30-01-04

Poëziedag 2004Op het Bieslog stond het al te lezen:


Amnestie voor poëzie

Alle slechte gedichten
worden één dag vrijgelaten
maar moeten zich
morgen weer melden
bij de slechtegedichtengevangenis.


De Poëziedag-special verhuist naar een aparte pagina.

14:01 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-04

De Dansfabriek

De Dansfabriek is een buitenkansje voor jongeren die van dansen houden, en er al een tijdje van dromen om zich aan breakdance en hiphop te wagen.  In vier steden wordt op dit moment een eerste serie - gratis - workshops gehouden.

Het mooie aan dit project, waar naast breakers en hiphoppers ook specialisten uit de wereld van hedendaagse dans, theater, muziek aan mee zullen werken, is dat het jongeren ook echt verder wil begeleiden en kansen geven.

Een jaar lang worden allerlei aciviteiten georganiseerd, workshops, toonmomenten en feesten, met als voorlopig orgelpunt een minifestivalletje op de vier lokaties in december van dit jaar.  De verschillende partners willen op die manier in hun regio een doelgroep aanspreken die op cultureel gebied wel eens in de kou blijft staan, een groep van jongeren die ondermeer ook veel allochtonen telt.

KC nOna, Mechelen: (begin ontmoetingen al op 17 januari van 15.00 u tot 19.00 u)

31 januari: Mambo
7 februari: Fury Ben
14 februari: SuperG
21 februari: Kra-Z
28 februari: Yiphun Chiem

Hush Hush Hush, Antwerpen: (begin ontmoetingen 24 januari van 15.00 u tot 19.00 u)

7 februari: Mambo
14 februari: Fury Ben
28 februari: Kra-Z
6 maart: Yiphun Chiem

De Pianofabriek, Brussel (begin project op 24 januari van 15.00 u tot 19.00 u)

31 januari: Yiphun Chiem
7 februari: SuperG
14 februari: Mambo
28 februari: Fury Ben
6 maart: Kra-Z

Cultureel Centrum, Genk (begin project op zondag 1 februari van 14.00 u tot 18.00 u)

1 februari: Tayeb Benamara
7 februari: Fury Ben
15 februari: SuperG
22 februari: Kra-Z
29 februari: Yiphun Chiem

Vanavond, woensdag 28 januari en zaterdag, de 31e, kun je trouwens in zaal Monty (Antwerpen) ook gratis naar een try-out van de nieuwste creatie van Hooman Sharafi, een danser van Iraanse oorsprong.  Met zijn Impure Company wil hij zuivere en toegankelijke dansvoorstellingen brengen, waarbij persoonlijke en politieke thema's niet uit de weg gegaan worden. Wel even reserveren.

14:51 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-01-04

Carl de Keyzer & Group 94

De buzz over de nieuwe website van onze eigenste Carl de Keyzer verspreidt zich - terecht - als een lopend vuurtje over het net.  Onze landgenoot is dan ook een zeer gereputeerd fotograaf, niet iedereen mag plaatjes schieten voor een bureau als Magnum.

Dekeyzer maakt boeiende reportages, niet zelden aan de andere kant van wat ooit het Ijzeren Gordijn was, zoals East of Eden, Homo Sovieticus, USSR-1989-CCCP, 1989...  Deze zomer was hij nog te zien in het Gentse Caermersklooster met Zona, een fotoreeks over Siberische strafkampen. Wat hij wel en niet mocht fotograferen werd zwaar gecontroleerd, maar juist dat krampachtig verbergen komt op de een of nadere manier aan de oppervlakte in de foto's.  De fotograaf gaat steevast op zoek naar een bepaald aspect in de samenleving, waar hij dan op inzoomt.  Voor God, Inc., bijvoorbeeld, ging hij op zoek naar religieuze excessen in de uithoeken van het Amerikaanse platteland.

De website werd trouwens op touw gezet door Group 94.  De naam zegt op het eerste gezicht misschien weinig, maar de laatste tijd stonden wel meer projecten van deze studio ruim in de belangstelling.  In de eerste plaats omdat ze stuk voor stuk de moeite lonen, en waarschijnlijk ook wel omdat deze jongens echt wel de weg lijken te weten, wanneer hun producten aan de man gebracht dienen te worden.

Sites als Guido Gezelle Archives, Our Type, MSK Gent of het Collectief kwamen naast allerlei andere kanalen trouwens ook op veel blogs aan bod.  Ze maakten verder ook een portfolio voor fotograaf Dirk Lambrechts en Verne, evenals thuispagina's voor Ozark Henry, Radio Donna, en Toerisme Oost-Vlaanderen.

01:01 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

26-01-04

Foreign Wars

Oorlog blijft op zich een abstract gegeven voor ons. Iets waar we misschien over horen vertellen, maar zelden rechtsreeks mee te maken krijgen, hoe verantwoordelijk we er misschien ook voor zijn. De tweede editie van online-magazine Six Billion.org laat veteranen hun verhaal doen, met behulp van allerlei media.

Eerder werd hier al eens gesproken over RFID tags. In Duitsland willen ze tijdens voetbalwedstrijden zowel de bal als de spelers van een chip voorzien, om de scheidsrechters te helpen bij hun beslissingen en de individuele prestaties van spelers tot in detail te kunnen volgen. Voorbij het getreuzel aan de backlijn, fortmachen !

Misschien de ultieme stunt om onze economie een duwtje in de rug te geven: reclame op geld.

Hamlet, the text adventure.

13:49 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Herman Servotte (+)

Servotte was een monument in de academische wereld. Duizenden studenten Germaanse Filologie aan de KU Leuven herinneren zich hem als de rijzige hoogleraar Engelse literatuur die zijn colleges kruidde met tongue in cheek-humor. Servotte was every inch a gentleman. En hij was een vernieuwende literatuurwetenschapper met een grote belangstelling voor de moderne Engelse roman. Met boeken als De verteller in de Engelse roman en belangrijke publicaties over de dichters T.S. Eliot en W.H. Auden vormde hij een hele generatie Vlaamse kenners van de Engelse literatuur. Op het einde van zijn leven bestudeerde hij vooral religieuze teksten, met publicaties als Johannes literair, Marcus literair en Lucas literair.,,Servotte was een buitengewoon knappe docent'', zegt Guido Van Hoof, die de literatuurwetenschapper aantrok als medewerker van de Standaard der Letteren. ,,Hij wist zijn waar aan de man brengen. Voordat hij professor aan de universiteit werd, had hij les gegeven aan de normaalschool Pius X in Antwerpen. Daar leerde hij moeilijke stof op een heldere en bevattelijke manier uit te leggen. Daardoor was hij ook een ideale medewerker voor de Standaard der Letteren. Hij was de eerste Leuvense prof die voor de krant wilde schrijven, en kreeg daar in het begin heel wat kritiek voor omdat men dat 'te laag' vond voor een academicus als hij. Maar gelukkig werd zijn voorbeeld later door veel van zijn collega's gevolgd.''
(DS, 26 januari)

College heb ik nooit gevolgd bij Herman Servotte, hij was toen al op rust.  Ik heb hem alleen mogen smaken als gastspreker, zo nu en dan.  Daarbij kwam hij steevast naar voor als een warm, helder en gematigd man, die met liefde over literatuur, en vooral, het leven sprak, verhalen doorkruid met humor, anecdotes en veel wijsheid.  Zijn rake bemerkingen over T.S. Eliot (en ook wel Yeats, Auden,...) maakten veel indruk op me, evenals een gouden raad van zijn grote vriend Albert Westerlinck, die hij zo graag aanhaalde:

"Probeer altijd iets positiefs te ontdekken in wat je moet bespreken.  Als je daar om één of andere reden niet in slaagt, zwijg je er beter over."

Terecht of niet, ik heb het tot mijn devies gemaakt.

00:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-01-04

Van Afrika en elders -2-

Voor wie het nog niet opgevallen is: deze blog draait weer even in Battery running low-mode, moeilijk te zeggen voor hoelang nog. 't Is maar dat je 't weet. Nee, ik heb het niet druk, en de muze is ook niet van m'n schouder getuimeld en ongelukkig neergekomen. Gewoon, nu even niet, weetjewel ?

