31-10-03

Daar brandt de lont

In "Dude, Where's My Country ?" gaat Michael Moore ondermeer tekeer tegen de censuur die opgelegd wordt door de Patriot Act.

Intussen heeft zijn vorige slachtoffer, de National Rifle Organisation een 19 pagina's tellende Blacklist opgesteld met organisaties en individuën die het aandurven campagne te voeren tegen wapenbezit.

Meteen werd ook een gat in de markt gevonden: Amerikanen worden uitgenodigd om zich of all places in Frankrijk te te gaan vestigen: "Almost no handguns! France does not have a 'keep up with the Joneses' culture. The French people are very nice and have great manners. A French friend is a REAL friend. and many more..."

Gelukkig zijn er ook nog mensen zoals de maker van Tomzzz Blog, die de omgekeerde stap durven te maken, en ons zo nu en dan een sfeerbeeld laten geworden vanuit Washington.

Het brein achter Ongelooflijk Tof Blogje lijkt dan weer te denken dat mijn blog over stekskes gaat. Als je het mij vraagt hield Jhony zich als kind teveel bezig met dit soort spelletjes...

Dit filmpje dat van boven tot onder een dwarsdoorsnede van de mens maakt deed me op de een of andere manier zin krijgen in Gandaham met mosterd. Dat was snel voorbij toen ik deze Virtual Autopsies voorgeschoteld kreeg.

13:08 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-10-03

Hell o'

Dit weekend hingen ze al aan m'n deur. En maar bellen, en maar bonzen en roepen. 't Leek wel een Amerikaanse raid, en dat was het ook: trick or treat. Met Halloween heb ik liever zo weinig mogelijk te maken, maar op de linkspagina van Robert Sluzaly (zie een paar comments lager) vond ik een schat aan sites van tekenaars waar hij zich mee verwant blijkt te voelen. Een selectie daaruit wou ik jullie niet onthouden, verder aangevuld met een paar minstens even weirde sites die ik intussen elders tegenkwam.

  20:39 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  26-10-03

  Big Readers

  Voor wie het nog niet wist: De website van Amazon is gemuteerd tot een gigantische on-line bibliotheek van ingescande pagina's. Wanneer je een trefwoord ingeeft krijg je een overzicht van alle boeken waarin het voorkomt, bovendien kan je die bladzijden ook echt helemaal bekijken en nalezen. Een gratis service voor geregistreerde klanten.

  Bij The Big Read zitten ze intussen al aan een shortlist van de 20 meest geliefde Engelse boeken.

  Ken je mensen die regelmatig hun statistieken uitpluizen, en zich graag druk maken over de zoektermen waarmee surfers van allerlei slag op hun blog terechtkomen ? Dan is dit misschien een leuk gezelschapsspelletje: Googlesmacking. Stel een originele slagzin samen uit woorden die op hun blog voorkomen, geef dit op in Google en klik de pagina van je slachtoffer een paar keer aan. Een voorbeeldje misschien ? ('t Was maar een graptje, Keun!)

  Wie zich daarna schuldig voelt kan meteen z'n zonden opbiechten in de anonieme biechtstoel van Group Hug.

  21:40 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  24-10-03

  Sluzaly

  Ik heb er weer eentje: de grimmige illustraties van Robert Sluzaly.

  Video en fotowerk van Simon en Stefan Tyszko.

  Na de Carbonkevers leek het logisch om ook even aandacht te besteden aan deze Röntgenplanten. En Plants in Motion bevat dan weer een aantal filmpjes, vb. over vleesetende planten.

  Het was alweer een tijdje geleden, tijd om er nog eens een paar verbluffende en uitgebreide Flash portfolio's tegenaan te gooien.

  12:25 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  23-10-03

  Flash! Blog! Spam! Kebam!

  Een paar maanden geleden startte een gezelschapsspelletje op Zuid-Amerikaanse blogs. Het was gewoon de bedoeling om een feestje te bouwen op iemands blog en zo mekaar te leren kennen. Een groepje mensen sprak af om allemaal op dezelfde dag een comment te plaatsen in het laatst gepubliceerde berichtje van een welwillend slachtoffer. Volgens de regels van het spel moest die op elke comment antwoorden, hoeveel vragen er ook gesteld werden. Hij mocht dan het volgende slachtoffer kiezen, en zo ging de ketting verder. Vriendschappelijk allemaal, en de identiteit van het slachtoffer werd bewust niet geheim gehouden.

  In een andere vorm zijn Flash blogs uitgegroeid tot gerichte aanvallen in de stijl van flash mobs: Er wordt vb. verzamelen geblazen op een Yahoo newsgroup, en de klokken worden gelijkgezet om zoveel mogelijk steeds weer hetzelfde berichtje te kunnen droppen voor het slachtoffer iets doorkrijgt en noodgedwongen z'n commenting-systeem afsluit. De eerste 'wave' geviseerde blogs waren Joho the Blog ("Hey Joho, consider yourself the First Flash. Bathe in your jellies and feel the smoothness of the flash."), Smart Mobs ("Smart Mobs get Flashed Once in a While, You are the Second to Feel the Power of Flash."), en The Blog Herald ("News Flash! You're the third, YabbaDabbaDooo, this flash is for you! Woooohooo!"). Deze bende lijkt intussen tot nader order stil te liggen, maar krijgt her en der navolging in kleinere initiatieven. Meestal reageren de geviseerde bloggers ietwat verward, maar, hithoertjes als ze zijn, uiteindelijk blij verrast en gevleid.

  Hetzelfde kan niet gezegd worden van comment spamming. Steeds meer comment systemen worden belaagd door vlagen van systematische, commerciële boodschappen. Bij Movable Type hebben ze intussen noodgedwongen een MT-Blacklist uitgebracht waarmee spammers geblokkeerd kunnen worden.

  14:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  21-10-03

  Banksy

  Ach, er staan een paar stukjes op stapel, maar wanneer ik ertoe zal komen om ze te schrijven en in blog-formaat te gieten is een andere zaak. In afwachting dan maar weer een paar links min of meer aframmelen, ook al hoort dit waarschijnlijk niet volgens het Blog Essence 03 Manifest. Dat ik dan voorlopig dus ook maar niet mee zal onderschrijven, al ben ik het wel absoluut eens met het idee van blogger Fuckhedz en zijn companen voor een soort Dogma-kwaliteitslabel.

  Ook toevallig: Onlangs nog had ik het over actievoerders die binnendringen in musea om er de aanwezige kunst te lijf te gaan, samengebracht op de Criminal arts website. In dezelfde post vermeldde ik de exploten van graffiti-kunstenaar Banksy, en wat blijkt nu ? Hij mag het voorafgaande lijstje gaan vervoegen. Vorige woensdag smokkelde hij een van zijn typische werkjes, een afschuwelijk traditoneel landschapje overplakt met politielinten, binnen in het Tate Britain, om het vervolgens losjes aan de muur te lijmen. Pas toen het doek uren later vanzelf naar beneden donderde kreeg men door dat er iets niet klopte. Ik heb hem niet op ideeën gebracht, mag ik hopen. Natuurlijk werd alles netjes gefilmd, de video ligt intussen samen met een kopie van het werkje te koop in een galerij. Het origineel kan opgehaald worden door de eigenaar bij de verloren voorwerpen. Meer werk van Banksy kan je vinden op Bristol Beat.

  Deze mooie illustraties van insecten zijn het resultaat van een verrassend haarscherpe carbon-methode.

  17:06 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

  17-10-03

  Oogsnoep

  Tja, elke website gaat op zoek naar bezoekers, maar als je opgepikt wordt door weblogs wil het al eens gebeuren dat je verwijderd wordt door je provider. Dit overkwam Limpfish, intussen weer (even?) on-line, met leuke, weirde Flash, zoals "They Stole My Eyes" en "Planes". Meer random weirdness kan je oppikken bij Crankbunny.

  Andere pagina's raken dan weer gewoon een tijdje overbelast. Daarom log ik het onlangs bijgewerkte Cinema Pathé, tjokvol newsreels uit vervlogen tijden, pas na een weekje sudderen. De voorbije dagen was de site compleet ontoegankelijk. Nu we toch in de oude doos aan het graaien zijn: Retromedia-TV.

  Bij The Digital Movement: Een paar fotoprojecten, klik zeker ook eens op de home movies.

  Rick Mu maakt niet onaardige web narratives en interpretaties van gedichten in Flash.

  Nog een kortfilmpje om het weekend door te komen: Copyshop. Meer van deze filmpjes kan je bekijken bij Channel Four.

  13:14 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  16-10-03

  Cyberjournalism

  25 websites die de wereld van politiek en internet veranderen.

  Halliburton voert olie in NAAR Irak: "Selling fuel at three times its state-set price about 100 yards from a line of 14 working pumps would be a hard dollar to earn in another economy."

  September 12: geen gewoon schietspelletje waarmee een highscore te verdienen valt, maar een newsgame dat je wil confronteren met de gevolgen van politieke daden. Aan jou de keuze: bombarderen, of niet ?

  Amnesty International en Oxfam hebben een grootscheepse anti-wapencampagne op touw gezet: Control Arms!

  Frontline: Truth, War and Consequences, een on-line documentaire van PBS.

  Een directory met weblogs die gemaakt worden door professionele journalisten: The Cyberjournalist List.

  11:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  15-10-03

  argosfestival 2003

  Van 17 tot 25 oktober is het in Brussel weer tijd voor het argosfestival 2003, geleidelijk aan uitgegroeid tot een evenement met internationale uitstraling.  Wat krijg je er te zien ? De makers hebben een aversie voor hokjes, maar verwacht je aan allerlei vormen van audiovisuele kunst: experimenteel videowerk, documentaires waarvan de vorm een essentieel deel uitmaakt van het geheel, voorstellingen van multimediaprojecten als CD-roms en websites, installaties en performances die op de een of andere manier audiovisuele media verwerken, concerten met experimentele muziek, en vooral ook veel mengvormen.  Een gigantische hoeveelheid kunstvoer, dus, waarvan graantjes meegepikt kunnen worden over 9 locaties doorheen de stad.  Belgian Focus biedt naast een aantal retrospectieves vooral een overzicht van de productie van het voorbije jaar.  De werken kunnen bovendien individueel bekeken worden in een gezellige mediatheek.  Verder staan er ook overzichten op het programma doorheen het werk van de sterk geëngageerde filmmaker Harun Farocki, de bekende Fransman Pierre Huyghe, en Nederlanders De Rijke & De Rooij, samen met een aantal thematische programma's, waaronder:

  Tijdens deze periode werd het gat tussen film en kunst gedicht door mensen als Robert Morris, Richard Serra, Robert Smithson, Dan Graham, Vito Acconci en Bruce Nauman.
  Grenzen, in politieke, culturele, artistieke,...  zin.  O.m.  werk van Rubén Ortiz-Torres, Jesse Lerner, Lourdes Portillo, Ximena Cuevas.
  Vier concertavonden rond het fenomeen 'noise' en mogelijke politieke implicaties, o.m.  radicale rock van Whitehouse en underground van Merzbow, het Gentse Logos.

  Afbeelding: [Joëlle de la Casinière: Le bruit de l'image]

  09:51 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  14-10-03

  Filmquiz

  Het Blog Twinning project koppelt blogs aan elkaar.  Wie weet groeit er wel iets moois ?

  Ik ben zelden in een romantische bui, dus gooi ik er meteen ook maar deze collectie liefdesbrieven tegenaan.  

  Vlug, ter compensatie: deze hints zouden je een en ander duidelijk moeten maken.  

  Het vorige filmpje neemt overigens deel aan Depict!, een wedstrijd, waarin regisseurs uitgedaagd worden om in 90 seconden een verhaal te vertellen.  Alle inzendingen staan on-line.

  Bij Drew's Meat and Potatoes ligt een uitgebreide collectie filmscripts te wachten om gedownload te worden.  

  Nog meer filmpjes ? Neem eens een kijkje bij het Open Video Project.

  BBC Four test je kennis van filmmuziek en intro's van songs. (nieuwe fragmenten bij elke poging)

  Tot slot nog wat multiple choice-kwisjes.

  15:06 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  13-10-03

  Hinkelspel

  Het verhaal The Book of Sand van Jorge Luis Borges bestaat uit een reeks fragmenten die je op allerlei manieren aan elkaar kan kleven, deze website heeft er een puzzel van gemaakt.  

  Dit doet een beetje denken aan Julio Cortazar's Rayuela (Een Hinkelspel), een boek met 155 hoofdstukken die je chronologisch kan lezen, of willekeurig dooreengehusseld, zodat je telkens weer een andere verhaallijn krijgt.  De schrijver stelt zelf een alternatief parcours voor, dat inderdaad een heel ander licht werpt op de gebeurtenissen.  

  De Rayuel-o-matic kan helpen om een eerste indruk van het boek te krijgen.  De Argentijnse auteur is verder vooral bekend omwille van zijn mooie, surrealistische kortverhalen.  

  Fragmenten uit de rest van zijn werk kan je hier nalezen en beluisteren, deze fotoblog is op het intussen populaire hinkelspel-principe gebaseerd.

  10:29 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  08-10-03

  Terminatored

  Stan Herd maakt gigantische landschapsportretten.

  Art Brut.

  De Nederlandse Publieke Omroep is van plan om haar besparingen vooral door te voeren bij de internetafdelingen van de diverse omroepen, terug naar de middeleeuwen, dan maar ?

  Een interview met Guido Gryseels over de toekomst van het Afrikamuseum.

  Rik Van Cauwelaert zit zelden verlegen om een straffe uitspraak in zijn Knack editoriaal, zeker als hij er de regering weer eens op de een of andere manier mee in diskrediet kan brengen.  Vandaag beweert hij over het gehakketak rond de genocidewet: "Het is de managers van andere Europese Ford-vestigingen niet ontgaan.  Zij hebben de Belgische situatie aangegrepen om in Keulen en Detroit het eigen lobbywerk kracht bij te zetten.  Zoiets valt bij Ford zelden op een koude steen.  In eigen land geldt de multinational als een patriottisch bedrijf dat voor zijn buitenlandse investeringen altijd discreet overlegt met het Witte Huis en met de beleidsmakers in Washington." (Knack 41, 8 oktober)

  This blog is temporarily terminatored.  I'll be back (misschien binnen een paar dagen of zo, in het slechtste geval na het filmfestival).

  17:46 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  07-10-03

  Kan dit ?

  Terwijl de meesten zich voor het ogenblik afvragen hoe lang de hype nog zal duren, wordt tegelijk ook een discussie gevoerd over de relatie tussen blogs en de bestaande media.  Hier en daar worden journalisten die er ook een blog op nahouden aan banden gelegd.  Vergelijk het met Phara de Aguirre die tegenwoordig om de paar weken in de Zevende Dag vrijuit haar mening mag verkondigen.  Compromitteert ze hiermee haar journalistieke objectiviteit als nieuwslezer ? Kun je haar nog serieus nemen tijdens een bikkelhard interview in verband met een onderwerp waar ze zich daags voordien - luidkeels of met fluwelen stem - over uitgesproken heeft ? Mag je tegelijk VRT nieuws-journalist en commentator zijn ? En vooral: wanneer Phara ongezouten haar mening verkondigt, verwarren kijkers dat dan niet met de officiële mening en politieke overtuiging van de nieuwsredactie ?

  En dat is dan nog in een programma dat door dezelfde nieuwsredactie gemaakt wordt.  De blogs waarover het gaat zijn privé-initiatieven die volledig los stonden van de werkgever.  De hoofdredacteur van de Hartford Courant, Brian Toolan, legt uit waarom hij de onafhankelijke blog van één van zijn medewerkers van het net liet halen: "Journalists should operate in ways that don't display bias or predisposition.  These are ethical considerations, not legal ones, but they are central to the conduct of journalism and must be zealously maintained." De weblog van Denis Horgan had helemaal niks te maken met de krant, nergens werd ernaar verwezen, noch naar zijn activiteiten op of voor zijn werk.  Maar de hoofdredacteur argumenteert dat de de journalist zijn reputatie aan de krant te danken heeft, en zijn werk dus niet los van die krant gezien kan worden.  Het komt er op neer dat hij geen uitspraken mag doen waar zijn uitgevers geen controle over hebben.  (Reacties: Voor & Tegen)

  Andere kranten reageren op een gelijkaardige manier.  Bij de Pampa Tribune werd Dave Simanoff vriendelijk verzocht de geloofwaardigheid van zijn krant niet langer te compromitteren.  "I have made a conscious decision to take down the site because I'm not willing to sacrifice my career for my blog..." Nog twee andere medewerkers haalden meteen hun blogs van het net.  Daniel Weintraub van de Sacramento Bee mag verder met zijn blog, maar zal voortaan elke post voorleggen aan zijn redacteur voor publicatie.  Daar ziet hij overigens geen graten in, ook z'n stukjes voor de krant worden volgens hem zelden substantieel gewijzigd.  Zijn redacteur bevestigt: "My aim as Dan's editor is not to change his opinions or alter his viewpoints, but to make sure that his blog items are clearly written and adequately explained and do not engender reactions he does not intend.  That is what editors do."

  Als afsluiter een stukje poëzie:

  Roses are red
  Violets are blue
  Oh my, lump in the bed
  How I've missed you.  
  Roses are redder Bluer am I
  Seeing you kissed by that charming French guy.  
  The dogs and the cat, they missed you too
  Barney's still mad you dropped him, he ate your shoe
  The distance, my dear, has been such a barrier
  Next time you want an adventure, just land on a carrier.  

  Laat het niet gezegd zijn dat er geen dichterlijke zielen rondwaren op het witte huis.

  16:14 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  06-10-03

  Get Personal

  Picasso on-line.

  Het levensverhaal van Krishna, mooi in beeld gebracht.  

  Hoe het allemaal begon kom je te weten op deze on-line tentoonstelling.  

  Life Magazine: 100 foto's die de verdere loop van de geschiedenis bepaalden.  

  Hoe zou één van deze 52 projecten jouw leven kunnen veranderen ?

  3 jaar is het nu al geleden dat 1.000 lege dagboeken uitgestuurd werden over de hele wereld, met het verzoek er iets aan toe te voegen en het dan naar iemand anders door te sturen.  Tot nu toe is er eentje teruggekomen, een leuk plakboek dat integraal on-line staat.  

  Deze website met foto's van verlaten gebouwen werd opgezet door een Belgisch ex-Sabena piloot: Abandoned places. (via Thunderke)

  A Picture's Worth a 1.000 Words... Persoonlijke getuigenissen van gewone mensen aan de hand van hun favoriete foto.  

  Petography: Jim Dratfield specialiseert zich in foto's van huisdieren.  

  12:11 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  03-10-03

  Webby

  Deze sites hebben met elkaar gemeen dat ze in allerlei categorieën op de shortlist stonden voor de Webby Awards 2003, uitgereikt ergens voor de zomer.  Er duiken wel vaker dingen uit de dagelijkse nominaties op in deze blog.  Ik vond het vooral ook leuk dat het Nederlandse Nobody Here in de prijzen viel.  Veel commentaar lijkt me overbodig, als je erop klikt ontdek je al snel waar het om draait.

  09:20 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  02-10-03

  Battle

  Vandaag 2 docu's bekeken die gelinkt werden op Back and to the Left. Eentje van de BBC, The Price of Victory, over de coalitietroepen in Irak, en een reportage over wat in het Zuiden verstaan wordt onder terrorisme. Voortaan behoort dit nieuwsoverzicht tot m'n dagelijkse portie leesvoer.  

  Ik heb in het verleden al een paar voorbeelden aangehaald van on-line musea.  Ook bij het British Museum kan je terecht voor een rondleiding doorheen hun collectie.  

  Wie meer wil surft beter rechtstreeks door naar het Museum of On-Line Museums.

  Blijkbaar is Guy Bourdin niet zo bekend als ik dacht, en als dat zo is zaai ik inderdaad verwarring met m'n vorige post.  Ik zal daarom nog maar eens duidelijk stellen dat de man zelf wel degelijk zo dood is als een pier, en niet is opgerezen uit het graf om Madonna voor de rechtbank te slepen.  Het is te laat om iedereen die hem nog niet kende naar de tentoonstelling in het V&A te sturen, vrees ik.  De bijhorende catalogus heb ik nog liggen, maar hier staat een leuk overzichtje.  

  Een paar bijkomende meningen over Andrew Vicari: Guardian, Cioran [0558], Things[29 sept]. Guardian.

  Art 21 heeft heel wat informatie in voorraad over kunstenaars, inclusief vb.  on-line interviews en thematische lessenreeksen.  

  Forgotten NY is een oude bekende, maar er bestaat blijkbaar ook een Forgotten Detroit.

  17:53 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  Vuurvogel

  Eindelijk heeft Columbus nog eens een ei gelegd, ergens achter in de tuin: Tab browsing. Als ik de komende dagen niet teveel geplaagd wordt door vervelende bugs, gaat Internet Explorer voor onbepaalde tijd de kast in.  Alleen jammer van het knullige logo.  Wat is jullie favoriete browser ?

  10:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

  01-10-03

  Criminal Art

  Kunst en misdaad kunnen op veel manieren aan elkaar gelinkt worden.  

  Creatief plagiaat, bijvoorbeeld, zoals dit stukje waarin ik weer het meeste 'leen' van aanverwante weblogs.  Of de nieuwste promotiestunt van Madonna, die een proces aan haar broek krijgt van de bekende Franse fotograaf Guy Bourdin.

  Je kan het ook gaan hebben over terroristen die kunst in musea te lijf gaan en verminken, verzameld op het leuke Art Crimes.

  Kijk, persoonlijk vind ik Introversion 3.0 een crimineel goeie multimedia weblog.  

  Je moet het zien om het te geloven: is het niet ronduit misdadig dat een van de best betaalde schilders ter wereld tegelijk ook een van de slechtste is ? Maar Andrew Vicari mag zichzelf 'Roi des peintres, peintre des rois' noemen, want hij raakt zijn wangedrochten kwijt aan het hof van Saoedi-Arabië.  

  Deze Zweedse muziekgroepjes uit de jaren '70 zien er dan weer zo schandalig kitscherig uit, dat het ontroerend wordt.  

  Ook graffiti heeft iets illegaals, al komt het werk van vb.  Banksy aardig in de buurt van kunst.  

  Naar deze gestolen werken wordt nog steeds naarstig gezocht.  

  En als grimmige afsluiter iets wat niks met kunst te maken heeft: Bij wijze van 'waarschuwing om op het rechte pad te blijven', hebben een aantal Amerikaanse gevangenissen virtuele rondleidingen doorheen hun faciliteiten, inclusief dead rows, on-line geplaatst.

  11:31 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |