30-08-03

Klein liedje

Ik was al een fan van Bram Vermeulen lang voor dat hier in Vlaanderen mode werd. In die dagen zat z'n nogal arrogante Neerlands Hoop-gezicht nog niet weggemoffeld achter de knuffelbaard die hem aanvaardbaar maakte bij wat zijn nieuwe publiek zou gaan worden. Overal in Vlaanderen slingeren cassetjes rond waarmee ik hoogstpersoonlijk mijn zendelingen bekeerd heb. In Mariakerke heeft al de hele maand augustus een troepje woonwagens haar kamp opgeslagen, je kon er dagelijks terecht voor een gezellige sfeer en veel muziek. Zondag 31 augustus wordt dit Parkkaffee plechtig afgesloten met een concert van Bram (om 18u.), gevolgd door een Fakkelspektakel van De Circusplaneet (22u.).

Zeggen wat ik denk,
zeggen wat ik wil,
gaat niet.

Vragen naar de tijd,
vragen naar de weg,
durf ik niet.

Zo kan ik uren rijden zoeken
naar de een of andere straat,
als ik het eindelijk heb gevonden
ben ik voor mijn afspraak daar
al veel te laat.

Verlegen, verlegen.

Telefoon voor mij,
mag ik er even langs,
angst.

Vragen ze naar mij,
kijken ze naar mij,
kleur.

En als ik eindelijk geholpen word
als iedereen geweest is,
weet ik niet meer wat ik hebben wil,
ik weet niet eens meer waar m'n briefje is.

Verlegen, verlegen.

Zeggen wat ik voel,
zeggen wat ik weet,
gaat niet.

'Hoe gaat het met u?'
'Aangenaam, Bram.
Klam.

Als ik tenslotte 'is die kruk vrij'
durf te vragen in 't café,
is het antwoord dat ik krijg
het antwoord dat ik had verwacht
natuurlijk: 'nee.'

Verlegen, verlegen.


En als ik praat,
dan praat ik te veel.
En als ik lach,
dan lach ik te hard.

Verlegen, verlegen.

17:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

28-08-03

Zoe

Een link op Uren, Dagen, Nachten voerde me naar de onwerkelijke film- en multimedia-projecten van Zoe Beloff, die ondermeer samengewerkt heeft met John Cale (een eigenzinnige versie van Alice in Wonderland) en de Wooster Group (voor een Faust-project). Een voorstelling van dit werk kan je vinden op haar website.

10:10 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-08-03

Cultuurmarkt

Wat mij betreft is de komkommertijd morgen definitief voorbij, als het Theaterfestival begint, maar de echte aftrap wordt gegeven nu zondag 31 augustus van 11 tot 22u met de CULTUURMARKT VAN VLAANDEREN. De actie wordt dit jaar gespreid over 10 themapleinen en 25 binnen- en buitenlocaties doorheen Antwerpen, met een massa infostands en gratis optredens van honderden artiesten. Van een staalkaart voor het komende seizoen is niet echt sprake, maar er valt wel vanalles te beleven. Negeer me vooral straal bij de keuze van je traject, maar alvast een paar suggesties:

Het Fakkeltheater gaat de actuele, geëngageerde toer op met 'El Addade' van Woestijn 93 en 'Genua 01' van De Queeste. 's Avonds volgen een soloversie van 'Wit is altijd schoner' en een spetterende 'Porror III' show van Ontroerend Goed. In de andere zaal kan je in de vroege namiddag naar 'Moeder Cent' (Jenny Tanghe) en de 'Vaginamonologen' van Ann Nelissen, als dat geen combinatie is.

Begeef je naar de Grote Markt voor Jo Lemaire, Frank Boeijen, en een stukje uit 'West Side Story'. Voor 'John Massis, de musical' moet je trouwens 's avonds afzakken naar 't Klein Raamtheater.

Op het Conscienceplein kan je om 16u30 naar THE BONES, een nieuw klassiek/jazzensemble met 4 trombones (!), piano, bas en drums. Meer klassieke muziek is ook binnen te vinden, in de kapel van het Lessius.

Om 14u30 leest Peter De Graef 'Da'isss!' voor in Balzaal De Koe, een verhaal over waarheid en leugen (7+).

In de Cartoon's zijn tussen 15 en 18u doorlopend Vlaamse kortfilms te zien, terwijl op de Veemarkt debatten gehouden worden over film.

Het Steenplein wordt vrijgehouden voor poëzie en het geschreven woord, met naast een aantal anderen ook Tom Lanoye, en een speciale hommage aan Eddy Van Vliet.

Op de Groenplaats zullen een aantal Luizen in de pels (Pieter De Buysser, Raven Ruëll, Joost Vandecasteele, Sara Debosschere) hun kritische noot laten horen, naast optredens van o.m. de Belgische Improvisatie Liga en Vitalski.

20:42 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verzameld

Architectuur/design: Ook al is de World Heritage Tour nog volop in ontwikkeling, de site bevat nu al een schat aan panoramische VR-filmpjes over werelderfgoed dat beschermd wordt door het programma van Unesco. Bij het schrijven van deze post waren al beelden beschikbaar over China, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Thailand, de Filippijnen, Vietnam in Azië en Egypte in Afrika. - Extra Ordinary Every Day benadert Bauhaus op een heel eigen manier. - De Vlaamse interieurarchitecten van Kollektief hebben een opgemerkte portfolio op touw gezet in Flash.

Fotografie: De duistere foto's van Rik Garrett op Ravished zullen vooral gothic fans aanspreken, waarschijnlijk. - Het werk van Kurt Arrigo gaat erg breed, hier is het samengebracht in eenvoudige thematische slideshows.

10:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-08-03

Bijlokestival

Terwijl de één nog volop van het zomer(festival)seizoen aan het genieten is, en bijvoorbeeld reikhalzend uitkijkt naar Pukkelpop, begint de ander zo langzamerhand te verlangen naar het begin van het nieuwe cultuurseizoen.

Of het Bijlokestival nu een afsluiter dan wel een opener is laat ik hier graag in het midden, maar feit is dat de Gentse Bijloke op 29 augustus deuren en tuinen GRATIS en wagenwijd opengooit voor de Flat Earth Society big band van Peter Vermeersch (dus NIET voor deze vereniging, die bij hoog en bij laag beweert dat: "the Earth is flat and has five sides, that all places in the Universe named Springfield are merely links in higher-dimensional space to one place, and that all assertions are true in some sense, false in some sense, meaningless in some sense, true and false in some sense, true and meaningless in some sense, false and meaningless in some sense, and true false and meaningless in some sense." Al mogen leden ook wel gewoon komen kijken...).

Verder nog mediterrane muziek gezongen door de Frans/Algerijnse Hayet Ayad, (begeleid op luit door Christian Zagaria), Napolitaanse tenor Luciano Catapano, en niet te vergeten de wereldfolk (of hoe je het ook wil omschrijven) van Olla Vogala met Wouter Vandenabeele en Italiaanse gastzangeres Lucia Galeazzi.

Afbeelding: [Flat Earth Society]

14:40 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-08-03

Update

Ik heb me intussen nog wat dieper 'ingesurfd' in het onderwerp, en moet m'n mening bijstellen. De mogelijkheden van vloggen zijn eigenlijk al verder gevorderd dan ik oorspronkelijk dacht. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat je wel degelijk URL links in het (Real One-)filmpje zelf kan verwerken. Door die interactiviteit gaat webcasting inderdaad meer op bloggen lijken...

16:56 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

't Vlogges

Effe doordenken: je hebt tekstblogs en fotoblogs, wat is dan de volgende logische stap? Juist, multimediablogs met videobeelden, vaak vlogs genoemd. Ze bestaan al, maar voorlopig komt het niet echt van de grond. Op de Buzzmachine werpt Jeff Jarvis zich zo'n beetje op als lichtend voorbeeld voor de anderen. Hij hamert nogal op de klassieke aanpak, met een draaiboek en voorbereide tekst, dat soort toestanden. Nogal omslachtig allemaal, als je bedenkt dat de charme van een weblog vaak is dat je het snel effe tussendoor kan doen. Niet alleen voor de maker, maar ook voor de gebruiker: een post lezen gaat veel sneller dan een filmpje van een kwartier helemaal uitkijken. Wat in principe wel snel kan, en voor veel mensen eigenlijk nogal voor de hand ligt, is even voor de webcam kruipen. Kijk, persoonlijk hoeft dat voor mij niet, zelfs niet als je een smoel hebt zoals die van, pakweg, Ann Jaspers. Sommigen publiceren dan ook nog eens een uitgetikt transcript op hun 'traditionele' tekstlog, inclusief de URLs die je in het filmpje natuurlijk niet kan aanklikken. Het hangt er natuurlijk allemaal maar van af hoe creatief je ermee omgaat. Zo kan je met wat knip- en plakwerk een nieuw filmpje samenflansen uit bestaande beelden. Het kan natuurlijk ook helpen als films maken zowiezo al je beroep is.

Volgens mij hebben mengvormen nog de meeste kans om aan te slaan: klassieke blogs, die hun commentaar gewoon uitschrijven, maar de boel hier en daar wat opfrissen met (zelfgemaakte) videobeelden in de rand. Zeker nu je met de digitale fototoestellen van vandaag, en zelfs met mobieltjes (de fietsbeelden van 22 augustus op die blog werden gefilmd met een GSM), meestal ook wel een paar seconden film kan opnemen. Zo kan je vb. wat sfeerbeelden tonen van wat je meegemaakt hebt. Anderen gaan dan weer net iets verder, Lisa Rein bijvoorbeeld gooit naast zelfgemaakte videoreportages ook allerlei fragmenten uit nieuwsuitzendingen op het net. Het is trouwens typisch dat bloggers deze nieuwe ontwikkeling zonodig als 'hun' uitvinding proberen in te lijven. Misschien zijn die mengvormen wel de enige, echte 'vlogs' en is er voor de rest, vb. bij wat Jeff Jarvis probeert te doen, eigenlijk sprake van iets totaal anders, dat met bloggen weinig vandoen heeft. Zo omschrijft Xs4All de dienst die het sinds kort aanbiedt liever als Personal Webcasting, onlangs stond er nog een artikel over in Smallzine. Voortaan kan iedereen die dat wil exclusief salaris Stef Wauters spelen. Een eigen radiostation maken kan trouwens net zo goed, met wat hulp van Shoutcast.

Afbeelding: [Xanadu]

11:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-08-03

Verwandlung

Metamorphosis is een best wel geslaagd filmpje, gemaakt naar aanleiding van een stripversie van Franz Kafka's Die Verwandlung.

The Guardian publiceert regelmatig nieuwe kortverhalen van bekende schrijvers on-line.

Waaaaar zit Saddam ?

Als White Stripes een videoclip maken, dan mag je verwachten dat ze die net als hun muziek reduceren tot de essentie, ziehier waar het in muziekfilmpjes bijna altijd om 'draait' (I just don't know what to do with myself, 'gedraaid' door Sophia Coppola, met Kate Moss).

Ook bij MTV wordt tegenwoordig geblogd, trouwens.

De afbeelding komt deze keer uit de ouwe doos van The Institute of Official Cheer, met foto's en reclame uit de jaren '50, '60 en '70 (o.m. The Gallery of Regrettable Food). Kan iemand me zeggen wat Liberace aan het denken is ?

Afbeelding: [Bad Publicity]

11:57 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

22-08-03

Star spangled

Op dit moment worden rond het vrijheidsbeeld kilometers Amerikaanse vlaggen gespannen, om de doden van 11 september te herdenken, een project van kunstenaar Pop Zhao.

Er wordt volgens een artikel in De Standaard van 22 augustus ook opgeroepen om op 9/11 een poëtische aanslag te plegen. Bedoeling is dat iedereen die dat wil ergens op een publieke plaats een boek achterlaat, dat op de een of andere manier iets losgemaakt heeft in zijn of haar leven.

Pen-Elayne schrijft vaak erg raak over de Amerikaanse politiek. Vanmorgen verwees ze naar een roerend portret over de vooral emotionele strijd tegen de kopstukken van de FBI en de regering van 4 moeders die hun echtgenotes verloren in de aanslag, op zoek naar een verantwoordelijke voor deze zinloze daad. Lees het vandaag, terwijl de link nog actief is.

Wie de situatie in Irak eens vanuit een andere hoek wil bekijken kan terecht bij de enige Engelstalige Iraakse krant, Iraq Today (aanbevolen door Salam Pax).

En bij Al Jazeera, natuurlijk, maar die worden door Pax dan weer afgedaan als "the worst ever. They should be banned under Mullah Bremer’s Fatwa banning all pro-saddam/pro-ba’ath propaganda. That political analyst they have, something al-ani, is a fucking saddamite."

Afbeelding: [Noodleroni]

14:39 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Een paar overbodig nuttige doorklikjes, om te vieren dat 'bl

Een paar overbodig nuttige doorklikjes, om te vieren dat 'bloggen' nu eindelijk officieel erkend is:

Ik heb vroeger op school nooit de kans gekregen om een kikker te dissecteren, nu kan het eindelijk. Trouwens, voor de fans: Vesalius staat helemaal on-line.

In Netties van 21 augustus kan je dan weer een link vinden naar een zo mogelijk NOG belangrijker standaardwerk: de goddelijke Bricofiches !!!

Gisteren moest ik een bedrag overmaken naar een Nederlandse bankrekening (een boete voor overdreven snelheid, if you must know) en nu blijk je voor Europese verrichtingen geen commissie meer te moeten betalen aan de bank op voorwaarde dat je het IBAN nummer en het BIC (Swift-) adres gebruikt dat verbonden is aan de rekening. Natuurlijk vermelden de lieverds van het Centraal Justitieel Incassobureau van Leeuwarden die ondingen niet op hun stortingsformulieren, en een telefoontje kost meer dan de commissie die je moet betalen. Maar dit is Nederland, dus dat moest zuiniger kunnen: ze hebben een centrale databank opgezet waar je de referentienummers kan opvragen.

Is het jullie ook al overkomen ? Je zoekt wat informatie op het net, denkt een interessante site gevonden te hebben, leest verder en wat blijkt: getver, weer zo'n snertsite van creationisten vol 'bewijzen' over hoe Noah hier echt wel rondgedobberd heeft met een ark vol beestjes tijdens de zondvloed. Onschuldig lammetje Polskaya heeft een erg leuke link gevonden die dit gemekker tot een kunst verheft.

Afbeelding: [Blogstickers]

10:32 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-08-03

Let us go then, you and I

The Prufrock Papers: "T. S. Eliot's poem "The Love Song of J. Alfred Prufrock" is heavily intertextual, and hence is well-suited to the medium of hypertext. This site explores the poem's intertextuality, and offers some contextual resources for its study."

And would it have been worth it, after all,
Would it have been worth while,
After the sunsets and the dooryards and the sprinkled streets,
After the novels, after the teacups, after the skirts that trail along the floor--
And this, and so much more?--
It is impossible to say just what I mean!
But as if a magic lantern threw the nerves in patterns on a screen:
Would it have been worth while
If one, settling a pillow, or throwing off a shawl,
And turning toward the window, should say:
"That is not it at all,
That is not what I meant, at all.''

. . . . .

No! I am not Prince Hamlet, nor was meant to be;
Am an attendant lord, one that will do
To swell a progress, start a scene or two,
Advise the prince; no doubt, an easy tool,
Deferential, glad to be of use,
Politic, cautious, and meticulous;
Full of high sentence, but a bit obtuse;
At times, indeed, almost ridiculous--
Almost, at times, the Fool.

21:58 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-08-03

M2M - Van mond tot mond

Roel van Bambost zei het al bij zijn afscheid: professionele filmrecensenten worden meer en meer buiten spel gezet. Interviews duren maximum een paar minuten, beeldmateriaal wordt nog amper ter beschikking gesteld. Recensies die niet in het kraam passen worden bij een volgende gelegenheid afgestraft. De marketingjongens houden de touwtjes zo strak mogelijk in handen en zouden nog het liefste alles zelf doen. Zeg nu zelf: Wat heb je publicitair gezien aan een filmprogramma op TV als je de mening van een criticus moet afwachten ? Dan verkoop je toch veel beter een werv(el)ende Making of-documentaire aan die zender, daar verdien je bovendien nog iets aan.

Maar ook hier gooien allerlei P2P-netwerken roet in het eten. In veel gevallen zijn bioscoopfilms van bij of zelfs nog voor de première beschikbaar via filesharing (Kazaa en consoorten). Verder doen bloggers en fans van gespecialiseerde nieuwsgroepen niks liever dan over vanalles en nog wat hun mening spuien, dus ook over films. Bovendien hoeven deze amateurs in tegenstelling tot beroepsrecensenten de filmhuizen niet te vriend te houden. En iedereen schrijft elkaar na of linkt naar elkaar, zoals bekend.

Een artikel in LA Times (aangehaald op Smartmobs) wijst nog een ander netwerk aan als hoofdverantwoordelijke voor de tegenvallende verdiensten van recente zomerblockbusters, namelijk de mobieltjes. Nog voor de film afgelopen is hebben jongeren hun mening al doorgespeeld naar al hun vriendjes en vriendinnetjes via sms'jes, en die forwarden en forwarden...

De verkoopcijfers van een tegenvallende film zouden daarom veel sneller dalen dan vroeger na (en vaak zelfs al tijdens) het openingsweekend. De opkomst voor films als The Hulk, Charlies Angels: Full Throttle, 2 Fast 2 Furious zakte met 60 à 70% tussen het eerste en het tweede weekend. Vijf jaar geleden was dat nog gemiddeld 40%. Het omgekeerde kan ook, natuurlijk: de opkomst voor Pirates of the Caribbean met J. Depp steeg met 17% tussen de eerste en de tweede speeldag. Je zou de vraag kunnen stellen wat de gevolgen zijn van deze tendens voor minder commercieel gerichte films.

Afbeelding: [Box Office Poison]

21:02 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wie van citaten houdt of graag een Quote of the Day op z'n w

Wie van citaten houdt of graag een Quote of the Day op z'n webpagina wil kan terecht op de Quotations Page. Je hoeft niet beroemd te zijn om straffe uitspraken te doen, vindt de maker van Unfamous Quotations. Andere mensen vervallen dan weer liever in een cliché.

10:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-08-03

Be my guest: Thunder

President Bush heeft vandaag een reikende hand uitgestoken naar de bloggemeenschap. Hij biedt de mogelijkheid aan om volautomatisch het laatste nieuws over zijn verkiezingscampagne door te geven aan hun lezers. Thunder vond het volgende stukje niet passen op zijn eigen blog, maar maakt graag gebruik van het Be my guest-vrij podium.

Wie kent de boodschap nog die grandmaster flash de wereld meegaf in 1981. Meer dan twintig jaar geleden was het een boodschap over de teloorgang van het beloofde land, de Verenigde Staten van Amerika.

I can’t walk through the park ‘cause it’s crazy after dark
Keep my hand on my gun ‘cause they got me on the run
I feel like a outlaw, broke my last glass jaw
Hittin’ ‘em and sayin’, “You want some more,” livin’ on a seesaw

Zoveel jaren later kunnen we enkel vaststellen dat de toestand alleen maar slechter is geworden. O ja ze hebben een suprematie in de wereld en velen kijken naar hun op. Maar wat hoorde ik onlangs van een buitenlander die in de VS woonde: In het buitenland zijn zij de enige superpower, het land dat alles aankan maar intern is het een derde wereld land. Vind je wat overdreven deze uitspraak? Misschien, maar hoe definiëren wij een derde wereld land? Wanneer het grootste deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft en er meestal een selecte groep van heel rijken is die niet bereid is om ook maar het minste van hun rijkdom te delen. Als we onze maatstaf nemen van armoedegrens, wat toch kan voor een ander "rijk" land, dan leven de meeste Amerikanen eronder. Harde cijfers gewenst, wel lees het er maar eens op na bij historicus Michael Parenti.

Om een revolutie in eigen land te voorkomen starten ze om de zoveel jaar in het buitenland een oorlog. Zo krijgen ze alle Amerikanen weer achter hun vlag, al gaat dat dan ten koste van vele slachtoffers but anyway who cares. Ze krijgen de leiders die ze verdienen denk je dan, maar de huidige president is niet eens verkozen met een meerderheid achter zich. Grappig in dit opzicht is hun poging om Charles Taylor (Liberia) voor het internationaal strafhof te brengen, het strafhof dat ze niet willen erkennen gezien er wel eens meerdere Amerikanen terecht kunnen komen.

God bless Bush's America, God help us all.

Is er nog hoop voor de Amerikanen? Jawel, zolang ze ook nog medeburgers hebben als Michael Moore, Michael Parenti en vele anderen. En was het niet Beckett die zei: We are all born mad. Some remain so.

Thunder

22:32 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Op Poëzie 2003 wordt dit jaar de poëzie-performer van het

Op Poëzie 2003 wordt dit jaar de poëzie-performer van het jaar gekozen. Dichters worden op de planken geduwd en de manier waarop ze hun werk brengen is van minstens even groot belang als de kwaliteit van hun schrijfsels zelf. Deelnemers kunnen tot 5 september inschrijven via bovenvermelde site, de eerste kwalificatieronde wordt gehouden op zondag 7 september 2003 (vanaf 10u) in de Fantast te Gent. Een tweede ronde volgt op vrijdag 19 september om 22u in de Minardschouwburg, de finale op 21 september (21u) in dezelfde schouwburg.

16:30 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-08-03

Iedereen weet wel zo'n beetje wat er in de dagboeken van

Iedereen weet wel zo'n beetje wat er in de dagboeken van Anne Frank staat, of heeft ze zelfs gelezen, maar dankzij deze site kom je eindelijk te weten hoe die dingen eruitzagen. Zo'n on-line tentoonstelling heeft wel iets, als je er voor in de stemming bent, tenminste.  Native Americans geeft een aardig beeld van hoe Indianen door de eeuwen heen afgebeeld werden in Amerika en ver daarbuiten.  African Ceremonies bevat dan weer een massa foto's uit het traditonele Afrika vandaag.  Forgotten NY, tenslotte, probeert uit het oog verloren stukjes New York vast te leggen voor de eeuwigheid.

Afbeelding: [McCain Auditorium]

20:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-08-03

We moeten hoofddoekjes belachelijk maken

Laat het niet gezegd zijn dat ik mensen aanspoor om thuis te blijven zodat ze naar TV kunnen kijken, maar de Zomergasten van deze week zou (samen met die over Van Agt) wel eens de meest intrigerende van de hele reeks kunnen worden.  Te gast is niemand minder dan Hafid Bouazza, die erop staat als een Nederlands schrijver omschreven te worden.  En inderdaad, maar weinig mensen slagen erin om zo creatief met deze taal om te gaan als hij.  Tegelijk maken een Marokkaanse origine en een opleiding als arabist natuurlijk ook deel uit van zijn identiteit.  In Vlaanderen was vooral zijn verhalenbundel De voeten van Abdullah een succes, recent schreef hij voor Toneelgroep Amsterdam een mooie bewerking van Othello.  Wat de avond interessant maakt zijn de controversiële standpunten die deze schrijver ongetwijfeld weer zal innemen over de Islam.  Volgens hem moet Nederland moslims veel meer op hun verantwoordelijkheden aanspreken: "Nederland slikt teveel onzin van moslims.  Ik heb geleerd van de wijze woorden van Frank Zappa: Remember, there's a big difference between kneeling down and bending over."  Er zullen ondermeer fragmenten getoond worden uit een zeer omstreden documentaire over de executie van een Saudi-Arabische prinses Misha'al en haar minnaar in 1977. Saudi-Arabië beschouwde de film als een ernstige belediging van de islam.

Afbeelding: [Annemaries bloemlezing]

10:50 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

16-08-03

Als er in Zomergasten (VPRO) van vorige week met Paul de Lee

Als er in Zomergasten (VPRO) van vorige week met Paul de Leeuw een enkel memorabel moment zat, dan was het wel de videoclip van Toon Hermans' liefdesliedje De Appels op het Tafelsprei, gezongen door Mathilde Santing (op haar CD Matilde Matilde, of de Tribute aan Toon-CD Een nieuwe jas met diverse artiesten, laat iets weten als je me een beeld of geluidsclipje kan bezorgen).  In haar handen wordt het liedje een echte knuffelode aan de vrouwenliefde, en de video (in een regie van Erwin Olaf) is gestileerd mooi. 

Mijn liefdesliedje is gemaakt
van lachjes die je lacht
van warme broodjes bij het ontbijt
en van die kleine stukjes nacht
van stiekem zitten kijken
ik naar jou en jij naar mij
en van de appels op de tafelsprei

4 maten glimlach, 4 maten droef
4 maten sofa, 4 maten poef
4 maten blij zijn, 4 maten rouw
dat is m’n liedje voor jou

Mijn liefdesliedje is gemaakt
van kleine stukjes zoen
en van papieren vliegers
kinderstemmen in het groen
van bladeren van september
en een sterrennacht in mei
en van de appels op de tafelsprei

4 maten heide, 4 maten kust
4 maten forte en 4 maten rust
8 maten liefste, vergeef het me nou
dat is m’n liedje voor jou

4 maten heide, 4 maten kust
4 maten forte, en 4 maten rust
8 maten liefste, vergeef het me nou
dat is m’n liedje voor jou

Afbeelding: [Choosy's Mathilde Nu]

17:25 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

15-08-03

Iedereen voelt zich wel eens zoals Groucho Marx: "I don't w

Iedereen voelt zich wel eens zoals Groucho Marx: "I don't want to belong to any club that will accept me as a member", maar waar trek je de grens ?  Vandaag is de grootmeester van dit gevoel waarschijnlijk Lars von Trier.  Hij heeft een bijzondere voorliefde voor kneusjes, mensen die eigenlijk te goed zijn voor deze wereld.  Al zijn hoofdpersonages hebben er iets van mee, in Europa, Breaking the Waves. Dancers in the Dark, Idiots... Maar vooral in Dogville is hij er in geslaagd een verfijnde zedenstudie neer te zetten over de manier waarop pure goedheid een samenleving compleet kan ontwrichten.  Toch blijft Robin Williams één van mijn lievelingskneusjes, met zijn vertolking van Sy in One Hour Photo heeft hij de liefste sociopaat ooit neergezet.  Je kan niet anders dan sympathie hebben voor het kereltje, en toch is overduidelijk dat Volkert van der Graaff niet ver weg is.  Wat achterblijft is een wrang gevoel. Plots begrijp je een klein beetje wat er in dat hoofd moet omgegaan zijn.  Met duivelse slechtheid hoeft dit niks te maken te hebben, wel integendeel.  En toch kan zo'n zinloze moord het 'logische gevolg' zijn.  Slisse jong, 't leven zit soms raar ineen.

Afbeelding: [Salon.com]

12:07 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-08-03

Be my guest

Ik heb me voorgenomen om hier nu en dan eens een gastschrijver aan het woord te laten.  Bijvoorbeeld medebloggers, zo'n verandering van omgeving kan best verfrissend zijn, maar even goed mensen die verder zelfs niks met internet te maken hebben.  Het voornaamste criterium is dat ze iets te vertellen hebben wat mijn lezers misschien wel eens leuk zouden kunnen vinden.  Binnenkort!

Afbeelding: [Graffiti International]

12:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Behalve de inwoners kunnen weinig mensen het zeggen, maar gi

Behalve de inwoners kunnen weinig mensen het zeggen, maar gisteren was ik in Watou door omstandigheden die nu eens helemaal niks met kunst te maken hadden.  Al heb ik natuurlijk wel meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt.  De (op deze blog nog) onvolprezen Leeskamer wees me in de richting van een reeks impressies op Bieslog, en dat geef ik graag door.  Wat nog eens benadrukt dat blogs, net als Kazaa en andere muziekuitwisselingsprojecten, P2P-netwerken zijn.  Informatie verspreidt zich als een lopend vuurtje doorheen een interactieve gemeenschap, waarin iedereen zowel gebruiker is als actief eigen bijdragen levert.  Een tijdschrift als The Spokesman Review probeert dit soort persoonlijke getuigenissen te integreren in haar verslaggeving.  Tijdens verkiezingscampagnes of de oorlog in Irak stoppen ze gewoon een aantal betrokken personen een blog in handen.  De Fagan Finder verzamelt de resultaten uit zowat alle zoekorganen naar en in blogs op een pagina.  Blogging-news doet dan weer een poging om dagelijks de beste artikels te verzamelen in verschillende domeinen (je kan headlines overnemen op je eigen blog of in een aggregator).

Afbeelding: [Amby Import]

10:11 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

11-08-03

Sanguis sum

In 2001 creëerde Jan Fabre zijn barokke bloedlitanie Je suis Sang voor de Cour d'Honneur van het Palais des Papes in Avignon.  Dit jaar zou het stuk daar hernomen worden, maar die vlieger ging niet op. Van 22 tot 26 augustus is een aangepaste versie te zien in de Singel.  Ik ben erin geslaagd om een beeldfragment op te snorren, maar hun server raakt regelmatig overbelast, vrees ik. 

Ook in Frankrijk maakte Fabre controversiële reacties los, in le Figaro schreef Frédéric Ferney: “c’est « tout le problème des Français », « épris de perfection, raffinés et scrupuleux dans [leurs] émois. Nous avons un cerveau. Les Flamands [Jan Fabre est Flamand] ont un corps.” (artikel) 

En alles draait hier om die instinctieve lichamelijkheid, waarmee Fabre onze illusies over de zogenaamde beschaving van vandaag tracht uit te hollen.  De middeleeuwse mens onderscheidt zich enkel van dieren door de systematische en bewuste bloeddorstigheid waarmee hij zijn instincten botviert, en sinds die tijd is er maar weinig veranderd.  Net zoals de personages in het stuk proberen om zich te bevrijden van hun bloedschuld, wil het bloed zich losmaken uit de aderen van hun lichamelijkheid. Die moet plaats ruimen voor een nieuwe, puur vloeibare vorm.  Bloed, dat zichzelf onophoudelijk zuivert en daardoor boven alle morele en andere wetten staat: "Personne ne justifiera mon corps / Je suis sang…”

Afbeelding: [de Singel]

12:56 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-08-03

Hoe Lang is een Gnom, en hoe ziet hij eruit ?  Naar verlui

Hoe Lang is een Gnom, en hoe ziet hij eruit ?  Naar verluidt ligt de arme ziel levend begraven, ergens in Vlaanderen. Het Tuinkabouter Bevrijdings Front is ontsteld en heeft meteen een grootscheepse zoekactie gelanceerd hier op onze blogjes.

08:48 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-08-03

Mobberkont

Intussen was België ook al aan de beurt. Al snel werd duidelijk dat niemand zich veel aantrok van de eigenlijke bedoeling van zo'n mob: een anonieme massa een vooraf onbekende en zinloze flitsactie laten uitvoeren. Achter zo'n mob horen per definitie geen individuen te staan, die bestaan op zo'n moment gewoon niet. Maar de laatste paar dagen was een vrolijk gevecht aan de gang tussen de ego's van organisatoren die de 'eersten' wilden zijn. Zo'n actie is geheim tot op het laatste moment, ook en vooral voor de pers. Gent en Brussel kondigden gewoon op voorhand publiek en in detail aan wat ze precies van plan waren, Antwerpen hield de exacte plannen "geheim", maar er waren meer persmensen ('Mama, waarom doe je zo raar') dan deelnemers. Het 'what the fuck is going on here ???'-gehalte ligt niet zo hoog als er camera's in de buurt zijn. De acties waren zowiezo niet erg verbijsterend. Gent scoorde qua originaliteit op dat vlak misschien nog het beste, waar trouwens ook uitdrukkelijk gevraagd was om niet met de pers te praten en meteen na de actie terug naar huis te trekken. Maar een mens moet érgens beginnen, en de komende dagen volgen her en der nog allerlei herkansingen. Intussen lijkt ook het startsignaal gegeven voor marketingjongens om je naar hun events te lokken, de domeinnamen zijn al opgekocht. België, een land van surrealisten of toch maar weer van vrolijke afsluiter-hypes voor een VTM-nieuwsuitzending ? Een simpele oplossing: Flash your ass...

19:34 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-08-03

Kom, Kommertijd, Kom

Daarnet hebben de Flash mobs het BBC nieuws gehaald (zie m'n vorige bericht), hilarische beelden van een paar honderd mensen die allemaal tegelijk neerploffen in de zetels van een meubelwinkel in Londen en druk beginnen te telefoneren:

The mobsters met up in one of three Soho pubs and awaited instructions about where the final mob was to rally and what it was to do.

Final instructions involved descending on the Sofa UK store on Tottenham Court Road, appreciating the furniture on show and then ringing a friend on a mobile phone and talking about it without using the letter 'o'.

Disaster almost struck as Sofa UK had closed early but its owner Derrick Robinson returned to open up when he saw a crowd forming outside his store.

"It works because there is no ideological point behind it," said Zee, the 40-year-old Londoner behind the capital crowd-puller.

"You just chill out and have fun. It's too hot for anything else."

(volledig artikel)

Hoe lang zal het duren voor dit fenomeen een ideologisch of een commercieel staartje krijgt ?

15:01 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Och, ik weet het wel.  Een gouden tip bij het maken van een

Och, ik weet het wel.  Een gouden tip bij het maken van een website is: pick a subject and stick to it.  Deze blog beschouw ik meer als een los samenraapsel met enkele terugkomende accenten, die op de een of andere manier een reflectie zijn van wie ik ben.  Alhoewel, ik blijf ontkennen dat volgend onderwerp ook maar iets over mijn persoonlijke toestand zegt, laat dat duidelijk zijn:  Indische Gouden Regen, ook wel bekend als Casse-muette, is een Afrikaans wondermiddeltje waarmee je stoelgang weer een aangenaam vloeiend tijdverdrijf wordt.  De vruchten hebben veel weg van een lange, ebbenhouten matrak en bevatten een soort pastilles, waarvan je er 2 of 3 per avond mag opzuigen.  Nu is mijn vraag: weet iemand toevallig waar je die dingen hier in België kan vinden ?  't Is nogal dringend, eigenlijk.

Afbeelding: [World Records]

12:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-08-03

Het is intussen zo heet geworden dat mijn inkt overdag snell

Het is intussen zo heet geworden dat mijn inkt overdag sneller verdampt dan ik kan schrijven. Daarom alleen een kort nachtelijk tussendoortje: Zin in een Skyblog meeting of een heuse party ? Spui je mening bij Sven & Ann of Thunderke. Men zegge het voort. Ik stel vast dat er duchtig gebruik gemaakt werd van m'n nieuwe navigatiemenu, al kan dat natuurlijk een tijdelijk effect zijn. Het leek me leuk voor nieuwe bezoekers en voor wie hier via een searchengine verzeild raakt. Een gemiddelde van 2 pageviews per bezoeker was in elk geval een enorme stijging. Het scriptje blijkt echter niet helemaal compatibel met de Skyblogs, het interfereert ondermeer met het comment-systeem. De code voor de liefhebbers.

23:54 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

05-08-03

De Submarine Channel is een verzameling multimedia projecten

De Submarine Channel is een verzameling multimedia projecten, die optimaal gebruik proberen te maken van de navigatiemogelijkheden die Flash biedt om je door allerlei informatie te loodsen.  Er is teveel om alles te gaan opnoemen, maar bekijk zeker de beeldgedichten (Dicht/Vorm), verder zijn er on-line novels (Jonni Nitro, Mind my gap), verhalen (City Tunes, Chunks), een document over Amerikaanse cultuur sinds de 60's (De Amerikaan), film shorts, animaties, semi-tijdschriften (Geekchic),...  Hier ben ik nog even zoet mee!

Afbeelding: [Naval Technology]

16:12 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-08-03

Een bezoekje aan de blog van Kuik-eendje (ze heeft inderdaa

Een bezoekje aan de blog van Kuik-eendje (ze heeft inderdaad wel dat guitige van Amélie, niet ?) deed me zin krijgen, niet alleen om vanavond zelf te koken, maar ook om bij wijze van aperitiefje wat Toon Tellegen te lezen onder de plu op het terras, in deze hitte liefst iets verfrissend over vrieskou of zo. Karen heeft het, gezien haar alias, blijkbaar nogal voor zijn fabels, maar de gedichten van de beste man mogen er ook zijn.  Dit is trouwens de GNOOK-map voor Tellegen, bekijk zelf maar even of je het er mee eens bent.  Het Global Network of Dreams verzamelt verder ook nog GNUSIC en GNOVIES. 

Ik heb het koud en schrijf een gedicht.
Als het af is trek ik het aan,
zoals ik een hemd aantrek
of de herinnering aan mijn moeder.
Ik kijk in een spiegel.
Het is een goed gedicht. Iets te blauw misschien,
en iets te kort.
Ik doe mijn jas aan. Het is winter.
Ik sla mijn kraag op en ga naar buiten.
Laat het maar sneeuwen, nu!
Laat het maar zeer streng vriezen!

Ik wandel en sta stil.
Ik heb het gevoel dat ik stik.
Ik had een ander gedicht moeten schrijven, een lyrisch gedicht
of een elegie
of misschien wel een ode, met lossere strofen,
iets roods…

De eenvoud rijdt voorbij op een brullende Kawasaki.

Achter een boom doe ik eerst mijn jas uit.
Dan probeer ik het gedicht uit te trekken.
Het knelt, het geeft niet mee.
Ik probeer het te verscheuren. Maar tevergeefs.
Ik denk aan Jason en Medea en de glinsterende golven van de Aegeïsche zee.

Ik moet nog verder. Maar zo kan ik niet verder.
Zo gaat het nu altijd.

Afbeelding: [Wencke]

17:16 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-08-03

(Klik HIER voor je begint te lezen !)Of ik nu ga of thuisbli

(Klik HIER voor je begint te lezen !)
Of ik nu ga of thuisblijf, Dranouter lapt het me elk jaar.  Heimwee naar de straten van Dublin, de kusten van Dingle en de bergen van Donegal.  De mensen, de muziek, het land waar ik ooit een jaartje mocht leven...  Niet dat ik terug wil, want mijn Ierland van die dagen zal ik er niet meer vinden, maar *damn*, ik mis het gevoel dat me daar telkens weer overviel.  Overweldigd door zoveel eenvoud...

A Stor Mo Chroi, when you're far away
From the house that you'll soon be leaving,
Sure it's many a time by night and by day
That your heart will be sorely grieving.
For the stranger's land may be bright and fair,
And rich in all treasures golden.
You'll pine, I know, for the long, long ago
And the heart that is never olden.

A Stor Mo Chroi, in the stranger's land
There's plenty of wealth and wailing.
Though gems adorn the rich and grand
There are faces with hunger pailing.
The road may be weary, and hard to tread
And the lights of the city blind you.
Oh turn, A Stor, to old Erin's shore
And the ones you have left behind you.

A Stor Mo Chroi, when the evening's mist
In the mountain and meadow is falling,
Oh turn, A Stor, from the throng and list
And maybe you'll hear me calling.
For the sound of a voice that you seldom hear
For somebody's speedy returning.
Aroon, aroon, Oh, won't you come back soon
To the one who really loves you.

(oa The Chieftains)

Afbeelding: [Zach Blocker]

22:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |