17-08-03

We moeten hoofddoekjes belachelijk maken

Laat het niet gezegd zijn dat ik mensen aanspoor om thuis te blijven zodat ze naar TV kunnen kijken, maar de Zomergasten van deze week zou (samen met die over Van Agt) wel eens de meest intrigerende van de hele reeks kunnen worden.  Te gast is niemand minder dan Hafid Bouazza, die erop staat als een Nederlands schrijver omschreven te worden.  En inderdaad, maar weinig mensen slagen erin om zo creatief met deze taal om te gaan als hij.  Tegelijk maken een Marokkaanse origine en een opleiding als arabist natuurlijk ook deel uit van zijn identiteit.  In Vlaanderen was vooral zijn verhalenbundel De voeten van Abdullah een succes, recent schreef hij voor Toneelgroep Amsterdam een mooie bewerking van Othello.  Wat de avond interessant maakt zijn de controversiële standpunten die deze schrijver ongetwijfeld weer zal innemen over de Islam.  Volgens hem moet Nederland moslims veel meer op hun verantwoordelijkheden aanspreken: "Nederland slikt teveel onzin van moslims.  Ik heb geleerd van de wijze woorden van Frank Zappa: Remember, there's a big difference between kneeling down and bending over."  Er zullen ondermeer fragmenten getoond worden uit een zeer omstreden documentaire over de executie van een Saudi-Arabische prinses Misha'al en haar minnaar in 1977. Saudi-Arabië beschouwde de film als een ernstige belediging van de islam.

Afbeelding: [Annemaries bloemlezing]

10:50 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

heb... ...hier een aantal mp'kes liggen van Mathilde, heb net je oproep gezien. Indien interesse...Oh ja en een stukje schrijfsel van mij dat te zwaar is voor mijn stekje maar misschien een goed begin is voor je initiatief.

Gepost door: thunderke | 17-08-03

't Is me specifiek om "tafeslprei" te doen, dat vind ik zelf niet. En ik heb je een mailtje gestuurd... Vandaag ben ik er voor de rest wel niet.

Gepost door: Beckett | 17-08-03

tsss bouazza ik vind niet dat bouazza zich zulke uitlatingen kan permitteren. Ik klasseer hem in ieder geval onder dezelfde categorie als Ayaan Hirsi Ali.

Gepost door: MC defeat | 20-08-03

Los van de waarde van zijn uitspraken kwam hij die avond alleszins allesbehalve overtuigend over. Hij kan zich duidelijk beter uitdrukken op papier.

Gepost door: Beckett | 20-08-03

De commentaren zijn gesloten.