30-03-04

Heart of the Matter

Er was eens een staatshoofd, opvolger van zijn vader, dat ten strijde trok om een bevolking te bevrijden, hun hart te openen voor onze westerse waarden, en hun land vervolgens weer te herbouwen als een welvarende, democratische vrijstaat. In werkelijkheid was het hem vooral om zijn eigen machtspositie in de wereld te doen, die in deze regio te rapen viel.

Eigen bedrijven namen de controle over van de ruïnes, met de aanwezige natuurlijke rijkdommen als inzet. De inkomsten werden gebruikt om in eigen land de welvaart een nieuw elan te geven, en om overeind te kunnen blijven in vaak gespannen internationale verhoudingen.

In binnen- en buitenland werden zijn daden veroordeeld door de meest vooraanstaande progressievelingen en kunstenaars, maar hij bleef gewoon aan de macht. Hardnekkig bleef zijn regering de wantoestanden ontkennen, onderzoekscommissies moesten de gemoederen sussen. Tot op de dag van vandaag worden historici die de problematiek aankaarten door ministers en een deel van de publieke opinie gebrandmerkt als weinig vaderlandslievende samenzweerders.

Maar het staatshoofd had de problemen die zijn daden met zich meebrachten zwaar onderschat, hij kwam op de rand van een bankroet te staan en moest de macht over het gekolonialiseerde land overdragen. Dit was intussen gereduceerd tot een puinhoop waarvan het nooit meer zou herstellen. Als een rechtstreeks gevolg van zijn daden werd de bevolking niet alleen gedecimeerd, maar waarschijnlijk zelfs gehalveerd.

Zo bont heeft Bush het nu ook weer niet gemaakt ? Tja, het gaat dan ook over onze eigen Leopold II. Op Canvas is deze en volgende donderdag een BBC-documentaire te zien die de misdaden van onze koning met veel gevoel voor sensatie in de verf zet. RTBF zendt het programma diezelfde dag in één ruk uit, omkaderd door een wijd debat.

Het verdriet van België ? Datzelfde Canvas zet ook de 75e verjaardag van Hugo Claus in de bloemetjes, maar daarover lees je alles bij VH.

14:27 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Vreemd. 'k Heb een persmededeling van BuZa binnengekregen, waarin L. Michel omstandig ( en intelligent ) uitlegt wat recent door Be. ondernomen is als " Wiedergutmachung" t o v Congo en omliggende. De Be. inspanningen voor

- een begin van internationale aandacht voor Centraal - Afrika
- de Be. rol in het vredesproces, dat in wezen een zaak voor de Afrikanen ( Org. Afr. eenheid, bijv.) moet zijn.

Wat is er vreemd? Naar mijn mening dat het een Wiedergutmachung is voor iets dat bij ons :
- helaas nauwelijks bekend is ( die gruwelijkheden in Congo, toen het private bezit van Leopold 2)
- bijgevolg eerst enige bekendheid moet zien te krijgen vooraler de huidige belgen er enig schuldgevoelen over ontwikkelen.

Nog één iets. Pas op met die Britten. Ze zijn in hun koloniaal verleden gruwelijker geweest dan bijv. de Spanjaarden of de Portugezen. De tweede categorie heeft een slechte faam, de Britten hakten er harder op los. Op z'n Brits : doden, toetakelen zonder veel vertoon, snel, etc.
De cijfers over het dodental van de resp. kolonisaties zijn nu beschikbaar ( boek van een Britse Lord - historicus).Besluit : de Britten waren erger.

Gepost door: bernard | 30-03-04

Volgens Het Standaardje zou Michel de docu in datzelfde communiqué sterk veroordelen als partijdig, ongenuanceerd en wordt België ten onrechte negationistisch voorgesteld. Er zitten ondermeer ook nogal sensationeel-bloederige reconstructies in, naar het schijnt. Franstalige kranten zeggen dat alleen Vlaamse anti-royalistische historici aan het woord komen, beweren dat de Britten nog altijd jaloers zijn omdat ze zich een kolonie laten afsnoepen hebben, Le Soir noemt het Koningshuis 'geschandaliseerd'...

Net daarom vind ik dit zo interessant. Het verhaal is even gefundeerd in feiten en gebracht door wetenschappers, even journalistiek/polemisch/sensationeel gekleurd als de gemiddelde anti-Bush en anti-Amerikaanse verhalen die hier graag gespuid worden, alleen staan we dit keer zelf in het middelpunt.

Gepost door: beck | 30-03-04

De commentaren zijn gesloten.