16-12-03

Pipo, Bassie & co

Niks zo eng als een gemene clown.  Een van de eerste niet-jeugdboeken (nu ja) die ik in m'n kindertijd helemaal zelf gekocht heb moet IT van Stephen King geweest zijn, en Pennywise is me tijdens het lezen van dat boek menig nachtelijk bezoek komen brengen.  Een clown, net als Sinterklaas of de Kerstman, heeft een magische aantrekkingskracht voor een kind, dolblij wanneer ze er naartoe mogen, maar eens op schoot is een huilbui nooit ver weg.  Wanneer dat sluimerende wantrouwen bevestigd wordt en het echt om een engerd blijkt te gaan, dan komen er allerlei oerinstincten los, ook bij volwassenen.

Videopionier Bruce Nauman, (tot 18 januari in het Deutsche Guggenheim, Berlijn) bijvoorbeeld, besefte dit ook heel goed toen hij een paar installaties maakte waarin hij clowns de hoodrol liet spelen.  Eerder dit jaar kon je hier, uitzonderlijk voor België, een tijdje een staaltje van zien in het SMAK.  Vijf minuten in het gezelschap van die etterbak in bijvoorbeeld 'Clown Torture', en je wil er echt instinctief op slaan.

En eind vorige maand nog, zat ik in Leutti, een voorstelling van het Franse aanstormende talent Sophie Perez, die zowel theater als dans en elementen uit beeldende kunst samen verwerkt.  Met wat horrormuziek in het pikdonker werd een spanningseffect gecreëerd dat bewust veel weghad van een B-film.  Ik hield me zonder veel problemen stoer, maar toen er plots een clown keihard en sardonisch begon te lachen in het licht van een felle spot kromp ik toch even ineen.

Waarom vertel ik dit allemaal ?  Onlangs vond ik op Coolstop een heerlijk wreedaardig verhaal voor volwassenen waarin clowns de hoofdrol spelen, mooi geïllustreerd door Dan Sweetman.  A Cotton Candy Autopsy is het eerste in een reeks Beautiful Stories for Ugly Children, die voortaan maandelijks zouden verschijnen.

17:53 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

nou? Don't you want your balloon, Beckett boy? ; )

Gepost door: vos b. | 16-12-03

Beck I wonder, do you sometimes read stories written in Dutch as well?
I'm sure you can recognize a good story from miles away...
Please feel free to share your wonderful gift with us!
Djiediebie

Gepost door: GDB | 16-12-03

veels te weinig, djie Ik lees zelden nederlandstalige boeken (op poëzie na, misschien, en zelfs dat), daarvoor ben ik zelf op zoek naar een mentor... Komt door m'n opleiding, vrees ik, al is dat een schamel excuus. Wie websites over verhalen wil heeft trouwens een kluif aan jouw laatste post, die sites ga ik zeker eens bezoeken.

Gepost door: beck | 16-12-03

NEE Niet doen, Beck! De sites zuigen allemaal big time!
Wanneer je steengoede verhalen wil lezen, kan je terecht op de Brakke Hond. Die verhalen zijn meestal kwalitatief hoogstaand.
Needless to type that you won't find a GDB story in De Brakke Hond (yet).
One day I'll have a go at it.
Really, I will!

Gepost door: GDB | 17-12-03

Clowns Clowns worden pas echt gevaarlijk als ze in een regering gaan zitten. Hier in Nederland weten we daar nu alles van.

Gepost door: jwl | 17-12-03

Inderdaad Wie weet krijgt bassie straks ook z'n eigen zeteltje, die zou het allemaal wel oplossen...

Gepost door: beck | 17-12-03

De commentaren zijn gesloten.