30-04-04

Fags 'n Booze

Stokjes, memes, hoe je het ook wil noemen, het is me wat. Je weet wel, iemand post een stukje volgens een geijkte formule, die dan door iedereen op z'n eigen manier overgenomen wordt. Antwoorden op een vaste reeks persoonlijke vragen, bijvoorbeeld. Niet dat ik er iets tegen heb, maar hoeveel mensen gaan eerlijk met die opdrachten om ? Wie schaaft z'n antwoorden niet bij, om net iets interessanter te lijken dan ze zijn, het al te gênante weg te moffelen, of juist lekker provocerend uit de hoek te komen ?

Wanneer iemand je voorstelt om een foto te publiceren van de werkplek waar je computer staat, neem je dan niet eerst dat half beschimmelde potje yoghurt weg ? Laat je die hippe CD, die je net van iemand geleend hebt, of je nagelnieuwe mobieltje, niet 'toevallig' rondslingeren op een zichtbare plaats ? En dan onderdruk je nog net de neiging om voor één keer toch maar eens een kwaliteitskrant te kopen en die strategisch opgevouwen in een hoekje te gooien...

Een andere meme vraagt bijvoorbeeld om eens de inhoud van je koelkast te tonen. Voor de aardigheid:

Natuurlijk is deze foto zwaar gemanipuleerd. Waar voor de gelegenheid whiskey pronkt, staat normaal alleen wat soep of een doos melk. Of zou het eerder dat potje Danone zijn, dat er eigenlijk niet thuishoort, ter compensatie voor alle geestrijke drank even geleend bij de buurvrouw ? Die fles Rémy Red stond tot gisteren trouwens nog in de koelkast van Bram. Ik had die gewonnen op zijn blog, en vandaag mocht ik ze officieel in ontvangst nemen. Wie dorst heeft mag altijd langskomen, maar enige spoed is aangewezen.

En wat te zeggen van deze:

1. Neem het dichtstbijzijnde boek.
2. Open het boek op pagina 23.
3. Vind de vijfde zin.
4. Neem deze zin over op je blog, samen met deze instructies.

Hoe komt het toch dat alle deelnemers zonder uitzondering een ongelooflijk interessant boek binnen handbereik hebben ? Lezen doe ik niet aan m'n pc, maar in m'n luie zetel, in bed of op m'n terras. Het dichtstbijzijnde boek is in mijn geval dan ook gewoon een woordenboek wanneer ik aan m'n scherm zit, want die dingen staan natuurlijk binnen handbereik. Logisch toch ?

Pagina 23 ? Niet meer dan een lijst met afkortingen, de vijfde in het rijtje:

Konj. Konjunktion

Boeiend ! Even in de boekenkast graaien dan maar. Verzameld werk van Faulkner, misschien ? Gelezen heb ik het nog niet, maar dat staat lekker intelligent. Nieuw probleem: De zinnen van Faulkner zijn zo lang, dat er amper drie op een pagina passen, laat staan vijf. De trilogie van Beckett, dan maar ? Lekker toepasselijk, toch ? Tommetoch, een zin van amper drie woorden:

Door vernuftig te zijn.

Ook de vorige en volgende zinnen doen Sammy niet echt eer aan. Bovendien mag niemand weten dat ik dit in vertaling lees. De paardemiddelen dan maar. Een van m'n andere Ierse favorieten, John Banville, maakt van elke zin een kunstwerk, dus dat kan niet missen. Uit Mefisto:

He smoked with a kind of violence, grimly, as if performing an irksome but unavoidable duty.

Mja, dit wordt 'em dan maar. Meteen een kapstok voor een stukje over het rookverbod in Ierse pubs. Ik kon me echt niet voorstellen dat de eigenzinnige Ieren zo'n inbreuk op hun vrijheid zouden pikken, maar naar het schijnt staan de meesten juist positief tegenover het verbod.

De gelagzalen liggen er in elk geval veel frisser bij dan vroeger. Wel een probleem is dat rokers in groep naar buiten gaan om te roken. Los van het nachtlawaai dat het meebrengt, bestaat er immers ook nog altijd een wet die het gebruik van alcohol op de openbare weg verbiedt. Zelfs openlijk rondlopen met een blikje bier in je hand is er, net als in Groot-Brittannië, nog steeds verboden. Daarom krijg je bijvoorbeeld een bruine zak om je fles, wanneer je iets koopt in een liquor store. Eerst drinken dus, dan roken.

Ik hoop vurig dat niemand op het idee komt om ook die gezellige open haarden in pubs, waarin turf gestookt wordt, te verbieden. Volgens mij zijn die een nog veel grotere aanslag op je longen. Trouwens, wat moet er gebeuren met de coffeeshops, als dit rookverbod ooit zou overwaaien naar Nederland ?

23:25 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

29-04-04

Kutopia

Best een toepasselijke naam voor deze website, eigenlijk. Maar of dat ook echt de bedoeling was ?

10:37 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

28-04-04

Hotel Blues

Oude bekende Han Hoogerbrugge is een interactief verhaal aan het maken: Hotel (episode 1). Een compilatie van Neurotica zal trouwens ook te zien zijn tijdens COURTisane dit weekend, bij Victoria op het Fratersplein in Gent. Net zoals het hilarische How to tell when a relationship is over, trouwens, dat ik lang geleden ook al eens blogde.

11:20 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-04

Gijzelaars en gezichtsverlies

Een hallucinante getuigenis op Laughing Knees, vanmorgen, over het lot van de Japanse gijzelaars sinds hun vrijlating. Butuki beschrijft hoe hij met zijn omgeving praat en probeert om de gebeurtenissen te begrijpen vanuit de Japanse manier van denken.

Premier Koizumi stelde bij hun terugkomst droogjes dat het "mooi was dat ze terug in het land waren, maar dat ze nu maar eens moesten stilstaan bij de moeite die het gekost heeft om hen vrij te krijgen." De minister, die tijdens de gijzeling bijna moest aftreden omdat hij tegen de wens van 90% van de bevolking troepen naar Irak gestuurd had, schuift met deze uitspraak de schuld voor het gezichtsverlies dat hij en zijn land geleden hebben naar hen door.

De publieke opinie volgt Koizumi blijkbaar quasi volledig. De gijzelaars worden afgedaan als egoïsten, en moeten elk 6,000USD schadevergoeding betalen aan de overheid.

14:09 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

bel.blog.meeting.04

De kans is op dit moment niet zo groot dat ik er zelf bij zal kunnen zijn, maar toch hoop ik dat het initiatief van Dominiek een succesnummer wordt: De bel.blog.meeting op 22 mei in Brugge. Inschrijven voor 8 mei!

12:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-04-04

Goddeau #44

Het wachten is weer voorbij, tijd voor een nieuwe editie van Goddeau:

"The Shins zijn zich langzamerhand een naam aan het vestigen met hun briljante retropop. We vonden hen in een voorprogramma en duwden frontman James Mercer meteen een recorder onder de neus. "Ik schrijf altijd met het idee een triest nummer te maken, maar om één of andere reden eindigen ze altijd vrolijk en upbeat eenmaal de groep ze inkleedt. Maar ik voel me wel gelukkig de laatste tijd hoor."

Over de deelname van Absynthe Minded aan de RockRally was heel wat gemor te horen. Bert Ostyn laat het niet aan zijn hart komen en verdedigt met verve: "Wij zijn echt nog wel een jonge groep." De excuses van The Van Jets werden overigens ook zonder problemen aanvaard.

"Videoclips zijn kunst", hoor je almaar meer vallen. Dat vonden ze bij platenfirma Labels ook en ze verzamelden het werk van drie groten van het genre als start van hun The Director’s Series.

LIVE: "múm live haalt alle zekerheden onderuit", aldus onze man.

WEDSTRIJD: goddeau mag tien exclusieve singles weggeven van Girls In Hawai, met de nieuwe track "Love's A Better Way To Travel". Deze single zal niet in de winkel te krijgen zijn. Een eenvoudig mailtje naar info@goddeau.com volstaat en u leest op ons forum of u bij de winnaars bent.

En nu u toch hier bent; steun ook eens het bedreigde Gentse KinkyStar

Recensies: Groep Jezus, Patti Smith, Laïs, N*E*R*D en Soulfly

En ook: John Frusciante, Adem, Delays, This Beautiful Mess, The Crystal Method, Iron And Wine, Cocorosie , Redrama, Barbie Bangkok en Austin Lace

En andere:
Film: Immortal (Ad Vitam) en Agents Secrets
Podium: Die Siel van die Mier van Het Muziek Lod/Het Net
Strips: Lijf om lijf (Mardon) en Toen ik nog baas van de wereld was (Conz)"

10:40 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

24-04-04

Blogs in De Standaard

De Standaard, zelf sinds kort initiatiefnemer voor een weblog, heeft vandaag een artikel over bloggen in Vlaanderen gepubliceerd.

Eerder kritisch, niet onterecht, zeker wanneer je zoals deze journalist vooral op zoek gaat naar blogs die "alle mogelijke standpunten aan bod laten komen, en aanzetten tot een kritischer omgang met alle media." Het fenomeen staat hier dan ook nog grotendeels in z'n kinderschoenen. Het is, zo werpt het artikel ook op, voor een buitenstaander niet eenvoudig om een overzicht te krijgen.

Vooral een aantal van de meer gevestigde waarden, die al langer meedraaien, worden een beetje over het hoofd gezien. Standaard-lezers die hier verzeild raken verwijs ik daarom graag door naar, bijvoorbeeld, De Leeskamer, op cultureel vlak zeker van hoger niveau dan wat ik meestal te bieden heb, of ook wel Kunsten. Dat lifelogs niet per definitie banaal zijn, maar literaire kwaliteiten kunnen hebben, wordt bewezen in Webzucht. Waarschijnlijk beantwoordt Kapingamarangi, een beschouwende blog gemaakt door een journalist, nog het meest aan de norm die het artikel vooropstelde. Maar niet iedereen hoeft Noam Chomsky te heten. Logboeken vallen soms ook gewoon op door hun eigenzinnige stijl, zoals Uren, Dagen, Nachten of Polskaya.

Schrijf over wat je het beste kent, en maak dat beschikbaar voor anderen. Dat is voor mij de charme van blogs, of het nu commentaren, lifelogs, groepsblogs, grappige blogs, linkdumps, foto- en videoblogs of wat dan ook zijn. Schitterend, bijvoorbeeld, hoe Il Grand' Inquisitor z'n passie voor opera met ons deelt. Meer voorbeelden, ook van elders, zijn terug te vinden in m'n zijkolommen (zie ook 'Favourite List', in de rubriek 'RSS Feeds').

Je hoeft er trouwens helemaal niet altijd een groot publiek mee te bereiken. Sommige dagboeken zijn bewust bedoeld voor eigen kring, en je hebt ook groepsblogs waar een kliekje van mensen samen aan deelnemen. Een bewonersgemeenschap van een flatgebouw of een wijk, bijvoorbeeld, die het format gebruiken om naast kleine mededelingen op zoek te gaan naar een babysitter, of gewoon om een beetje op de hoogte te blijven van elkaars levens en zo een gemeenschapsgevoel te creëren.

Als de stortvloed van blogs op Skynet één ding bewijst, is het wel dat iedereen met dit format z'n verhaal kan doen, ook wie weinig of geen verstand heeft van computers. Nu komt het er vooral nog op aan dat de juiste mensen aan het bloggen slaan.

12:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

22-04-04

Welgemeende

Wanneer Shakespeare precies geboren is weet niemand echt met zekerheid. Maar hij werd volgens documenten gedoopt op 26 april 1564, en als je de zogenaamd traditionele drie dagen terugtelt kom je uit bij de 23e. Dat stemt eigenlijk helemaal niet overeen met de gewoonten van die tijd, maar toch wordt de datum tamelijk algemeen aanvaard. Vooral omdat het toelaat om met veel gevoel voor dramatiek te verkondigen dat de auteur in 1616 op zijn verjaardag zou overlijden.

Soit, geleerden durven wel vaker de waarheid een beetje naar hun hand te zetten. Het is al te lang geleden om me nog details te kunnen herinneren, maar er was zelfs ooit een literatuurwetenschapper die allerlei argumenten aanhaalde om te kunnen bewijzen dat Shakespeare misschien zelfs helemaal niet in Stratford-upon-Avon geboren en opgegroeid is. Waar dan wel? Hoe kan het ook anders: in ons eigenste West-Vlaanderen. Zijn vader zou een handelaar geweest zijn, die jaren na Willy's geboorte naar Engeland verhuisde.

We hebben er het raden naar hoe de meesterwerken van de bard zouden klinken als ze in 't West-Vlaams geschreven waren. Maar wat er ook van zij, nog een welgemeende gelukkige verjoardag!

23:48 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

21-04-04

Petitie

Ik woon graag in Gent.
Gent is een boeiende stad.
Toen sloten ze de Fantast.

Ik woon graag in Gent.
Gent is een broeiende stad.
Toen werd Kinky Star lamgelegd.

Gent was een bloeiende stad.

17:18 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-04-04

Moet er nog film zijn ?

Traditioneel behoort, pakweg, de komende maand tot de drukste culturele periodes van het jaar. Met een overdosis film alleen al kom je makkelijk een paar weken verder. Zo gaat vandaag bij Cinema Zed in Leuven "The Sweetest Taboo" van start, met een festivalprogramma, samengesteld door Karen Vanderborght, dat de controverse allesbehalve schuwt. Met gouwe ouwe uit de jaren '70, zoals Thierry Zéno's Vase de Noces, bijvoorbeeld, over een eenzame boer die een gezinnetje probeert te stichten met één van zijn zeugen. Wie in het KVS Boermans' Lysistrata gezien heeft, krijgt in Leuven bij wijze van aanvulling nog eens een eenmalige kans om de anarchistische versie van enfant terrible Ludo Mich te gaan bekijken. Er is natuurlijk ook recenter werk van ondermeer Filmgruppe Chaos, zoals Faites vos jeux, een volledig met found footage samengebrouwd mensenleven, dat tegelijk ook inzoomt op de geschiedenis van oa Baader-Meinhof, over punk en new wave, tot 9/11 en Irak, of een bonte bewerking door twaalf artiesten in evenveel delen van Maldoror. In het kortfilmprogramma zitten een paar dingen van Virgil Widrich (daar had ik het hier een paar weken terug nog over), en vooral Kenneth Anger's gay Easy Rider: Scorpio Rising.

Zo tegen donderdag 23 april wordt het tijd om naar Brussel te verhuizen, voor het Europees Film Festival in de Flagey. Blikvanger wordt waarschijnlijk de avant-première van Aaltra, een zwartgallig-grappige 'Waalse roadmovie voor rolstoelgebruikers', gemaakt door de Fransen Benoît Delepine en Gustave Kervern, die ook de hoofdrollen voor hun rekening nemen. Met gastrollen van zootje ongeregeld Aki Kaurismäki, Benoît Poelvoorde, Jan Bucquoy en Noël Godin. Maar het programma, een intelligent alternatief voor Hollywood kaskleppers, heeft veel meer te bieden dan dat. een bonte mengeling van verhalen die samen een kroniek vormen van het Europa van vandaag, zoals Brothers, Hurensohn, Il Vento, Di Sera, of Squint your Eyes.

Dan vanaf 30 april snel een weekendje in Gent, voor een nieuwe editie van Courtisane, een festival voor kortfilm, video en nieuwe media. Net zoals vorig jaar wordt een onderscheid gemaakt tussen traditioneler werk waarin nog een 'verhaal' te onderscheiden valt (Trafic) en experimentelere toestanden (Motorik), en er wordt een tentoonstelling gehouden over verschillende aspecten van tijdsbeleving in het Caermersklooster (How Soon is Now ?). Verder nog, in navolging van het Brusselse argosfestival, een reeks audiovisuele concerten, in samenwerking met (K-RAA-K)³ en een live performance van gas qubo.

En dan snel terug naar Brussel, want intussen is het Kunsten Festival des Arts al volop aan de gang (28/4-22/5). Er valt natuurlijk veel meer te beleven dan dat, maar binnen de grenzen van dit filmoverzicht wou ik toch al even vermelden dat speciale aandacht besteed wordt aan het film-, video- én toneelwerk van Abbas Kiarostami, (De Witte Ballon, Doorheen de Olijfbomen, De Smaak van Kersen,...) die op 10 mei ook zelf naar de Bozar komt voor een gesprek, gevolgd door een vertoning van de film 'Close-up'.

11:21 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

13-04-04

Vlogs, the sequel

Vorig jaar had ik het hier al eens over vlogs, toen een langzaam opkomend fenomeen. Vandaag hebben videoblogs een artikel in Time, een eigen Vogma, en een Vidblogs verzamelsite die bericht over nieuwe updates. Er zijn ook al evenveel geuren en smaken te onderscheiden als bij blogs het geval is, en de lijnen vallen door allerlei overlappingen al even moeilijk te trekken. Een paar van de betere:

Dagboeken: Avoiding Life, Vogner, Daily Experience, One Trick Pony, All Women Are Dead, Jackson Gorilla.

Experimenteel: Soluble Fish TV, Ryan Francesconi, Audiovisceral.

Reportage: Steve Garfield, Human Dog Laboratory.

Humor: Funky Railroad.

12:43 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-04-04

Gentse Feesten 2004

Eerlijk gezegd verwachtte ik dat de Gentse Feesten dit jaar ofwel grotendeels betalend zouden worden, ofwel een lauw programma zouden aanbieden. Maar een paar namen die ik wel eens live aan het werk wil zien tooien intussen alvast het programma: Absynthe Minded, Flat Earth Society, Think of One, Fifty Foot Combo, Triggerfinger, De Nieuwe Snaar, De Dolfijntjes, Amparanoia, Gabriël Rios, Laurent Garnier, Jazzanova, Jeff Mills,... Later hierover ongetwijfeld meer.

12:32 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

01-04-04

Chaostheorie

Though this be madness, there is some method in it… Wie houdt niet van overzichtelijkheid ? Een eenvoudig, duidelijk geordend bestaan heeft zo zijn voordelen, maar is naar mijn gevoel alleen maar bevredigend als het over een vorm van chaos heen gedrapeerd wordt. Het een kan niet zonder het ander, een heldere structuur moet je gebruiken als middel om een zo groot mogelijke hoeveelheid wanorde in je leven te kunnen binnenlaten, zonder dat je de controle helemaal verliest.

Het nieuwsaanbod op het net is ook zoiets, met meer dan een topje van de ijsberg krijg je nooit te maken, maar toch moet je je er op de een of andere manier een weg door banen. Je kan er voor kiezen om aan de oppervlakte te blijven, en bijvoorbeeld elke dag een nieuwsbrief van Het Standaardje in je box te laten droppen, of je kan gaan diepzeeduiken. Liefst niet zonder zuurstof, weliswaar. Daarom voel ik me bijvoorbeeld intuïtief aangetrokken tot deze Newsmap. Het is een knoeiboel, maar toch heeft dit gewriemel op de een of andere manier iets rustgevends, iets geruststellend overzichtelijks. Zonder een paar bijkomende tools en zoekmogelijkheden is dit niet meer dan een gimmick, maar toch, het heeft iets. Zo’n mapoverzicht zou ik wel willen voor vb. de wirwar van mails, afspraken, taken en events die ik in m’n Outlook gestouwd heb. Ik weet zeker dat het me een goed gevoel zou geven als ik ’s morgens de dag kon beginnen met zo’n stapel felle kleurtjes, die ik dan geleidelijk aan kon aankruisen en wegzappen wanneer ik er klaar mee was, of juist niet. Want wat is er leuker dan dingen uitstellen, omdat je voorlopig wel iets beters te doen hebt ?

John Perry’s theorie van Structured Procrastination leunt hier dicht bij aan. Hij stelt dat het plezier van dingen bewust niet doen en uitstellen groter wordt naarmate je het drukker hebt. Een stapel paperassen op je bureau om het belastingformulier in te vullen ? Toch eerst even al m’n potloden scherpen. Een dikke knoert van een cursus die je voor volgende week helemaal van buiten moet kennen ? Plots besef je dat het al veel te lang geleden is dat je nog eens opgeruimd, gestofzuigd en gedweild hebt. Maar wacht eens, tijdens het opruimen schiet het je te binnen dat je die vriendin van vroeger eigenlijk helemaal nog geen geluk gewenst hebt met haar verjaardag. Enzovoort, enzovoort, tot de stapel zo groot wordt dat je er niet meer overheen kan kijken. Dàn, op dat moment, de boel helemaal de boel laten, achterover leunen in de luie zetel met een glas wijn en een boekje, zalig.

Alles heeft natuurlijk een verzadigingspunt waar je niet zonder problemen aan voorbij kunt. Heel wat mensen gaan kapot aan de stress, verliezen die controle waar ik het hier wel degelijk over heb. Maar ook pure routine is een doodlopend straatje. En ook niks om handen hebben kan een stresserende bezigheid zijn. Sinds ik werkloos ben overkomt het me regelmatig dat ik echt 'niks beters te doen heb'. Dat een beetje zinvol invullen is ook voor ons een boeiende, dagelijkse uitdaging, die niet altijd even simpel is. Veroordeeld worden tot genieten is niet noodzakelijk hetzelfde als een gemakkelijk leventje... Oops, zo contemplatief was het dumpen van deze links nu ook weer niet bedoeld.

11:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (61) |  Facebook |