07-12-03

Ik zie hem al staan

Nederland is een land van normen en waarden, dat is algemeen bekend. Voor alles hebben ze regeltjes uitgevonden. Het zal dan ook niemand verwonderen dat er zoiets bestaat als een 'officiële' leidraad NEN 0512 (nl) voor de viering van het Sint-Niklaas feest. Van naald tot draad wordt voorgeschreven hoe hulpklazen en pieten zich behoren te gedragen om het originele exemplaar zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Zo behoeft Piet

"niet noodzakelijk van mannelijke kunne te zijn. Moet evenwel geslachtkenmerken verhullen om verwarring desoriëntatie en overbelasting bij kinderen te voorkomen. ... Viering van Sint-Nicolaas moet bij voorkeur in huiselijke kring plaatsvinden. Als tijdstip geldt de avond van 5 december om 18u, hierna aan te duiden als "Pakjesavond" of "Heerlijk Avondje". ... Het gebruik van pony's is niet toegelaten, daar dit afbreuk doet aan de waardigheid van Sint-Nicolaas. ... Sint-Nicolaas draagt een witte onderjurk van katoen of zijde, welke maximum 100mm boven de enkel eindigt. Sint draagt zwarte schoenen van een laag model tijdens publieke optredens. Daarbuiten mogen deze schoenen niet worden gedragen. Een bril met bescheiden karakter is toegelaten. Type "ziekenfonds" heeft de voorkeur, "Jacques d'Ancona" is niet toegelaten. ... Piet draagt bij voorkeur zwarte schoenen, sportschoenen mogen als het merk niet te prominent zichtbaar is, teneinde commercialisering van het sinterklaasfeest te voorkomen."

En zo gaat het nog wel een tijdje door, met stevige knipogen naar het 'in ongerede raken' van baard en mijter, wat te doen wanneer twee hulpsinten elkaar tegenkomen in het bijzijn van kinderen, enzovoort...Maar toen er plots een Europese richtlijn kwam die het Sinterklaasfeest wou verbieden wegens geïnstitutionaliseerd racisme, ging dat zelfs onze Nederlandse vrienden net iets te ver. Meteen rezen websites met voor- en tegenstanders als paddestoelen uit de grond. Voor wie eraan mocht twijfelen, zowel deze sites als de Europese richtlijn waren zo fake als maar kan, een uitgebreide on-line stunt met als enige bedoeling de pers om de tuin te leiden in het kader van een masterclass voor studenten over het gebruik van nieuwe media in public relations. Mijn Nikes staan alvast klaar, vol verse groenten van de Bioplanet.... Hopelijk maakt hij er iets lekker mee klaar, want ik heb geen zin om zelf te koken.

22:44 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

. .

Gepost door: sinterkeun | 08-12-03

Slik Oh my god...

Over 'normen en waarden' gesproken. Vandaag publiceert bij jullie de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid haar normen en waarden-rapport. Vanaf straks beschikbaar op www.wrr.nl. Ben eens benieuwd...

Gepost door: Tom | 08-12-03

excuus Door een fausse manoeuvre met een houten kop werd dit bericht per ongeluk verwijderd. De tekst heb ik kunnen recupereren, de reacties jammer genoeg niet. Er zaten nochtans leuke tussen.
Allemaal de schuld van die sint, die blijkbaar in het buitenland niet aan huis levert. Ik hoopte dan maar bij m'n terugkomst een heerlijke stomende maaltijd te vinden, maar in plaats daarvan moest ik het doen met wat etensresten, een stapel borden voor de afwas, en het lege flesje van m'n laatste westmalle (er stond ook stella, klaas!).

Gepost door: beck | 08-12-03

De commentaren zijn gesloten.