04-01-04

Rubenswereldjaar

Hugo Claus wordt trouwens 75, ook daaraan zal ongetwijfeld uitgebreid aandacht besteed worden tijdens dit boekenjaar. En al heeft de schilder geen verjaardag te vieren, 2004 wordt in Antwerpen (en daarbuiten) ook het jaar van Pieter Paul Rubens.

Het Plantin Moretus en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten besteden ondermeer aandacht aan de bibliotheek van de Vlaamse meester en de prenten die hij maakte om boeken te illustreren. Andere tentoonstellingen hebben het over zijn unieke verzameling, en over latere navolgers en tegenstanders van het werk van Rubens en zijn tijdgenoten.

Aanleiding voor al dit fraais, dat volgens De Standaard oorspronkelijk gepland was voor 2005 en in allerijl verschoven moest worden, is natuurlijk de grote retrospectieve die tussen 16 maart en 14 juni in het Palais des Beaux Arts van Lille gehouden wordt. Deze groots opgezette tentoonstelling belooft een van de paradepaardjes van de cultuurhoofdstad te worden.

Het werk van Rubens is door de jaren heen internationaal verspreid geraakt. Spanje was een gretig afnemer, en naast de permanente collecties kan je tot 29 februari terecht in het Prado in Madrid voor een tentoonstelling over een serie wandtapijten, Het Leven van Achilles.

Tot 8 februari nog, is in Somerset House in Londen, aan de hand van een verzameling schetsen en voorstudies uit de Hermitage en een aantal Britse collecties, te zien hoe het werk van Rubens tot stand kwam.

In Genua krijg je dan weer tussen 20 maart en 11 juli eenmalig de kans om een blik te werpen in de Italiaanse privécollecties. Een hondertal werken worden er voor De Eeuw van Rubens in hun originele context voorgesteld.

Deze internationale belangstelling was wederzijds, zo blijkt uit het grote aantal reizen dat Rubens tijdens zijn leven gemaakt heeft. In Braunschweig heeft Pieter Paul Rubens - Baroque Passions van 1 augustus tot 10 oktober aandacht voor de invloed die dit op zijn werk uitgeoefend heeft.

De grote Rubens Drawings tentoonstelling van het Metropolitan in New York (1 nov 2004 - 9 jan 2005), komt volgend jaar ook naar het Albertina in Wenen.

14:58 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.