29-11-03

On connait la chanson

Let niet te veel op de rommel, de verbouwingswerken zijn nog volop aan de gang. Toch wel zalig, dit. Nu de grootte van m'n lettertypes aangepast is heb ik amper nog code nodig om deze stukjes te schrijven. Dit gaat zeker de helft sneller... Tussen het puzzelwerk door botste ik dankzij Crossmind op Le Hall de la Chanson. Deze nu niet bepaald esthetisch geslaagde startpagina is eigenlijk vooral een vertrekpunt voor een resem schitterende Flash-sites, dus laat je niet afschrikken. Hun voornaamste project is het Panorama, een multimedia database over de geschiedenis van het Franse chanson en de populaire muziek. Met veel geluidsfragmenten, maar ook heel wat aangenaam gebrachte achtergrondinformatie. Daarnaast worden in opdracht ook meer specifieke thematische sites uitgewerkt (die vaak dan weer opgenomen worden in Panorama), bijvoorbeeld over 20 ans de chansons actuelles (dus het hele gamma pop, rock, folk, punk, blues, electro,...), Edith Piaf, Léo Ferré, Georges Brassens, maar ook Les Africains en Les Orientaux.

11:57 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

27-11-03

Werk in uitvoering

Als m'n lay-out er de komende dagen wat bizar uitziet, bij voorbaat excuus. Even geduld, gewoon, nu de nieuwe functies van de skynetblogs eindelijk gelanceerd zijn wil ik er ook optimaal gebruik van gaan maken... Een overbodige tip misschien: pruts niet aan de basiscode van je design zonder eerst een back-up te maken, via een copy-paste naar een tekst-bestandje of zo.

17:34 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Gratis Politiek

Wie herinnert zich niet het 'succesvolle' voorstel van Rik Daems om alle werklozen voortaan te verplichten hun steentje bij te dragen via vrijwilligerswerk ? Gister kreeg ik dit berichtje binnen via Sonja Bouteille van Prop-art. In Nederland willen ze nu blijkbaar een beroep gaan doen op het gemeenschapsgevoel van hun kunstenaars. Als ze subsidies krijgen, dan moeten ze daar ook iets voor doen is de redenering, dus waarom zich niet gratis inzetten voor amateurkunstenaars ? Omgekeerd geredeneerd vraag ik me af of bloggers geen recht zouden moeten hebben op een subsidie... Wij zetten ons toch ook gratis in voor de samenleving ? ;-)

'Kunstenaars moeten onbetaald werken met amateurs'

Zondag 23 november 2003 HILVERSUM (ANP)

Het CDA-Kamerlid Van Vroonhoven wil dat professionele musici, toneelspelers en beeldend kunstenaars zich onbetaald gaan inzetten voor de amateurkunst. Doen ze dat niet of onvoldoende, dan lopen zij de kans een deel van hun overheidssubsidie te verliezen. Van Vroonhoven gaat maandag een motie van die strekking indienen, zo kondigde zij zondag aan in het Radio 1 Journaal. De Tweede Kamer debatteert dan met staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) over haar cultuurbegroting. Van Vroonhoven zei dat het haar gaat om kunstenaars en leden van orkesten en toneelgezelschappen die volledig door het rijk worden gesubsidieerd. Ze vindt dat van hen mag worden gevraagd "ook iets terug" te doen voor de samenleving, bijvoorbeeld door het geven van een masterclass voor amateurs. "Amateurkunst is geworteld in de samenleving en een belangrijke bron voor de cultuur", aldus het CDA-Kamerlid.

11:37 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-11-03

Eavesdropper

Eavesdropping, het is zo'n mooi Engels woord dat je bijna zou vergeten dat het eigenlijk niet netjes is. Wie zou er niet eens even een vlieg willen zijn? Vooruit dan, vandaag mag het: * Sommige Amerikaanse Presidenten hadden zo de gewoonte om hun telefoongesprekken op te nemen. Het voorbeeld van Nixon kent iedereen, maar ook van Kennedy en Johnson zijn heel wat tapes bewaard gebleven. The President Calling illustreert de persoonlijke stijl van deze presidenten aan de hand van een aantal fragmenten. * 100, 101, 112,... Wie een noodnummer belt doet dat in principe om een noodgeval aan te melden. Maar dat is nu eenmaal een begrip dat je erg ruim kan interpreteren. Stel je voor dat je je bril niet terug kan vinden, of dat er geen eten klaarstaat wanneer je thuiskomt: paniek! De politie van Avon & Summerset probeert aan de hand van dit soort echte voorbeelden duidelijk te maken waarvoor ze eigenlijk toch liever niet lastiggevallen worden. * Of je het nu wil of niet, op de metro vang je allerlei flarden van gesprekken op. Meestal valt er zonder de context weinig touw aan vast te knopen aan het geroddel, maar juist daardoor wordt het leuk.
Trouwens, nu we toch aan het roddelen zijn: Ik heb m'n oor ook even te luisteren gelegd aan de overkant. De Miss België-skin al gezien? Ik lig er niet van wakker, maar aan franstalige zijde kregen de bloggers er meteen 3 Missen bovenop: Miss Luik, Miss Henegouwen, en Miss Brussel. Wat scheelt er, zijn de Vlaamse meisjes niet mondig genoeg of zo? Of hebben ze gewoon niks te vertellen?

