21-11-03

For an End to the Judgment of God

En ik had nog zo beloofd het kort te houden... Neem nu de protesten tegen Bush in Londen. Ze zijn misschien controversieel, maar toch worden ze geruggesteund door een groot deel van de publieke opinie. Stel je even voor dat we vandaag in 1947 leven, vlak na de grote Bevrijding. Hoeveel begrip zou je dan gekregen hebben als je in Europa je stem durfde verheffen tegen de 'heers- en oorlogszucht' van de Amerikanen ? Toch is het exact wat Antonin Artaud deed met zijn radiospeech Pour en finir avec le jugement de Dieu (audio). Op dat moment had Artaud al 9 jaar in psychiatrische instellingen doorgebracht, zijn haar was aan het uitvallen door tientallen elektroshocks. Het uitzenden van de speech werd op het laatste moment verboden, waardoor het schandaal alleen maar groter werd. Peter Sellars, cultureel activist in hart en nieren, bewerkte de tekst en het resultaat is tot 23 november uitzonderlijk te zien in het KVS (Brussel).
Sellars gaat systematisch op zoek naar de relevantie van een tekst voor het heden, dus maakte hij er een persconferentie van door een generaal in het Pentagon. De oorspronkelijke woorden van Artaud zijn bij momenten behoorlijk uitzinnig (alhoewel, als je Comical Rumsfeld soms hoort praten...), maar ze worden glashelder begeleid door videobeelden van de oorlog in Afghanistan (het stuk werd gemaakt voor Irak begon). Amerika is een kolonialistisch volk dat elke scholier sperma aftapt om er een leger mee te bouwen, de mens is een wreed, erotisch dier dat zichzelf vernietigt, en de God die in oorlogsrethoriek vandaag systematisch als stoplap misbruikt wordt krijgt het zwaar te verduren. Behoorlijk apocalyptisch allemaal, en doorheen de tekst zindert vooral een dwingende machteloosheid. Die wordt vervolgens mooi gecounterd door een sterk contrasterend, juist strijdvaardig gedicht van een zwarte vrouw, geschreven door June Jordan, Kissing God Goodbye (audio). Een buitenkans, Sellars komt bijna nooit in Brussel.
Dit weekend wordt in samenwerking met de regisseur ook in Cinema Nova een speciaal programma vertoond:

za 22/11 & zo 23/11 om 14u (za + inleiding door Peter Sellars om 13u30)
"A Time for Drunken Horses" van regisseur Bahman Ghobadi
Winnaar Camera d'Or, Filmfestival van Cannes in 2000
OV, Nederlandstalige en Franstalige ondertiteling
"The film tells an emblematic story of his people, these extraordinary people who live as if suspended between Iran, Iraq and Turkey" (Peter Sellars)

za 22/11 & zo 23/11 om 16u
"Beneath Clouds" van regisseur Ivan Sen
Premiere First Movie Award op het Filmfestival van Berlijn
OV, Engels gesproken, Duitse ondertiteling
"It is the story of two adolescents, who live in Australia and find themselves separated, but also united, by racial prejudice. The film will help us to consider how the colour of one's skin may be a motive of discrimination within communities that are already being discriminated, but also to understand how it is possible, even there, to construct new identities." (Peter Sellars)

12:24 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Mja, je kunt je eigen aard natuurlijk niet verloochenen ... *grijns*

Gepost door: Morgaine | 22-11-03

Zou het Mijn haar valt nog wel niet uit maar zou het kunnen dat ik die *grijns* niet helemaal begrijp, Morgaine?

Gepost door: Arcadim | 23-11-03

He Paul Leuk je hier weer eens tegen het lijf te lopen ! Gaat het weer een beetje, meneer Arcadim?

Gepost door: Beck | 23-11-03

De commentaren zijn gesloten.