30-03-04

Heart of the Matter

Er was eens een staatshoofd, opvolger van zijn vader, dat ten strijde trok om een bevolking te bevrijden, hun hart te openen voor onze westerse waarden, en hun land vervolgens weer te herbouwen als een welvarende, democratische vrijstaat. In werkelijkheid was het hem vooral om zijn eigen machtspositie in de wereld te doen, die in deze regio te rapen viel.

Eigen bedrijven namen de controle over van de ruïnes, met de aanwezige natuurlijke rijkdommen als inzet. De inkomsten werden gebruikt om in eigen land de welvaart een nieuw elan te geven, en om overeind te kunnen blijven in vaak gespannen internationale verhoudingen.

In binnen- en buitenland werden zijn daden veroordeeld door de meest vooraanstaande progressievelingen en kunstenaars, maar hij bleef gewoon aan de macht. Hardnekkig bleef zijn regering de wantoestanden ontkennen, onderzoekscommissies moesten de gemoederen sussen. Tot op de dag van vandaag worden historici die de problematiek aankaarten door ministers en een deel van de publieke opinie gebrandmerkt als weinig vaderlandslievende samenzweerders.

Maar het staatshoofd had de problemen die zijn daden met zich meebrachten zwaar onderschat, hij kwam op de rand van een bankroet te staan en moest de macht over het gekolonialiseerde land overdragen. Dit was intussen gereduceerd tot een puinhoop waarvan het nooit meer zou herstellen. Als een rechtstreeks gevolg van zijn daden werd de bevolking niet alleen gedecimeerd, maar waarschijnlijk zelfs gehalveerd.

Zo bont heeft Bush het nu ook weer niet gemaakt ? Tja, het gaat dan ook over onze eigen Leopold II. Op Canvas is deze en volgende donderdag een BBC-documentaire te zien die de misdaden van onze koning met veel gevoel voor sensatie in de verf zet. RTBF zendt het programma diezelfde dag in één ruk uit, omkaderd door een wijd debat.

Het verdriet van België ? Datzelfde Canvas zet ook de 75e verjaardag van Hugo Claus in de bloemetjes, maar daarover lees je alles bij VH.

14:27 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

23-03-04

Passages


Fast Film van Virgil Widrich zit erg clever in elkaar. Bekende, oude filmpassages werden overgezet op duizenden fotokopieën. Die losse bladzijden werden op allerlei manieren bijeengevouwen en samengeplooid voor een animatiefilmpje, een soort origami van Hollywood in betere dagen.

Passagen, belevenissen in de metro van Parijs. Begin je reis in het station van Stalingrad en laat je gewillig meevoeren als passagier.

Voor Private and Public schoot Simon Hoegsberg plaatjes van nietsvermoedende passanten, vier seizoenen lang. De blik in hun ogen verraden kleine en grote gevoelens, reacties op de omgeving en jarenlang verstolde karaktertrekken.

14:29 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-03-04

Impudicus

De serverproblemen bij Skynet zijn opgelost, toch zou je de komende dagen (en misschien zelfs weken) bij een bezoek aan deze webpagina's nog wel eens vreemde dingen te zien kunnen krijgen. Noem het lentekriebels, experimenteren is nu eenmaal iets dat ik niet kan laten. Het wordt weer eens tijd voor een nieuwe lay-out, misschien wel in combinatie met een gevoelige uitbreiding van deze blog. Zelf weet ik ook nog niet goed wat het allemaal zal worden, just watch this space. Een doodlijn heb ik niet, dat scheelt.

Maar wees gerust, waar mogelijk hou ik het simpel, overkill schaadt. Hoe interessant ook, zo druk als het weblog Angermann, bijvoorbeeld, of deze Netflix (met psychedelische webimpressies van bekende films) hoeft het hier niet te worden.

Een Flemish of Dutch Bloggies award hoef ik er niet zo mee te winnen. Gewoon de boel een beetje opfrissen, weetjewel. Het mag allemaal wat sexier. Wie zegt dat kunst en sex niet kunnen samengaan ?

21:20 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

12-03-04

Geteld

Ik heb net de teller op deze blog weggehaald, omdat hij sinds een paar dagen compleet onbetrouwbaar is. Hij tikt vier keer meer bezoekers aan dan gewoonlijk, en dan er volgens mijn andere stats effectief langskomen. Skynet lijkt niet geïnteresseerd, zegt dat dit dan wel aan m'n andere stats zal liggen.

Ik kan mezelf natuurlijk ook vergenoegd proberen wijsmaken dat jullie plots allemaal massaal naar m'n blog komen. Maar een goeie reden kan ik daarvoor niet bedenken. Tot ik weet wat er gaande is, en of ik er iets aan kan doen, verwijder ik mezelf ook maar even uit die Top 10-toestanden.

Toevoeging: Het lijkt erop dat wanneer je niet meer opgenomen wil worden in publiciteit en hitlijsten, ook je RSS-feed inactief wordt. Ik heb een en ander terug geactiveerd om te testen of dit effectief zo is. Ik hoop van niet, wat heeft het een in 's hemelsnaam met het ander te maken ?

17:10 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

11-03-04

O País

Bizitzako edozein egitasmotan bakea eta elkarbizitza jatorra dira oinarri-oinarrizkoak. Peace and coexistence represent fundamental values in every aspect of our lives.

Vandaag holle woorden op een website van de regering van Baskenland, El País Vasco, Euskadi. Bijna had ik me laten verleiden om te vieren dat 30.000 bezoekers deze site aangeklikt, en misschien zelfs hier en daar iets gelezen, hebben. Maar dit is geen dag om jezelf in het zonnetje te zetten. Alles draait rond de aanslagen in Madrid. De komende dagen zal weer overal zwaar geprotesteerd worden tegen de terreur van de ETA. Terecht, natuurlijk, wat niet wegneemt dat Basken een volk blijven die veel respect verdienen. Dat zullen de meesten die er al geweest zijn, met Basken gepraat en gegeten hebben, alleen maar beamen.

Op zo'n dag stellen internet, websites, social networks,... niet veel voor. En dan bots je op zo'n toeristische pagina over Israël. Erg mooi gemaakt, met als vertrekpunt een navigeerbare kaart waarop vrolijk autootjes, vliegtuigjes en bootjes rondwriemelen. Er ontbreekt voorlopig nog heel wat informatie, zo waarschuwen de makers. Zoals de muur, hier en daar een nederzetting, een paar tanks en ontploffende Palestijntjes, waarschijnlijk ? Maar laten we vooral niet cynisch worden. Dan begint het pas, naar het schijnt.

Toevoeging: een overzicht van Spaanse bloggers die commentaar leveren bij de aanslagen.

15:16 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-03-04

It must be


Love, Love, Love...

(werkt niet in alle browsers, -mijn- Firefox wel,
dit is een - trager - alternatief dat wel overal lijkt te werken)

11:28 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

08-03-04

Komt dat zien

Webloggers van een bepaald slag, waar ik toe behoor, hebben regelmatig iets aan te kondigen. We spelen graag aan elkaar door wanneer en waar er iets te beleven valt dat waarschijnlijk de moeite loont.

Ik ben nu al een tijdje op zoek naar een meer georganiseerde manier om dit te doen. Ik dacht in de richting van een kalender, ideaal gezien met een aparte XML-feed. Zo zou iedereen die interesse heeft mijn aankondigingen, los van de eigenlijke weblog-commentaren, kunnen laten binnenrollen in hun nieuwslezer. Bovendien kon ik dan zonder veel extra moeite de headlines van die kalender beschikbaar stellen op m'n blog, en eventueel een paar andere sites.

Als programmeeranalfabeet ben je dan aangewezen op voorgekauwde oplossingen, en niks voldeed aan wat ik in gedachten had. Tot ik op Upcoming.org stootte. Iedereen die inschrijft op deze dienst kan z'n eigen overzichtje met events beschibaar maken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een voorkeurlijstje aanmaken met alle aankondigingen die door jouw vrienden ingevoerd werden. Meteen droom ik dan van een nieuwsfeed met tips van al m'n favoriete bloggers. Echte aanraders, dus, niet alleen maar van die persaankondigingen. In de feeds linkt iedereen natuurlijk naar zichzelf, en we zijn allemaal tevreden.

Verder kan je makkelijk een automatisch lijstje aanmaken met alles wat in je eigen stad gebeurt. Op dit moment heeft dit bij ons nog weinig zin, omdat er amper een Vlaming ingeschreven is. Maar elders werden er al heuse websites omheen gebouwd, zoals Gothamist of EverythingNY. Zo gepiept, de code is vrijgegeven.

Toevoeging: Bovendien kan je net zoals blogposts commentaar leveren bij de aankondigingen, en aangeven of je al dan niet van plan bent om er heen te gaan. Verder hoor ik net op de radio dat m'n allereerste aankondiging, Chumbawamba, al afgelast wordt. :-)

Mijn tips staan voortaan in de zijkolom, je kan ze ook via deze nieuwsfeed binnenhalen. Wie meedoet mag altijd een seintje geven, dan neem ik ze ook op in de aankondigingen op m'n blog.

12:03 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-03-04

NL TV

Hetzelfde beeldfragment uit een stokoud filmpje krijgt een totaal andere betekenis, wanneer je er andere muziek onder zet.

De NPS AV-theek omvat een heleboel beeldfragmenten over dans en (klassieke) muziek, een mengeling van fragmenten uit performances, repetities, portretten, interviews,... sommige speciaal gemaakt voor deze site.

Links naar cabaret-sites kreeg je hier ooit al eens geserveerd, intussen heeft de Cabaret-zender bij uitstek een vroegere site omgebouwd en lichtjes uitgebreid tot Vara's Variatee.

18:44 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-03-04

Blog Populi


Zo klinken weblogs.

Wat zijn we meer dan stipjes op een wereldkaart, die nu en dan in een flits oplichten ?

Schrijf over wat je het beste kent, en deel dat met anderen.

Een verzameling biografieën, min of meer volgens hetzelfde principe.

21:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (479) |  Facebook |