30-04-04

Fags 'n Booze

Stokjes, memes, hoe je het ook wil noemen, het is me wat. Je weet wel, iemand post een stukje volgens een geijkte formule, die dan door iedereen op z'n eigen manier overgenomen wordt. Antwoorden op een vaste reeks persoonlijke vragen, bijvoorbeeld. Niet dat ik er iets tegen heb, maar hoeveel mensen gaan eerlijk met die opdrachten om ? Wie schaaft z'n antwoorden niet bij, om net iets interessanter te lijken dan ze zijn, het al te gênante weg te moffelen, of juist lekker provocerend uit de hoek te komen ?

Wanneer iemand je voorstelt om een foto te publiceren van de werkplek waar je computer staat, neem je dan niet eerst dat half beschimmelde potje yoghurt weg ? Laat je die hippe CD, die je net van iemand geleend hebt, of je nagelnieuwe mobieltje, niet 'toevallig' rondslingeren op een zichtbare plaats ? En dan onderdruk je nog net de neiging om voor één keer toch maar eens een kwaliteitskrant te kopen en die strategisch opgevouwen in een hoekje te gooien...

Een andere meme vraagt bijvoorbeeld om eens de inhoud van je koelkast te tonen. Voor de aardigheid:

Natuurlijk is deze foto zwaar gemanipuleerd. Waar voor de gelegenheid whiskey pronkt, staat normaal alleen wat soep of een doos melk. Of zou het eerder dat potje Danone zijn, dat er eigenlijk niet thuishoort, ter compensatie voor alle geestrijke drank even geleend bij de buurvrouw ? Die fles Rémy Red stond tot gisteren trouwens nog in de koelkast van Bram. Ik had die gewonnen op zijn blog, en vandaag mocht ik ze officieel in ontvangst nemen. Wie dorst heeft mag altijd langskomen, maar enige spoed is aangewezen.

En wat te zeggen van deze:

1. Neem het dichtstbijzijnde boek.
2. Open het boek op pagina 23.
3. Vind de vijfde zin.
4. Neem deze zin over op je blog, samen met deze instructies.

Hoe komt het toch dat alle deelnemers zonder uitzondering een ongelooflijk interessant boek binnen handbereik hebben ? Lezen doe ik niet aan m'n pc, maar in m'n luie zetel, in bed of op m'n terras. Het dichtstbijzijnde boek is in mijn geval dan ook gewoon een woordenboek wanneer ik aan m'n scherm zit, want die dingen staan natuurlijk binnen handbereik. Logisch toch ?

Pagina 23 ? Niet meer dan een lijst met afkortingen, de vijfde in het rijtje:

Konj. Konjunktion

Boeiend ! Even in de boekenkast graaien dan maar. Verzameld werk van Faulkner, misschien ? Gelezen heb ik het nog niet, maar dat staat lekker intelligent. Nieuw probleem: De zinnen van Faulkner zijn zo lang, dat er amper drie op een pagina passen, laat staan vijf. De trilogie van Beckett, dan maar ? Lekker toepasselijk, toch ? Tommetoch, een zin van amper drie woorden:

Door vernuftig te zijn.

Ook de vorige en volgende zinnen doen Sammy niet echt eer aan. Bovendien mag niemand weten dat ik dit in vertaling lees. De paardemiddelen dan maar. Een van m'n andere Ierse favorieten, John Banville, maakt van elke zin een kunstwerk, dus dat kan niet missen. Uit Mefisto:

He smoked with a kind of violence, grimly, as if performing an irksome but unavoidable duty.

Mja, dit wordt 'em dan maar. Meteen een kapstok voor een stukje over het rookverbod in Ierse pubs. Ik kon me echt niet voorstellen dat de eigenzinnige Ieren zo'n inbreuk op hun vrijheid zouden pikken, maar naar het schijnt staan de meesten juist positief tegenover het verbod.

De gelagzalen liggen er in elk geval veel frisser bij dan vroeger. Wel een probleem is dat rokers in groep naar buiten gaan om te roken. Los van het nachtlawaai dat het meebrengt, bestaat er immers ook nog altijd een wet die het gebruik van alcohol op de openbare weg verbiedt. Zelfs openlijk rondlopen met een blikje bier in je hand is er, net als in Groot-Brittannië, nog steeds verboden. Daarom krijg je bijvoorbeeld een bruine zak om je fles, wanneer je iets koopt in een liquor store. Eerst drinken dus, dan roken.

Ik hoop vurig dat niemand op het idee komt om ook die gezellige open haarden in pubs, waarin turf gestookt wordt, te verbieden. Volgens mij zijn die een nog veel grotere aanslag op je longen. Trouwens, wat moet er gebeuren met de coffeeshops, als dit rookverbod ooit zou overwaaien naar Nederland ?

23:25 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Slechte boeken ? Heb het ook eens geprobeerd : pg. 23, 5de zin... ok ik ga mij een reeks nieuwe boeken aanschaffen, tot ik een vijfde zin vind op pg. 23 die een beetje intelectueel klinkt. Onzin dus, als je het mij vraagt.
Groeten, Helena

Gepost door: Helena | 02-05-04

mefi Mefisto van Banville is een SCHITTEREND boek!
Ik heb niet echt kunnen genieten van alle Banvilles (zeker niet dr.copernicus), maar mefisto is zo goed geschreven in een donkere taal die recht naar je ziel grijpt. Een graalijk boek.
Gelukkig ben ik getrouwd met een germaniste die Ierse Letterkunde volgde...

Gepost door: jrn | 03-05-04

Ik heb het een jaar eerder gevolgd dan je wederhelft, als ik het me goed herinner. Toen was Ghosts net uit. Bij Schwall, steengoed vak! Which reminds me, misschien straks eens gaan opsnorren welke boeken tegenwoordig op die lectuurlijst staan...

Gepost door: beck | 03-05-04

Vrijheid of gezondheid Ik vrees dat in Ierland net als in de meeste westerse landen steeds meer mensen last krijgen van die verdomde ziekte genaamd Astma (en aanverwante allergieën). Worden rokers de vrijheid ontnomen om te roken dan geef je anderen die last hebben van cigaretterook de vrijheid terug om weer eens gezellig naar een pub te gaan.
mvg

Gepost door: Flater | 24-05-04

De commentaren zijn gesloten.