30-09-03

Chat away

Als politici de macht hebben om beslissingen te nemen die een bepaald deel van de bevolking aanbelangen, of dat nu bejaarden, kinderen of migranten zijn, dan is dat alleen maar omdat ze verondersteld worden die bevolking zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.  Bovendien moeten ze die macht krijgen van de mensen waar ze voor staan.  Als individu heb je het recht om te kiezen aan wie je die macht geeft, om voor of tegen hen te stemmen, toch ? Dit is niet (alleen) een pleidooi voor migrantenstemrecht, ik wil de redenering verder door- (en krom-) trekken.  Hoe komt het dat iemand als Bush zoveel macht over mij en de rest van de wereld heeft, als ik nooit voor hem gestemd heb ? Daarom heb ik besloten me te registreren als kiezer bij World Votes, een initiatief dat iedereen een symbolische stem wil geven in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.  Benieuwd hoe de resultaten zullen afwijken van de echte stemmingen.  

Als ik lees hoe enthousiast humanitaire organisaties zijn over het initiatief van Microsoft om de chatrooms te sluiten krijg ik het ook al op mijn zenuwen.  Ik haat chatrooms, maar het enige probleem dat opgelost wordt bevindt zich in de portefeuille van Microsoft zelf: (1) chatrooms zijn nu niet bepaald een winstgevende activiteit, (2) als provider krijg je het ene proces na het andere aan je broek, (3) een grote promotiecampagne voor Messenger, een 'privé'-product dat misschien nog populairder is bij pedofielen dan publieke chatrooms.  Maar als provider kan je bij problemen met dit product makkelijker de verantwoordelijkheid doorschuiven, privacy, weetjewel.  Intussen worden door dezelfde bewust gecreëerde hetze bezorgde ouders gepusht om - tegen fikse betaling, of wat dacht je - de correspondentie van hun kinderen te gaan controleren.  Zo krijgen meteen ook de andere betaalde extra services verbonden aan het programma meer bestaansrecht, en wordt de monopoliepositie van Messenger waar mogelijk verder geconsolideerd. Het minste wat je als kinderrechtenorganisatie kan doen is zo'n bedrijf diets maken dat er ook zoiets bestaat als commercieel kinder(rechten)misbruik, denkt een naïeveling als ik dan weer, voor hij z'n schouders optrekt en z'n soep verder opslurpt.

12:39 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-09-03

Filmfestival van Gent

Van 7 tot 18 oktober 2003 draaien de filmspoelen weer lustig in Gent voor het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Wat volgt is een poging om een overzichtje te geven van het ruime aanbod. Maar naar de echte onbekende parels zal je toch zelf op zoek moeten gaan in het programmaoverzicht. Globaal gezien heb je een paar luiken: de Officiële Selectie, andere Previews, Belgische Film Vandaag, het Geheugen van de Film en Wereldcinema (aangevuld met een resem alternatieve parcours). Tot de bekende gasten van dit jaar behoren Jeanne Moreau, Tony Curtis, Vanessa Redgrave en Peter Greenaway. De zalen lopen snel vol, dus reserveer op tijd. Tickets zijn meteen ook geldig voor tram en bus. Dagelijks nieuws en updates over het filmfestival zullen te vinden zijn op King Kong Magazine.

Met o.m.: Hero van Zhang Yimou, een ode aan de Oosterse gevechtskunsten in de traditie van Crouching Tiger, Hidden Dragon. In America van Jim Sheridan (In the Name of the Father), geschreven samen met zijn twee dochters, is dit relaas over een Iers gezin dat naar New York verhuist deels gebaseerd op hun eigen leven. In het grappige Kitchen Stories trekken Zweedse wetenschappers in de jaren '50 met 18 groene caravans naar een Noors stadje waar erg veel alleenstaande mannen wonen, om er een ideale keuken te ontwerpen voor deze doelgroep. American Splendor, (winnaar op Sundance) een verhaal vol zelfspot over Harvey Pekar en Joyce Barber, twee striptekenaars in de traditie van Robert Crumb.
  Primeurs
Elephant Gus Van Sant's beschrijving van het moorddrama in de middelbare school van Columbine (Gouden Palm), voortbordurend op het succes van de film van Michael Moore. Beide films zouden trouwens de loef afgestoken worden door het low-budget Zero Day, vertoond in het 'A Look Apart'-luik. Dirty Pretty Things van Stephen Frears, met Audrey Tautou (Amélie Poulain). Een illegaal in Engeland verblijvende Nigeriaanse student geneeskunde stoot op een louche zaakje in het hotel waar hij werkt. Calendar Girls, Typisch Britse komedie over een klein Schots dorpje, waarin een paar elegante vrouwen van middelbare leeftijd (Helen Mirren, Julie Walters,...) uit de kleren gaan voor een kalender. Thirteen Debuut van Catherine Hardwicke, confronterend portret van een 13-jarige in een wereld vol seks en drugs, het meisje waarop de film gebaseerd is speelt zelf de hoofdrol. Michael Haneke, Le Temps du Loup Controversieel tot op het bot, een burgerfamilie komt aan in hun vakantiehuisje, dat bezt is door vreemdelingen, het begin van een lange, bizarre strijd. Verder nog: Peter Greenaway's Tulse Luper, Finding Nemo, De Zaak Alzheimer van Erik Van Looy, naar Jef Geeraerts.
  Muziek
Filmconcerten met Raymond, Daan Stuyven en Vidiots, Hooverphonic en Patrick Doyle, Nicola Piovani (oa La Vitta è Bella), de World Soundtrack Awards, live concertbegeleidingen van Charlie Chaplin's The Circus en de stille Film Faust, ;Counter Phrases door Rosas en Ictus in de Vlaamse Opera.
Sacrifices, een oude man sterft voor hij kan bepalen wie van z'n 3 zonen zijn naam mag dragen, Destiny has no favorites, een rijke huisvrouw mag meespelen in een soap die in haar tuin opgenomen wordt, The Wild Dogs, hard portret van Boekarest na Ceauscescu, Dogville Confessions, tijdens de opnames van Dogville konden de acteurs zich afzonderen in een dagboekkamer, Parasite Dolls, Japanse manga.
  En Verder
A Look Apart, een luik vol independent cinema. Camera Lucida, film en video in samenwerking met het Smak. Mental Hygiene, gratis vertoningen van Amerikaanse voorlichtingsfilms en een gespreksavond met Jeanne Moreau in Vooruit.

13:42 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-09-03

A poem a day keeps the Doctor away

Arcadim graast deze maand in meer zuiderse weiden, dus zie ik het zo'n beetje als m'n plicht om zo nu en dan een oogje in het zeil te houden op zijn domein. Zo blijken ze bij De Bezige Bij een poëziewebsite op touw gezet te hebben, met werk van meer dan 70 dichters, achtergrondinformatie, en geluids- en beeldfragmenten, waarin de dichters hun werk vaak zelf voorlezen. Het 'Gedicht van de dag' zal voortaan ook op mijn webstek te vinden zijn (zie linkerkolom).

Intussen is de garderobe van Sam aardig aan het uitbreiden, vanaf nu krijgt hij bij elke reload van deze pagina een nieuwe look aangemeten. Eigen inzendingen van creatievelingen zijn nog steeds welkom.

13:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

25-09-03

Arsène 50

Het werd al een tijdje aangekondigd, maar nu is het officieel: de Stichting voor de Kunsten heeft een last-minute ticket balie op touw gezet voor Brussel in de Sint-Hubertusgalerijen (vlakbij de ingang van 'Brussel in de Kijker'). Het project werd Arsène 50 gedoopt en je kan er 's namiddags terecht voor theater- en concerttickets aan halve prijs voor dezelfde avond. Dagelijks zullen voor heel wat voorstellingen in Brussel ten minste 4 kaartjes beschikbaar zijn, vaak zelfs voor uitverkochte topevenementen. Via de website kunnen deze speciale aanbiedingen de avond voordien al geraadpleegd worden vanaf 18u, ter plaatse hangt een groot elektronisch bord. Reserveren kan niet, je moet naar de balie komen om er een voucher te kopen, die je dan ten laatste een half uur voor de voorstelling inruilt. Er wordt 1 Euro commissie aangerekend per ticket. De desk is open van dinsdag tot zaterdag, tussen 12u30 en 16u30.

Entre guimets, nu vrijdagavond 26 september wordt om 21u door de Franstalige Gemeenschap in Brussel een grote hommage aan Jacques Brel georganiseerd op de Grote Markt, een megaconcert met Patricia Kaas, Maurane en Philippe Lafontaine, begeleid door een 40-koppig symfonisch orkest. Er zullen ook vier nieuwe jonge talenten deelnemen uit verschillende Franse taalregio's: Curt Close (België), Pascal Rinaldi (Zwitserland), Anne Warin (Frankrijk) en Yann Perreau (Québec). 't Is gratis, en alleen al voor la Kaas de moeite waard...

09:18 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-09-03

Blogs, sex 'n cars

Blogs: Eindelijk nog eens nieuws over v2.00 van de Skyblogs. Er zijn blijkbaar coole nieuwe opties op komst, zoals een inhoudstafel en de mogelijkheid om je skin zelf aan te passen. Mooi zo. - Al gezien dat ik Feedster geinstalleerd heb in m'n rechterkolom ? Een handige toepassing waarmee je zowel je eigen blog, de hele blogosfeer, als een selectie blogs kan doorzoeken. Het zou leuk zijn als je een search kon doen door alle blogs die eindigen op skynetblogs.be. Hoe meer Skyblogs opgenomen worden in de engine, hoe beter, zou ik zeggen.

