05-01-04

Giesbert Nijhuis

Wat kan internet voor iemand betekenen ? Giesbert Nijhuis, ooit muzikant en fotograaf, kan sinds een busongeluk enkel nog zijn nek bewegen. Hij heeft elke dag zeven uur verzorging nodig en leek daarom voorbestemd voor een verpleeghuis. De ziekenzorg slaagde er immers niet in om dit op een goeie manier thuis geregeld te krijgen. Toch is het hem gelukt zelfstandig te blijven wonen.

Voortaan regelt hij zijn verpleging gewoon helemaal zelf, met behulp van een aangepaste computer en een internetaansluiting. Eerst lanceerde hij een oproep over het net, waarin hij z’n probleem uitlegde. Eens gevonden zette hij een speciale website op touw, met ondermeer een uurrooster waarmee elke verpleger van op afstand z’n werkuren kan regelen. Wanneer er wijzigingen optreden proberen de verzorgers via de site gewoon onderling te wisselen, Giesbert treedt op als een soort delegerend coördinator.

Dankzij het internet en zijn computer heeft Giesbert een hoop sociale contacten. Hij heeft ook een eigen website over zijn hobby’s en interesses. Hij maakt illustraties en werkt ideeën uit. Nu is hij volop bezig om zijn Persoonlijke Zorg Netwerk beschikbaar te maken voor anderen, omdat hij weet dat veel mensen in pleeghuizen de stap (nog) niet durven zetten.

Op dit moment (vraag me niet hoe lang nog, misschien tot woensdag), kan je zijn verhaal beluisteren in het Nederlandse radioprogramma Radio-Online. Een van de andere praatgasten is Merel Roze, die heeft het over de rol van blogs in haar leven.

13:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Radio-Online Wie het gesprek met Giesbert Nijhuis en Merel Roze (in RealAudio) via e-mail toegestuurd wil krijgen (ca. 3,5 MB) geeft maar een seintje.

Gepost door: Librarian | 06-01-04

Goed idee...

Gepost door: beck | 06-01-04

Radio-Online (2) Correctie: de grootte van het RealAudio-bestand bedraagt ca. 13,5 MB i.p.v. 3,5 MB!

Gepost door: Librarian | 06-01-04

De commentaren zijn gesloten.