18-09-03

The Bigger Picture

Historisch inzicht staat of valt met je vermogen om lijnen te trekken doorheen de geschiedenis. Even alles situeren op een tijdlijn kan helpen om orde te scheppen in een wirwar van feiten, en zo de juiste verbanden te leggen. Hypertekst kan helpen om doorheen het bos de bomen te zien, tegelijk wordt het bos er alleen maar groter door.

Je kan kiezen tussen verschillende invalshoeken: persoonlijkheden, geschiedenis, gebeurtenissen of kaarten. Via kleurcodes wordt er een onderscheid gemaakt tussen wetenschap, cultuur, religie en politiek.
Tijdlijn over kunstgeschiedenis van het Metropolitan Museum. Naast een hoofdlijn kan je je ook een weg klikken doorheen afbeeldingen, kleinere thematische lijnen, een uitgebreide index, een wereldkaart. Bevat o.m. videoreportages.
Vertrekkend van een wereldkaartje keer je terug in de tijd.
Bescheiden in opzet wat het aantal filosofen betreft, zeker naarmate je dichter bij het heden komt. Maar de aanwezigen krijgen een degelijke behandeling, inclusief onderlinge verbanden.

Nog wat historische links voor wie het interesseert:

De trektocht van de 35e Infanterie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Graham Hancock heeft zo zijn eigen kijk op historische fenomenen.

De Codex Seraphinianus wordt wel eens omschreven als het vreemdste boek ter wereld. Door de afbeeldingen alleen al lijkt Jeroen Bosch een evenwichtig mensch.

Via De Leeskamer (17/9) valt een ander zeldzaam historisch document te bekijken: een live registratie van een concert door Jacques Brel.

Creëer zelf een historisch document (of meteen een heel tapijt van Bayeux) met de Historic Tale Construction Cit.

Historische gebeurtenissen door de ogen van de Sims.

Een aantal van deze links vond ik trouwens op Flabber, misschien niet in de eerste plaats een historisch verantwoorde site, maar zo zie je maar weer...

10:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.