13-04-04

Vlogs, the sequel

Vorig jaar had ik het hier al eens over vlogs, toen een langzaam opkomend fenomeen. Vandaag hebben videoblogs een artikel in Time, een eigen Vogma, en een Vidblogs verzamelsite die bericht over nieuwe updates. Er zijn ook al evenveel geuren en smaken te onderscheiden als bij blogs het geval is, en de lijnen vallen door allerlei overlappingen al even moeilijk te trekken. Een paar van de betere:

Dagboeken: Avoiding Life, Vogner, Daily Experience, One Trick Pony, All Women Are Dead, Jackson Gorilla.

Experimenteel: Soluble Fish TV, Ryan Francesconi, Audiovisceral.

Reportage: Steve Garfield, Human Dog Laboratory.

Humor: Funky Railroad.

12:43 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-04-04

Gentse Feesten 2004

Eerlijk gezegd verwachtte ik dat de Gentse Feesten dit jaar ofwel grotendeels betalend zouden worden, ofwel een lauw programma zouden aanbieden. Maar een paar namen die ik wel eens live aan het werk wil zien tooien intussen alvast het programma: Absynthe Minded, Flat Earth Society, Think of One, Fifty Foot Combo, Triggerfinger, De Nieuwe Snaar, De Dolfijntjes, Amparanoia, Gabriël Rios, Laurent Garnier, Jazzanova, Jeff Mills,... Later hierover ongetwijfeld meer.

12:32 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

01-04-04

Chaostheorie

Though this be madness, there is some method in it… Wie houdt niet van overzichtelijkheid ? Een eenvoudig, duidelijk geordend bestaan heeft zo zijn voordelen, maar is naar mijn gevoel alleen maar bevredigend als het over een vorm van chaos heen gedrapeerd wordt. Het een kan niet zonder het ander, een heldere structuur moet je gebruiken als middel om een zo groot mogelijke hoeveelheid wanorde in je leven te kunnen binnenlaten, zonder dat je de controle helemaal verliest.

Het nieuwsaanbod op het net is ook zoiets, met meer dan een topje van de ijsberg krijg je nooit te maken, maar toch moet je je er op de een of andere manier een weg door banen. Je kan er voor kiezen om aan de oppervlakte te blijven, en bijvoorbeeld elke dag een nieuwsbrief van Het Standaardje in je box te laten droppen, of je kan gaan diepzeeduiken. Liefst niet zonder zuurstof, weliswaar. Daarom voel ik me bijvoorbeeld intuïtief aangetrokken tot deze Newsmap. Het is een knoeiboel, maar toch heeft dit gewriemel op de een of andere manier iets rustgevends, iets geruststellend overzichtelijks. Zonder een paar bijkomende tools en zoekmogelijkheden is dit niet meer dan een gimmick, maar toch, het heeft iets. Zo’n mapoverzicht zou ik wel willen voor vb. de wirwar van mails, afspraken, taken en events die ik in m’n Outlook gestouwd heb. Ik weet zeker dat het me een goed gevoel zou geven als ik ’s morgens de dag kon beginnen met zo’n stapel felle kleurtjes, die ik dan geleidelijk aan kon aankruisen en wegzappen wanneer ik er klaar mee was, of juist niet. Want wat is er leuker dan dingen uitstellen, omdat je voorlopig wel iets beters te doen hebt ?

John Perry’s theorie van Structured Procrastination leunt hier dicht bij aan. Hij stelt dat het plezier van dingen bewust niet doen en uitstellen groter wordt naarmate je het drukker hebt. Een stapel paperassen op je bureau om het belastingformulier in te vullen ? Toch eerst even al m’n potloden scherpen. Een dikke knoert van een cursus die je voor volgende week helemaal van buiten moet kennen ? Plots besef je dat het al veel te lang geleden is dat je nog eens opgeruimd, gestofzuigd en gedweild hebt. Maar wacht eens, tijdens het opruimen schiet het je te binnen dat je die vriendin van vroeger eigenlijk helemaal nog geen geluk gewenst hebt met haar verjaardag. Enzovoort, enzovoort, tot de stapel zo groot wordt dat je er niet meer overheen kan kijken. Dàn, op dat moment, de boel helemaal de boel laten, achterover leunen in de luie zetel met een glas wijn en een boekje, zalig.

Alles heeft natuurlijk een verzadigingspunt waar je niet zonder problemen aan voorbij kunt. Heel wat mensen gaan kapot aan de stress, verliezen die controle waar ik het hier wel degelijk over heb. Maar ook pure routine is een doodlopend straatje. En ook niks om handen hebben kan een stresserende bezigheid zijn. Sinds ik werkloos ben overkomt het me regelmatig dat ik echt 'niks beters te doen heb'. Dat een beetje zinvol invullen is ook voor ons een boeiende, dagelijkse uitdaging, die niet altijd even simpel is. Veroordeeld worden tot genieten is niet noodzakelijk hetzelfde als een gemakkelijk leventje... Oops, zo contemplatief was het dumpen van deze links nu ook weer niet bedoeld.

11:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (61) |  Facebook |

30-03-04

Heart of the Matter

Er was eens een staatshoofd, opvolger van zijn vader, dat ten strijde trok om een bevolking te bevrijden, hun hart te openen voor onze westerse waarden, en hun land vervolgens weer te herbouwen als een welvarende, democratische vrijstaat. In werkelijkheid was het hem vooral om zijn eigen machtspositie in de wereld te doen, die in deze regio te rapen viel.

Eigen bedrijven namen de controle over van de ruïnes, met de aanwezige natuurlijke rijkdommen als inzet. De inkomsten werden gebruikt om in eigen land de welvaart een nieuw elan te geven, en om overeind te kunnen blijven in vaak gespannen internationale verhoudingen.

In binnen- en buitenland werden zijn daden veroordeeld door de meest vooraanstaande progressievelingen en kunstenaars, maar hij bleef gewoon aan de macht. Hardnekkig bleef zijn regering de wantoestanden ontkennen, onderzoekscommissies moesten de gemoederen sussen. Tot op de dag van vandaag worden historici die de problematiek aankaarten door ministers en een deel van de publieke opinie gebrandmerkt als weinig vaderlandslievende samenzweerders.

Maar het staatshoofd had de problemen die zijn daden met zich meebrachten zwaar onderschat, hij kwam op de rand van een bankroet te staan en moest de macht over het gekolonialiseerde land overdragen. Dit was intussen gereduceerd tot een puinhoop waarvan het nooit meer zou herstellen. Als een rechtstreeks gevolg van zijn daden werd de bevolking niet alleen gedecimeerd, maar waarschijnlijk zelfs gehalveerd.

Zo bont heeft Bush het nu ook weer niet gemaakt ? Tja, het gaat dan ook over onze eigen Leopold II. Op Canvas is deze en volgende donderdag een BBC-documentaire te zien die de misdaden van onze koning met veel gevoel voor sensatie in de verf zet. RTBF zendt het programma diezelfde dag in één ruk uit, omkaderd door een wijd debat.

Het verdriet van België ? Datzelfde Canvas zet ook de 75e verjaardag van Hugo Claus in de bloemetjes, maar daarover lees je alles bij VH.

14:27 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

23-03-04

Passages


Fast Film van Virgil Widrich zit erg clever in elkaar. Bekende, oude filmpassages werden overgezet op duizenden fotokopieën. Die losse bladzijden werden op allerlei manieren bijeengevouwen en samengeplooid voor een animatiefilmpje, een soort origami van Hollywood in betere dagen.

Passagen, belevenissen in de metro van Parijs. Begin je reis in het station van Stalingrad en laat je gewillig meevoeren als passagier.

Voor Private and Public schoot Simon Hoegsberg plaatjes van nietsvermoedende passanten, vier seizoenen lang. De blik in hun ogen verraden kleine en grote gevoelens, reacties op de omgeving en jarenlang verstolde karaktertrekken.

14:29 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-03-04

Impudicus

De serverproblemen bij Skynet zijn opgelost, toch zou je de komende dagen (en misschien zelfs weken) bij een bezoek aan deze webpagina's nog wel eens vreemde dingen te zien kunnen krijgen. Noem het lentekriebels, experimenteren is nu eenmaal iets dat ik niet kan laten. Het wordt weer eens tijd voor een nieuwe lay-out, misschien wel in combinatie met een gevoelige uitbreiding van deze blog. Zelf weet ik ook nog niet goed wat het allemaal zal worden, just watch this space. Een doodlijn heb ik niet, dat scheelt.

Maar wees gerust, waar mogelijk hou ik het simpel, overkill schaadt. Hoe interessant ook, zo druk als het weblog Angermann, bijvoorbeeld, of deze Netflix (met psychedelische webimpressies van bekende films) hoeft het hier niet te worden.

Een Flemish of Dutch Bloggies award hoef ik er niet zo mee te winnen. Gewoon de boel een beetje opfrissen, weetjewel. Het mag allemaal wat sexier. Wie zegt dat kunst en sex niet kunnen samengaan ?

21:20 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

12-03-04

Geteld

Ik heb net de teller op deze blog weggehaald, omdat hij sinds een paar dagen compleet onbetrouwbaar is. Hij tikt vier keer meer bezoekers aan dan gewoonlijk, en dan er volgens mijn andere stats effectief langskomen. Skynet lijkt niet geïnteresseerd, zegt dat dit dan wel aan m'n andere stats zal liggen.

Ik kan mezelf natuurlijk ook vergenoegd proberen wijsmaken dat jullie plots allemaal massaal naar m'n blog komen. Maar een goeie reden kan ik daarvoor niet bedenken. Tot ik weet wat er gaande is, en of ik er iets aan kan doen, verwijder ik mezelf ook maar even uit die Top 10-toestanden.

Toevoeging: Het lijkt erop dat wanneer je niet meer opgenomen wil worden in publiciteit en hitlijsten, ook je RSS-feed inactief wordt. Ik heb een en ander terug geactiveerd om te testen of dit effectief zo is. Ik hoop van niet, wat heeft het een in 's hemelsnaam met het ander te maken ?

17:10 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

11-03-04

O País

Bizitzako edozein egitasmotan bakea eta elkarbizitza jatorra dira oinarri-oinarrizkoak. Peace and coexistence represent fundamental values in every aspect of our lives.

Vandaag holle woorden op een website van de regering van Baskenland, El País Vasco, Euskadi. Bijna had ik me laten verleiden om te vieren dat 30.000 bezoekers deze site aangeklikt, en misschien zelfs hier en daar iets gelezen, hebben. Maar dit is geen dag om jezelf in het zonnetje te zetten. Alles draait rond de aanslagen in Madrid. De komende dagen zal weer overal zwaar geprotesteerd worden tegen de terreur van de ETA. Terecht, natuurlijk, wat niet wegneemt dat Basken een volk blijven die veel respect verdienen. Dat zullen de meesten die er al geweest zijn, met Basken gepraat en gegeten hebben, alleen maar beamen.

Op zo'n dag stellen internet, websites, social networks,... niet veel voor. En dan bots je op zo'n toeristische pagina over Israël. Erg mooi gemaakt, met als vertrekpunt een navigeerbare kaart waarop vrolijk autootjes, vliegtuigjes en bootjes rondwriemelen. Er ontbreekt voorlopig nog heel wat informatie, zo waarschuwen de makers. Zoals de muur, hier en daar een nederzetting, een paar tanks en ontploffende Palestijntjes, waarschijnlijk ? Maar laten we vooral niet cynisch worden. Dan begint het pas, naar het schijnt.

Toevoeging: een overzicht van Spaanse bloggers die commentaar leveren bij de aanslagen.

15:16 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-03-04

It must be


Love, Love, Love...

(werkt niet in alle browsers, -mijn- Firefox wel,
dit is een - trager - alternatief dat wel overal lijkt te werken)

11:28 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

08-03-04

Komt dat zien

Webloggers van een bepaald slag, waar ik toe behoor, hebben regelmatig iets aan te kondigen. We spelen graag aan elkaar door wanneer en waar er iets te beleven valt dat waarschijnlijk de moeite loont.

Ik ben nu al een tijdje op zoek naar een meer georganiseerde manier om dit te doen. Ik dacht in de richting van een kalender, ideaal gezien met een aparte XML-feed. Zo zou iedereen die interesse heeft mijn aankondigingen, los van de eigenlijke weblog-commentaren, kunnen laten binnenrollen in hun nieuwslezer. Bovendien kon ik dan zonder veel extra moeite de headlines van die kalender beschikbaar stellen op m'n blog, en eventueel een paar andere sites.

Als programmeeranalfabeet ben je dan aangewezen op voorgekauwde oplossingen, en niks voldeed aan wat ik in gedachten had. Tot ik op Upcoming.org stootte. Iedereen die inschrijft op deze dienst kan z'n eigen overzichtje met events beschibaar maken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een voorkeurlijstje aanmaken met alle aankondigingen die door jouw vrienden ingevoerd werden. Meteen droom ik dan van een nieuwsfeed met tips van al m'n favoriete bloggers. Echte aanraders, dus, niet alleen maar van die persaankondigingen. In de feeds linkt iedereen natuurlijk naar zichzelf, en we zijn allemaal tevreden.

Verder kan je makkelijk een automatisch lijstje aanmaken met alles wat in je eigen stad gebeurt. Op dit moment heeft dit bij ons nog weinig zin, omdat er amper een Vlaming ingeschreven is. Maar elders werden er al heuse websites omheen gebouwd, zoals Gothamist of EverythingNY. Zo gepiept, de code is vrijgegeven.

Toevoeging: Bovendien kan je net zoals blogposts commentaar leveren bij de aankondigingen, en aangeven of je al dan niet van plan bent om er heen te gaan. Verder hoor ik net op de radio dat m'n allereerste aankondiging, Chumbawamba, al afgelast wordt. :-)

Mijn tips staan voortaan in de zijkolom, je kan ze ook via deze nieuwsfeed binnenhalen. Wie meedoet mag altijd een seintje geven, dan neem ik ze ook op in de aankondigingen op m'n blog.

12:03 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-03-04

NL TV

Hetzelfde beeldfragment uit een stokoud filmpje krijgt een totaal andere betekenis, wanneer je er andere muziek onder zet.

De NPS AV-theek omvat een heleboel beeldfragmenten over dans en (klassieke) muziek, een mengeling van fragmenten uit performances, repetities, portretten, interviews,... sommige speciaal gemaakt voor deze site.

Links naar cabaret-sites kreeg je hier ooit al eens geserveerd, intussen heeft de Cabaret-zender bij uitstek een vroegere site omgebouwd en lichtjes uitgebreid tot Vara's Variatee.

18:44 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-03-04

Blog Populi


Zo klinken weblogs.

Wat zijn we meer dan stipjes op een wereldkaart, die nu en dan in een flits oplichten ?

Schrijf over wat je het beste kent, en deel dat met anderen.

Een verzameling biografieën, min of meer volgens hetzelfde principe.

21:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (479) |  Facebook |

27-02-04

Valse start

Snel even melden dat nu zaterdag 28 februari naar aanleiding van het (eventuele?) startschot van Omloop Het Volk het SMAK in Gent de hele dag gratis openstaat voor bezoekers. Op dit moment valt er een tentoonstelling te bekijken met werk van Marijke van Warmerdam, hier ooit te downloaden als jubileumcadeau. De tijd gaat snel.

En nu vlug terug aan het werk, want mijn stoppen zijn zwaar doorgeslagen (letterlijk dan), waardoor ondermeer ook mijn verwarming het niet meer doet. Hopelijk is de voorstelling van Victor met Tine Moniek vanavond heerlijk warm...

18:18 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

26-02-04

Panorama


Na meer dan 10 jaar wonen en werken in Australië keerde David Osborn terug naar 'zijn' Groot-Brittannië. Het eerste wat hij deed was de landschappen fotograferen, die hij al die tijd had moeten missen: British Panoramics.

"Sanglé au fauteuil comme une chauve-souris en hibernation, vous restez nécessairement en place et laissez agir les forces incontrôlables de la gravitation universelle. Déposez vous donc, faites fi de tout contrôle, lâchez dans un abandon salutaire chair et muscles, quittez la bienséance du à "l’endroit" pour un improbable à "l’envers": Propice."

75'78 slaat gewoon op de geboortedata van Jocelyn Michel en Guillaume Simoneau uit Québec, die hun werk rug aan rug voorstellen op deze site.

13:45 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-02-04

Blogbinders


Je weblog te boek gesteld! (Fimoculous)

Periodic table of blogs.

Orkut: een paar meningen.

12:19 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

23-02-04

Blogging on the Planet

In principe zijn de meeste blogs erg individueel. Dit is mijn speeltuin, waar ik helemaal zelf de regels bepaal. Toch speelt onder bloggers een soort community-gevoel, een samenhorigheid die voorkomt dat je na een paar berichtjes afhaakt. Daarom lijkt het ook niet meer dan logisch dat die gemeenschappen zich vroeg of laat gaan organiseren, in het beste geval op een manier die de onafhankelijkheid van individuele bloggers verder tot haar recht laat komen.

Er zijn natuurlijk al allerlei group blogs, met min of meer gelijkgestemde zielen. Living on the Planet gaat veel en veel verder. Living on the Planet bestaat in eerste instantie uit een aggregator, die XML-feeds van medewerkende blogs verzamelt. Daarnaast is het ook een blogzine, dat telkens weer door een ander redactioneel team van bloggers samengesteld wordt.

Wat Living zo bijzonder maakt is dat het een gigantisch regionaal netwerk omvat, met een groeiend aantal deelsites:

Living in China Living in India Living in Latin-America

Het initiatief vond haar oorsprong in China, binnenkort volgen Australië en Europa. Living on the Planet werd eigenlijk pas later opgericht, als een soort overkoepelend orgaan. Verder op stapel staan discussieforums, en een eigen agentschap dat de medewerkers wil gaan vertegenwoordigen bij het op touw zetten van allerlei publicaties on- en off-line.

Parallel met deze algemene gemeenschappen hebben zich ook een serie gespecialiseerde deelsites afgesplitst, die zich meer focussen op economie, nieuws of geopolitieke thema's, overkoepeld door Bonobo Land. Respectievelijk:

China Review Economy Matters Southern Exposure

13:24 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-02-04

In kaart gebracht


Belgische familienamen: Waar wonen je naamgenoten? Volgens deze kaart wonen er zo'n viertal Becketts in België, ergens tegen de Franse grens.

Politiek kompas: Ik blijk net iets rechtser dan Nelson Mandela, maar linkser dan Yasser Arafat, en een vleugje minder libertijns dan de Dalai Lama. (Picasso Dreams)

Guerres secrètes: Zestig jaar geheime CIA-interventies, uitgetekend door Arte.

11:47 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

17-02-04

Mosavia, het eerste webproject van Mexicaans beeldhouwer Ric

Mosavia, het eerste webproject van Mexicaans beeldhouwer Ricardo Flores.

Flying puppet, een verzameling interactieve pareltjes, samengesteld door Nicolas Clauss, een schilder uit Parijs die tegenwoordig het internet als doek gebruikt.

Boeiende Poolse affiches: film, toneel, concerten, circussen... Vaak mooier dan vb. de film die ze aankondigen (Weekend at Bernie's, Witches of Eastwick,...), al vraag je je hier en daar af of de grafische ontwerpers de film zelf ooit gezien hebben.

16:28 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

16-02-04

Afrika In Gent

De komende weken waait er een Afrikaanse wind door Gent. Amnesty International, het Vredeshuis en Kommil Foo organiseren op 7 maart een dag over Afrika: Sterke Verhalen, Vergeten Conflicten.

Dertien vertelwandelingen in kleine groepjes (14u tot 16u30, gratis, reserveren!), begeleid door o.m. de Walsschaerts, Geertrui Daem, Ineke Nijssen, Moses Camara, Bodé Owa, Nic Balthazar,... worden gevolgd door een debat in het NTG (17u15, gratis) over de aanslepende conflicten in Congo, Burundi en Rwanda, en de rol van het Westen.

's Avonds is er een Best of-benefietoptreden van Kommilfoo, hun programma Wolfijzers en schietgeweren.

(affiche, programma)

Daarnaast wordt van 27 tot 29 februari weer het jaarlijkse Africa Matters-weekend gehouden. Denk hierbij aan een soort markt, die toeristische kraampjes combineert met infostands van ondermeer ngo's, in de Lakenhalle, een grote tent op St-Baafs en het NTG, waar een serie films, lezingen en projecties te zien zullen zijn. De initiatiefnemers zijn ook bezig met de uitbouw van een portal: de Africa-server.

13:11 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

03-02-04

Ik blijf nog even weg, min of meer.  Moeilijk te zeggen


Ik blijf nog even weg, min of meer.  Moeilijk te zeggen voor hoe lang.  Bezoek intussen misschien eens het volledig vernieuwde Cultuurlink² (oorspronkelijk uitgebouwd door 2Mpact), dat voortaan deel uitmaakt van het Cultuurnet-project van de Vlaamse overheid.  Op termijn zullen deze pagina's trouwens uitgebreid worden met een complete webwijzer voor cultureel Vlaanderen en Brussel.

20:10 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

01-02-04

Beckett is... even gesloten wegens inventaris.

Beckett is... even gesloten wegens inventaris.

22:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-01-04

Poëziedag 2004Op het Bieslog stond het al te lezen:


Amnestie voor poëzie

Alle slechte gedichten
worden één dag vrijgelaten
maar moeten zich
morgen weer melden
bij de slechtegedichtengevangenis.


De Poëziedag-special verhuist naar een aparte pagina.

14:01 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-04

De Dansfabriek

De Dansfabriek is een buitenkansje voor jongeren die van dansen houden, en er al een tijdje van dromen om zich aan breakdance en hiphop te wagen.  In vier steden wordt op dit moment een eerste serie - gratis - workshops gehouden.

Het mooie aan dit project, waar naast breakers en hiphoppers ook specialisten uit de wereld van hedendaagse dans, theater, muziek aan mee zullen werken, is dat het jongeren ook echt verder wil begeleiden en kansen geven.

Een jaar lang worden allerlei aciviteiten georganiseerd, workshops, toonmomenten en feesten, met als voorlopig orgelpunt een minifestivalletje op de vier lokaties in december van dit jaar.  De verschillende partners willen op die manier in hun regio een doelgroep aanspreken die op cultureel gebied wel eens in de kou blijft staan, een groep van jongeren die ondermeer ook veel allochtonen telt.

KC nOna, Mechelen: (begin ontmoetingen al op 17 januari van 15.00 u tot 19.00 u)

31 januari: Mambo
7 februari: Fury Ben
14 februari: SuperG
21 februari: Kra-Z
28 februari: Yiphun Chiem

Hush Hush Hush, Antwerpen: (begin ontmoetingen 24 januari van 15.00 u tot 19.00 u)

7 februari: Mambo
14 februari: Fury Ben
28 februari: Kra-Z
6 maart: Yiphun Chiem

De Pianofabriek, Brussel (begin project op 24 januari van 15.00 u tot 19.00 u)

31 januari: Yiphun Chiem
7 februari: SuperG
14 februari: Mambo
28 februari: Fury Ben
6 maart: Kra-Z

Cultureel Centrum, Genk (begin project op zondag 1 februari van 14.00 u tot 18.00 u)

1 februari: Tayeb Benamara
7 februari: Fury Ben
15 februari: SuperG
22 februari: Kra-Z
29 februari: Yiphun Chiem

Vanavond, woensdag 28 januari en zaterdag, de 31e, kun je trouwens in zaal Monty (Antwerpen) ook gratis naar een try-out van de nieuwste creatie van Hooman Sharafi, een danser van Iraanse oorsprong.  Met zijn Impure Company wil hij zuivere en toegankelijke dansvoorstellingen brengen, waarbij persoonlijke en politieke thema's niet uit de weg gegaan worden. Wel even reserveren.

14:51 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-01-04

Carl de Keyzer & Group 94

De buzz over de nieuwe website van onze eigenste Carl de Keyzer verspreidt zich - terecht - als een lopend vuurtje over het net.  Onze landgenoot is dan ook een zeer gereputeerd fotograaf, niet iedereen mag plaatjes schieten voor een bureau als Magnum.

Dekeyzer maakt boeiende reportages, niet zelden aan de andere kant van wat ooit het Ijzeren Gordijn was, zoals East of Eden, Homo Sovieticus, USSR-1989-CCCP, 1989...  Deze zomer was hij nog te zien in het Gentse Caermersklooster met Zona, een fotoreeks over Siberische strafkampen. Wat hij wel en niet mocht fotograferen werd zwaar gecontroleerd, maar juist dat krampachtig verbergen komt op de een of nadere manier aan de oppervlakte in de foto's.  De fotograaf gaat steevast op zoek naar een bepaald aspect in de samenleving, waar hij dan op inzoomt.  Voor God, Inc., bijvoorbeeld, ging hij op zoek naar religieuze excessen in de uithoeken van het Amerikaanse platteland.

De website werd trouwens op touw gezet door Group 94.  De naam zegt op het eerste gezicht misschien weinig, maar de laatste tijd stonden wel meer projecten van deze studio ruim in de belangstelling.  In de eerste plaats omdat ze stuk voor stuk de moeite lonen, en waarschijnlijk ook wel omdat deze jongens echt wel de weg lijken te weten, wanneer hun producten aan de man gebracht dienen te worden.

Sites als Guido Gezelle Archives, Our Type, MSK Gent of het Collectief kwamen naast allerlei andere kanalen trouwens ook op veel blogs aan bod.  Ze maakten verder ook een portfolio voor fotograaf Dirk Lambrechts en Verne, evenals thuispagina's voor Ozark Henry, Radio Donna, en Toerisme Oost-Vlaanderen.

01:01 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

26-01-04

Foreign Wars

Oorlog blijft op zich een abstract gegeven voor ons. Iets waar we misschien over horen vertellen, maar zelden rechtsreeks mee te maken krijgen, hoe verantwoordelijk we er misschien ook voor zijn. De tweede editie van online-magazine Six Billion.org laat veteranen hun verhaal doen, met behulp van allerlei media.

Eerder werd hier al eens gesproken over RFID tags. In Duitsland willen ze tijdens voetbalwedstrijden zowel de bal als de spelers van een chip voorzien, om de scheidsrechters te helpen bij hun beslissingen en de individuele prestaties van spelers tot in detail te kunnen volgen. Voorbij het getreuzel aan de backlijn, fortmachen !

Misschien de ultieme stunt om onze economie een duwtje in de rug te geven: reclame op geld.

Hamlet, the text adventure.

13:49 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Herman Servotte (+)

Servotte was een monument in de academische wereld. Duizenden studenten Germaanse Filologie aan de KU Leuven herinneren zich hem als de rijzige hoogleraar Engelse literatuur die zijn colleges kruidde met tongue in cheek-humor. Servotte was every inch a gentleman. En hij was een vernieuwende literatuurwetenschapper met een grote belangstelling voor de moderne Engelse roman. Met boeken als De verteller in de Engelse roman en belangrijke publicaties over de dichters T.S. Eliot en W.H. Auden vormde hij een hele generatie Vlaamse kenners van de Engelse literatuur. Op het einde van zijn leven bestudeerde hij vooral religieuze teksten, met publicaties als Johannes literair, Marcus literair en Lucas literair.,,Servotte was een buitengewoon knappe docent'', zegt Guido Van Hoof, die de literatuurwetenschapper aantrok als medewerker van de Standaard der Letteren. ,,Hij wist zijn waar aan de man brengen. Voordat hij professor aan de universiteit werd, had hij les gegeven aan de normaalschool Pius X in Antwerpen. Daar leerde hij moeilijke stof op een heldere en bevattelijke manier uit te leggen. Daardoor was hij ook een ideale medewerker voor de Standaard der Letteren. Hij was de eerste Leuvense prof die voor de krant wilde schrijven, en kreeg daar in het begin heel wat kritiek voor omdat men dat 'te laag' vond voor een academicus als hij. Maar gelukkig werd zijn voorbeeld later door veel van zijn collega's gevolgd.''
(DS, 26 januari)

College heb ik nooit gevolgd bij Herman Servotte, hij was toen al op rust.  Ik heb hem alleen mogen smaken als gastspreker, zo nu en dan.  Daarbij kwam hij steevast naar voor als een warm, helder en gematigd man, die met liefde over literatuur, en vooral, het leven sprak, verhalen doorkruid met humor, anecdotes en veel wijsheid.  Zijn rake bemerkingen over T.S. Eliot (en ook wel Yeats, Auden,...) maakten veel indruk op me, evenals een gouden raad van zijn grote vriend Albert Westerlinck, die hij zo graag aanhaalde:

"Probeer altijd iets positiefs te ontdekken in wat je moet bespreken.  Als je daar om één of andere reden niet in slaagt, zwijg je er beter over."

Terecht of niet, ik heb het tot mijn devies gemaakt.

00:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-01-04

Van Afrika en elders -2-

Voor wie het nog niet opgevallen is: deze blog draait weer even in Battery running low-mode, moeilijk te zeggen voor hoelang nog. 't Is maar dat je 't weet. Nee, ik heb het niet druk, en de muze is ook niet van m'n schouder getuimeld en ongelukkig neergekomen. Gewoon, nu even niet, weetjewel ?

Ami Vitale
James Nachtwey
Brent Stirton
African Imagery

12:28 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-04

XML Feeds

Tijdens een - zoals gewoonlijk uiterst hoogstaande (ahem) - chatsessie met Superkeun over iets totaal anders, kwam het plots bij me op dat er meer te doen moet zijn met die Skynet XML-feeds dan vandaag het geval is. Het is maar een vluchtig, onbenullig ideetje, maar laat ik het toch maar even in de ring gooien.

De centrale Skynet Homepage, bijvoorbeeld, bevat op dit moment alleen links naar allerlei blogs, maar je zou net zo goed een pagina kunnen maken waarop meteen ook (een deel van) het laatste artikel te zien is voor verschillende blogs.

Voorbeeldje

In het voorbeeld werd de keuze van een aantal bloggers vooraf door mij vastgelegd. Je zou dit ook kunnen linken aan de laatste updates, de Top 10, willekeurige of de nieuw bijgekomen blogs, ik zeg maar iets. Zichzelf automatisch bijwerkend, terwijl wij rustig verder bloggen...

22:15 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

21-01-04

Serenade

Wat denk je, proberen we het nog eens samen ? (Bifurcated Rivets)

20:55 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Briefgeheim

Ik hou van brieven. Ik hou van het vertrouwen dat ermee gepaard gaat, van ellenlange epistels waarin iemand zijn of haar zieleroerselen blootlegt, je binnenlaat in een verborgen, mysterieuze wereld. Ik hou van het gevoel dat de tijd even lijkt te vertragen, zelfs stil te staan, terwijl je hun verhaal aan het lezen bent. Ik hou van het warme besef dat, al zullen we mekaar wel nooit begrijpen, deze ander voor jou toch nooit meer dezelfde zal zijn, en een echt deel geworden is van je eigen leven: Rivertrout, a library of letters.

MusicPlasma, benadert muziek aan de hand van associaties, vergelijkbaar met het Global Network Global Network. (via Metafilter)

Welkom in The Secret Garden of Metabor. (via Fishbucket)

14:08 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |