29-09-03

Filmfestival van Gent

Van 7 tot 18 oktober 2003 draaien de filmspoelen weer lustig in Gent voor het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Wat volgt is een poging om een overzichtje te geven van het ruime aanbod. Maar naar de echte onbekende parels zal je toch zelf op zoek moeten gaan in het programmaoverzicht. Globaal gezien heb je een paar luiken: de Officiële Selectie, andere Previews, Belgische Film Vandaag, het Geheugen van de Film en Wereldcinema (aangevuld met een resem alternatieve parcours). Tot de bekende gasten van dit jaar behoren Jeanne Moreau, Tony Curtis, Vanessa Redgrave en Peter Greenaway. De zalen lopen snel vol, dus reserveer op tijd. Tickets zijn meteen ook geldig voor tram en bus. Dagelijks nieuws en updates over het filmfestival zullen te vinden zijn op King Kong Magazine.

Met o.m.: Hero van Zhang Yimou, een ode aan de Oosterse gevechtskunsten in de traditie van Crouching Tiger, Hidden Dragon. In America van Jim Sheridan (In the Name of the Father), geschreven samen met zijn twee dochters, is dit relaas over een Iers gezin dat naar New York verhuist deels gebaseerd op hun eigen leven. In het grappige Kitchen Stories trekken Zweedse wetenschappers in de jaren '50 met 18 groene caravans naar een Noors stadje waar erg veel alleenstaande mannen wonen, om er een ideale keuken te ontwerpen voor deze doelgroep. American Splendor, (winnaar op Sundance) een verhaal vol zelfspot over Harvey Pekar en Joyce Barber, twee striptekenaars in de traditie van Robert Crumb.
    Primeurs
Elephant Gus Van Sant's beschrijving van het moorddrama in de middelbare school van Columbine (Gouden Palm), voortbordurend op het succes van de film van Michael Moore. Beide films zouden trouwens de loef afgestoken worden door het low-budget Zero Day, vertoond in het 'A Look Apart'-luik. Dirty Pretty Things van Stephen Frears, met Audrey Tautou (Amélie Poulain). Een illegaal in Engeland verblijvende Nigeriaanse student geneeskunde stoot op een louche zaakje in het hotel waar hij werkt. Calendar Girls, Typisch Britse komedie over een klein Schots dorpje, waarin een paar elegante vrouwen van middelbare leeftijd (Helen Mirren, Julie Walters,...) uit de kleren gaan voor een kalender. Thirteen Debuut van Catherine Hardwicke, confronterend portret van een 13-jarige in een wereld vol seks en drugs, het meisje waarop de film gebaseerd is speelt zelf de hoofdrol. Michael Haneke, Le Temps du Loup Controversieel tot op het bot, een burgerfamilie komt aan in hun vakantiehuisje, dat bezt is door vreemdelingen, het begin van een lange, bizarre strijd. Verder nog: Peter Greenaway's Tulse Luper, Finding Nemo, De Zaak Alzheimer van Erik Van Looy, naar Jef Geeraerts.
    Muziek
Filmconcerten met Raymond, Daan Stuyven en Vidiots, Hooverphonic en Patrick Doyle, Nicola Piovani (oa La Vitta è Bella), de World Soundtrack Awards, live concertbegeleidingen van Charlie Chaplin's The Circus en de stille Film Faust, ;Counter Phrases door Rosas en Ictus in de Vlaamse Opera.
Sacrifices, een oude man sterft voor hij kan bepalen wie van z'n 3 zonen zijn naam mag dragen, Destiny has no favorites, een rijke huisvrouw mag meespelen in een soap die in haar tuin opgenomen wordt, The Wild Dogs, hard portret van Boekarest na Ceauscescu, Dogville Confessions, tijdens de opnames van Dogville konden de acteurs zich afzonderen in een dagboekkamer, Parasite Dolls, Japanse manga.
    En Verder
A Look Apart, een luik vol independent cinema. Camera Lucida, film en video in samenwerking met het Smak. Mental Hygiene, gratis vertoningen van Amerikaanse voorlichtingsfilms en een gespreksavond met Jeanne Moreau in Vooruit.

13:42 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.