07-10-03

Kan dit ?

Terwijl de meesten zich voor het ogenblik afvragen hoe lang de hype nog zal duren, wordt tegelijk ook een discussie gevoerd over de relatie tussen blogs en de bestaande media.  Hier en daar worden journalisten die er ook een blog op nahouden aan banden gelegd.  Vergelijk het met Phara de Aguirre die tegenwoordig om de paar weken in de Zevende Dag vrijuit haar mening mag verkondigen.  Compromitteert ze hiermee haar journalistieke objectiviteit als nieuwslezer ? Kun je haar nog serieus nemen tijdens een bikkelhard interview in verband met een onderwerp waar ze zich daags voordien - luidkeels of met fluwelen stem - over uitgesproken heeft ? Mag je tegelijk VRT nieuws-journalist en commentator zijn ? En vooral: wanneer Phara ongezouten haar mening verkondigt, verwarren kijkers dat dan niet met de officiële mening en politieke overtuiging van de nieuwsredactie ?

En dat is dan nog in een programma dat door dezelfde nieuwsredactie gemaakt wordt.  De blogs waarover het gaat zijn privé-initiatieven die volledig los stonden van de werkgever.  De hoofdredacteur van de Hartford Courant, Brian Toolan, legt uit waarom hij de onafhankelijke blog van één van zijn medewerkers van het net liet halen: "Journalists should operate in ways that don't display bias or predisposition.  These are ethical considerations, not legal ones, but they are central to the conduct of journalism and must be zealously maintained." De weblog van Denis Horgan had helemaal niks te maken met de krant, nergens werd ernaar verwezen, noch naar zijn activiteiten op of voor zijn werk.  Maar de hoofdredacteur argumenteert dat de de journalist zijn reputatie aan de krant te danken heeft, en zijn werk dus niet los van die krant gezien kan worden.  Het komt er op neer dat hij geen uitspraken mag doen waar zijn uitgevers geen controle over hebben.  (Reacties: Voor & Tegen)

Andere kranten reageren op een gelijkaardige manier.  Bij de Pampa Tribune werd Dave Simanoff vriendelijk verzocht de geloofwaardigheid van zijn krant niet langer te compromitteren.  "I have made a conscious decision to take down the site because I'm not willing to sacrifice my career for my blog..." Nog twee andere medewerkers haalden meteen hun blogs van het net.  Daniel Weintraub van de Sacramento Bee mag verder met zijn blog, maar zal voortaan elke post voorleggen aan zijn redacteur voor publicatie.  Daar ziet hij overigens geen graten in, ook z'n stukjes voor de krant worden volgens hem zelden substantieel gewijzigd.  Zijn redacteur bevestigt: "My aim as Dan's editor is not to change his opinions or alter his viewpoints, but to make sure that his blog items are clearly written and adequately explained and do not engender reactions he does not intend.  That is what editors do."

Als afsluiter een stukje poëzie:

Roses are red
Violets are blue
Oh my, lump in the bed
How I've missed you.  
Roses are redder Bluer am I
Seeing you kissed by that charming French guy.  
The dogs and the cat, they missed you too
Barney's still mad you dropped him, he ate your shoe
The distance, my dear, has been such a barrier
Next time you want an adventure, just land on a carrier.  

Laat het niet gezegd zijn dat er geen dichterlijke zielen rondwaren op het witte huis.

16:14 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.