan de hand van korte anecdotes. * De Poolse Zosia Zija houdt het graag simpel. Ze gaat op zoek naar de band die mensen hebben met hun eigen omgeving en probeert dit op gevoelige plaat vast te leggen. * De website van Amerikaanse Let Misha Gordin, daarentegen, mag dan wel Bsimple heten, het gaat om bevreemdende conceptuele fotografie, opgebouwd rond eerder abstracte thema's. De foto's zijn krachttoertjes, zeker wanneer je beseft dat ze volledig manueel, dus zonder enige vorm van digitale manipulatie, in de donkere kamer ineengepuzzeld werden. * De schetsen van Amerikaan Joseph Stashkevetch zijn zo levensecht, je zou zweren dat het om zwart-wit foto's gaat.

12:00 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

04-11-03

* Onder impuls van Amerikaanse universiteiten werd een on-li

* Onder impuls van Amerikaanse universiteiten werd een on-line tutorial gecreëerd in een poging om de gebrekkige kennis van het westen over Arab Civilisation and Culture een beetje bij te schaven. 10 modules tjokvol audiovisuele informatie, met thema's die variëren van gezin en identiteit, over geschiedenis en geloof tot kunst en populaire cultuur. Met bijzondere aandacht voor de positie van de Arabische Amerikanen. * Stel dat jij verantwoordelijk was voor de buitenlandse politiek van een grootmacht, welk beleid zou je dan voeren ? Doorheen 12 vragen tekent American Choices je profiel uit. * Israël voelt zich zwaar geschoffeerd door een niet-gepubliceerde enquête van de Europese commissie, waaruit blijkt dat hun land in onze perceptie als een grotere bedreiging voor de wereldvrede wordt aanzien dan schurkenstaten als, pakweg, Noord-Korea, Afghanistan of Iran. Een artikel in de Standaard vult aan dat de Palestijnse autoriteiten niet mee opgenomen werden in de enquête. 'Omdat deze nog niet officieel erkend werden als staat', beweert de woordvoerder van de Europese commissie. * "The Iraq War and Contempt for Democracy": Een commentaar van Noam Chomsky.

09:15 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

02-11-03

15.000

Intussen schurkt de teller zich genoegzaam tegen de kaap van 15.000 bezoekers aan, een mooie gelegenheid om trouwe en occasionele bezoekers te bedanken voor de tijd die ze op deze blog doorgebracht hebben. Ik heb er even over gedacht om de 15.000e bezoeker een geschenkje te bezorgen, maar dat leek me uiteindelijk niet erg leuk voor al de anderen. Daarom krijgt iedereen die dat wil een gratis kunstwerkje cadeau, (een link naar) een echte, genummerde editie van "And then the chimney smokes" door Marijke van Warmerdam. Spaarpunten uitknippen hoeft niet, maar hou wel een leeg ceedeetje en je printer klaar.

De Leeskamer is trouwens vandaag aan z'n 4de jaargang begonnen! Gefeliciteerd, zo lang hou ik het nooit vol...

Ter gelegenheid van een tentoonstelling bij Hauser & Wirth (met werk van o.m. Louise Bourgeois, Dan en Rodney Graham, Paul McCarthy, Pipilotti Rist,...) kan je on-line een video bekijken van David Claerbout: "Reflecting Sunset." Er gaat natuurlijk vanalles verloren in vergelijking met de eigenlijke installatie, maar het blijft mooi en typisch Claerbout.

Ongetwijfeld speelt Adriene Hughes niet in dezelfde eredivisie, ze heeft wel aardig wat videowerk op haar site gepleurd.

22:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

01-11-03

Flores para los Muertos, Flores

Dit weekend wordt in Mexico en ver daarbuiten (vb. de Norbertijnerkapel in 't Gentse Patershol, om 19.30) de Dia de los Muertos gevierd. Mexicanen gaan naar het kerkhof en plaatsen bloemen op het graf, net als hier, maar er heerst een uitbundige feeststemming. Het volksgeloof wil dat de doden op die dag terugkomen om samen met hun familie te eten, te drinken en te dansen. Er worden macabere altaartjes gebouwd voor de doden met spijs, drank en allerlei rituele symbolen die zo kenmerkend zijn voor vb. de schilderijen van Frida Kahlo. In deze filmpjes vertellen Ruben Maqueda en Teresa Villegas alles over wat de traditie precies inhoudt, en ze tonen een paar van hun favoriete altaartjes. In Mexico bots je langs de wegen trouwens voortdurend op altaartjes, getuige daarvan deze fotografische pelgrimstocht.

11:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

31-10-03

Daar brandt de lont

In "Dude, Where's My Country ?" gaat Michael Moore ondermeer tekeer tegen de censuur die opgelegd wordt door de Patriot Act.

Intussen heeft zijn vorige slachtoffer, de National Rifle Organisation een 19 pagina's tellende Blacklist opgesteld met organisaties en individuën die het aandurven campagne te voeren tegen wapenbezit.

Meteen werd ook een gat in de markt gevonden: Amerikanen worden uitgenodigd om zich of all places in Frankrijk te te gaan vestigen: "Almost no handguns! France does not have a 'keep up with the Joneses' culture. The French people are very nice and have great manners. A French friend is a REAL friend. and many more..."

Gelukkig zijn er ook nog mensen zoals de maker van Tomzzz Blog, die de omgekeerde stap durven te maken, en ons zo nu en dan een sfeerbeeld laten geworden vanuit Washington.

Het brein achter Ongelooflijk Tof Blogje lijkt dan weer te denken dat mijn blog over stekskes gaat. Als je het mij vraagt hield Jhony zich als kind teveel bezig met dit soort spelletjes...

Dit filmpje dat van boven tot onder een dwarsdoorsnede van de mens maakt deed me op de een of andere manier zin krijgen in Gandaham met mosterd. Dat was snel voorbij toen ik deze Virtual Autopsies voorgeschoteld kreeg.

13:08 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-10-03

Hell o'

Dit weekend hingen ze al aan m'n deur. En maar bellen, en maar bonzen en roepen. 't Leek wel een Amerikaanse raid, en dat was het ook: trick or treat. Met Halloween heb ik liever zo weinig mogelijk te maken, maar op de linkspagina van Robert Sluzaly (zie een paar comments lager) vond ik een schat aan sites van tekenaars waar hij zich mee verwant blijkt te voelen. Een selectie daaruit wou ik jullie niet onthouden, verder aangevuld met een paar minstens even weirde sites die ik intussen elders tegenkwam.

  20:39 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  26-10-03

  Big Readers

  Voor wie het nog niet wist: De website van Amazon is gemuteerd tot een gigantische on-line bibliotheek van ingescande pagina's. Wanneer je een trefwoord ingeeft krijg je een overzicht van alle boeken waarin het voorkomt, bovendien kan je die bladzijden ook echt helemaal bekijken en nalezen. Een gratis service voor geregistreerde klanten.

  Bij The Big Read zitten ze intussen al aan een shortlist van de 20 meest geliefde Engelse boeken.

  Ken je mensen die regelmatig hun statistieken uitpluizen, en zich graag druk maken over de zoektermen waarmee surfers van allerlei slag op hun blog terechtkomen ? Dan is dit misschien een leuk gezelschapsspelletje: Googlesmacking. Stel een originele slagzin samen uit woorden die op hun blog voorkomen, geef dit op in Google en klik de pagina van je slachtoffer een paar keer aan. Een voorbeeldje misschien ? ('t Was maar een graptje, Keun!)

  Wie zich daarna schuldig voelt kan meteen z'n zonden opbiechten in de anonieme biechtstoel van Group Hug.

  21:40 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  24-10-03

  Sluzaly

  Ik heb er weer eentje: de grimmige illustraties van Robert Sluzaly.

  Video en fotowerk van Simon en Stefan Tyszko.

  Na de Carbonkevers leek het logisch om ook even aandacht te besteden aan deze Röntgenplanten. En Plants in Motion bevat dan weer een aantal filmpjes, vb. over vleesetende planten.

  Het was alweer een tijdje geleden, tijd om er nog eens een paar verbluffende en uitgebreide Flash portfolio's tegenaan te gooien.

  12:25 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  23-10-03

  Flash! Blog! Spam! Kebam!

  Een paar maanden geleden startte een gezelschapsspelletje op Zuid-Amerikaanse blogs. Het was gewoon de bedoeling om een feestje te bouwen op iemands blog en zo mekaar te leren kennen. Een groepje mensen sprak af om allemaal op dezelfde dag een comment te plaatsen in het laatst gepubliceerde berichtje van een welwillend slachtoffer. Volgens de regels van het spel moest die op elke comment antwoorden, hoeveel vragen er ook gesteld werden. Hij mocht dan het volgende slachtoffer kiezen, en zo ging de ketting verder. Vriendschappelijk allemaal, en de identiteit van het slachtoffer werd bewust niet geheim gehouden.

  In een andere vorm zijn Flash blogs uitgegroeid tot gerichte aanvallen in de stijl van flash mobs: Er wordt vb. verzamelen geblazen op een Yahoo newsgroup, en de klokken worden gelijkgezet om zoveel mogelijk steeds weer hetzelfde berichtje te kunnen droppen voor het slachtoffer iets doorkrijgt en noodgedwongen z'n commenting-systeem afsluit. De eerste 'wave' geviseerde blogs waren Joho the Blog ("Hey Joho, consider yourself the First Flash. Bathe in your jellies and feel the smoothness of the flash."), Smart Mobs ("Smart Mobs get Flashed Once in a While, You are the Second to Feel the Power of Flash."), en The Blog Herald ("News Flash! You're the third, YabbaDabbaDooo, this flash is for you! Woooohooo!"). Deze bende lijkt intussen tot nader order stil te liggen, maar krijgt her en der navolging in kleinere initiatieven. Meestal reageren de geviseerde bloggers ietwat verward, maar, hithoertjes als ze zijn, uiteindelijk blij verrast en gevleid.

  Hetzelfde kan niet gezegd worden van comment spamming. Steeds meer comment systemen worden belaagd door vlagen van systematische, commerciële boodschappen. Bij Movable Type hebben ze intussen noodgedwongen een MT-Blacklist uitgebracht waarmee spammers geblokkeerd kunnen worden.

  14:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  21-10-03

  Banksy

  Ach, er staan een paar stukjes op stapel, maar wanneer ik ertoe zal komen om ze te schrijven en in blog-formaat te gieten is een andere zaak. In afwachting dan maar weer een paar links min of meer aframmelen, ook al hoort dit waarschijnlijk niet volgens het Blog Essence 03 Manifest. Dat ik dan voorlopig dus ook maar niet mee zal onderschrijven, al ben ik het wel absoluut eens met het idee van blogger Fuckhedz en zijn companen voor een soort Dogma-kwaliteitslabel.

  Ook toevallig: Onlangs nog had ik het over actievoerders die binnendringen in musea om er de aanwezige kunst te lijf te gaan, samengebracht op de Criminal arts website. In dezelfde post vermeldde ik de exploten van graffiti-kunstenaar Banksy, en wat blijkt nu ? Hij mag het voorafgaande lijstje gaan vervoegen. Vorige woensdag smokkelde hij een van zijn typische werkjes, een afschuwelijk traditoneel landschapje overplakt met politielinten, binnen in het Tate Britain, om het vervolgens losjes aan de muur te lijmen. Pas toen het doek uren later vanzelf naar beneden donderde kreeg men door dat er iets niet klopte. Ik heb hem niet op ideeën gebracht, mag ik hopen. Natuurlijk werd alles netjes gefilmd, de video ligt intussen samen met een kopie van het werkje te koop in een galerij. Het origineel kan opgehaald worden door de eigenaar bij de verloren voorwerpen. Meer werk van Banksy kan je vinden op Bristol Beat.

  Deze mooie illustraties van insecten zijn het resultaat van een verrassend haarscherpe carbon-methode.

  17:06 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

  17-10-03

  Oogsnoep

  Tja, elke website gaat op zoek naar bezoekers, maar als je opgepikt wordt door weblogs wil het al eens gebeuren dat je verwijderd wordt door je provider. Dit overkwam Limpfish, intussen weer (even?) on-line, met leuke, weirde Flash, zoals "They Stole My Eyes" en "Planes". Meer random weirdness kan je oppikken bij Crankbunny.

  Andere pagina's raken dan weer gewoon een tijdje overbelast. Daarom log ik het onlangs bijgewerkte Cinema Pathé, tjokvol newsreels uit vervlogen tijden, pas na een weekje sudderen. De voorbije dagen was de site compleet ontoegankelijk. Nu we toch in de oude doos aan het graaien zijn: Retromedia-TV.

  Bij The Digital Movement: Een paar fotoprojecten, klik zeker ook eens op de home movies.

  Rick Mu maakt niet onaardige web narratives en interpretaties van gedichten in Flash.

  Nog een kortfilmpje om het weekend door te komen: Copyshop. Meer van deze filmpjes kan je bekijken bij Channel Four.

  13:14 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  16-10-03

  Cyberjournalism

  25 websites die de wereld van politiek en internet veranderen.

  Halliburton voert olie in NAAR Irak: "Selling fuel at three times its state-set price about 100 yards from a line of 14 working pumps would be a hard dollar to earn in another economy."

  September 12: geen gewoon schietspelletje waarmee een highscore te verdienen valt, maar een newsgame dat je wil confronteren met de gevolgen van politieke daden. Aan jou de keuze: bombarderen, of niet ?

  Amnesty International en Oxfam hebben een grootscheepse anti-wapencampagne op touw gezet: Control Arms!

  Frontline: Truth, War and Consequences, een on-line documentaire van PBS.

  Een directory met weblogs die gemaakt worden door professionele journalisten: The Cyberjournalist List.

  11:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  15-10-03

  argosfestival 2003

  Van 17 tot 25 oktober is het in Brussel weer tijd voor het argosfestival 2003, geleidelijk aan uitgegroeid tot een evenement met internationale uitstraling.  Wat krijg je er te zien ? De makers hebben een aversie voor hokjes, maar verwacht je aan allerlei vormen van audiovisuele kunst: experimenteel videowerk, documentaires waarvan de vorm een essentieel deel uitmaakt van het geheel, voorstellingen van multimediaprojecten als CD-roms en websites, installaties en performances die op de een of andere manier audiovisuele media verwerken, concerten met experimentele muziek, en vooral ook veel mengvormen.  Een gigantische hoeveelheid kunstvoer, dus, waarvan graantjes meegepikt kunnen worden over 9 locaties doorheen de stad.  Belgian Focus biedt naast een aantal retrospectieves vooral een overzicht van de productie van het voorbije jaar.  De werken kunnen bovendien individueel bekeken worden in een gezellige mediatheek.  Verder staan er ook overzichten op het programma doorheen het werk van de sterk geëngageerde filmmaker Harun Farocki, de bekende Fransman Pierre Huyghe, en Nederlanders De Rijke & De Rooij, samen met een aantal thematische programma's, waaronder:

  Tijdens deze periode werd het gat tussen film en kunst gedicht door mensen als Robert Morris, Richard Serra, Robert Smithson, Dan Graham, Vito Acconci en Bruce Nauman.
  Grenzen, in politieke, culturele, artistieke,...  zin.  O.m.  werk van Rubén Ortiz-Torres, Jesse Lerner, Lourdes Portillo, Ximena Cuevas.
  Vier concertavonden rond het fenomeen 'noise' en mogelijke politieke implicaties, o.m.  radicale rock van Whitehouse en underground van Merzbow, het Gentse Logos.

  Afbeelding: [Joëlle de la Casinière: Le bruit de l'image]

  09:51 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  14-10-03

  Filmquiz

  Het Blog Twinning project koppelt blogs aan elkaar.  Wie weet groeit er wel iets moois ?

  Ik ben zelden in een romantische bui, dus gooi ik er meteen ook maar deze collectie liefdesbrieven tegenaan.  

  Vlug, ter compensatie: deze hints zouden je een en ander duidelijk moeten maken.  

  Het vorige filmpje neemt overigens deel aan Depict!, een wedstrijd, waarin regisseurs uitgedaagd worden om in 90 seconden een verhaal te vertellen.  Alle inzendingen staan on-line.

  Bij Drew's Meat and Potatoes ligt een uitgebreide collectie filmscripts te wachten om gedownload te worden.  

  Nog meer filmpjes ? Neem eens een kijkje bij het Open Video Project.

  BBC Four test je kennis van filmmuziek en intro's van songs. (nieuwe fragmenten bij elke poging)

  Tot slot nog wat multiple choice-kwisjes.

  15:06 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  13-10-03

  Hinkelspel

  Het verhaal The Book of Sand van Jorge Luis Borges bestaat uit een reeks fragmenten die je op allerlei manieren aan elkaar kan kleven, deze website heeft er een puzzel van gemaakt.  

  Dit doet een beetje denken aan Julio Cortazar's Rayuela (Een Hinkelspel), een boek met 155 hoofdstukken die je chronologisch kan lezen, of willekeurig dooreengehusseld, zodat je telkens weer een andere verhaallijn krijgt.  De schrijver stelt zelf een alternatief parcours voor, dat inderdaad een heel ander licht werpt op de gebeurtenissen.  

  De Rayuel-o-matic kan helpen om een eerste indruk van het boek te krijgen.  De Argentijnse auteur is verder vooral bekend omwille van zijn mooie, surrealistische kortverhalen.  

  Fragmenten uit de rest van zijn werk kan je hier nalezen en beluisteren, deze fotoblog is op het intussen populaire hinkelspel-principe gebaseerd.

  10:29 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  08-10-03

  Terminatored

  Stan Herd maakt gigantische landschapsportretten.

  Art Brut.

  De Nederlandse Publieke Omroep is van plan om haar besparingen vooral door te voeren bij de internetafdelingen van de diverse omroepen, terug naar de middeleeuwen, dan maar ?

  Een interview met Guido Gryseels over de toekomst van het Afrikamuseum.

  Rik Van Cauwelaert zit zelden verlegen om een straffe uitspraak in zijn Knack editoriaal, zeker als hij er de regering weer eens op de een of andere manier mee in diskrediet kan brengen.  Vandaag beweert hij over het gehakketak rond de genocidewet: "Het is de managers van andere Europese Ford-vestigingen niet ontgaan.  Zij hebben de Belgische situatie aangegrepen om in Keulen en Detroit het eigen lobbywerk kracht bij te zetten.  Zoiets valt bij Ford zelden op een koude steen.  In eigen land geldt de multinational als een patriottisch bedrijf dat voor zijn buitenlandse investeringen altijd discreet overlegt met het Witte Huis en met de beleidsmakers in Washington." (Knack 41, 8 oktober)

  This blog is temporarily terminatored.  I'll be back (misschien binnen een paar dagen of zo, in het slechtste geval na het filmfestival).

  17:46 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  07-10-03

  Kan dit ?

  Terwijl de meesten zich voor het ogenblik afvragen hoe lang de hype nog zal duren, wordt tegelijk ook een discussie gevoerd over de relatie tussen blogs en de bestaande media.  Hier en daar worden journalisten die er ook een blog op nahouden aan banden gelegd.  Vergelijk het met Phara de Aguirre die tegenwoordig om de paar weken in de Zevende Dag vrijuit haar mening mag verkondigen.  Compromitteert ze hiermee haar journalistieke objectiviteit als nieuwslezer ? Kun je haar nog serieus nemen tijdens een bikkelhard interview in verband met een onderwerp waar ze zich daags voordien - luidkeels of met fluwelen stem - over uitgesproken heeft ? Mag je tegelijk VRT nieuws-journalist en commentator zijn ? En vooral: wanneer Phara ongezouten haar mening verkondigt, verwarren kijkers dat dan niet met de officiële mening en politieke overtuiging van de nieuwsredactie ?

  En dat is dan nog in een programma dat door dezelfde nieuwsredactie gemaakt wordt.  De blogs waarover het gaat zijn privé-initiatieven die volledig los stonden van de werkgever.  De hoofdredacteur van de Hartford Courant, Brian Toolan, legt uit waarom hij de onafhankelijke blog van één van zijn medewerkers van het net liet halen: "Journalists should operate in ways that don't display bias or predisposition.  These are ethical considerations, not legal ones, but they are central to the conduct of journalism and must be zealously maintained." De weblog van Denis Horgan had helemaal niks te maken met de krant, nergens werd ernaar verwezen, noch naar zijn activiteiten op of voor zijn werk.  Maar de hoofdredacteur argumenteert dat de de journalist zijn reputatie aan de krant te danken heeft, en zijn werk dus niet los van die krant gezien kan worden.  Het komt er op neer dat hij geen uitspraken mag doen waar zijn uitgevers geen controle over hebben.  (Reacties: Voor & Tegen)

  Andere kranten reageren op een gelijkaardige manier.  Bij de Pampa Tribune werd Dave Simanoff vriendelijk verzocht de geloofwaardigheid van zijn krant niet langer te compromitteren.  "I have made a conscious decision to take down the site because I'm not willing to sacrifice my career for my blog..." Nog twee andere medewerkers haalden meteen hun blogs van het net.  Daniel Weintraub van de Sacramento Bee mag verder met zijn blog, maar zal voortaan elke post voorleggen aan zijn redacteur voor publicatie.  Daar ziet hij overigens geen graten in, ook z'n stukjes voor de krant worden volgens hem zelden substantieel gewijzigd.  Zijn redacteur bevestigt: "My aim as Dan's editor is not to change his opinions or alter his viewpoints, but to make sure that his blog items are clearly written and adequately explained and do not engender reactions he does not intend.  That is what editors do."

  Als afsluiter een stukje poëzie:

  Roses are red
  Violets are blue
  Oh my, lump in the bed
  How I've missed you.  
  Roses are redder Bluer am I
  Seeing you kissed by that charming French guy.  
  The dogs and the cat, they missed you too
  Barney's still mad you dropped him, he ate your shoe
  The distance, my dear, has been such a barrier
  Next time you want an adventure, just land on a carrier.  

  Laat het niet gezegd zijn dat er geen dichterlijke zielen rondwaren op het witte huis.

  16:14 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  06-10-03

  Get Personal

  Picasso on-line.

  Het levensverhaal van Krishna, mooi in beeld gebracht.  

  Hoe het allemaal begon kom je te weten op deze on-line tentoonstelling.  

  Life Magazine: 100 foto's die de verdere loop van de geschiedenis bepaalden.  

  Hoe zou één van deze 52 projecten jouw leven kunnen veranderen ?

  3 jaar is het nu al geleden dat 1.000 lege dagboeken uitgestuurd werden over de hele wereld, met het verzoek er iets aan toe te voegen en het dan naar iemand anders door te sturen.  Tot nu toe is er eentje teruggekomen, een leuk plakboek dat integraal on-line staat.  

  Deze website met foto's van verlaten gebouwen werd opgezet door een Belgisch ex-Sabena piloot: Abandoned places. (via Thunderke)

  A Picture's Worth a 1.000 Words... Persoonlijke getuigenissen van gewone mensen aan de hand van hun favoriete foto.  

  Petography: Jim Dratfield specialiseert zich in foto's van huisdieren.  

  12:11 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  03-10-03

  Webby

  Deze sites hebben met elkaar gemeen dat ze in allerlei categorieën op de shortlist stonden voor de Webby Awards 2003, uitgereikt ergens voor de zomer.  Er duiken wel vaker dingen uit de dagelijkse nominaties op in deze blog.  Ik vond het vooral ook leuk dat het Nederlandse Nobody Here in de prijzen viel.  Veel commentaar lijkt me overbodig, als je erop klikt ontdek je al snel waar het om draait.

  09:20 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  02-10-03

  Battle

  Vandaag 2 docu's bekeken die gelinkt werden op Back and to the Left. Eentje van de BBC, The Price of Victory, over de coalitietroepen in Irak, en een reportage over wat in het Zuiden verstaan wordt onder terrorisme. Voortaan behoort dit nieuwsoverzicht tot m'n dagelijkse portie leesvoer.  

  Ik heb in het verleden al een paar voorbeelden aangehaald van on-line musea.  Ook bij het British Museum kan je terecht voor een rondleiding doorheen hun collectie.  

  Wie meer wil surft beter rechtstreeks door naar het Museum of On-Line Museums.

  Blijkbaar is Guy Bourdin niet zo bekend als ik dacht, en als dat zo is zaai ik inderdaad verwarring met m'n vorige post.  Ik zal daarom nog maar eens duidelijk stellen dat de man zelf wel degelijk zo dood is als een pier, en niet is opgerezen uit het graf om Madonna voor de rechtbank te slepen.  Het is te laat om iedereen die hem nog niet kende naar de tentoonstelling in het V&A te sturen, vrees ik.  De bijhorende catalogus heb ik nog liggen, maar hier staat een leuk overzichtje.  

  Een paar bijkomende meningen over Andrew Vicari: Guardian, Cioran [0558], Things[29 sept]. Guardian.

  Art 21 heeft heel wat informatie in voorraad over kunstenaars, inclusief vb.  on-line interviews en thematische lessenreeksen.  

  Forgotten NY is een oude bekende, maar er bestaat blijkbaar ook een Forgotten Detroit.

  17:53 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  Vuurvogel

  Eindelijk heeft Columbus nog eens een ei gelegd, ergens achter in de tuin: Tab browsing. Als ik de komende dagen niet teveel geplaagd wordt door vervelende bugs, gaat Internet Explorer voor onbepaalde tijd de kast in.  Alleen jammer van het knullige logo.  Wat is jullie favoriete browser ?

  10:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

  01-10-03

  Criminal Art

  Kunst en misdaad kunnen op veel manieren aan elkaar gelinkt worden.  

  Creatief plagiaat, bijvoorbeeld, zoals dit stukje waarin ik weer het meeste 'leen' van aanverwante weblogs.  Of de nieuwste promotiestunt van Madonna, die een proces aan haar broek krijgt van de bekende Franse fotograaf Guy Bourdin.

  Je kan het ook gaan hebben over terroristen die kunst in musea te lijf gaan en verminken, verzameld op het leuke Art Crimes.

  Kijk, persoonlijk vind ik Introversion 3.0 een crimineel goeie multimedia weblog.  

  Je moet het zien om het te geloven: is het niet ronduit misdadig dat een van de best betaalde schilders ter wereld tegelijk ook een van de slechtste is ? Maar Andrew Vicari mag zichzelf 'Roi des peintres, peintre des rois' noemen, want hij raakt zijn wangedrochten kwijt aan het hof van Saoedi-Arabië.  

  Deze Zweedse muziekgroepjes uit de jaren '70 zien er dan weer zo schandalig kitscherig uit, dat het ontroerend wordt.  

  Ook graffiti heeft iets illegaals, al komt het werk van vb.  Banksy aardig in de buurt van kunst.  

  Naar deze gestolen werken wordt nog steeds naarstig gezocht.  

  En als grimmige afsluiter iets wat niks met kunst te maken heeft: Bij wijze van 'waarschuwing om op het rechte pad te blijven', hebben een aantal Amerikaanse gevangenissen virtuele rondleidingen doorheen hun faciliteiten, inclusief dead rows, on-line geplaatst.

  11:31 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

  30-09-03

  Chat away

  Als politici de macht hebben om beslissingen te nemen die een bepaald deel van de bevolking aanbelangen, of dat nu bejaarden, kinderen of migranten zijn, dan is dat alleen maar omdat ze verondersteld worden die bevolking zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.  Bovendien moeten ze die macht krijgen van de mensen waar ze voor staan.  Als individu heb je het recht om te kiezen aan wie je die macht geeft, om voor of tegen hen te stemmen, toch ? Dit is niet (alleen) een pleidooi voor migrantenstemrecht, ik wil de redenering verder door- (en krom-) trekken.  Hoe komt het dat iemand als Bush zoveel macht over mij en de rest van de wereld heeft, als ik nooit voor hem gestemd heb ? Daarom heb ik besloten me te registreren als kiezer bij World Votes, een initiatief dat iedereen een symbolische stem wil geven in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.  Benieuwd hoe de resultaten zullen afwijken van de echte stemmingen.  

  Als ik lees hoe enthousiast humanitaire organisaties zijn over het initiatief van Microsoft om de chatrooms te sluiten krijg ik het ook al op mijn zenuwen.  Ik haat chatrooms, maar het enige probleem dat opgelost wordt bevindt zich in de portefeuille van Microsoft zelf: (1) chatrooms zijn nu niet bepaald een winstgevende activiteit, (2) als provider krijg je het ene proces na het andere aan je broek, (3) een grote promotiecampagne voor Messenger, een 'privé'-product dat misschien nog populairder is bij pedofielen dan publieke chatrooms.  Maar als provider kan je bij problemen met dit product makkelijker de verantwoordelijkheid doorschuiven, privacy, weetjewel.  Intussen worden door dezelfde bewust gecreëerde hetze bezorgde ouders gepusht om - tegen fikse betaling, of wat dacht je - de correspondentie van hun kinderen te gaan controleren.  Zo krijgen meteen ook de andere betaalde extra services verbonden aan het programma meer bestaansrecht, en wordt de monopoliepositie van Messenger waar mogelijk verder geconsolideerd. Het minste wat je als kinderrechtenorganisatie kan doen is zo'n bedrijf diets maken dat er ook zoiets bestaat als commercieel kinder(rechten)misbruik, denkt een naïeveling als ik dan weer, voor hij z'n schouders optrekt en z'n soep verder opslurpt.

  12:39 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  29-09-03

  Filmfestival van Gent

  Van 7 tot 18 oktober 2003 draaien de filmspoelen weer lustig in Gent voor het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Wat volgt is een poging om een overzichtje te geven van het ruime aanbod. Maar naar de echte onbekende parels zal je toch zelf op zoek moeten gaan in het programmaoverzicht. Globaal gezien heb je een paar luiken: de Officiële Selectie, andere Previews, Belgische Film Vandaag, het Geheugen van de Film en Wereldcinema (aangevuld met een resem alternatieve parcours). Tot de bekende gasten van dit jaar behoren Jeanne Moreau, Tony Curtis, Vanessa Redgrave en Peter Greenaway. De zalen lopen snel vol, dus reserveer op tijd. Tickets zijn meteen ook geldig voor tram en bus. Dagelijks nieuws en updates over het filmfestival zullen te vinden zijn op King Kong Magazine.

  Met o.m.: Hero van Zhang Yimou, een ode aan de Oosterse gevechtskunsten in de traditie van Crouching Tiger, Hidden Dragon. In America van Jim Sheridan (In the Name of the Father), geschreven samen met zijn twee dochters, is dit relaas over een Iers gezin dat naar New York verhuist deels gebaseerd op hun eigen leven. In het grappige Kitchen Stories trekken Zweedse wetenschappers in de jaren '50 met 18 groene caravans naar een Noors stadje waar erg veel alleenstaande mannen wonen, om er een ideale keuken te ontwerpen voor deze doelgroep. American Splendor, (winnaar op Sundance) een verhaal vol zelfspot over Harvey Pekar en Joyce Barber, twee striptekenaars in de traditie van Robert Crumb.
   Primeurs
  Elephant Gus Van Sant's beschrijving van het moorddrama in de middelbare school van Columbine (Gouden Palm), voortbordurend op het succes van de film van Michael Moore. Beide films zouden trouwens de loef afgestoken worden door het low-budget Zero Day, vertoond in het 'A Look Apart'-luik. Dirty Pretty Things van Stephen Frears, met Audrey Tautou (Amélie Poulain). Een illegaal in Engeland verblijvende Nigeriaanse student geneeskunde stoot op een louche zaakje in het hotel waar hij werkt. Calendar Girls, Typisch Britse komedie over een klein Schots dorpje, waarin een paar elegante vrouwen van middelbare leeftijd (Helen Mirren, Julie Walters,...) uit de kleren gaan voor een kalender. Thirteen Debuut van Catherine Hardwicke, confronterend portret van een 13-jarige in een wereld vol seks en drugs, het meisje waarop de film gebaseerd is speelt zelf de hoofdrol. Michael Haneke, Le Temps du Loup Controversieel tot op het bot, een burgerfamilie komt aan in hun vakantiehuisje, dat bezt is door vreemdelingen, het begin van een lange, bizarre strijd. Verder nog: Peter Greenaway's Tulse Luper, Finding Nemo, De Zaak Alzheimer van Erik Van Looy, naar Jef Geeraerts.
   Muziek
  Filmconcerten met Raymond, Daan Stuyven en Vidiots, Hooverphonic en Patrick Doyle, Nicola Piovani (oa La Vitta è Bella), de World Soundtrack Awards, live concertbegeleidingen van Charlie Chaplin's The Circus en de stille Film Faust, ;Counter Phrases door Rosas en Ictus in de Vlaamse Opera.
  Sacrifices, een oude man sterft voor hij kan bepalen wie van z'n 3 zonen zijn naam mag dragen, Destiny has no favorites, een rijke huisvrouw mag meespelen in een soap die in haar tuin opgenomen wordt, The Wild Dogs, hard portret van Boekarest na Ceauscescu, Dogville Confessions, tijdens de opnames van Dogville konden de acteurs zich afzonderen in een dagboekkamer, Parasite Dolls, Japanse manga.
   En Verder
  A Look Apart, een luik vol independent cinema. Camera Lucida, film en video in samenwerking met het Smak. Mental Hygiene, gratis vertoningen van Amerikaanse voorlichtingsfilms en een gespreksavond met Jeanne Moreau in Vooruit.

  13:42 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  26-09-03

  A poem a day keeps the Doctor away

  Arcadim graast deze maand in meer zuiderse weiden, dus zie ik het zo'n beetje als m'n plicht om zo nu en dan een oogje in het zeil te houden op zijn domein. Zo blijken ze bij De Bezige Bij een poëziewebsite op touw gezet te hebben, met werk van meer dan 70 dichters, achtergrondinformatie, en geluids- en beeldfragmenten, waarin de dichters hun werk vaak zelf voorlezen. Het 'Gedicht van de dag' zal voortaan ook op mijn webstek te vinden zijn (zie linkerkolom).

  Intussen is de garderobe van Sam aardig aan het uitbreiden, vanaf nu krijgt hij bij elke reload van deze pagina een nieuwe look aangemeten. Eigen inzendingen van creatievelingen zijn nog steeds welkom.

  13:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

  25-09-03

  Arsène 50

  Het werd al een tijdje aangekondigd, maar nu is het officieel: de Stichting voor de Kunsten heeft een last-minute ticket balie op touw gezet voor Brussel in de Sint-Hubertusgalerijen (vlakbij de ingang van 'Brussel in de Kijker'). Het project werd Arsène 50 gedoopt en je kan er 's namiddags terecht voor theater- en concerttickets aan halve prijs voor dezelfde avond. Dagelijks zullen voor heel wat voorstellingen in Brussel ten minste 4 kaartjes beschikbaar zijn, vaak zelfs voor uitverkochte topevenementen. Via de website kunnen deze speciale aanbiedingen de avond voordien al geraadpleegd worden vanaf 18u, ter plaatse hangt een groot elektronisch bord. Reserveren kan niet, je moet naar de balie komen om er een voucher te kopen, die je dan ten laatste een half uur voor de voorstelling inruilt. Er wordt 1 Euro commissie aangerekend per ticket. De desk is open van dinsdag tot zaterdag, tussen 12u30 en 16u30.

  Entre guimets, nu vrijdagavond 26 september wordt om 21u door de Franstalige Gemeenschap in Brussel een grote hommage aan Jacques Brel georganiseerd op de Grote Markt, een megaconcert met Patricia Kaas, Maurane en Philippe Lafontaine, begeleid door een 40-koppig symfonisch orkest. Er zullen ook vier nieuwe jonge talenten deelnemen uit verschillende Franse taalregio's: Curt Close (België), Pascal Rinaldi (Zwitserland), Anne Warin (Frankrijk) en Yann Perreau (Québec). 't Is gratis, en alleen al voor la Kaas de moeite waard...

  09:18 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  24-09-03

  Blogs, sex 'n cars

  Blogs: Eindelijk nog eens nieuws over v2.00 van de Skyblogs. Er zijn blijkbaar coole nieuwe opties op komst, zoals een inhoudstafel en de mogelijkheid om je skin zelf aan te passen. Mooi zo. - Al gezien dat ik Feedster geinstalleerd heb in m'n rechterkolom ? Een handige toepassing waarmee je zowel je eigen blog, de hele blogosfeer, als een selectie blogs kan doorzoeken. Het zou leuk zijn als je een search kon doen door alle blogs die eindigen op skynetblogs.be. Hoe meer Skyblogs opgenomen worden in de engine, hoe beter, zou ik zeggen.

  Auto's: Stel, iemand steelt je auto. De wagen belt je meteen op je mobieltje en de telefoon blijft rinkelen tot je opneemt, zelfs als je antwoordapparaat opstaat. Vervolgens kan je een SMS'je terugsturen met de opdracht om de motor te blokkeren zodra de auto nog eens stil staat. Als dat gebeurd is krijg je een berichtje terug met de GPS localisatie van de plaats waar het voertuig blijft steken. Je kan zelfs een cameraatje laten inbouwen dat snel even een foto meestuurt van het verbouwereerde gezicht van de boef. Of je woedende wederhelft, al naar gelang. Het kan vandaag al, volgens dit artikel. - In Zwolle werd de eerste trashmob gehouden. Volgens mij daagt meteen hier en daar het idee om een trashmopje uit te halen met een ex...

  Sex: Over ex'en gesproken, nog wat stof tot nadenken. Volgens een Italiaans detectivebureau werden 87% van de overspelzaken die ze onderzochten bewezen door het checken van de verstuurde SMS'jes en de laatste geregistreerde oproepen in het geheugen van mobieltjes. Wat een geldverspilling, daar heb je dan toch geen detective voor nodig ? - Het moest ervan komen: in Groot-Britannië beginnen sex mobs, meestal omschreven als 'dogging', een heus probleem te worden.

  12:27 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  23-09-03

  Dit is Belgisch

  Uitgebreide cultuurportal, een eigenzinnig kruispunt van culturele informatie en creatieve interactie op het internet, waar kunstenaars zich ondermeer zelf kunnen voorstellen. Onlangs werd deze stek ook opgenomen.
  Deze vond ik tussen mijn referrers, een portal over kunst met een leuke layout, die tegelijk iets heeft van een magazine door de interviews en artikels. Gevestigd hier een paar straten verder, en aan de favoriete links te zien bezoeken we regelmatig dezelfde sites. Toch zijn we elkaar nog niet tegen het lijf gelopen.
  Voor liefhebbers van modern en postmodern design, nieuws, kalender, een forum, een index, interviews en virtuele tentoonstellingen.

  Afbeelding: [New Belgium Brewing]

  08:51 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |