02-01-04

Wereldboekenstad

In 2004 wordt Antwerpen boekenstad, een titel die de stad in navolging van Madrid, Alexandrië en New Delhi vanaf 23 april (wereldboekendag) een jaar lang mag lenen van Unesco's World Book Capital-project.

Het initiatief werd ABC 2004 gedoopt, en het alfabet zal dan ook als een rode draad doorheen het programma lopen.  Elke letter krijgt een eigen duo aan zich gelinkt, een combinatie van een schrijver met een kunstenaar uit een andere discipline, die samen de opdracht krijgen een wereld op te bouwen met deze letter als begin op verschillende plaatsen in de stad (oa Tom Lanoye en beeldend kunstenaar Fred Eerdekens, Leonard Nolens met Kristoffel Boudens die letters in steen maakt, Pascale Platel en designer Michael Young, Simon Vinkenoog en ontwerpsersduo Weyers en Borms).

Verwacht je verder aan speciale edities van de Boekenbeurs, het Andere Boek, ZuiderZinnen, De Nachten en Dichters in het Elzenveld, en een trits gelegenheidsevenementen.

C.h.i.p.s. vzw, bijvoorbeeld, lanceert Stadschromosomen. Iedereen die in de Boekenstad vertoeft wordt uitgenodigd om hun impressies door te sturen via SMS.  In het volledig gerestaureerde Sint-Felixpakhuis, dat vanaf 2005 naast een heuse boekenstraat ook het Stadsarchief zal herbergen, vindt dit jaar alvast een grote tweedehands boekenbeurs plaats.

In het najaar volgen tentoonstellingen in de bibliotheken, Plantin-Moretus, het Stedelijk Prentenkabinet en het Museum Mayer van de Bergh.  Als alles goed gaat wordt het jaar feestelijk afgesloten met de opening van de nieuwe centrale bibliotheek in het Permekecomplex op het De Coninckplein.

15:41 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

04 Terug in dit Belgenlandje en maar direkt besloten om in de blog-o-sfeer wat rond te kruipen en mijn vineuze wensen wat in het rond te strooien...

Dus bij deze: Beck een knetterend 04 toegewenst, zo een waar "wachten op Godot" niets meer (maar ook vooral niets minder) is dan de titel van een toneelstuk!!

PS Wat betreft de druivestokken van de St. Pieter abdij, heb geen vrees (ze zijn immers geënt op Amerikaanse onderstokken en die zijn niet echt mijn ding).

Gepost door: Fylox Era | 02-01-04

Blog Beck,

Een kort bericht om te melden dat mijn site is aangepast (volgens template van Morgaine) en thans - in principe en onder voorbehoud en tot weliswaar het tegendeel bewezen is - ook in de vuurvogel vlotjes moet te lezen zijn.

Gepost door: Fylox Era | 04-01-04

Prettig 2004 gewenst!

Gepost door: De Boekenboer | 04-01-04

Zou het helpen? Zou het helpen dit soort dingen, of is het gewoon een leuk promotiefeestje met als thema: boeken?

Gepost door: Zero Hero | 04-01-04

Helpen ? (2) Natuurlijk is het een promotiefeestje... Wat bedoel je met helpen ? Of mensen er meer door gaan lezen ? Tuurlijk niet. Er zullen wel wat mensen op afkomen die anders wegblijven. Anderen die zowiezo komen zullen misschien iets grotere namen te zien krijgen. Lege zondagnamiddagen raken opgevuld.
En wie weet, misschien zal het Antwerpen helpen om de aandacht af te leiden van de politieke problemen waarmee het tijdens de verkiezingen te maken zal krijgen, of wordt de internationale aandacht ervoor juist opgeschroefd als het op een paar cruciale momenten misgaat ?

Gepost door: beck | 04-01-04

De commentaren zijn gesloten.