23-10-03

Flash! Blog! Spam! Kebam!

Een paar maanden geleden startte een gezelschapsspelletje op Zuid-Amerikaanse blogs. Het was gewoon de bedoeling om een feestje te bouwen op iemands blog en zo mekaar te leren kennen. Een groepje mensen sprak af om allemaal op dezelfde dag een comment te plaatsen in het laatst gepubliceerde berichtje van een welwillend slachtoffer. Volgens de regels van het spel moest die op elke comment antwoorden, hoeveel vragen er ook gesteld werden. Hij mocht dan het volgende slachtoffer kiezen, en zo ging de ketting verder. Vriendschappelijk allemaal, en de identiteit van het slachtoffer werd bewust niet geheim gehouden.

In een andere vorm zijn Flash blogs uitgegroeid tot gerichte aanvallen in de stijl van flash mobs: Er wordt vb. verzamelen geblazen op een Yahoo newsgroup, en de klokken worden gelijkgezet om zoveel mogelijk steeds weer hetzelfde berichtje te kunnen droppen voor het slachtoffer iets doorkrijgt en noodgedwongen z'n commenting-systeem afsluit. De eerste 'wave' geviseerde blogs waren Joho the Blog ("Hey Joho, consider yourself the First Flash. Bathe in your jellies and feel the smoothness of the flash."), Smart Mobs ("Smart Mobs get Flashed Once in a While, You are the Second to Feel the Power of Flash."), en The Blog Herald ("News Flash! You're the third, YabbaDabbaDooo, this flash is for you! Woooohooo!"). Deze bende lijkt intussen tot nader order stil te liggen, maar krijgt her en der navolging in kleinere initiatieven. Meestal reageren de geviseerde bloggers ietwat verward, maar, hithoertjes als ze zijn, uiteindelijk blij verrast en gevleid.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van comment spamming. Steeds meer comment systemen worden belaagd door vlagen van systematische, commerciƫle boodschappen. Bij Movable Type hebben ze intussen noodgedwongen een MT-Blacklist uitgebracht waarmee spammers geblokkeerd kunnen worden.

14:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Hithoertjes... ...wat een prachtig woord...Zo'n woord lokt het gewoon uit om er een boompje over op te zetten....Is bv. iemand die een teller (ik heb er twee + natuurlijk de skynetblogteller) reeds een hithoertje???

Gepost door: Fylox Era | 23-10-03

Dat lijkt me niet, nee Da's zoiets als een stukje krijt aanschaffen waarmee je per klant een streepje kan aanbrengen op het hoofdeinde van je bed. Een hoertje ben je pas als je in de vitrine gaat zitten, een annonske zet, of thuis bij de mensen aanbelt om je even te voorstellen... ;-)

Gepost door: Beckett | 23-10-03

De commentaren zijn gesloten.