19-11-03

Glossy mag ?

Hoe ver willen on-line lezers gaan ? Ik bedoel, hoe lang mag een artikel zijn als je het op een scherm moet lezen ? Houden een flashy layout en veel afbeeldingen de aandacht langer vast, of verlies je net daardoor de concentratie die zo broodnodig is voor een tekst met iets meer diepgang ? Is er op dat vlak een verschil met papieren versies, of kan je dezelfde wetten hanteren ? Dit soort vragen kwam bij me op toen ik volgende on-line magazines doorbladerde, met specifieke aandacht voor de manier waarop vorm en inhoud met elkaar samenwerken (of niet). Trampoline House, bijvoorbeeld, werd helemaal in Flash gemaakt. De stijl van de rubrieken is erg verschillend: Art bijna puur visueel, Audio beperkt zich tot summiere teksten, Literature kiest voor een groot lettertype en smeert de tekst uit over verschillende langere, maar nog steeds min of meer hapklare brokken. Bij Fjords wordt resoluut de kaart getrokken van audiovosuele toeters en bellen. Veel 'meer traditionele' on-line mags combineren hun edities met een dagelijks en soms meerdere malen per dag bijgewerkte linkdump, om hun lezersgemeenschap naar de site te blijven lokken, vb. Crossminds.net of ze werken volledig volgens het blog-principe: Scene 360. Blader als toetje nog even door het vreemde allegaartje van artikels bij Ordo, want met dit leesvoer zullen jullie het de komende week even moeten doen. Ik heb me voorgenomen het de komende dagen kort te houden.

00:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

font Vind je m'n font te groot, sir Beckett? Of valt het allemaal nog al mee? Ik kreeg kritiek van een Nederlander dat hij zich dol scrollde...

Gepost door: GDB | 19-11-03

Och Seigneur Mal Aimé Baas op eigen blog, zeg ik altijd. Wat u schrijft loont hoe dan ook de moeite... Ik vind niet dat er iets mis is met de grootte van je font. Misschien is Times niet ideaal om Bold en uitvergroot weergegeven te worden ? De meeste internet-fonts zijn zowiezo niet erg elegant. Op blogger-sites wordt Georgia of Trebuchet ook vaak gebruikt. Ik ga m’n font hier misschien ook aanpassen als dat met de nieuwe versie van skynet-blogs mogelijk blijkt, maar zeker niet post per post.

Gepost door: Beckett | 19-11-03

Font Het lettertype dat ik gebruik is niet Times maar Garamond (grootte: 4 en bold). Op drie is het gewoon niet leesbaar.
En hartelijk bedankt voor uw lovende woorden! Sinds ik uw weblog ontdekte, heb ik mijn standaarden herijkt. Alle andere logs worden nu met de kwaliteit van de uwe vergeleken en tot nu toe vallen ze allemaal te licht uit...

Gepost door: GDB | 19-11-03

Lichter Ja, lichter bedoel ik.

Gepost door: GDB | 19-11-03

Garamond Juist ja, Garamond is nogal een klein lettertype. Georgia is vergelijkbaar, maar uit zichzelf al groter... Misschien kan het dan zonder bold? 't Is maar een ongetest idee.

Gepost door: Beckett | 19-11-03

betuyttens@pandora.be Maar , kijk, moet het herhaald?
Schrijf eens een boek ( of een reader, dus verschillende auteurs) bijeen overblogs.
't Zou het erste zijn in vl.
" 't Is niet moeilijk, het is gemakkelijk".

Gepost door: bernard | 19-11-03

goed idee ja beckett, hou het maar kort de komende dagen, zodat je wat aan je boek kunt werken ... ;-)

Gepost door: superkeun | 19-11-03

Ik ben een paar andere, maar aanverwante ideetjes aan het uitwerken.

Gepost door: Beckett | 20-11-03

De commentaren zijn gesloten.