15-01-04

Het Khnopff mysterie

Onlangs werd de plantenbak die op m'n vensterbank stond gepikt.  Ze hadden me wel eens gewaarschuwd dat vroeg of laat iemand niet aan de verleiding zou kunnen weerstaan, maar dat risico leek me niet groot genoeg om om m'n huisje niet een beetje op te fleuren.

Soit, dag plantjes, dus.  Een ramp is dat niet, en ik dacht er eigenlijk al niet meer aan, tot vandaag precies op de plaats waar dus vroeger die bak stond plots een foldertje bleek te liggen voor de tentoonstelling over Fernand Khnopff in Brussel.  Die gaat morgen van start, in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, en loopt tot 9 mei.

Stom toeval, of bewust daar voor mij achtergelaten ?  Probeert de dader me iets te vertellen ?  Is dit het eerste stukje van een puzzel die me uiteindelijk naar de schuldige en, niet te vergeten, mijn beplanting moet leiden ?  Deze aanwijzing is op z'n zachtst gezegd vaag, alvast.  Welk symbol(ist)isch verband valt er nu te bespeuren tussen mijn succulenten en leven of werk van de schilder ?

Misschien kom ik wel meer te weten op de tentoonstelling ?  En zeggen dat ik helemaal niet van plan was om er heen te gaan, ik heb het meer voor de donkere weemoed van Léon Spilliaert, eerlijk gezegd.

Of is er misschien een grappenmaker in m'n vriendenkring die van Belgisch symbolisme houdt ?  Ik heb weliswaar ooit iemand gekend die nogal tuk was op Félicien Rops, maar die weet volgens mij niet beter of ik woon nog steeds in Nederland.  Het mysterie wordt steeds groter...

22:43 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Toeval? Toeval bestaat niet mijn waarde! En zeker geen stom toeval! Met kunstige groeten...

Gepost door: Anonieme Meester, 21° Eeuw | 16-01-04

Khnopff Vreemde toestand, daar bij jou.

By the way de kritieken zeggen: die F.K. tentoonstelling is behoorlijk indigest, er staat teveel. Dus toch eens gaan zien.
Naar één van diez vreemde belgen.

Jaren geleden is er in het PvSK / BXL al een F.K. overzichtstentoonstelling geweest. Die was uitzonderlijk goed. Niet enkel omdat er niet al teveel tegelijk getoond werd, maar vooral omdat ze ... geparfumeerd was. Dat paste uitstekend bij de sfeer.

Gepost door: bernard | 16-01-04

De commentaren zijn gesloten.