06-05-04

Theaterfestival 2004

De formule van het Theaterfestival was aftands en versleten, daar was iedereen het zo'n beetje over eens. Maar toen de organisatie besloot om dan maar de hele vakjury aan de kant te schuiven, in de hoop dat de eigenzinnige keuze van een intendant de boel een nieuwe dynamiek zou kunnen bezorgen, voelden heel wat mensen zich op hun staart getrapt. Dat uit allerlei hoeken tegenwind en lobbywerk zou volgen stond vast. Intussen werden al een deel van de subsidies aan Nederlandse zijde opgedoekt.

De kritiek was natuurlijk niet helemaal onterecht, het ene probleem werd door een ander vervangen. Vroeger zat je met een groepje vakmensen, die elk een paar voorstellingen gezien hadden en het dan maar eens moesten zien te worden. Dit werkte in het voordeel van de traditionele gezelschappen, omdat het grootste aantal juryleden hun stukken gezien hadden. Eenheidsworst kon wel eens het gevolg zijn. Maar, van de andere kant, hoe kan één persoon alle 'belangwekkende' voorstellingen van een Nederlands/Belgisch taalgebied bekijken en beoordelen ?

Festivalcoördinator Michel Price in De Standaard (1 april 2004):

"Een curator hoeft niet alles te zien. Hij moet wel het veld kennen en in zijn selectie met een sterke visie naar buiten komen. We hebben net de vakjury afgeschaft omdat de selectie te ongelijk was en te veel kanten opging. Doordat één iemand er zijn stempel op drukt, wordt ze hopelijk wat riskanter en boeiender. In elk geval blijft het een evenwichtsoefening. We vragen iemand om zijn smaak door te zetten, maar tegelijk moet de selectie presentabel zijn voor een breed publiek."

Ik was hoe dan ook vastbesloten om de moedige vernieuwing toch een kans te geven, maar nu de selectie van Martin Schouten bekend is kan ik niet anders: minstens de helft van de gekozen voorstellingen zijn ronduit middelmatig en horen niet thuis in dit rijtje. Dat Schouten het Vlaamse theater onvoldoende kent lijkt ook wel duidelijk. Normaal is het festival alternerend te gast in Brussel, Gent en Antwerpen, maar intussen heeft de Vooruit al laten weten niet meer geïnteresseerd te zijn.

Volgend jaar wordt Schouten opgevolgd door Cis Bierinckx als 'curator', een term die wrang toepasselijk begint te lijken. Bierinckx is een internationale bezige bij, die ook in de wereld van film, video en plastische kunsten actief is. Hij heeft al meermaals bewezen een neus voor jong talent en experiment te hebben, maar zal toch voldoende tijd moeten nemen om gewoon stukken te gaan bekijken.

11:25 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.