16:58 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

25-11-03

Veritas Odit Moras

Kijk, deze kaartjes bewaar ik de komende maanden tussen m'n favorieten om de nieuwsstroom beter te begrijpen. Met de Election Map (via Blogdex) kan niet alleen vergeleken worden welke staten in het verleden voor Republikeinen of Democraten gestemd hebben, je kan ook makkelijk meevolgen wat de verschillende lokale verkiezingsuitslagen betekenen voor de nationale resultaten. En deze overzichtskaart van het Midden-Oosten analyseert kort en bondig de standpunten van alle omringende landen ten opzichte van de Irak-crisis.
Een veelgehoorde verzuchting is dat iedereen elkaar maar zo'n beetje naschrijft. Maar die kettingen moeten toch ergens beginnen? Wie gelden vandaag de dag als opiniemakers? Toen ik mezelf deze vraag stelde besloot ik maar meteen een mailtje te sturen naar de hoofdredacteur van m'n lijfblad Knack. Die was zo vriendelijk me een paar interessante adresjes te bezorgen, gewoon een paar voorbeelden van mainstream sites waar je terecht kan voor commentaar en analyse, waarvoor dank. Het bovenstaande kaartje van het Midden-Oosten, bijvoorbeeld, vond ik zo op de Post-War Iraq pagina's van het International Insitute for Strategic Studies. Ook de website van het German Marshall Fund, met haar Transatlantic Center hier in Brussel, publiceert regelmatig politieke commentaren over mondiale politiek en natuurlijk vooral over de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Een paar zeer interessante, onfahankelijke denktanks zijn Rand en The Brookings Institution.
Een dagelijks overzicht van de meest relevante artikels en commentaren uit Engelstalige kranten, tijdschriften, weblogs, enz., zullen velen onder jullie al kennen: Arts & Letters Daily. Vergelijkbare overzichten zijn het Drudge Report en ook wel het Project Syndicate.

12:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-03

Tommetoch

Het overkomt me heus niet zo vaak de laatste tijd, maar Beckett is officieel Boos, sikkeneurig, pisnijdig, depri,... Ik ben trouwens blijkbaar niet de enige. 't Is dat de dames aan de ingang zo'n schatjes waren die me meteen oprecht bezorgd m'n geld teruggaven, anders had hier waarschijnlijk een behoorlijke scheldtirade gestaan. Nu zal ik om hen (en jullie) te sparen de details maar achterwege laten. Van mij voorlopig geen kwaad woord meer over vrouwen (trouw met mij, allebei!). Misschien kan dit me weer een beetje opmonteren... Zoniet krijgen een paar klantendiensten waar ik nog iets van moet een maandagochtend op hun boterham die ze niet snel zullen vergeten !

23:15 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

21-11-03

For an End to the Judgment of God

En ik had nog zo beloofd het kort te houden... Neem nu de protesten tegen Bush in Londen. Ze zijn misschien controversieel, maar toch worden ze geruggesteund door een groot deel van de publieke opinie. Stel je even voor dat we vandaag in 1947 leven, vlak na de grote Bevrijding. Hoeveel begrip zou je dan gekregen hebben als je in Europa je stem durfde verheffen tegen de 'heers- en oorlogszucht' van de Amerikanen ? Toch is het exact wat Antonin Artaud deed met zijn radiospeech Pour en finir avec le jugement de Dieu (audio). Op dat moment had Artaud al 9 jaar in psychiatrische instellingen doorgebracht, zijn haar was aan het uitvallen door tientallen elektroshocks. Het uitzenden van de speech werd op het laatste moment verboden, waardoor het schandaal alleen maar groter werd. Peter Sellars, cultureel activist in hart en nieren, bewerkte de tekst en het resultaat is tot 23 november uitzonderlijk te zien in het KVS (Brussel).
Sellars gaat systematisch op zoek naar de relevantie van een tekst voor het heden, dus maakte hij er een persconferentie van door een generaal in het Pentagon. De oorspronkelijke woorden van Artaud zijn bij momenten behoorlijk uitzinnig (alhoewel, als je Comical Rumsfeld soms hoort praten...), maar ze worden glashelder begeleid door videobeelden van de oorlog in Afghanistan (het stuk werd gemaakt voor Irak begon). Amerika is een kolonialistisch volk dat elke scholier sperma aftapt om er een leger mee te bouwen, de mens is een wreed, erotisch dier dat zichzelf vernietigt, en de God die in oorlogsrethoriek vandaag systematisch als stoplap misbruikt wordt krijgt het zwaar te verduren. Behoorlijk apocalyptisch allemaal, en doorheen de tekst zindert vooral een dwingende machteloosheid. Die wordt vervolgens mooi gecounterd door een sterk contrasterend, juist strijdvaardig gedicht van een zwarte vrouw, geschreven door June Jordan, Kissing God Goodbye (audio). Een buitenkans, Sellars komt bijna nooit in Brussel.
Dit weekend wordt in samenwerking met de regisseur ook in Cinema Nova een speciaal programma vertoond:

za 22/11 & zo 23/11 om 14u (za + inleiding door Peter Sellars om 13u30)
"A Time for Drunken Horses" van regisseur Bahman Ghobadi
Winnaar Camera d'Or, Filmfestival van Cannes in 2000
OV, Nederlandstalige en Franstalige ondertiteling
"The film tells an emblematic story of his people, these extraordinary people who live as if suspended between Iran, Iraq and Turkey" (Peter Sellars)

za 22/11 & zo 23/11 om 16u
"Beneath Clouds" van regisseur Ivan Sen
Premiere First Movie Award op het Filmfestival van Berlijn
OV, Engels gesproken, Duitse ondertiteling
"It is the story of two adolescents, who live in Australia and find themselves separated, but also united, by racial prejudice. The film will help us to consider how the colour of one's skin may be a motive of discrimination within communities that are already being discriminated, but also to understand how it is possible, even there, to construct new identities." (Peter Sellars)

12:24 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

19-11-03

Glossy mag ?

Hoe ver willen on-line lezers gaan ? Ik bedoel, hoe lang mag een artikel zijn als je het op een scherm moet lezen ? Houden een flashy layout en veel afbeeldingen de aandacht langer vast, of verlies je net daardoor de concentratie die zo broodnodig is voor een tekst met iets meer diepgang ? Is er op dat vlak een verschil met papieren versies, of kan je dezelfde wetten hanteren ? Dit soort vragen kwam bij me op toen ik volgende on-line magazines doorbladerde, met specifieke aandacht voor de manier waarop vorm en inhoud met elkaar samenwerken (of niet). Trampoline House, bijvoorbeeld, werd helemaal in Flash gemaakt. De stijl van de rubrieken is erg verschillend: Art bijna puur visueel, Audio beperkt zich tot summiere teksten, Literature kiest voor een groot lettertype en smeert de tekst uit over verschillende langere, maar nog steeds min of meer hapklare brokken. Bij Fjords wordt resoluut de kaart getrokken van audiovosuele toeters en bellen. Veel 'meer traditionele' on-line mags combineren hun edities met een dagelijks en soms meerdere malen per dag bijgewerkte linkdump, om hun lezersgemeenschap naar de site te blijven lokken, vb. Crossminds.net of ze werken volledig volgens het blog-principe: Scene 360. Blader als toetje nog even door het vreemde allegaartje van artikels bij Ordo, want met dit leesvoer zullen jullie het de komende week even moeten doen. Ik heb me voorgenomen het de komende dagen kort te houden.

00:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

17-11-03

Aan de rol

Maandag werd het blogrolling-systeem gehackt. Plots stond op duizenden blogs alleen nog een rijtje links naar een of andere "Laura's Blog". Gelukkig werd alles snel terug in orde gebracht op basis van een back-up van vorige zaterdag. (Update: Intussen lijkt het erop dat er geen sprake was van een hack. Shawn beweert dat ze gewoon haar linklijst aan het updaten was, en dat haar code ongewild de bug veroorzaakte in het hele systeem. (Niet officieel bevestigd. Blogrolling was in elk geval bezig met de installatie van een nieuwe server.) De man van haar vriendin ging intussen door het lint omwille van alle scheldtirades tegen Laura op het net. Hoe dan ook, de zwakke plek van dit soort tools die gebaseerd zijn op een centrale server werd eventjes blootgelegd.) Het deed mij eigenlijk vooral inzien dat er de laatste tijd wat nieuwe blogs aan toegevoegd werden die best wel even in de schijnwerpers mogen gezet worden. Laten we maar beginnen met een paar van m'n regelmatig terugkomende bronnen, die hier nog steeds niet vaak genoeg vermeld worden. Meestal omdat ik hun links in dezelfde periode op verschillende plaatsen aantref, maar dat doet absoluut niks af aan hun kwaliteit. Een van de leukste blogs op het net blijft voor mij Fishbucket. Net zoals ik leunt Anne soms zwaar op bijvoorbeeld de 'Cool Sites'-feed van Moreover, maar daarnaast tovert ze elke dag wel een paar nieuwe blogs en originele sites uit haar hoed. Haar summiere comments zijn steeds terugkerende variaties op dezelfde thema's, gortdroog en keigrappig. Wat fotografie betreft valt veel mosterd te halen bij Conscientious, Consumptive en Pretty Serendipities. Geen bronmateriaal totnutoe, maar wel leuk: Esthet vanuit Tokyo. Over 'Giapponeserie, maar uit Italië: Cipango. Eigenzinnig origineel: Solipsistic Gazette en Life in the Present. In Nederland maakt Vos een blog waarvan ik zowat elke link een plaatsje zou gunnen op m'n eigen blog. Anneke van het gave Prop-Art Zakwoordenboek voor de Rotterdamse Culturele Ondernemer ("innovatief taalgebruik om personen van gewicht ervan te overtuigen dat zij in u moeten gaan investeren.") heeft ook een weblog waarop ze allerlei leuterende scheldposts overneemt uit kunstfora, van mensen die problemen hebben met hedendaagse kunst en/of met zichzelf. Om het lijstje parodieën af te sluiten: The World's Most Boring Weblog haalt het misschien op geen stukken na van The Dullest Blog in the World, toch houden ze het allebei al stukken langer vol dan The Single Bitter Announcement Weblog. Voor wie het nog niet merkte: Naast de selectie op m'n traditionele blogroll heb ik nu ook een publieke link naar m'n Bloglines lijstje van favoriete blogfeeds in de rechterkolom gezet. Je kan het zo exporteren als je wil.

23:56 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

The Power of Many

* Nu zijn blogs natuurlijk de allerindividueelste expressies van nog allerindividuelere emoties, dat wil niet zeggen dat er her en der geen groepsinitiatieven opduiken. En dan heb ik het niet over een blog die door verschillende auteurs als groep gemaakt wordt, maar over echte overkoepelende acties. Het buzzword van de week is dan ook gridblogging: op 1 december zal een groepje weblogs 'voor het eerst' allemaal gezamenlijk over één en hetzelfde thema loggen, 'brand', elk met hun eigen insteek. Er wordt gehoopt dat dit vervolgens regelmatig zal gebeuren, en dat zo een soort blog community zal ontstaan. Nu ja, voor het eerst. Het toeval wil dat op diezelfde 1 december al jaren over de hele wereld persoonlijke sites, dagboekkribbelaars, bloggers en nieuwssites aandacht besteden aan de World Aids Day. * Een andere beweging richt zich specifiek tegen Blog Spam, je kan het manifest mee onderschrijven en krijgt meteen een paar tips over hoe je spammers kan raken waar het pijn doet. Als genoeg mensen deelnemen behoren vb. collectieve flame wars tot de mogelijkheden. * Ook bij Bloggerheads vinden ze dat er dringend meer moet getapt worden uit het vaatje van "collective drum banging, Googlebombing and link whoring." Regelmatig wordt een nieuw "Can weblogs..."-experiment gelanceerd, waar nogal massaal op gereageerd wordt om het uitgevoerd te krijgen. Kunnen weblogs een goeie ziel (zoals vb. Morgaine of ikzelf) aan een job helpen ? Kunnen weblogs het huis van mijn vriend Steve verkopen ? Kunnen weblogs een eigen programma op de BBC krijgen ? En natuurlijk de meest recente actie: Can weblogs chase Bush out of Britain ? De uitdaging bestaat erin om hem tijdens zijn bezoek zo dicht mogelijk te benaderen en vervolgens je broek te laten zakken, of tenminste in de media er zoveel mogelijk mee te dreigen dit te zullen doen. Er is intussen zelfs al een trackblog op touw gezet puur om iedere seconde van het bezoek te volgen en zo aan iedereen door te geven wanneer Bush waar belaagd kan worden. Veel kans zullen ze niet krijgen, met de 500 veiligheidsagenten die hem overal zullen omringen, maar je weet nooit. * Een verontwaardigde blogger ontdekte dat z'n site geblokkeerd werd door Surfcontrol, een webfilter die moet verhinderen dat je vb. in openbare bibliotheken naar porno kan surfen. Reden was dat z'n site geclassificeerd stond als Usenet news, een categorie die per definitie geweerd wordt door het programma. Er wordt wel vaker geroepen dat dit soort programma's ook mogelijkheden openen naar meer kwalijke vormen van internet-censuur. * In Singapore heeft een scholier met z'n PDA opgenomen hoe een klasgenoot werd uitgescholden door de lerares, die vervolgens het huiswerk dat hij had gemaakt met veel gevoel voor dramatiek doormiddenscheurde. Natuurlijk gooide hij het filmpje op z'n weblog, en het hek was van de dam. Blijkbaar hadden de scholieren zich al eerder vruchteloos beklaagd bij het schoolhoofd. De discussies laaien hoog op, de een ziet er een bewijs in dat GSMs verboden moeten worden in scholen om de privacy van leerkrachten te beschermen (al was dit een PDA, net een van de didactische instrumenten van de nabije toekomst). De ander verdedigt het filmen an sich, maar vindt dat de scholieren er beter mee naar het schoolhoofd waren getrokken in plaats van het zomaar publiek te maken. Intussen is het filmpje allang terug verwijderd, al staat het nog her en der op het net. Ik ga er hier niet rechtstreeks naar linken, wie het zelf niet kan vinden moet me maar z'n mailadres bezorgen. Er hingen de jongen een tijd lang sancties boven het hoofd, maar die zouden uiteindelijk niet doorgevoerd zijn.

00:47 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-11-03

Kijkgaten

* De website van Tobias Gerber uit Düsseldorf bevat vooral erg tekenende kleurenportretten, maar hij maakt ook videokunst en installaties. * Artphoto Gallery heeft, naast een reeks eigentijdse en klassieke fotografen, bijzondere aandacht voor het werk van de Zwitser Peter Gasser, die de laatste 25 jaar de hele wereld afgereisd heeft (oa reeksen over Afrika, Azië, Ijsland, Venetië). * Je zal er ondermeer foto's vinden van Sean Kernan, maar die heeft ook een portfolio op z'n eigen site staan. Deze is netjes opgedeeld in 2 helften, work en soul, waarmee hij een onderscheid maakt tussen commercieel en ander werk. De Amerikaan heeft iets met de interactie tussen woord en beeld, vb. kalligrafie. Bekijk zeker het Flash-filmpje over The Secret Books van Borges, en de gevangenisfoto's. * Anatol Kotte maakt commerciële foto's van mensen, auto's en gebouwen. * Pinhole Visions verzamelt werk gemaakt met gaatjescamera's, de lensloze voorlopers van het hedendaagse fototoestel.

10:18 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-11-03

Beckett's Bounce

* Ik probeer nog steeds te achterhalen wie er precies aan de basis van Young-Hae Chang Heavy Industries liggen. Een collectief van Zuid-Koreaanse kunstenaars ? Ze trokken mijn aandacht door de natuurlijk sprekende titel Beckett's Bounce, in combinatie met The Perfect Artistic Website nog wel... Op de een of andere manier werkt het samenspel van catchy jazz-deuntjes, on-line tekst en sociale commentaar aanstekelijk. Bekijk zeker ook Cunnilingus in North-Korea. * Ga samen met de PXP Guy en Little Jesus op zoek naar Elvis in het verrassende on-line avontuur PXP 2000. * Als Google kon praten zou je waarschijnlijk dit te horen krijgen. * Het Londense The Mill specialiseert zich in special effects, hun showreel mag er in elk geval wezen.

10:09 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-11-03

Ken uw Klassiekers

Dit weekend een docu over Hiëronymus Bosch bekeken, en sinds dat moment lijk ik wel achtervolgd te worden door golden oldies. Zoals de on-line studie van Jonathan Janson over het werk van Johannes Vermeer, inclusief zijn spin-off site die helemaal gewijd is aan Het meisje met de blauwe parel. Ze zijn zo uitgebreid dat je er makkelijk in kan verdwalen, net als in het werk van Escher. En dan was er plots de tentoonstelling in de British Library, naar aanleiding van de BBC-serie over het leven van Leonardo da Vinci, met een zweefvliegtuig, een parachute en een duikpak gemaakt op basis van zijn schetsen om uit te zoeken of ze echt zouden werken. Ik weet het, eigenlijk probeert mijn onderbewuste me subtiel diets te maken dat ik dringend toe ben aan Kerstshoppen in Londen, natuurlijk in combinatie met een bezoekje aan de National Gallery. Eigenlijk verlang ik gewoon naar Bill Viola's The Passions, een verfijnd project over grootse emoties dat tegelijk een eerbetoon wil zijn aan de oude meesters. Een paar kritische stemmen beweren, waarschijnlijk terecht, dat Viola hiermee zijn oude statuut van vernieuwend artiest definitief inruilt voor het esthetiseren van een burgerkunstenaar. Ze hekelen ook de hele machine achter Viola, inclusief bijvoorbeeld een heuse making of-documentaire. Het zal allemaal wel. Temidden van de pure provocaties van alle hippe Chapmans, McCarthys en andere Damien Hirsts betekent deze alternatieve vorm van effectbejag voor mij een soort verademing. Ik zal er hoe dan ook van genieten, als ik er geraak. Maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. Gaat nu heen met Gods zege, waarde lezer. Welke ? Kies hier.

11:29 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-11-03

Armistice

Tja, 11 november. Wapenstilstand heet dat dan (maar niet heus). "The Republican-controlled House of Representatives voted Friday to repeal a 10-year-old ban on researching low-power nuclear warheads." (via battl.nl) * De officieuze Michael Moore Media Collection verzamelt video en audio van Moore's publieke verklaringen. * Illegal Art is een collectie van videofilmpjes die het auteursrecht (en nu en dan de ook wel de grenzen van de goede smaak) met de voeten treden. * The Economist mag dan misschien wel de oorlog gesteund hebben, tegenwoordig halen ze zwaar uit naar de financiële gevolgen van het economische beleid dat Bush voert. * Nu Irak bevrijd is kan het onderwijs daar historische feiten eindelijk weer op een waarheidsgetrouwe manier overbrengen. Of toch niet ? Aan de nieuwe geschiedenisboeken zullen ze niet veel hebben: " Every image of Saddam and the Baath Party has been removed. But so has much more - including most of modern history. Pressured for time, and hoping to avoid political controversy, the Ministry of Education under the US-led coalition government removed any content considered 'controversial,' including the 1991 Gulf War; the Iran-Iraq war; and all references to Israelis, Americans, or Kurds. 'We considered anything anti-American to be propaganda and we took it out,' says Fuad Hussein, the Iraqi in charge of curriculum for the Ministry of Education. 'In some cases, we had to remove entire chapters.' " * In verscheidene Amerikaanse kranten werden brieven gepubliceerd waarin gewone soldaten getuigenis aflegden over de Amerikaanse successen. Nu blijkt dat deze brieven allemaal door de staf van een commandant vervalst werden. "One soldier's mother said she knew it was not her son's words as he did not have the linguistic ability." * Over linguistic ability gesproken, misschien is dat ook wel een van de problemen rond het verhaal van Jessica Lynch. De Amerikaanse soldate, die bevrijd werd tijdens de oorlog, bevestigt wat haar vertwijfelde familie destijds voortdurend probeerde duidelijk te maken voor de camera's: "She said she was grateful to the American special forces team which rescued her but, asked whether the Pentagon's subsequent portrayal of her rescue bothered her, she said: 'Yes, it does. They used me as a way to symbolise all this stuff. It's wrong.' " Het verhaal rond haar gevangenschap werd volgens haar aangedikt en misbruikt door het Pentagon voor propaganda-doeleinden. In een biografie over haar leven wordt intussen beweerd dat ze verkracht werd tijdens haar gevangenschap. Dit wordt verontwaardigd ontkend door de Iraakse dokters die haar verzorgden, zelf kan ze zich niks meer herinneren.

00:23 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-11-03

Stop Motion

* De boeiende Stop Motion Studies van David Crawford bevriezen beelden om de lichaamstaal van hun personages bloot te leggen. * Back and to the Left, als je kan scratchen met soundsamples, waarom zou je dan geen muziek kunnen maken met beeldclips ? * De genomineerde websites voor de .culture2003-wedstrijd zijn intussen bekendgemaakt. Echt overtuigd ben ik niet. Er zit zelfs een weblog tussen. * Ook Nokia heeft een wedstrijd uitgeschreven, voor het eerste volledige filmpje dat mee verspreid zal worden met hun nieuwe generatie beeldtelefoons. Ik heb niet het gevoel dat ze veel van deze filmpjes zullen gaan gebruiken. * Nu je het Museum voor Schone Kunsten van Gent even niet binnenkan krijgt de website extra veel aandacht, ondermeer met behulp van een Favourite Website Award.

12:44 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-11-03

Smakelijk weekend!

* Mijn 15.000e bezoeker blijkt een aardig stukje weg te kunnen schrijven. Soms vraag ik me af hoeveel mensen eigenlijk blogs lezen die er zelf geen hebben ? * Mmmac-gebruikers krijgen trouwens hun eigen blogging service: Polywogg (Beta). Het klinkt in elk geval niet slecht: "Polywogg has been designed to allow users to include movies, digital photos, audio files, PDF documents, rich text documents, HTML pages, HTML pages formatted as PDF and freeform formatted documents in their journals. It also enables users to use their iSight or other video camera to create video journal entries. Polywogg allows users to maintain multiple journals, and for multiple users to manage individual journals." Ik heb nog niet hard gezocht in het lijstje, maar door een wow-gevoel ben ik voorlopig nog niet overvallen. * Het is niet bepaald m'n gewoonte, maar nu de Week against Pornography voorbij is moet het maar even. Voor onschuldige zielen: Een onderzoek naar het verband tussen selder en knappende elastiekjes. (Art Frahm) Voor de meer verfijnde medemensch: Eindelijk eens een blog die over niks anders gaat dan kunstzinnig naakt. En voor de ziekere meerderheid: Japanners hebben zo hun eigen fantasieën, getuige daarvan deze incredible shrinking women. * Ginderachter hebben ze wel vaker rare ideeën, daar niet van. Volledig gedocumenteerd, 't is voor binnenkort: The First Male Pregnancy. * Etenstijd, weer zo lang geblogd dat er van shoppen niks in huis kwam ? Kook met wat je in huis hebt.

11:19 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

07-11-03

127885920012:12 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-11-03

Bloglines

Iedereen weet intussen wel zo'n beetje dat wie regelmatig blogs leest heel wat tijd kan uitsparen wanneer ze de RSS-versie van hun favoriete pagina's opnemen in een news aggregator. Veel pagina's bieden een link naar hun RSS-feed aan onder de vorm van een De RSS-feed van Skynetblogs kan je vinden door /rss.php aan de bestaande URL toe te voegen. Dit soort programmaatje houdt netjes voor je bij wanneer iemand een update maakt van z'n site, in plaats van telkens weer het hele lijstje aflopen kan je je beperken tot die pagina's waar effectief nieuwe content aan is toegevoegd. Je kan er natuurlijk ook de headlines van een massa nieuwssites (vb. Moreover, BBC) mee nalezen. Toch blijft voor veel mensen de drempel om dit soort programmaatjes te gaan gebruiken nog te hoog. Een bezwaar dat je vaak hoort is dat je er weer eens een bijkomend programma voor moet installeren. De meesten willen ook de volledige versie van de bijgewerkte pagina kunnen bekijken, inclusief lay-out, in plaats van alleen maar de toegevoegde, ruwe tekst. Dit heeft als gevolg dat je voortdurend heen en weer moet switchen tussen verschillende programma's en schermen, veel te omslachtig allemaal.
Eigenlijk willen mensen dus RSS gewoon kunnen gebruiken vanuit hun eigen browser. Voorlopig zit de functie bij mijn weten nog in geen enkele browser geïntegreerd, maar met Bloglines bereik je hetzelfde effect. Bloglines is geen losstaand programmaatje, maar een on-line applicatie die vanop een server draait. Wanneer je naar hun pagina surft (zie screenshot) krijg je links een overzichtje van bijgewerkte sites uit je Favorieten. Rechts kan je checken of de nieuwe content ook echt de moeite loont, en vervolgens klik je gewoon de pagina's/blogs aan die je effectief wil gaan lezen. Ze openen, nog steeds in je browser, op dezelfde of een nieuwe pagina, of (voor Firebird-gebruikers zoals ik) netjes in een nieuwe tab. Ik heb nu zo'n 50 blogs in dit lijstje staan, dus tel uit hoeveel tijd ik zou verliezen als ik die regelmatig allemaal een voor een zou checken op nieuwe content.
De tool heeft nog een paar bijkomende handigheidjes, zo kan je bijvoorbeeld een Notifier downloaden die zich in je menubalk nestelt en vervolgens via een symbooltje en/of geluidje aan de alarmbel trekt telkens een site bijgewerkt wordt. Verder kan je de volledige lijst van je Favorieten automatisch als een blogroll publiceren op je eigen blog.

12:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3636) |  Facebook |

05-11-03

* Fotograaf Sacha Biyan reist al vijf jaar de wereld af voor

* Fotograaf Sacha Biyan reist al vijf jaar de wereld af voor Earth Pilgrim, een project over volksstammen en bedreigde inheemse culturen. Hij verbleef ondermeer tussen voormalige koppensnellers in Borneo en Papoea Nieuw-Guinea. Op dit ogenblik brengt hij het grootste deel van zijn tijd door in het Amazonegegebied. * Voor Cuba Libre probeert Serge Danyshevsky, een Rus die zich naast web-design ook bezighoudt met fotografie, het dagelijkse leven in Cuba weer te geven aan de hand van korte anecdotes. * De Poolse Zosia Zija houdt het graag simpel. Ze gaat op zoek naar de band die mensen hebben met hun eigen omgeving en probeert dit op gevoelige plaat vast te leggen. * De website van Amerikaanse Let Misha Gordin, daarentegen, mag dan wel Bsimple heten, het gaat om bevreemdende conceptuele fotografie, opgebouwd rond eerder abstracte thema's. De foto's zijn krachttoertjes, zeker wanneer je beseft dat ze volledig manueel, dus zonder enige vorm van digitale manipulatie, in de donkere kamer ineengepuzzeld werden. * De schetsen van Amerikaan Joseph Stashkevetch zijn zo levensecht, je zou zweren dat het om zwart-wit foto's gaat.

12:00 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

04-11-03

* Onder impuls van Amerikaanse universiteiten werd een on-li

* Onder impuls van Amerikaanse universiteiten werd een on-line tutorial gecreëerd in een poging om de gebrekkige kennis van het westen over Arab Civilisation and Culture een beetje bij te schaven. 10 modules tjokvol audiovisuele informatie, met thema's die variëren van gezin en identiteit, over geschiedenis en geloof tot kunst en populaire cultuur. Met bijzondere aandacht voor de positie van de Arabische Amerikanen. * Stel dat jij verantwoordelijk was voor de buitenlandse politiek van een grootmacht, welk beleid zou je dan voeren ? Doorheen 12 vragen tekent American Choices je profiel uit. * Israël voelt zich zwaar geschoffeerd door een niet-gepubliceerde enquête van de Europese commissie, waaruit blijkt dat hun land in onze perceptie als een grotere bedreiging voor de wereldvrede wordt aanzien dan schurkenstaten als, pakweg, Noord-Korea, Afghanistan of Iran. Een artikel in de Standaard vult aan dat de Palestijnse autoriteiten niet mee opgenomen werden in de enquête. 'Omdat deze nog niet officieel erkend werden als staat', beweert de woordvoerder van de Europese commissie. * "The Iraq War and Contempt for Democracy": Een commentaar van Noam Chomsky.

09:15 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

02-11-03

15.000

Intussen schurkt de teller zich genoegzaam tegen de kaap van 15.000 bezoekers aan, een mooie gelegenheid om trouwe en occasionele bezoekers te bedanken voor de tijd die ze op deze blog doorgebracht hebben. Ik heb er even over gedacht om de 15.000e bezoeker een geschenkje te bezorgen, maar dat leek me uiteindelijk niet erg leuk voor al de anderen. Daarom krijgt iedereen die dat wil een gratis kunstwerkje cadeau, (een link naar) een echte, genummerde editie van "And then the chimney smokes" door Marijke van Warmerdam. Spaarpunten uitknippen hoeft niet, maar hou wel een leeg ceedeetje en je printer klaar.

De Leeskamer is trouwens vandaag aan z'n 4de jaargang begonnen! Gefeliciteerd, zo lang hou ik het nooit vol...

Ter gelegenheid van een tentoonstelling bij Hauser & Wirth (met werk van o.m. Louise Bourgeois, Dan en Rodney Graham, Paul McCarthy, Pipilotti Rist,...) kan je on-line een video bekijken van David Claerbout: "Reflecting Sunset." Er gaat natuurlijk vanalles verloren in vergelijking met de eigenlijke installatie, maar het blijft mooi en typisch Claerbout.

Ongetwijfeld speelt Adriene Hughes niet in dezelfde eredivisie, ze heeft wel aardig wat videowerk op haar site gepleurd.

22:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

01-11-03

Flores para los Muertos, Flores

Dit weekend wordt in Mexico en ver daarbuiten (vb. de Norbertijnerkapel in 't Gentse Patershol, om 19.30) de Dia de los Muertos gevierd. Mexicanen gaan naar het kerkhof en plaatsen bloemen op het graf, net als hier, maar er heerst een uitbundige feeststemming. Het volksgeloof wil dat de doden op die dag terugkomen om samen met hun familie te eten, te drinken en te dansen. Er worden macabere altaartjes gebouwd voor de doden met spijs, drank en allerlei rituele symbolen die zo kenmerkend zijn voor vb. de schilderijen van Frida Kahlo. In deze filmpjes vertellen Ruben Maqueda en Teresa Villegas alles over wat de traditie precies inhoudt, en ze tonen een paar van hun favoriete altaartjes. In Mexico bots je langs de wegen trouwens voortdurend op altaartjes, getuige daarvan deze fotografische pelgrimstocht.

11:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |