19-04-04

Moet er nog film zijn ?

Traditioneel behoort, pakweg, de komende maand tot de drukste culturele periodes van het jaar. Met een overdosis film alleen al kom je makkelijk een paar weken verder. Zo gaat vandaag bij Cinema Zed in Leuven "The Sweetest Taboo" van start, met een festivalprogramma, samengesteld door Karen Vanderborght, dat de controverse allesbehalve schuwt. Met gouwe ouwe uit de jaren '70, zoals Thierry Zéno's Vase de Noces, bijvoorbeeld, over een eenzame boer die een gezinnetje probeert te stichten met één van zijn zeugen. Wie in het KVS Boermans' Lysistrata gezien heeft, krijgt in Leuven bij wijze van aanvulling nog eens een eenmalige kans om de anarchistische versie van enfant terrible Ludo Mich te gaan bekijken. Er is natuurlijk ook recenter werk van ondermeer Filmgruppe Chaos, zoals Faites vos jeux, een volledig met found footage samengebrouwd mensenleven, dat tegelijk ook inzoomt op de geschiedenis van oa Baader-Meinhof, over punk en new wave, tot 9/11 en Irak, of een bonte bewerking door twaalf artiesten in evenveel delen van Maldoror. In het kortfilmprogramma zitten een paar dingen van Virgil Widrich (daar had ik het hier een paar weken terug nog over), en vooral Kenneth Anger's gay Easy Rider: Scorpio Rising.

Zo tegen donderdag 23 april wordt het tijd om naar Brussel te verhuizen, voor het Europees Film Festival in de Flagey. Blikvanger wordt waarschijnlijk de avant-première van Aaltra, een zwartgallig-grappige 'Waalse roadmovie voor rolstoelgebruikers', gemaakt door de Fransen Benoît Delepine en Gustave Kervern, die ook de hoofdrollen voor hun rekening nemen. Met gastrollen van zootje ongeregeld Aki Kaurismäki, Benoît Poelvoorde, Jan Bucquoy en Noël Godin. Maar het programma, een intelligent alternatief voor Hollywood kaskleppers, heeft veel meer te bieden dan dat. een bonte mengeling van verhalen die samen een kroniek vormen van het Europa van vandaag, zoals Brothers, Hurensohn, Il Vento, Di Sera, of Squint your Eyes.

Dan vanaf 30 april snel een weekendje in Gent, voor een nieuwe editie van Courtisane, een festival voor kortfilm, video en nieuwe media. Net zoals vorig jaar wordt een onderscheid gemaakt tussen traditioneler werk waarin nog een 'verhaal' te onderscheiden valt (Trafic) en experimentelere toestanden (Motorik), en er wordt een tentoonstelling gehouden over verschillende aspecten van tijdsbeleving in het Caermersklooster (How Soon is Now ?). Verder nog, in navolging van het Brusselse argosfestival, een reeks audiovisuele concerten, in samenwerking met (K-RAA-K)³ en een live performance van gas qubo.

En dan snel terug naar Brussel, want intussen is het Kunsten Festival des Arts al volop aan de gang (28/4-22/5). Er valt natuurlijk veel meer te beleven dan dat, maar binnen de grenzen van dit filmoverzicht wou ik toch al even vermelden dat speciale aandacht besteed wordt aan het film-, video- én toneelwerk van Abbas Kiarostami, (De Witte Ballon, Doorheen de Olijfbomen, De Smaak van Kersen,...) die op 10 mei ook zelf naar de Bozar komt voor een gesprek, gevolgd door een vertoning van de film 'Close-up'.

11:21 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Film? { Dit moet gelezen worden als een poging tot provocatie}

Wat ik eerder altijd dacht was : film is zondermeer menselijke zelfoverschatting. Hoe kunnen klank, beeld en woord nu toch samengaan in iets dat blijft?

Doch dit bleek verkeerd. Er besttaan écht goede fims.

Gepost door: bernard | 19-04-04

Zoals ?

Gepost door: beck | 19-04-04

Zoals? Wel , net zoals bij het appreciëren andere kunsten is ook dit erg persoonlijk. Je voelt of/en begrijpt iets of niet.

De averechtse verkenning : na tien minuten " English Patient" ben ik - overigens erg lawaaierig , wegens gedegouteerd weggegaan. Die violen, die trompetten, de hele muziekomgeving : zondermeer slecht. Maar 'k Zet dan ook veelal m'n passerpunt bij muziek ( daarvan ken ik iets, net genoeg om te beseffen hoe weinig ik ervan ken,dus).

Gepost door: bernard | 19-04-04

Tijd Een druk programma...weten jullie misschien hoe je tijd kunt bijmaken ? :-)

Gepost door: Helena | 22-04-04

En dan had ik het nog niet eens... ...over het Afrika Filmfestival in Leuven, 23 apr-8mei, (http://www.cinemazed.be) of Open Doek in Turnhout, 23 apr-2 mei (http://www.opendoek.be)... Gelukkig verhuist het festival van Brussel volgend jaar waarschijnlijk naar ergens in juli, ook al omdat veel regisseurs in april-mei hun film niet willen/kunnen afgeven. Ze houden liever een première in Cannes.

Gepost door: beck | 25-04-04

De commentaren zijn gesloten.