Ami Vitale
James Nachtwey
Brent Stirton
African Imagery

12:28 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-04

XML Feeds

Tijdens een - zoals gewoonlijk uiterst hoogstaande (ahem) - chatsessie met Superkeun over iets totaal anders, kwam het plots bij me op dat er meer te doen moet zijn met die Skynet XML-feeds dan vandaag het geval is. Het is maar een vluchtig, onbenullig ideetje, maar laat ik het toch maar even in de ring gooien.

De centrale Skynet Homepage, bijvoorbeeld, bevat op dit moment alleen links naar allerlei blogs, maar je zou net zo goed een pagina kunnen maken waarop meteen ook (een deel van) het laatste artikel te zien is voor verschillende blogs.

Voorbeeldje

In het voorbeeld werd de keuze van een aantal bloggers vooraf door mij vastgelegd. Je zou dit ook kunnen linken aan de laatste updates, de Top 10, willekeurige of de nieuw bijgekomen blogs, ik zeg maar iets. Zichzelf automatisch bijwerkend, terwijl wij rustig verder bloggen...

22:15 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

21-01-04

Serenade

Wat denk je, proberen we het nog eens samen ? (Bifurcated Rivets)

20:55 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Briefgeheim

Ik hou van brieven. Ik hou van het vertrouwen dat ermee gepaard gaat, van ellenlange epistels waarin iemand zijn of haar zieleroerselen blootlegt, je binnenlaat in een verborgen, mysterieuze wereld. Ik hou van het gevoel dat de tijd even lijkt te vertragen, zelfs stil te staan, terwijl je hun verhaal aan het lezen bent. Ik hou van het warme besef dat, al zullen we mekaar wel nooit begrijpen, deze ander voor jou toch nooit meer dezelfde zal zijn, en een echt deel geworden is van je eigen leven: Rivertrout, a library of letters.

MusicPlasma, benadert muziek aan de hand van associaties, vergelijkbaar met het Global Network Global Network. (via Metafilter)

Welkom in The Secret Garden of Metabor. (via Fishbucket)

14:08 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-01-04

Van Afrika en elders -1-


Salva Campillo
Steffen Ebert
Through the Eyes of Children
Roger Ballen

23:58 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Bevlekte onschuld

Wat gaat er door een Israëlisch ambassadeur heen, op het moment dat hij besluit een kunstwerk te vernielen, tijdens een tentoonstelling naar aanleiding van een conferentie over volkerenmoord ?

Het kunstwerk toont een foto van een zelfmoordbommenwerpster, Hanadi Jaradat, rondzeilend op een bootje over een plas bloed. De titel, 'Snow White and The Madness of Truth', is een verwijzing naar de wanhoopsdaad van een vrouw, die haar onschuld verliest in mensonterende omstandigheden.

Ambassadeur Masel: This is not a work of art. This is an expression of hatred for the Israeli people. This has glorified suicide bombers. (artikel)

Kunstenaars Dror Feiler en zijn vrouw Gunilla Skoeld benadrukken dat het werk helemaal niet verheerlijkend bedoeld was.

Skoeld: I wanted to show how incomprehensible it is that a mother-of-two, who is a lawyer no less, can do such a thing. (artikel)

De begeleidende tekst bij het kunstwerk ondersteunt deze stelling, net als Mazel zelf eigenlijk, wanneer hij beschrijft wat hij voelde toen hij geconfronteerd werd met de foto van een moordenares die rondzwom in wat uiteindelijk toch het bloed van zijn volk was:

Ambassadeur Mazel: 'When you stand before that, you ask yourself, `What exactly are people thinking?' Do they understand at all what is happening? Do they have feelings?' (artikel)

Dror Feiler zegt ook dat het er hem inderdaad in de eerste plaats om te doen was mensen te doen nadenken over de gruwelen die gepaard gaan met de Palestijns-Israëlische situatie:

Feiler: It is rather an invitation to think about why such things happen in the Israeli-Palestinian conflict, (artikel)

Hier stopt het verhaal van de algemene verslaggeving die ik tot nu toe mocht lezen, terwijl de echte aap eigenlijk pas uit de mouw komt. Zelfs als het kunstwerk niet verheerlijkend bedoeld was, weet Masel maar al te goed dat Feiler de Israëlische staat verantwoordelijk stelt voor het conflict. Voor hem kleeft de plas Israëlisch bloed aan de handen van het Israëlische volk.

Feiler: The display itself is against violence. It can be summed up by a biblical quote: 'He who spills human blood shall have his own blood spilled by man,' and this is exactly what we need to put an end to. (artikel)

Zelf geboren als Jood in Israël, werd Feiler van nabij geconfronteerd met het conflict tijdens zijn militaire dienst bij de para's van het Israëlische leger. Vervolgens studeerde hij muziek in Zweden, vandaag is hij een gereputeerd componist en saxofonist in de politiek gekleurde 'noise'-scene. (portret) Doorheen zijn muziek wil hij in de eerste plaats een duidelijke, activistische boodschap brengen:

Feiler: Aesthetics per se does not interest me. More than that, it is dangerous. When I compose or play, I do not look for beauty, but for truth. (bron)

Feiler is al jaren een doorn in het oog van de ambassadeur. De kunstenaar is lid van een Joodse vredesorganisatie in Zweden, die zich verzet tegen de Israelische bezetting van de Gazastrook en de linkeroever. Tijdens 'Boycot Israël'-demonstraties van linkse organisaties in 2002 in Stockholm, verklaarde Feiler aan de pers dat hij zich een Jood voelt, maar geen Israëli. Hij zei het bestaan van een Israëlische staat niet te kunnen rechtvaardigen, zolang die het Palestijnse volk niet aanvaardt. Wat de Intifada betreft veroordeelt hij in datzelfde interview de aanvallen tegen onschuldige burgers, maar hij toont begrip voor de aanvallen tegen nederzettingen. Elders zegt Feiler over de zelfmoord van Che Guevara:

Che Guevara made the choice to dedicate and than sacrifice his own life to a revolution. A last inaccessible event that mostly leaves the survivors only with traces of desperation and loneliness. And yet it is this last absolutely unique choice that allowed him to become his own and from one moment to another, left us only with the power that is found in his work. Perhaps it was not the kind of suicide which Foucault spoke of as an act which should be thought about, that illuminates life, but more the radical refusal to give up the realistic dream of the revolution. (bron)

Uiteindelijk beweren beide mannen tekeer te gaan tegen de uitwassen van het fascisme, dat volgens hen vandaag weer overal de kop opsteekt. Ze zijn het alleen niet eens over het kamp waarin je die extreem-rechtse gevoelens moet zoeken.

Matar, poëzie van Stig Larsson, begeleid door Dror Feiler
Hallel, solo voor saxofoon

00:49 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

18-01-04

Instant

11:24 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-01-04

't Filmt

Tativille, over de films van Jacques Tati. (via Boynton)

Het Sundance Film Festival, het festival van de Amerikaanse onafhankelijke film, is weer volop aan de gang. Dit weblog doet uitgebreid verslag. Wat me opviel is dat er ondermeer ook een On-Line festival gekoppeld is aan het evenement, waar je - tegen betaling (10USD) - een dertigtal kortfilms kan bekijken, samen met nieuwe media-projecten en verslaggeving over het festival. Die trend zal vroeg of laat wel naar hier overwaaien, dacht ik zo.

Iets dichter bij huis mogen we ons beginnen opmaken voor het International Film Festival Rotterdam. (verslaggeving en laatste berichten)

De NPS, op haar beurt, heeft tijdelijk weer een paar nieuwe kortfilms op De Korte Film Online staan.

Filmfestivals op het Web

12:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-04

Het Khnopff mysterie

Onlangs werd de plantenbak die op m'n vensterbank stond gepikt.  Ze hadden me wel eens gewaarschuwd dat vroeg of laat iemand niet aan de verleiding zou kunnen weerstaan, maar dat risico leek me niet groot genoeg om om m'n huisje niet een beetje op te fleuren.

Soit, dag plantjes, dus.  Een ramp is dat niet, en ik dacht er eigenlijk al niet meer aan, tot vandaag precies op de plaats waar dus vroeger die bak stond plots een foldertje bleek te liggen voor de tentoonstelling over Fernand Khnopff in Brussel.  Die gaat morgen van start, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, en loopt tot 9 mei.

Stom toeval, of bewust daar voor mij achtergelaten ?  Probeert de dader me iets te vertellen ?  Is dit het eerste stukje van een puzzel die me uiteindelijk naar de schuldige en, niet te vergeten, mijn beplanting moet leiden ?  Deze aanwijzing is op z'n zachtst gezegd vaag, alvast.  Welk symbol(ist)isch verband valt er nu te bespeuren tussen mijn succulenten en leven of werk van de schilder ?

Misschien kom ik wel meer te weten op de tentoonstelling ?  En zeggen dat ik helemaal niet van plan was om er heen te gaan, ik heb het meer voor de donkere weemoed van Léon Spilliaert, eerlijk gezegd.

Of is er misschien een grappenmaker in m'n vriendenkring die van Belgisch symbolisme houdt ?  Ik heb weliswaar ooit iemand gekend die nogal tuk was op Félicien Rops, maar die weet volgens mij niet beter of ik woon nog steeds in Nederland.  Het mysterie wordt steeds groter...

22:43 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Snoeibeurt

Wat dood hout verwijderd uit m'n blogroll, en vervangen door een paar andere. Waaronder deze:

Tegenlog, weblog verbonden aan het VPRO-programma Tegenlicht. (1, 2)
Hôtel des Blùes, over kunst in binnen- en buitenland.
Stalindam, eerder vermeld in verband met Prop-art.
Theatermaggezien, door Roger Arteel, Elke van Campenhout en Tuur Devens.
Carte Blanche, groepsblog bij Skynet over IT.

00:42 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-01-04

Blog Idol

Het was onvermijdelijk. Na Big Brother en World Idol komt er nu ook een Big Blog Show. Bloggers van over de hele wereld, en met verschillende stijl of achtergrond, kunnen zich kandidaat stellen voor wat een soort reality blog moet worden, waarin persoonlijkheden tegen elkaar uitgespeeld zouden worden. (via Blog Herald)

Sommige bloggers (ik noem geen namen en probeer de spiegel te mijden), hebben echt te veel tijd om handen. Zo heeft Dave Pollard de moeite genomen om het blogproces eens uitgebreid te analyseren en schematisch voor te stellen. (via Radio Free Blogistan)

En het kan nog erger. Of wat dacht je van iemand die zeven hoofdstukken volblogt over waarom weblogs fucking stupid zijn ?

14:40 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

13-01-04

Nieuwe media

Web art, of meer algemeen, new media (inclusief de CD-roms, DVD'tjes, installaties en allerlei mengvormen) lijken in België nog steeds in een donkerder uithoekje verscholen te zitten dan in de omliggende landen het geval is.

Gelukkig zijn er organisaties die iets aan die bekendheid proberen te doen, zoals Constant bijvoorbeeld, dat naast het jaarlijkse Bewegingen-Jonctions ook tentoonstellingen, symposia, workshops en publicaties op touw zet.  Op hun website staan trouwens een lijstje met gerelateerde weblogs en newsfeeds, en nog meer links.

Ook het reeds eerder aangehaalde festival van vzw argos heeft jaarlijks een luikje dat specifiek aandacht besteedt aan deze mediavorm. (2003, 2002)  Nog een paar algemene links in binnen- en buitenland.

Dit overzichtje is bedoeld voor geïnteresseerden die graag zelf grasduinen.  De komende weken zal ik ook nog wel eens ergens de resultaten van m'n eigen surfen doorspelen.  Wie op iets botst dat de moeite loont mag me dat altijd laten weten...

14:57 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

12-01-04

Voice yourself

Woody Harrelson zet zich de laatste tijd nogal in voor Moeder Aarde. Niet dat ik zijn gedachtengoed hier wil verdedigen, dat hier en daar wel erg ver heen is, maar deze oproep wou ik jullie niet onthouden: Thoughts from Within.

14:31 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Papierwerk

Menselijke contacten zijn tegenwoordig zo vrijblijvend, zeker op het net. Eigenlijk weet je gewoon niet wat je aan iemand hebt. Terwijl het toch meer dan ooit van belang is om op voorhand duidelijke afspraken te maken. En als het niet op papier staat is een overeenkomst waardeloos, dat weet iedereen.

00:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

09-01-04

Cheese!

Schiet eens een plaatje van je eigen blog.

Je ziet ze de laatste paar dagen overal opduiken. Leek me weer eens iets anders, bijvoorbeeld om nieuwe blogs voor te stellen en meteen een ideetje te geven van hoe ze 'voelen'.

Merel Roze opperde dat het best leuke boekenleggers (NL) / bladwijzers (VL) kunnen zijn.

Wat je tijdens het uitknippen met de reclame van Skynet doet, dat moet je helemaal zelf weten.

Een paar voorbeelden. De plaatjes op een overzichtspagina als deze zou je eigenlijk automatisch dagelijks moeten kunnen laten 'verversen', zodat ze actueel blijven, niet ?

13:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

08-01-04

Cucamonga

Wie er maar één maal per jaar naar luistert doet dat het beste deze week.

Shadow Graphic City, Galatasaray, Flat Earth Society, Styrofoam, De Portables, Solbakken, Templo Diez, Stuurbaard Bakkebaard, Pat MacDonald, Hugo Race and True Spirit, Nick Cave, John Cale, Joe Henry, Bob Log III, Rob Jungklas, Singapore Sling, Eberg, Davide Balula, I-Wolf, Cidadão Instigado, Krakatoa, Dead Science, Tindersticks, Muffin Men & Ensemble 10:10, Frank Zappa

Het eclectische jaaroverzicht van Cucamonga, nog tot maandag te beluisteren op de website van Radio 1. Later kun je ook alles nog eens uitgebreid nalezen, samen met de andere overzichten van de laatste paar jaar.

01:41 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-04

Eye want candy


Their Circular Life: Bepaal zelf het uur van de dag op deze foto's. (via Conscientious)

Mark Romanek is de regisseur achter ondermeer One Hour Photo en een heleboel bekende videoclips, waaronder het ontroerende "Hurt" van Johnny Cash. Madonna's "Bedtime Story" en "Closer" van Nine Inch Nails kregen intussen hun plaatsje in het Museum of Modern Art in New York. (via Pixel.Conscious)

Stephan Rohner: "Photography means to me: Humans and characters, inner depth, honesty... showing life. Faces telling stories... portrayed with honor and respect, from my point of view."

Luca Gilli is eigenlijk een natuurwetenschapper, die zich al jaren inzet voor natuurbehoud. Die liefde valt zo af te lezen uit z'n foto's.

Journeys in Black and White: Pure zwart-witfotografie op reis door Azië met Federica Armstrong en een oude Nikon.

I-Lan Photography: Plaatjes uit ondermeer Afghanistan en van allerlei objecten.

12:50 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-01-04

Giesbert Nijhuis

Wat kan internet voor iemand betekenen ? Giesbert Nijhuis, ooit muzikant en fotograaf, kan sinds een busongeluk enkel nog zijn nek bewegen. Hij heeft elke dag zeven uur verzorging nodig en leek daarom voorbestemd voor een verpleeghuis. De ziekenzorg slaagde er immers niet in om dit op een goeie manier thuis geregeld te krijgen. Toch is het hem gelukt zelfstandig te blijven wonen.

Voortaan regelt hij zijn verpleging gewoon helemaal zelf, met behulp van een aangepaste computer en een internetaansluiting. Eerst lanceerde hij een oproep over het net, waarin hij z’n probleem uitlegde. Eens gevonden zette hij een speciale website op touw, met ondermeer een uurrooster waarmee elke verpleger van op afstand z’n werkuren kan regelen. Wanneer er wijzigingen optreden proberen de verzorgers via de site gewoon onderling te wisselen, Giesbert treedt op als een soort delegerend coördinator.

Dankzij het internet en zijn computer heeft Giesbert een hoop sociale contacten. Hij heeft ook een eigen website over zijn hobby’s en interesses. Hij maakt illustraties en werkt ideeën uit. Nu is hij volop bezig om zijn Persoonlijke Zorg Netwerk beschikbaar te maken voor anderen, omdat hij weet dat veel mensen in pleeghuizen de stap (nog) niet durven zetten.

Op dit moment (vraag me niet hoe lang nog, misschien tot woensdag), kan je zijn verhaal beluisteren in het Nederlandse radioprogramma Radio-Online. Een van de andere praatgasten is Merel Roze, die heeft het over de rol van blogs in haar leven.

13:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

04-01-04

Rubenswereldjaar

Hugo Claus wordt trouwens 75, ook daaraan zal ongetwijfeld uitgebreid aandacht besteed worden tijdens dit boekenjaar. En al heeft de schilder geen verjaardag te vieren, 2004 wordt in Antwerpen (en daarbuiten) ook het jaar van Pieter Paul Rubens.

Het Plantin Moretus en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten besteden ondermeer aandacht aan de bibliotheek van de Vlaamse meester en de prenten die hij maakte om boeken te illustreren. Andere tentoonstellingen hebben het over zijn unieke verzameling, en over latere navolgers en tegenstanders van het werk van Rubens en zijn tijdgenoten.

Aanleiding voor al dit fraais, dat volgens De Standaard oorspronkelijk gepland was voor 2005 en in allerijl verschoven moest worden, is natuurlijk de grote retrospectieve die tussen 16 maart en 14 juni in het Palais des Beaux Arts van Lille gehouden wordt. Deze groots opgezette tentoonstelling belooft een van de paradepaardjes van de cultuurhoofdstad te worden.

Het werk van Rubens is door de jaren heen internationaal verspreid geraakt. Spanje was een gretig afnemer, en naast de permanente collecties kan je tot 29 februari terecht in het Prado in Madrid voor een tentoonstelling over een serie wandtapijten, Het Leven van Achilles.

Tot 8 februari nog, is in Somerset House in Londen, aan de hand van een verzameling schetsen en voorstudies uit de Hermitage en een aantal Britse collecties, te zien hoe het werk van Rubens tot stand kwam.

In Genua krijg je dan weer tussen 20 maart en 11 juli eenmalig de kans om een blik te werpen in de Italiaanse privécollecties. Een hondertal werken worden er voor De Eeuw van Rubens in hun originele context voorgesteld.

Deze internationale belangstelling was wederzijds, zo blijkt uit het grote aantal reizen dat Rubens tijdens zijn leven gemaakt heeft. In Braunschweig heeft Pieter Paul Rubens - Baroque Passions van 1 augustus tot 10 oktober aandacht voor de invloed die dit op zijn werk uitgeoefend heeft.

De grote Rubens Drawings tentoonstelling van het Metropolitan in New York (1 nov 2004 - 9 jan 2005), komt volgend jaar ook naar het Albertina in Wenen.

14:58 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-01-04

Wereldboekenstad

In 2004 wordt Antwerpen boekenstad, een titel die de stad in navolging van Madrid, Alexandrië en New Delhi vanaf 23 april (wereldboekendag) een jaar lang mag lenen van Unesco's World Book Capital-project.

Het initiatief werd ABC 2004 gedoopt, en het alfabet zal dan ook als een rode draad doorheen het programma lopen.  Elke letter krijgt een eigen duo aan zich gelinkt, een combinatie van een schrijver met een kunstenaar uit een andere discipline, die samen de opdracht krijgen een wereld op te bouwen met deze letter als begin op verschillende plaatsen in de stad (oa Tom Lanoye en beeldend kunstenaar Fred Eerdekens, Leonard Nolens met Kristoffel Boudens die letters in steen maakt, Pascale Platel en designer Michael Young, Simon Vinkenoog en ontwerpsersduo Weyers en Borms).

Verwacht je verder aan speciale edities van de Boekenbeurs, het Andere Boek, ZuiderZinnen, De Nachten en Dichters in het Elzenveld, en een trits gelegenheidsevenementen.

C.h.i.p.s. vzw, bijvoorbeeld, lanceert Stadschromosomen. Iedereen die in de Boekenstad vertoeft wordt uitgenodigd om hun impressies door te sturen via SMS.  In het volledig gerestaureerde Sint-Felixpakhuis, dat vanaf 2005 naast een heuse boekenstraat ook het Stadsarchief zal herbergen, vindt dit jaar alvast een grote tweedehands boekenbeurs plaats.

In het najaar volgen tentoonstellingen in de bibliotheken, Plantin-Moretus, het Stedelijk Prentenkabinet en het Museum Mayer van de Bergh.  Als alles goed gaat wordt het jaar feestelijk afgesloten met de opening van de nieuwe centrale bibliotheek in het Permekecomplex op het De Coninckplein.

15:41 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |