22-12-03

't Is traditie

In de 4e/5e eeuw werden allerlei heidense rituelen vervangen door katholieke alternatieven. Hetzelfde gebeurde met Jule, het midwinterfeest, ruim een week van vieren rondom de zonnewende (de langste nacht, 21/22 december). Officieel werden de heidense rituelen verboden, in de praktijk kwam dit natuurlijk neer op een bewuste vermenging van tradities, zo hoopten de toenmalige kerkleiders de zieltjes voor zich te winnen. De kerstboom, maretak, zelfs de kerststronk, ze bestonden allemaal lang voor er van het katholieke feest sprake was, en zijn dus eigenlijk gewoon blijven bestaan.

De kerstboom werd omgehakt en naar binnen gesleept om de bosgeesten warm te houden. Er werden belletjes in de takken gehangen om hun aanwezigheid te verraden, samen met voedsel en allerlei attenties. Er werd ook een ster op de spits gezet, een typisch magisch symbool voor die tijd.

De kerststronk was een groot stuk van een eiken boomstam, soms versierd met denneappels en ander groen, die met één uiteinde smeulend in het vuur gelegd werd. De as werd nadien symbolisch uitgestrooid over de velden om ze weer vruchtbaar te maken. De kerstcadeautjes kwamen pas veel later, ze zouden ontstaan zijn uit de Sinterklaastraditie, alhoewel.

Toch zou de keuze voor deze specifieke datum om de geboorte van Jezus te herdenken meer te maken hebben met het joodse Hannukah, (dat 'op de 25e dag rustten ze' betekent), het grote lichtfeest dat ook rond deze tijd gevierd wordt, (en dan weer haar oorsprong vindt in de Romeinse Saturnalia). De traditie wil dat Joden zo'n 2.500 jaar geleden na een Syrsiche overheersing er eindelijk weer in geslaagd waren om de tempel in Jeruzalem te heroveren. De religieuze symbolen werden meteen terug in hun oude glorie hersteld, waaronder ook het N'er Tamid, het eeuwige vuur van de tempel. Jammer genoeg was er maar voldoende heilige olie voor 1 avond. Het lampje zou op mirakuleuze wijze acht dagen blijven branden zijn, tot geschikte olie gevonden werd.

Om dit te gedenken wordt acht dagen lang feest gevierd. Er worden dankgebeden gezegd na de maaltijd, versieringen worden opgehangen en cadeautjes worden uitgewisseld. ook de menorah wordt aangestoken, een kandelaar met 9 kaarsen: elke dag 1, zodat het steeds lichter wordt, de 9e dient om de andere acht aan te steken. Eten en drinken is ook erg belangrijk, veel gerechten op basis van olie als verwijzing naar het eeuwige vuur, en zuivelproducten, zoals latkes (pannekoeken) en blintzes. De kinderen krijgen Gelt, muntstukken uit chocolade, als ze goed gestudeerd hebben. Ze gebruiken het ook als inzet in spelletjes met een dreidel.

Veel van deze symbolen werden dan weer overgenomen door de Afrikaans(-Amerikaans)e gemeenschap, die sinds 1966 hun eigen tradities willen gedenken rond deze tijd van het jaar. Op 26 december begint Kwanzaa ('het eerste fruit'), en zeven dagen lang, van kerst tot nieuw, wordt feest gevierd in eigen kring. Hun kandelaar, de kinara, heeft dan ook zeven armen, en elke dag is opgebouwd rond een eigen thema: familie, samenwerking, vastberadenheid,... De kandelaar staat op een stromat, samen met een maïskrop voor elk kind van het gezin, fruit en allerlei offergaven. Natuurlijk wordt er gegeten en gedronken, en op oudejaarsavond (Kuruma) komt iedereen samen rond deze symbolen om speciale aandacht te besteden aan hun roots en de Afrikaanse identiteit. Nieuwjaardag, de afsluiter, is een dag van vrijgevigheid en cadeautjes.

14:02 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Vagevuur. Interessant, die recup.
Katholieken hebben ook zelf gingen uitgevonden, bijvoorbeeld het vagevuur, dat niet in de bijbel voorkomt ( enkel hemel en hel). De katholieken mochten volgens de leer van T. Van Aquino geen geld verdienen met geld ( pecunia pecuniam non parit). Maar ineens begonnen joden en protestanten dat wel te doen ( intresten). De paus schreef prompt een nieuwe encycliek, waardoor het vagevuur werd geïntroduceerd: een milde straf voor een klein vergrijp.

Gepost door: bernard | 23-12-03

interessant leuk interessant stukje !
groetjes
vhi

Gepost door: vhi | 23-12-03

De commentaren zijn gesloten.