Auto's: Stel, iemand steelt je auto. De wagen belt je meteen op je mobieltje en de telefoon blijft rinkelen tot je opneemt, zelfs als je antwoordapparaat opstaat. Vervolgens kan je een SMS'je terugsturen met de opdracht om de motor te blokkeren zodra de auto nog eens stil staat. Als dat gebeurd is krijg je een berichtje terug met de GPS localisatie van de plaats waar het voertuig blijft steken. Je kan zelfs een cameraatje laten inbouwen dat snel even een foto meestuurt van het verbouwereerde gezicht van de boef. Of je woedende wederhelft, al naar gelang. Het kan vandaag al, volgens dit artikel. - In Zwolle werd de eerste trashmob gehouden. Volgens mij daagt meteen hier en daar het idee om een trashmopje uit te halen met een ex...

Sex: Over ex'en gesproken, nog wat stof tot nadenken. Volgens een Italiaans detectivebureau werden 87% van de overspelzaken die ze onderzochten bewezen door het checken van de verstuurde SMS'jes en de laatste geregistreerde oproepen in het geheugen van mobieltjes. Wat een geldverspilling, daar heb je dan toch geen detective voor nodig ? - Het moest ervan komen: in Groot-Britannië beginnen sex mobs, meestal omschreven als 'dogging', een heus probleem te worden.

12:27 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-09-03

Dit is Belgisch

Uitgebreide cultuurportal, een eigenzinnig kruispunt van culturele informatie en creatieve interactie op het internet, waar kunstenaars zich ondermeer zelf kunnen voorstellen. Onlangs werd deze stek ook opgenomen.
Deze vond ik tussen mijn referrers, een portal over kunst met een leuke layout, die tegelijk iets heeft van een magazine door de interviews en artikels. Gevestigd hier een paar straten verder, en aan de favoriete links te zien bezoeken we regelmatig dezelfde sites. Toch zijn we elkaar nog niet tegen het lijf gelopen.
Voor liefhebbers van modern en postmodern design, nieuws, kalender, een forum, een index, interviews en virtuele tentoonstellingen.

Afbeelding: [New Belgium Brewing]

08:51 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-09-03

Balen

Dit belooft een baalweek te worden, maar let vooral niet op mij:

Sam (van de Beckett-foto linksboven) vond de duikbril die hij van VH kreeg best leuk. Voortaan zal hij zich regelmatig in een nieuw kleedje stoppen, deze week gaat hij bijvoorbeeld voor de look van een overjaarse High Tech Heroin. Originele inzendingen zijn altijd welkom, misschien kan je er zelfs iets leuks mee winnen. Wie aan de slag wil vindt hier de oorspronkelijke foto. Andere voorbeelden van wat je met Photoshop kan aanrichten: Human Descent.

Deze link maakt furore in de blogosfeer, dus waarom niet ook hier ? Wordpirates wil blootleggen hoe op zich onschuldige woorden beroofd worden van hun betekenis, of op een andere manier geweld aangedaan worden. Bij een 'piraat' denkt niemand nog aan ooglapjes, papegaaien en houten benen, wel aan plastic schijfjes, downloaden en geheime netwerken. Waarom laat je jezelf wijsmaken dat je een hotel'gast' bent als je moet betalen voor je verblijf ? Dat soort dingen.

Wie regelmatig dating-sites bezoekt kan maar beter even checken op sites als deze of de foto bij té perfecte profielen niet fake is. Soms wil een mens trouwens wel eens wat anders dan die eeuwige zoektocht naar het beste van het beste. Waarom niet eens aanleggen met een brombabe of een loser ?

Big brother is watching you: er bestaat nu een blog search tool speciaal bedoeld voor bedrijven en reclamejongens, die voor hen evalueert welke trends en opinies overheersen in de blogosfeer.

Op verschillende blogs (Urne, Dagne, Nachtne - Things magazine) zag ik deze Wonderwalker. Het is een 'Best of the Net'-site waarop links voorgesteld worden door objecten, waar je in 3D doorheen kan vliegen om ze te verzamelen. Het deed me denken aan een ander leuk initiatief van een tijdje terug: Eyebees. Op deze site kon je swarmen, surfen samen met een groepje mensen, voorgesteld als bees op een kaartje. Je kon naar iemand anders toe vliegen om te kijken op welke pagina die zich op dat moment bevond. En jawel hoor, wat bleek toen ik even een kijkje ging nemen ? Geen KAT meer op de servers. Het gaat snel.

11:43 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-09-03

High-tech Heroin

Dostoevsky once wrote that "in the end they will lay their freedom at our feet and say to us, 'Make us your slaves, but feed us.'" His prophecy is relevant when examining the modern Information Age -- a dark, corporate-controlled society predicted by such artistic legends as Bruce Sterling, George Lucas, Ridley Scott, and William Gibson – and is the focus of this article by Richard Forno.

11:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

18-09-03

The Bigger Picture

Historisch inzicht staat of valt met je vermogen om lijnen te trekken doorheen de geschiedenis. Even alles situeren op een tijdlijn kan helpen om orde te scheppen in een wirwar van feiten, en zo de juiste verbanden te leggen. Hypertekst kan helpen om doorheen het bos de bomen te zien, tegelijk wordt het bos er alleen maar groter door.

Je kan kiezen tussen verschillende invalshoeken: persoonlijkheden, geschiedenis, gebeurtenissen of kaarten. Via kleurcodes wordt er een onderscheid gemaakt tussen wetenschap, cultuur, religie en politiek.
Tijdlijn over kunstgeschiedenis van het Metropolitan Museum. Naast een hoofdlijn kan je je ook een weg klikken doorheen afbeeldingen, kleinere thematische lijnen, een uitgebreide index, een wereldkaart. Bevat o.m. videoreportages.
Vertrekkend van een wereldkaartje keer je terug in de tijd.
Bescheiden in opzet wat het aantal filosofen betreft, zeker naarmate je dichter bij het heden komt. Maar de aanwezigen krijgen een degelijke behandeling, inclusief onderlinge verbanden.

Nog wat historische links voor wie het interesseert:

De trektocht van de 35e Infanterie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Graham Hancock heeft zo zijn eigen kijk op historische fenomenen.

De Codex Seraphinianus wordt wel eens omschreven als het vreemdste boek ter wereld. Door de afbeeldingen alleen al lijkt Jeroen Bosch een evenwichtig mensch.

Via De Leeskamer (17/9) valt een ander zeldzaam historisch document te bekijken: een live registratie van een concert door Jacques Brel.

Creëer zelf een historisch document (of meteen een heel tapijt van Bayeux) met de Historic Tale Construction Cit.

Historische gebeurtenissen door de ogen van de Sims.

Een aantal van deze links vond ik trouwens op Flabber, misschien niet in de eerste plaats een historisch verantwoorde site, maar zo zie je maar weer...

10:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-09-03

Linkin' park

Links, links, 't was alweer een tijdje geleden dat ik de oogst nog eens binnengehaald heb. Laten we beginnen met wat

Fillempjes: Een schaduwspel met twee handen en twee aapjes. Necrocam, exhibitionist tot in de kist, zullen we maar zeggen.

Toekomstmuziek: Heb je je ooit al afgevraagd hoeveel je binnen, pakweg, 10 jaar zal veranderd zijn ? Stuur jezelf eens een boodschap die jaren onderweg is, benieuwd hoeveel er overeindblijft. Laat het me eens weten als het zover is.

Crimineel: : Een weblog over Bendeverhalen. Wie zijn ze, wat doen ze: Oplichters op het net.

Fotografie: Zwart-wit en nachtfoto's op NYCLondon.

Portfolio's: Filigrafix, akke akke tuut. Robin Ellis (bouwdesign).

08:44 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-09-03

Brandhaarden

Het Antwerpse Toneelhuis beschouwt Studio Tokio als een soort bijhuis, waar ruimte is voor kleinere, vaak experimentele projecten. Een van de charmes van dit zaaltje is dat de voorstellingen die er gehouden worden meestal gratis zijn. Elk jaar wordt er ook plaats geruimd voor Brandhaarden, waarbij een bekend gezelschap een week lang haar ding mag doen. Vorig jaar was Hollandia te gast, dit jaar mag Cie De Koe het mooi weer maken van dinsdag 16 tot zaterdag 20 september. Dit resulteert in een soort Best of van oud en nieuwer werk, een uitgelezen kans om stukken die je ooit miste toch nog te gaan bekijken of gewoon om ze eens terug te zien. Zo kan je dit weekend bijvoorbeeld naar de oervoorstelling van het gezelschap, hun eerste productie De Gebiologeerden, verder is ondermeer My Dinner with André te zien. Sommige voorstellingen worden in Balzaal De Koe getoond.

08:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-09-03

videoclip Johnny Cash, "Hurt"

Odegand

Odegand voert je op zaterdag 13 september met het hele gezin in een watertaxi door Gent, terwijl je parels van klassieke en traditionele muziek uit de hele wereld kan bewonderen. Onderweg word je verrast door muziekacts, klankinstallaties, gondeliers, waterfietsen en fluisterboten. Vanin je boot treed je binnen in exclusieve herenhuizen langs het water waar net een stijlvol concert gegeven wordt, hoor je sopranen zingen vanuit de loges van de Opera, beleef je muzikale tuinfeesten langs de Leie en maak je intieme optredens mee in woonboten. Zelfs uit de cellen van het Justitiepaleis weerklinken stoere zeemansliederen. De boten zijn echte watertaxi’s, zodat je op verschillende plaatsen kan in- en uitstappen om in de verschillende locaties zelf een kijkje te gaan nemen. Om 22u verzamelt iedereen op de Graslei voor een groot water-, licht- en vuurspektakel.

18:11 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Interactief

Een van de terugkerende onderwerpen van deze blog blijft P2P-networking en interactiviteit.

Bedrijfsleven 1: Er bestaat nu al een tijdje een trend om klantendiensten grotendeels te vervangen door fora waarin klanten/gebruikers hun problemen onder elkaar oplossen. Dit is een willekeurig vb'je bij HP. Volgens sommigen een gouden ei: support kost handenvol geld, en het brengt weinig terug in het laatje. Gebruikers helpen elkaar gratis. Bovendien: eindelijk verlost van al die lastpakken, die binnen het uur antwoord eisen. Aan medegebruikers kunnen ze dit soort eisen moeilijk stellen. En je hoogbetaald, hooggekwalificeerd personeel kan zich met de échte problemen bezighouden, ipv 3/4 van hun tijd te verspillen met onbenulligheden (Zit de stekker wel in ? Nu je het zegt). Gebruikers worden gemotiveerd om op de fora rond te hangen als problemsolvers door een systeem waarmee ze punten verdienen om uiteindelijk tot expert gebombardeerd te worden. Nadeel: controleverlies, geen kwaliteitsgarantie en je hangt er de vuile was mee buiten. Kan best zijn dat er plots 300 mensen klagen over hetzelfde probleem, en dat 'ze nooit vanzeleven meer zo'n onding van je willen'. Gebruikers zijn kritischer dan werknemers (mogen), en zouden ook wel eens met oplossingen kunnen afkomen die je als bedrijf zelf niet leuk vindt: Ga naar de concurrent, dan zal je dit of dat probleem niet hebben, bijvoorbeeld. En dat op de eigen officiële site van het product, goeie reclame! Steeds meer potentiële klanten lezen natuurlijk eerst die fora voor ze iets aanschaffen.

Muziek: Het RIAA doet stinkend haar best om ons te laten geloven dat filesharing verantwoordelijk is voor de crisistoestand in de muziekwereld. In dit artikel geven een aantal kopstukken toe dat alleen filesharing aanpakken hun problemen niet zal oplossen.

Bedrijf 2: Je kent ze wel, de ellenlange e-mail kettingen met replys van die en die, tot in het oneindige. Blogs zouden hiervoor wel eens beter geschikt kunnen zijn: minder bandbreedtevervuiling, je hoeft je niet af te vragen wie je al of niet in carbon copy moet meenemen. Het kan bovendien een goeie manier zijn om de status van een project voor iedereen overzichtelijk te houden, dus minder steeds herhaalde telefoontjes 'of het nu al opgelost is.' Ook naar klanten toe zou het medium nut kunnen hebben. Maar veel bedrijven zijn weigerachtig, allerlei gevoelige informatie zou wel eens onder verkeerde ogen terecht kunnen komen. Het zou personeel teveel aanmoedigen om hun persoonlijke mening te verkondigen. En het zou hen van hun werk afhouden. Bovendien loop je het gevaar belangrijke info te missen als je een blog even niet bezoekt.

Interactief:E-learningpost heeft geprobeerd om een indeling te maken van de verschillende manieren waarop je via een website interactief informatie kan aanreiken. Bedoeling was het fenomeen zo beter te begrijpen. Sommige van de vb'en die ze aanhalen ter illustratie zijn op zich een bezoekje waard. Een fragment uit het artikel:

Een eenvoudige indeling van interactieve elementen
CategorieDoelEigenschappenVoorbeelden
NarratiefDe lezer beleeft mee een verhaal dat om de boodschap heen gecreëerd wordt. Verhalen (feiten, fictie, factie) verteld vanuit een duidelijk standpunt. Zoals anecdotes, persoonlijke verhalen, bedrijfsverhalen, case studies, enz.
InstructieDe lezer wordt voetje voor voetje doorheen de boodschap geleid.Stap-voor-stap instructies, die uitleggen hoe dingen in elkaar zitten, of hoe gebeurtenissen plaatsvinden.
Exploratie De lezer krijgt de kans om de boodschap zelf te verkennen en te ontdekken.Lezers mogen meestal zelf op zoek gaan naar de boodschap, via actieve exploratie en bewustmaking.
SimulatieDe lezer krijgt de mogelijkheid om de boodschap rechtstreeks te beleven.De lezers gaan aan de slag met de boodschap zelf.

Afbeelding: [Sivana]

11:53 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-09-03

Reflectoporn

De nieuwe rage op e-Bay al opgepikt? Het was me al eens opgevallen, maar ik dacht toen dat het om een alleenstaand grapje ging: Reflectoporn. De snoodaards bieden een artikel te koop aan op de veilingsite, maar in de bijgevoegde foto zijn ze naakt te zien in de reflectie van een of ander weerkaatsend opppervlak, vb. een TV-scherm. Er bestaat al een heuse website over. Ebay zegt dat dit 'niet mag', maar zullen intussen wel niet rouwig zijn om de publiciteit en het aantal extra hits dat dit op hun site zal veroorzaken.

Nu we toch met trends bezig zijn: bekijk hier welk mobieltje je morgen zal kopen.

19:22 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Flashback

Een streepje muziek dan maar: Paradiso is een erg gezellig zaaltje voor concerten, die trouwens regelmatig op TV te zien zijn. Op de een of andere manier komt er in die uitzendingen altijd wel iets van die intieme sfeer binnenrollen. Je kan nu een honderdtal concerten terugbekijken op Fabchannel, dat voortaan ook live webcasts zal verzorgen.

Filmliefhebbers: Natuurlijk keur ik dit niet goed, ik wil het eigenlijk zelfs niet linken. Ik vraag me alleen af of het echt werkt.

Het leven van Felix und Cil.

Drifter TV, een serie korte, bizarre animaties.

Wie net te laat merkt dat er een leuk programma te zien was op een van de Nederlandse omroepen, kan het met een klein beetje geluk misschien toch nog bekijken op Uitzending gemist ?

Nostalgie: De sfeer van die oude radiosoaps en shows van vorige generaties waar iedereen wel eens van gehoord heeft, Abbott and Costello, Superman, Groucho Marx, The Avenger, Gunsmoke, Buck Rogers, Charlie Chan, Flash Gordon,... kan je nu zelf proeven op Radiolovers.

Afbeelding: [PBS Kids]

09:40 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

09-09-03

Gezien

Wie van fotografie houdt moet dringend eens een kijkje nemen op Photoarts. De site stelt regelmatig ander werk van fotografen voor, en in de gallery kan je terugbladeren in wat zo langzamerhand een indrukwekkende catalogus aan het worden is. Er is een aparte sectie voorzien voor journals, allerlei verslagen van reizen, dansvoorstellingen,... Pik er zeker ook David Hlynsky eens tussenuit. Niet dat de foto's zo mooi zijn, maar het onderwerp van Windows through the curtain is origineel: winkelramen in het Oostblok.

Meer van dit soort pagina's met kwaliteitslabel zijn te vinden bij Photography Today.

Trouwens, wie zoals ik ook een boontje heeft voor het artwork van onze eigen Steffest en veel geduld heeft bij het opladen van pagina's zal waarschijnlijk ook deze site met schetsen en schilderijen van de Poolse Beksinski wel kunnen appreciëren...

11:08 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

08-09-03

Rheingold

Is Howard Rheingold met de links die hij legt tussen technologie en de public sphere een hypesurfende zakkenvuller of/en een ziener ? Hem over één kam scheren met het flashmob-fenomeen zou in elk geval een vergissing zijn. Zijn boek Smartmobs en de aanverwante website gaan op zoek naar opmerkelijke neveneffecten van multimedia-fenomenen die hier en daar opduiken, en proberen de 'slimme' toepassingsmogelijkheden ervan te duiden en te propageren voor (hun visie op) de samenleving. Een interview met de auteur tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Volgende week is het tijd voor Prepcom-3, laatste voorbereiding voor een World Summit on the Information Society (WSIS) die van 10 tot 12 december in Genève gehouden wordt. Rheingold zal er een van de gastsprekers zijn.

De lancering van Nokia's N-Gage is misschien geen echt 'slimme' ontwikkeling, een potentiële goudmijn is het zeker.

Controverse: Binnenkort zou je de gesprekken die je voert met een mobieltje kunnen opnemen. Persoonlijk wil ik dit al direct misbruiken om allerlei valse beloftes aan de kaak te stellen, en er is natuurlijk ook nog het recht op privacy dat in gedrang zou komen...

Godsdienst per SMS: Elke dag stuurt de paus een tekstberichtje naar al zijn abonnees. Dankzij Mobislam stromen de Koranverzen binnen. Hindu's die lange wachtrijen bij tempels willen vermijden kunnen hun gebeden nu ook gewoon sms'en: "After the prayer, the temple sends the customer a receipt, special offerings and a portrait of Ganesh."

13:09 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-09-03

Snorkel

Vandaag kan je tijdens het Boy playground festival op de Nebo boot in Gent terecht voor een avondje vol muziek gemaakt op Gameboys.

Wie is dat achter die duikbril ? Is het VH, is het Van Gogh, is het een VHog ? Het is de eerste Skynetvlog.

Het Small World project test de 'six degrees of separation'-stelling, die beweert dat twee willekeurige personen waar ook ter wereld via een maximum van 6 tussenpersonen met elkaar verbonden zijn.

Afterlife, een niet onaardige fotoreeks van Jonathan Clark over een halfvergaan kerkhof met veel engeltjes, doorheen de seizoenen.

Typische parafernalia: de pissijnen van Gent.

Kent iemand de films van Karl Krogstad ? Ik zou graag weten of ze de moeite lonen.

Bewerkte polaroids op Squidfingers.

11:06 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-09-03

Integratiecursus voor beginners

Iedereen heeft tegenwoordig zijn mond vol over integratie, en dat is ook belangrijk. Bovendien zal goeie communicatie en taal inderdaad wel een basisvoorwaarde zijn voor echte integratie. Waarom zouden we dus niet een handjevol Turks leren. Wie weet openen die paar woordjes wel deuren.

HalloMerhaba Tot ziensGörüşmek üzere
GoeiemorgenGünyadinDagAllahasmarlad1k
Goeienavond iyi akşamlarTegen wie weggaat Güle güle

Hoe gaat het ? Nas1ls1n1z ?
Goed, dank uIyiyim, teşekkür ederim
En met u ? Siz nas1ls1n1z ?
Met mij ook, dank u Ben de iyiyim, teşekkür ederim
Alles kits ? Hersey tamam m1 ?
Met mij is alles kitsTamam

Ja (aub) Evet (lütfen)
Nee (dank u) Hay1r (teşekkür ederim)
Mijnheer, mevrouw Beyefendi, Han1mefendi
Dank uTeşekkür ederim
Graag gedaanBirşey değil

Proostşerefe
SmakelijkAfiyet olsun
Heel goedçok iyi
Ik heb u niet verstaan Anlàmad1m

P.s. Uitspraaktips: ü zoals muur, ç wordt tsj, ş wordt sj, 1 spreek je uit als de e in het (het is een i zonder puntje), de ğ spreek je gewoon niet uit.

10:03 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-09-03

Archivalia

Grote culturele instellingen van allerlei slag kunnen vaak buigen op imposante archieven. Dankzij het internet kunnen die ook publiek ontsloten worden.

Zo kan je tegenwoordig bijvoorbeeld terecht bij de Tate Galleries, die op dit moment een kleine selectie van zo'n 4.000 documenten uit hun gigantische archief beschikbaar stellen. Voorlopig is er een beperking tot een paar centrale thema's, je kan vrij zoeken of vooraf uitgestippelde rondleidingen volgen. Trouwens, een paar keer per maand worden er ook live webcasts uitgezonden van lezingen die in de musea gehouden worden. Je kan ondermeer voorgaande gesprekken bekijken met Rineke Dijkstra, Chantal Akerman, Pierre Huyghe, Rem Koolhaas, Marina Abramovic en Philip-Lorca Dicorcia.

Elders had Librarian het al over de geluidsarchieven van de British Library.

Ook 'ons aller' VRT heeft in haar archieven gesnuisterd om een en ander beschikbaar te stellen aan Skynet. Dat ze zich weer laten verleiden hebben tot een exclusieve constructie voor abonnees van onze broodheer zou je een omroep die zich openbaar noemt enigszins onwaardig kunnen noemen, en misschien riekt het ook wel kwalijk naar blijkbaar hardnekkige monopolies. Maar Marinootje Media ziet er hoe dan ook geen graten in, dus waarom zou ik hier geiler zijn dan de paus ?

Moedertje BBC wil haar dijken eveneens openbreken, al is op dit moment nog niet duidelijk hoe diep de bres precies zal zijn. Als je de kwaliteit en uitgebreidheid van de rest van hun aanwezigheid op het web bekijkt mag je best wel een en ander verwachten, dacht ik zo.

Afbeelding: [Enlar]

10:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-09-03

Revisited

Nou breekt m'n klomp: in deze jobadvertentie is een bedrijf schaamteloos op zoek naar acteurs om te informeren naar de tevredenheid van haar klanten! Wat is het probleem, slagen ze er zelf niet meer in om min of meer oprecht te doen alsof het hen echt een moer kan schelen?

Subjectieve, maar frappante cijfers 1: Ooit al jaloers zitten staren naar de Top 100 van de rijkste mensen ter wereld? Nu kom je te weten welke positie jij zou innemen in deze ranglijst.

Subjectieve, maar frappante cijfers 2: "Over 65% of the Iraqi population is unemployed. ... Females in Iraq were a lot better off than females in other parts of the Arab world (and some parts of the Western world- we had equal salaries!). We made up over 50% of the working force. We were doctors, lawyers, nurses, teachers, professors, deans, architects, programmers, and more. We came and went as we pleased. We wore what we wanted (within the boundaries of the social restrictions of a conservative society)." (Riverbend)

Revisited 1: Elders had ik het over Bill Viola, deze site biedt een leuk overzicht van zijn werk.

Revisited 2: Zoals ik eerder aankondigde, is de Engelstalige versie van Al Jazeera terug on-line.

09:41 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-09-03

100 years of illustrated text

Peter Greenaway is niet vies van een sterke uitspraak, hij heeft film in het verleden wel eens dood verklaard. Meer nog, volgens hem heeft het nooit bestaan. Regisseurs verkrachten een medium dat in essentie audiovisueel zou moeten zijn met een tekst waar ze krampachtig aan vasthouden als leidraad. Een film behoort geen 'verhaal' te vertellen, er moet een ervaring gecreëerd worden in beeld en geluid. Eigenlijk wil hij vooral een beeldend kunstenaar zijn, die zijn camera in plaats van als pen als een penseel hanteert. Maar in de praktijk komt het er soms een beetje op neer dat stijl voor hem belangrijker is dan inhoud. Voor echte voorbeelden van wat hij verkondigt moet je waarschijnlijk op zoek bij een aantal kunstenaars die video als medium gebruiken. Vandaag wordt een enigszins verwante maniëristische benadering tot in al haar extremen doorgevoerd in het werk van Matthew Barney, al kan je die twee natuurlijk niet zomaar ongestraft vergelijken. Dat neemt niet weg dat Greenaway verbluffende films gemaakt heeft, waaraan veel plezier te beleven valt, vol beeldenpracht die ondersteund wordt door zalige muziek van Michael Nyman en Wim Mertens. In zijn maniërisme en obsessieve benadering van thema's als kille begeerte vaak op de grens van wat een gemiddeld 'betere film'-bezoeker kan verdragen, en in een paar (vooral recentere) missers er ook wel een eind over.

Maar Greenaway is en blijft dus, of hij nu film, opera, of wat dan ook als medium hanteert, een beeldend kunstenaar, en het is ook in die gedaante dat hij naar Gent komt, tussen 12 september en 31 oktober in Galerie Fortlaan 17, met The Tulse Luper Suitcases. De tentoonstelling leunt aan bij een gelijknamige filmcyclus, eersteling The Moab Story zal dus ook wel te zien zijn op het Filmfestival van Gent dat ermee samenvalt. Het totaalproject zal ook nog een heleboel andere uitschieters hebben die elkaar aanvullen eerder dan overlappen, op internet, TV, 92 DVD's, in een game en een boek. De site is alvast een bezoekje waard, over de film zijn recensenten voorlopig minder mals (Le Monde, Plume Noire, IOFilm). Tulse Luper was een kunstgevangene, hij beschouwde het als een kunstvorm om zich in allerlei gevangenissen te laten opnemen. Zo werd hij in de late jaren '30 tijdelijk vastgehouden in een badkamer van het Grand Hotel van het Antwerpse station. Luper was vooral gefascineerd door uranium en tijdens zijn gevangenschappen over de hele wereld liet hij koffers voor zich inpakken, die zijn interesses, zijn ambities, zijn angsten, zijn fascinaties, zijn herinneringen, zijn hoop en zijn groot aantal projecten moesten weerspiegelen. De tentoonstelling omvat een aantal koffers en hun uitgebreide inhoud.

    Muziek:

    On-line shorts:

   12:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

   01-09-03

   What is it good for

   Vanavond wordt op het Theaterfestival in Theatre of War (de Singel, 20u.) op zoek gegaan naar wat oorlog en geweld teweegbrengen. Johan Thielemans voert live gesprekken en interviews met ooggetuigen uit Israël en Palestina op het podium. Willy Thomas, Jeroen Olyslagers en Rogier Schippers houden chatsessies op internet, fragmenten worden nagespeeld door Sofie Sente en Arnaud Jacobs. De chatsessies kunnen live meegevolgd worden op de website, beelden zijn er ook, maar enkel via een webcam. Op de site kan je wel een archief van videofragmenten en teksten met getuigenissen van vorige opvoeringen bekijken.

   10:57 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |