24-04-04

Blogs in De Standaard

De Standaard, zelf sinds kort initiatiefnemer voor een weblog, heeft vandaag een artikel over bloggen in Vlaanderen gepubliceerd.

Eerder kritisch, niet onterecht, zeker wanneer je zoals deze journalist vooral op zoek gaat naar blogs die "alle mogelijke standpunten aan bod laten komen, en aanzetten tot een kritischer omgang met alle media." Het fenomeen staat hier dan ook nog grotendeels in z'n kinderschoenen. Het is, zo werpt het artikel ook op, voor een buitenstaander niet eenvoudig om een overzicht te krijgen.

Vooral een aantal van de meer gevestigde waarden, die al langer meedraaien, worden een beetje over het hoofd gezien. Standaard-lezers die hier verzeild raken verwijs ik daarom graag door naar, bijvoorbeeld, De Leeskamer, op cultureel vlak zeker van hoger niveau dan wat ik meestal te bieden heb, of ook wel Kunsten. Dat lifelogs niet per definitie banaal zijn, maar literaire kwaliteiten kunnen hebben, wordt bewezen in Webzucht. Waarschijnlijk beantwoordt Kapingamarangi, een beschouwende blog gemaakt door een journalist, nog het meest aan de norm die het artikel vooropstelde. Maar niet iedereen hoeft Noam Chomsky te heten. Logboeken vallen soms ook gewoon op door hun eigenzinnige stijl, zoals Uren, Dagen, Nachten of Polskaya.

Schrijf over wat je het beste kent, en maak dat beschikbaar voor anderen. Dat is voor mij de charme van blogs, of het nu commentaren, lifelogs, groepsblogs, grappige blogs, linkdumps, foto- en videoblogs of wat dan ook zijn. Schitterend, bijvoorbeeld, hoe Il Grand' Inquisitor z'n passie voor opera met ons deelt. Meer voorbeelden, ook van elders, zijn terug te vinden in m'n zijkolommen (zie ook 'Favourite List', in de rubriek 'RSS Feeds').

Je hoeft er trouwens helemaal niet altijd een groot publiek mee te bereiken. Sommige dagboeken zijn bewust bedoeld voor eigen kring, en je hebt ook groepsblogs waar een kliekje van mensen samen aan deelnemen. Een bewonersgemeenschap van een flatgebouw of een wijk, bijvoorbeeld, die het format gebruiken om naast kleine mededelingen op zoek te gaan naar een babysitter, of gewoon om een beetje op de hoogte te blijven van elkaars levens en zo een gemeenschapsgevoel te creëren.

Als de stortvloed van blogs op Skynet één ding bewijst, is het wel dat iedereen met dit format z'n verhaal kan doen, ook wie weinig of geen verstand heeft van computers. Nu komt het er vooral nog op aan dat de juiste mensen aan het bloggen slaan.

12:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Proficiat In ieder geval een dikke proficiat met de vermelding van je weblog in desbetreffend artikel; en ik citeer hier even "Een van de fraaiere blogs is "Beckett's Webstek", een culturele weblog met persoonlijkheid die interessante links aanbiedt."

In ieder geval één waarheid als een koe in dit artikel!

Gepost door: Fylox Era | 24-04-04

Vreemd Het valt me in elk geval op dat ze nog steeds spreken van blogs als een nieuw fenomeen. Uren.Dagen.Nachten viert binnen een week of drie zijn 4e verjaardag en ook Karma Universe is al meer dan 4 jaar bezig (zie http://demuynck.org/archive/1/2000-01 ).

Gepost door: joeri | 24-04-04

Gefeliciteerd ! Ik ben net het artikel "Zijn weblogs de aanzet voor een nieuwe schrijfcultuur? " uit de Standaard aan het lezen. jawel, geachte Beck, ook van mij een proficiat met de mooie vermelding

Gepost door: peter | 24-04-04

Zondermeer : proficiat. By the way : opnieuw mijn oud idee : zou het niet goed zijn een boek ( i e reader met bijdragen van diverse bloggers ) over blogs beginnen voor te bereiden? Chez Lubacov ( blog) weet dat er in Duitsland al een bestaat.

Gepost door: bernard | 24-04-04

Dank u, dank u. Maar verder heeft Joeri wel gelijk. Vandaar ook dat ik meteen dit berichtje schreef. En ik heb nog heel wat namen overgeslagen, om het een beetje leesbaar te houden. Feel free om het lijstje aan te vullen hier in de comments...

Gepost door: beck | 25-04-04

Doorverwezen via De Standaard ;-) Waar de media al niet goed voor is. Zonder de jongste weekendeditie van De Standaard was ik waarschijnlijk nooit op deze webstek verzeild geraakt, maar nu ik je interessante en overzichtelijke site heb leren kennen, denk ik er vaker een bezoekje aan te brengen.
Veel succes met je blog, en tot gauw.

Gepost door: Karsten | 25-04-04

DS 19/06/2002 Toevallig ontdekt: De Standaard over blogs in 2002...

Gepost door: beck | 25-04-04

ja, ik voelde me opgelucht toen ik het artikel las: ik lees dagelijks één van de beste culturele weblogs...

Gepost door: tinemoniek | 26-04-04

merci merci Wel wel, bij deze erg bedankt voor de eervolle vermelding voor literaire kwaliteiten!
Zelf weet ik nog niet altijd zo goed wat webzucht nu eigenlijk aan het worden is: een weblog dan wel een soort van een soort van inspiratief podium voor mijn schrijfkriebels. Maar ik ben dan ook nog nooit zo'n strikt denker geweest.
Ook zeer proficiat met de verdiende vermelding bij de standaard!

Gepost door: jrn | 28-04-04

als een mens maar zijn ei kwijt kan, nietwaar...

Gepost door: beck | 28-04-04

De commentaren zijn gesloten.