04-09-03

Archivalia

Grote culturele instellingen van allerlei slag kunnen vaak buigen op imposante archieven. Dankzij het internet kunnen die ook publiek ontsloten worden.

Zo kan je tegenwoordig bijvoorbeeld terecht bij de Tate Galleries, die op dit moment een kleine selectie van zo'n 4.000 documenten uit hun gigantische archief beschikbaar stellen. Voorlopig is er een beperking tot een paar centrale thema's, je kan vrij zoeken of vooraf uitgestippelde rondleidingen volgen. Trouwens, een paar keer per maand worden er ook live webcasts uitgezonden van lezingen die in de musea gehouden worden. Je kan ondermeer voorgaande gesprekken bekijken met Rineke Dijkstra, Chantal Akerman, Pierre Huyghe, Rem Koolhaas, Marina Abramovic en Philip-Lorca Dicorcia.

Elders had Librarian het al over de geluidsarchieven van de British Library.

Ook 'ons aller' VRT heeft in haar archieven gesnuisterd om een en ander beschikbaar te stellen aan Skynet. Dat ze zich weer laten verleiden hebben tot een exclusieve constructie voor abonnees van onze broodheer zou je een omroep die zich openbaar noemt enigszins onwaardig kunnen noemen, en misschien riekt het ook wel kwalijk naar blijkbaar hardnekkige monopolies. Maar Marinootje Media ziet er hoe dan ook geen graten in, dus waarom zou ik hier geiler zijn dan de paus ?

Moedertje BBC wil haar dijken eveneens openbreken, al is op dit moment nog niet duidelijk hoe diep de bres precies zal zijn. Als je de kwaliteit en uitgebreidheid van de rest van hun aanwezigheid op het web bekijkt mag je best wel een en ander verwachten, dacht ik zo.

Afbeelding: [Enlar]

10:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Degoutant Ik vind de monopoliepraktijken van skynet tegenwoordig toch behoorlijk degoutant.
Ik heb hier dan wel de luxe om zowel een telenet als belgacom ADSL lijntje te hebben, maar hierdoor krijg ik toch de neiging om heel skynet/belgacom eruit te donderen.
Bigbrother kon me nog niets schelen, maar dat de VRT zich met dergelijk praktijken inlaat stemt me toch wel wat triest.
Ach ja, dan had ik maar communist moeten worden zeker ...

P.S. Ik geloof er niks van dat jij geiler bent dan de Paus :-)

Gepost door: Steffest | 04-09-03

Misschien Weet je, ik ben voorzichtig omdat ik de indruk heb dat er vanalles tegelijk gaande is... Voor digitale televisie geeft VRT dan weer alles in handen van Telenet, lees ik vandaag? Ik heb niet de pretentie (noch de goesting...) die machtsspelletjes allemaal door te hebben.

Gepost door: Beckett | 04-09-03

De commentaren zijn gesloten.