15-06-04

Art is not Terrorism

Het Critical Art Ensemble is een Amerikaans gezelschap dat regelmatig maatschappijkritische projecten op touw zet. Wetenschappelijk (vooral biotechnologisch) onderzoek wordt systematisch uitvergroot. De droombeelden waarmee men bijvoorbeeld genetisch onderzoek wil verantwoorden, worden zo overdreven utopisch voorgesteld, dat het allemaal op een nachtmerrie begint te lijken.

Eind de jaren '90 voerden ze in De Beursschouwburg The Flesh Machine op. Deelnemers kregen in dit project een CD-rom voorgeschoteld, over ideale gezinnetjes en genetisch 'verbeterde' arbeiders, er werden testen afgenomen om hun geschiktheid als donor te bepalen en wie slaagde kon bloed laten aftappen. Een labo ter plaatse stelde vervolgens de marktwaarde van hun DNA vast, mochten ze ooit besluiten het te willen verkopen. Bekijk ook eens deze lezing uit 1995, over de verschillen tussen - elektronische - burgerlijke ongehoorzaamheid of politiek protest en terrorisme.

Professor Kunstgeschiedenis Steve Kurtz, lid van het gezelschap, vond eind vorige maand zijn vrouw dood in huis, overleden ten gevolge van een hartaanval. Hij belde meteen het noodnummer, de politie kwam langs en zag in zijn huis materiaal liggen dat gebruikt werd voor zijn kunstprojecten. Plots werd Kurtz geïdentificeerd als een bioterrist, die misschien wel een aanslag met chemische wapens aan het voorbereiden was. Hij werd meegevoerd, en de hele woonblok rond het huis werd afgesloten.

Een jammerlijk misverstand, maar het kan gebeuren, better safe than sorry, dacht wie probeerde begrip op te brengen voor dit pijnlijke voorval. Maar de FBI houdt het been stijf, en is vastbesloten Kurtz voor de rechter te slepen. Intussen zijn al acht mensen uit zijn onmiddellijke omgeving gedagvaard, waaronder verschillende van zijn collega-professoren en zelfs de voorzitter van de afdeling Kunstgeschiedenis. In een grootscheepse oproep op het net probeert het Ensemble, ondermeer via het verspreiden van banners, steun te vinden om paal en perk te stellen aan het onderzoek. Om het publiek aan hun kant te krijgen wordt de Patriot Act erbij betrokken, al is het voorlopig allesbehalve duidelijk of de aanklachten tegen Kurtz wel onder deze wet zullen vallen.

16:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.