31-07-03

Het valt op hoe vrouwonvriendelijk sommige van de skynetblog

Het valt op hoe vrouwonvriendelijk sommige van de skynetblogs zijn.  Ik zie het als mijn persoonlijke plicht om daar iets aan te doen.  Om de balans weer een beetje in evenwicht te brengen, dit spiegeltje aan de wand bij de voorbereidingen voor jullie volgende date.  Anderen hebben dan weer in het dagelijkse leven behoefte aan een beetje ondersteuning.  Ook aan wie z'n hubby soms een tijdje moet missen is gedacht, zeker als je alleen soms moeilijk in slaap raakt...

Afbeelding: [Lilith, Spunk Library]

17:18 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Festivalkoorts ? 't Is vroeg, maar...

Het wordt zo ongeveer tijd om te gaan reserveren voor het Theaterfestival, het jaarlijkse overzicht van de meest relevante stukken in het Nederlandse taalgebied.  De keuze van dit jaar wordt 'eigenzinnig' genoemd, het festival is zeker geen doorslagje van opvoeringen die tijdens het afgelopen jaar de meest lovende recensies gekregen hebben.  Van 28 augustus tot en met 6 september kan je terecht in Antwerpen (of van 4 tot en met 14 september in Amsterdam), om er de stukken te gaan bekijken.  Er is ook een uitgebreid randprogramma en een aparte prijs voor jeugdtheater.  Eigenlijk haat ik dat reserveren, weken en soms zelfs maanden op voorhand bepalen waar je op een specifieke avond zin in zal (moeten) hebben, maar steeds vaker is het dat of thuisblijven.  Jaarabonnementen zijn nog een graadje erger, dan krijg je ergens in mei of juni het programmaboekje van je favoriete cultureel centrum in de bus met een paar toverformules en vooral veel opgefokte, bloemrijke, maar nietszeggende persteksten van gezelschappen die zelf ook begot nog niet weten hoe hun stukken er in 's hemelsnaam uit zullen zien.  "Een well-made play, met een goed begin, een goed midden en een goed einde." Sommige gezelschappen zouden veel liever niet meedoen aan die duimzuigerij en dat staken ze dit jaar niet onder stoelen of banken: "Voorlopig laten we niet in onze kaarten kijken.  Niet alles is mogelijk, maar toch heel veel, zo blijkt.  Wait and see." Toen iemand op de radio vroeg waar de titel voor een stuk vandaan kwam kreeg hij als antwoord: "We moesten een jaar op voorhand iets verzinnen voor de programmaboekskes, en we hadden nog geen letter op papier staan. Dan hebben we maar iets gekozen dat over alles en niks kon gaan."  Dat is het voordeel van dit festival, natuurlijk.  De stukken hebben zich al bewezen en zijn uitgebreid gedocumenteerd.  Je kan veel vinden op de site van het festival zelf, ter aanvulling links in de Backlog of hier m'n eigen (onvolledige) overzichtje met homepages van gezelschappen, en een paar links naar on-line theatermagazines.

Het Theaterfestival 2003

Flitsend Nederlands theatermagazine, met minirecensies en op dit moment veel aandacht voor zomerfestivals.
Leuk webzine met veel recensies en een goeie smaak, zie ook de Urbanradio* in de linkerkolom van deze blog. Organiseren ondermeer ook een evenement in de marge van het Theaterfestival.
Een gelijkgezind algemeen-cultureel webzine, met iets andere accenten.
Magazine van Vlaams theatercriticus Roger Arteel.
Eigen site van een theatercriticus.

10:05 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-03

Kunsten is een leuke weblog die de nadruk legt op Outsider A

Kunsten is een leuke weblog die de nadruk legt op Outsider Art, kunst door psychiatrische patiënten en mensen met een mentale handicap.  In Vlaanderen wordt o.m. veel aandacht besteed aan dit fenomeen in het Gentse Museum Dr. Guislain.  Daarnaast is de blog ook een uitstekende informatiebron voor goeie literatuur en kunst in het algemeen.

Kunsten

Afbeelding: [Eileen Doman, Absolute Arts]

08:37 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-03

Hoe breed is jouw band al ?

Ik voel me oud, telkens als ik een 'nieuwe' trend ontdek die voor andere mensen allang schering en inslag is.  Het weblog-fenomeen heb ik voor het eerst leren kennen via Salam Pax, die vanuit Irak berichtte over de situatie daar, maar pas toen Skynet ermee begon besefte ik wat het precies inhield.  Vroeg of laat zullen ze bij Skynet trouwens wel een aantal betalende diensten toevoegen aan dit systeem, laten we wel wezen, en dan behoort moblogging misschien wel tot de mogelijkheden.  Mobloggen is mobiel bloggen, SMS tekstberichtjes en MMS-foto's versturen naar je blog of website vanop je GSM, bijvoorbeeld.  Meer informatie over dit fenomeen, samen met een serie voorbeelden, staan op deze site, en ook wel bij Joy Ito, een moblogger van het vroegste uur.  Er openen zich een hele reeks nieuwe communicatiemogelijkheden, waarvan het einde nog niet in zicht is. 

Misschien transformeert het web wel langzaam van een informatienetwerk van enkelen voor velen in een ongelooflijk breed communicatiemiddel, dat deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Even geschikt binnen een gezin of vriendenkring, om contact met elkaar te hebben, fotoalbums bij te houden en vanalles uit te wisselen, maar ook om afspraakjes te organiseren en wie deze keer geen tijd heeft toch virtueel te laten deelnemen,...  Vervuiling van bandbreedte voor twee man en een paardekop ?  In sommige gevallen gaat het veel breder dan dat, denk maar aan de P2P-netwerken, het illegaal kopiëren van muziek en steeds vaker ook films, vaak nog voor ze commercieel uitgebracht worden. Eén van de andere neveneffecten die dit alles geproduceerd heeft zijn bijvoorbeeld de flashmobs, spontane korte massabijeenkomsten.  Dit is het principe: een korte opdracht wordt razendsnel via alle mogelijke communicatiemiddelen de wereld ingestuurd, vb. ga vandaag om 15.15 naar het Baudelopark, neem elkaars hand vast, ga op 1 been staan, kakel 3x als een kip zonder kop, geef jezelf een applaus en ga naar huis.  Geen puur Amerikaans fenomeen, trouwens, ook in Italië en het Duitse spraakgebied duikt het steeds vaker op.

Je kan de vraag stellen wat de relevantie van dit soort toestanden is.  Een blog als die van Pax bewijst dat de impact van deze nieuwe ontwikkelingen ook erg groot kan zijn. Zijn getuigenissen hebben duizenden mensen op de been gebracht.  De storm die Napster teweegbracht is bekend. Het is vandaag hoe dan ook mogelijk geworden om een massale actie op een ongelooflijk efficiënte manier te organiseren, ten goede of ten kwade.  Niet alleen spitsbedrijven en subculturen zijn thuis in de nieuwe mogelijkheden van het internet, ook vb. betogers en terroristen maken er dankbaar gebruik van. De Smartmobbers proberen duidelijk te maken wat er precies mogelijk is: 

"Already, governments have fallen, youth subcultures have blossomed from Asia to Scandinavia, new industries have been born and older industries have launched furious counterattacks.

Street demonstrators in the 1999 anti-WTO protests used dynamically updated websites, cell-phones, and "swarming" tactics in the "battle of Seattle." A million Filipinos toppled President Estrada through public demonstrations organized through salvos of text messages.

The pieces of the puzzle are all around us now, but haven't joined together yet."

Het "probleem" dat zich vandaag stelt gaat dus veel breder dan het illegaal uitwisselen van MP3-tjes. Hoe dan ook, de reële en virtuele wereld vloeien steeds meer in elkaar over.  Wat heb ik zowat 1 op 4 tijdens de Gentse Feesten op concerten, in kroegen en restaurants zien doen ?  Juist, tokkelen op hun mobieltje.  En een andere vraag, waar je steeds minder omheen kan: Are you in or are you out ?

Afbeelding: [Fun from Hell]

14:03 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Uru achim

Boban's Hava Naguila van gisteravond heeft me in de stemming gebracht voor wat Joodse weltschmertz, ironie, en welbespraakte schuld complexen.  Bij KCRW, een radiozender uit Los Angeles, kan je een hele serie Joodse kortverhalen on-line beluisteren, van o.m. Isaac B. Singer, Bernard Malamud, Saul Bellow, Ida Fink, Woody Allen, Sholom Aleichem, Philip Roth,...  De shorts worden voorgelezen door bekende acteurs: Walter Matthau, Leonard Nimoy, Jeff Goldblum, Lauren Bacall, William Shattner, Charlton Heston, Rhea Perlman, Eliott Gould,...

Maar toen ik besloot om deze site nog eens opnieuw te bezoeken stootte ik op iets helemaal anders, iets waar ik nu al een paar jaar naar op zoek was.  Begin deze maand nog, had ik het eindelijk gevonden in een winkeltje in Londen, maar de verzamelbox kostte stukken van mensen en ik had die dag m'n kredietkaart al aardig wat maagzuur bezorgd.  En hier staat het gewoon, on-line:  Een verzameling van de originele BBC-hoorspelen van Douglas Adams' Hitchhiker's Guide to the Galaxy (zie ook m'n vorige comment).

Mijn persoonlijke favorieten: The Whore of Mensa, door Woody Allen (Program nine), over een privédetective en een hoertje dat in plaats van haar lichaam intellectuele gesprekken verkoopt voor grof geld, en The Conversion of the Jews, Philip Roth (Program twelve), een klein jongetje weigert de pseudo-argumentaties van zijn Rabbi over andere godsdiensten klakkeloos te aanvaarden, en uiteindelijk dreigt hij van het dak te springen als die niet toegeeft dat hij ook maar een mens is die niet alles weet.
Een tweede collectie verhalen.
De originele BBC-hoorspelen van Douglas Adams' Hitchhiker's Guide to the Galaxy, gespreid over twaalf afleveringen.

Afbeelding: [Fun from Hell]

11:59 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uber allen Gipfeln ist ruh In allen Wipfeln Spürest du K

Uber allen Gipfeln ist ruh
In allen Wipfeln
Spürest du
Kaum einen Hauch
Die Vögelein schweigen im Walde
Warte nur
Balde
Ruhest du auch.

Johann Wolfgang von Goethe. (1749-1832)

10:12 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-07-03

De Blogathon is volop aan de gang, hier kan je een lijstje v

De Blogathon is volop aan de gang, hier kan je een lijstje vinden met de Hotspots. Zoals je ziet veel gemekker over slaapgebrek, maar ook een heus radiostation, iemand die al de hele nacht aan het fietsen is op rollen, literaire projecten en fotoblogs. Deze mensen worden wakkergehouden door de comments van bezoekers, dus als je er toch bent... Of praat mee op de chat.

10:12 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-07-03

Een comment uit de weblog van Adam Curry zet me aan het denk

Een comment uit de weblog van Adam Curry zet me aan het denken. Eerst had iedereen het over de strijd 'tegen' racisme, later werd het plots politiek correct om 'voor' verdraagzaamheid te zijn, want al dat anti-gedoe klonk toch zo negatief. Maar bestaat er eigenlijk een arrogantere term dan het woord 'verdraagzaamheid' ? Dat woord wil zoveel zeggen als: je kan het ook niet helpen dat je zo bent, en verwacht van mij geen begrip, maar ik wil je aanwezigheid best wel tolereren. Begrijpen en aanvaarden is een veel grotere (onmogelijke ?) uitdaging. Denk daar eens aan, op Sfinks. d'Amuzeleute.

13:14 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

24-07-03

De Stichting voor Kunstpromotie vzw organiseert .culture 20

De Stichting voor Kunstpromotie vzw organiseert .culture 2003, een Belgische competitie voor originele en kunstzinnige websites, iets wat we hier natuurlijk alleen maar kunnen toejuichen.  Al zal je met de voorgekauwde opmaak van een skynetblog maar moeilijk in de prijzen vallen, want het gaat dus om een wedstrijd voor de meest artistieke site, gemaakt door een individueel kunstenaar of een bedrijf.  Eens benieuwd naar de inzendingen.

.culture 2003

18:51 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

23-07-03

Klap in je handen, hopsasa

Voor Achterwerk in de Kast-filmpjes moet je in principe natuurlijk bij Poeplipoe zijn.  Maar het zou fout zijn om daardoor de eigenzinnige kinderprogramma's van VPRO uit het oog te verliezen.  Voor linkse ouders die hun kids op een heerlijk foute manier willen bezighouden, intussen over hun schouder meekijken, of gewoon heimwee hebben naar de didactische informatie van Theo en Thea. Meer dan 300 filmpjes op deze vrolijke site, waar Studio 100 een Plop kan aan zuigen.

Villa achterwerk

Hypermoderne versies van sprookjes, zoals Sneeuwgebitje en de Zeven Tuinkabouters, De Contactadvertentiedate op de Erwt en De Gabbervanger van Mokum.
Hé kijk, een oud wijf! Ik wil niet met je tongzoenen want je meurt uit je gat.
Wat is kunst ? Met Herman Brood.

Afbeelding: [Hollands Filmglorie]

11:31 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Het was genieten, gisteren, bij Goran Bregovic, want hij

Het was genieten, gisteren, bij Goran Bregovic, want hij was de bewuste verrassingsact. Hij had een beperkte traditonele band met brass, drums en wat zangeressen bij. Toch was dit wat mij betreft niet Bregovic op zijn best.  Hij is vooral een componist, een maker van arrangementen, geen muzikant.  Op een podium functioneert hij ook wel, maar dan liever met een grootsere bezetting. Met een klein bandje als deze duurde het niet lang voor ik ging verlangen naar het échte vuur van Boban, zondag.  De kans is trouwens klein dat de twee ooit nog zullen samenwerken, zo blijkt uit het Mondomix interview 2 comments terug.  Bregovic heeft het verkorven bij onmogelijk karakter Kusturica en hem wordt nu in de Balkan verweten dat hij zijn eigen naam onder Roma traditionals zet.  Hiermee wil ik trouwens niets afdoen aan zijn talent, en het eigen geluid dat hij produceert (vb. in samenwerking met Iggy Pop voor Arizona Dream).  Toch was de muziek van Black Cat, White Cat, waar Bregovic niks mee te maken had, misschien wel de beste van al de Kusturica-films. 

11:16 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

22-07-03

Gentse Feesten Almanak 22 juli

En voor de minder goede verstaanders die zondag niet naar Brugge kunnen: als nu plots zou blijken dat Boban Markovich Orkestar vanavond één van de drie verrassingsacts is op de Gentse Feesten van Sint-Jacobs tijdens One Day for Another World, dan heb je dat absoluut niet van mij gehoord, o.k. ?

13:12 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Disco Dzumbus

Zondagavond gratis op Klinkers in Brugge: de 13-koppige brassband Boban Markovich Orkestar, de snelste en uitzinnigste zigeuners van de balkan.  De films van Emir Kusturica hebben naast Goran Bregovich ook deze heerlijke band voortgebracht. Is het nu Black Cat, White Cat, misschien Arizona Dreams, of Underground, hun muziek speelt letterlijk een toonaangevende rol.  Dat belooft meer vuurwerk dan op de Nationale Feestdag!  Ik heb ze al geboekt voor mijn trouwfeest.

De recensies:

De Centrale, Gent (4 april 2003):"Met zijn briljante mix van jazz en "Balkan-brass" is Boban Markovic langzaam aan een ware legende en één van de positieve ambassadeurs van de verscheurde Balkan geworden. Samen met zijn band is hij te zien op grootse trouwfeesten, openluchtfestivals,"gewone" concerten en nu ook in De Centrale. Vooral niet te missen !!!" [De Centrale]

"Vervolgens hoor je zulke verbazingwekkend virtuoze hoogstandjes dat je je eerst verbaasd afvraagt of je niet droomt, om vervolgens onuitsprekelijk vrolijk te worden." [Stadsgehoorzaal Leiden] 

"Boban Markovich presteerde het ooit om een optreden van de Britse band Oasis met een half uur te vertragen. Zowat het voltallige festivalpubliek was immers wild van het grappige en razende gipsygeluid van het Markovich Orkestar. Respect!" [Klinkers]

"Tot na middernacht spelen in Bordeaux. Drie uur slapen, in twee busjes elfhonderd kilometer afleggen, twee minuten na de geplande aanvangstijd arriveren in Den Bosch, instrumenten omgorden en zorgen voor een van de mooiste concerten van Jazz in Duketown. Daarvoor zorgden gistermiddag de Servische diehards van het Boban Markovich Orkestar, dat op de Parade de dertigste editie van het jazzfestival afsloot." [Brabants Dagblad]

"Sensationell auch die Zugaben-Zugabe ... oder haben Sie schon mal eine Band gesehen, die bei eingeschalteter Saalbeleuchtung die Bühne verlässt, um im Saal mit den Fans gemeinsam zu musizieren?" [Cityzine]

Video opname van een concert en een interview.
Geluidsfragmenten van hun Live-CD.

Afbeelding: [Balkan Media]

00:17 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-03

And when she wakes up

This one goes out to visitors who don't speak Dutch, and especially to Lauren, my Uptonia girl, living in her (not-so-)white bread world (if you remember Billy Joel, I’m sure he’s somewhere in his sofa with slippers and arthritis round about now). I actually was the most exciting thing that happened in her life a couple of days ago, ME, poor thing :-) ! Fortunately she has a way with words and a blog to bitch about it. But seriously, reading her is fun, try it, and her artwork isn’t shabby either. Yes, Lauren, my weblog is in Dutch, but that does not mean I am. Even though I spent a couple of years there, but it wasn’t all that. I know that to you guys Amsterdam is this great place, where anything is allowed, but you’d be surprised how much you’re annoyed by all kinds of petty rules if you actually live there. Dutch is just something we speak around here as well (and we’re not altogether unfamiliar with x and d’s and r&r either). Remember Belgian waffles? Yep, that’s us, we sincerely apologize for all the calories. Apart from that we invented the saxophone and maybe you’ve heard of a surrealist called Magritte ? We still get a little crazy every once in a while. We also got some bad press lately because your asses were sued in our country for attacking Iraq and sheriff Rumsfeldt wasn’t amused. Not sure we apologize for that stunt. Belgium is this itty-bitty little country stuck between the Netherlands, the Frenchies and the Germans. We were put there a long time ago so those guys would stop fighting ‘n all :-), a lot of good that did. Basically they just cut a little slice out of all three countries and threw ‘em together, that’s why were stuck with three national languages. Which we all speak fluently, of course, though the different language communities get on each other’s nerves a little some (or most) of the time. But all in all it’s home, and I like it ! As far as this weblog goes, it's not really about my life like yours, but basically a linkdump with reviews on all kinds of artsy and culture stuff (as a trial run for a website I’m working on). A lot of the links are to English pages, but there’s also some exclusively Belgian stuff (theatre, concerts…) There is an English translation tool near the bottom in my right column, but it’s crappy, really. Feel free to try it, though, it’s a hoot ! You can’t understand half of what comes out but it’s pure poetry :-p. I especially love the way it translates words which WERE in English in the first place. In the ‘cabaret’ article below, for example, it translates ‘stand-up comedy’ into ‘position-plain fizzy drink’, God knows why, and ‘Hurray!' becomes ‘Whored!’, somehow just not that catchy, or is it ? Makes you wonder how what I’m writing now will turn out, can’t wait ! Just click here to try it out.

Image: [US Dpt. of State]

01:06 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-07-03

Danielewski Continued

Het universum van Mark Danielewski was al uitgebreid, maar wat blijkt ? Volgens Morgaine Lefaye (bekijk de foto's, zowiezo een erg goeie blog) heeft hij ook nog eens een getalenteerde zus met een prachtige, rauwe stem, die zich POE laat noemen. En voor haar CD “The Haunted” maakte ze gebruik van samples van de stem van hun vader, ooit een bekend documentairemaker. Bovendien zit het album vol met thematische links naar het boek The House of Leaves en komen de voornaamste personages erin terug !

Mark Danielewski: "It's not a soundtrack for the book. It's a parallax view of the same history."

POE (Anne Danielewski)

Afbeelding: [Poe.org]

19:09 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Gentse Feesten Almanak, zaterdag 19 juli

Eerst en vooral: 10 Days Off vliegt er op vrijdagavond al in, met o.m. the LCD Sound System. Morgen zullen we de openingsstoet (14u) maar overslaan, zeker ? Om 17u30 kan je de Spaanse poppenspeler Quentin Clémence aan het werk zien op het Braunplein. Niet te missen is natuurlijk het optreden van John Zorn en Masada (22u30 aan de Bijloke), experimentele klezmer jazz van de allerbovenste plank. Ook nog: om 22u Walter De Buck in het Baudelo en Nie Neute aan het Anseeleplein, om 23u30 Admiral Freebee (Oude Beestenmarkt) en Kris De Bruyne op de Korenmarkt.

15:55 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Mail me

Ik veronderstel dat er veel redenen zijn om geen mailadres te vermelden op je site, maar ik krijg nu eenmaal graag post. Met wat hulp van Joe Maller kan je alvast één euvel verhelpen. Je adres wordt dankzij zijn scriptje niet meer herkend door allerlei spamrobots die het net afspeuren op zoek naar adressen om hun junkmail naar te verstouwen. Ik ben allesbehalve een programmeur, het heeft me al grijs haar gekost om de HTML-code in de regels hieronder zichtbaar op het scherm te krijgen, maar ik heb toch een paar aanpassingen gemaakt:

document.write('<A href="mailto:' + emailE + '">' + emailE + '</a>')


wordt bij mij:

document.write('<A href="mailto:' + emailE + '?subject=feedback blog">' + "Send Message" + '</a>')


Dit doet twee dingen, op het scherm wordt het mail-adres vervangen door “send message”, en in het bericht zelf zal automatisch “feedback weblog” als titel opgenomen worden.

10:29 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-07-03

Een paar visueel coole websites, die voor een deel ook al in

Een paar visueel coole websites, die voor een deel ook al in m’n Blink-lijstje gestaan hebben, maar wie weet of daar ooit iemand op klikt ? Kilfish, bijvoorbeeld, houdt je al snel een half uurtje zoet. Vooral in Azië zijn ze sterk in dit soort dingen, het duurt soms wel even voor je door hebt waar de site over gaat, zoals in het geval van Xiiin. Klik eerst even op de 3 andere menu-robotjes, maar via nr. 4 helemaal rechts kom je in een soort overzicht van animaties terecht. Die dingen lijken vaak puur gemaakt te worden om zichzelf als grafisch kunstenaar voor te stellen. Tokyo Plastic is zo’n showcase, en wat voor een. Andere sites, zoals All is Lost of ook wel The Hospital maken zich dan weer los van pure animatie en verwerken foto- en video materiaal. Nog een afsluitertje: met deze Puppet Tool kan je zelf aan de slag.

Afbeelding: [Seniormag]

14:26 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Im Cabaret, au cabaret, to cabaret...

Ik heb een zwak voor cabaret. Hans Teeuwen, Sanne Wallis de Vries, Youp van 't Hek, Herman Finkers, Kommilfoo... Laat maar komen. Een puur Hollandse aangelegenheid is het (net als stand-up comedy) allang niet meer, maar van noord naar zuid wordt de grens in dit genre veel minder vaak overgestoken dan omgekeerd het geval is. Daarom kon ik m’n eerste echte voorstelling pas live meemaken toen ik een tijdje in Amsterdam ging wonen. Hier vindt je een paar links naar overzichtssites, die als het even kan ook audio- en soms zelfs video-fragmenten bevatten. Wie meer van Amerikaanse en Engelse stand-up houdt kan 24/24 terecht bij on-line radiozender KHaHa.

Volledige programma’s in mp3-formaat. Naast de relevante modernere en klassieke Nederlanders (waaronder een paar zeldzaamheden als Bomans !), vallen er ook wat Belgen te beleven (De Nieuwe Snaar, Brusselmans) en internationale stand-ups (Robin Williams, Ellen Degeneres, Seinfeld, Monty Python).
Nederlandse cabaret homepage, verzamelpunt met veel nieuws, cabaret op radio en tv, speellijsten, officiële sites, een forum en wat downloads (themes, wallpapers…).
Jaarlijks festival voor aanstormend talent en meer gevestigde waarden die er hun nieuwe programma komen voorstellen met korte fragmenten, ook op TV te zien bij de Vara. Bevat naast een overzicht en aardig wat links naar officiële cabaretier-sites ook heel wat beeldfragmenten van o.m; voorbereidingen en try-outs.
Theaterbureau dat veel cabaret in huis heeft. Audio/video/foto’s van o.m. Lebbis en Jansen, Lenette van Dongen, van Vleuten en van Muyswinkel.
Site van het nationaal Cabaret archief. Nieuwsbrief, forum, links database, kopen/bestellen.
(Meestal korte) beeld- en geluidsfragmenten van een beperkt aantal cabaretiers.

Afbeelding: [Stapmaatjes]

10:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

16-07-03

Het Kaartenhuis

Waarover gaat The House of Leaves van Mark Z. Danielewski ? Dat valt zo 1-2-3 niet te zeggen, maar ik probeer het: 1. Het gezinnetje van een fotograaf gaat in een oud huis wonen. Plots verschijnt een deur die er vroeger niet was, En het huis blijkt vanbinnen groter te zijn dan aan de buitenkant. Achter de deur zit een gigantische ruimte verborgen met trappen en gangen waarin hele expeditieteams hopeloos verdwalen. 2. Zampanó, een blinde, teruggetrokken oude man wordt dood teruggevonden tussen zijn archief met verslagen over die gebeurtenissen. 3. Johnny Truant, een labiele, niet bijster intelligente outcast doet op zijn manier verslag van het boek dat Zampanó aan het schrijven was. Allemaal worden ze verteerd door de zuigende kracht van het huis.
Een schamele poging om de plot van het verhaal een beetje te verduidelijken, en het zijn vooral de stijl en de sfeer van het boek die het hem doen. Qua sfeer moet je het bij Blair Witch Project zoeken, maar dan met meerdere lagen, en psychologisch oneindig veel complexer. Het is geen horrorstory maar een verhaal over de irrationele reacties van gewone mensen die doodsbang zijn voor wat ze niet begrijpen:
For some reason, you will no longer be the person you believed you once were. You'll detect slow and subtle shifts going on all around you, more importantly shifts in you. Worse, you'll realize it's always been shifting, like a shimmer of sorts, a vast shimmer, only dark like a room. But you won't understand why or how.
Het boek zelf is een ware collage, een bijeengeraapt manuscript met woorden die in andere kleuren staan, geschrapte passages, getypte fragmenten, brieven, interviews, foto’s, gedichten, stukken uit licentiaatverhandelingen, in andere talen, braille, bewust onbetrouwbare voetnoten, pagina’s met enkel

wat

losse


woorden,

transscripties van videofragmenten, losse stukjes papier, dingen die over elkaar heen gedrukt zijn... Het is dan ook in verschillende uitgaven uitgebracht (zw/w, 2-kleurendruk en full colour met kleurfoto’s en echte geponste braillefragmenten). Deze website is een niet ongeslaagde poging om de sfeer van het boek wat weer te geven.

House of Leaves

Afbeelding: [Amazon]

10:04 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-07-03

Jongens en wetenschap!

Ik ben ongelooflijk slecht met mijn handen en een kneusje als het over technische, fysische, wis-, schei- of andere kundige inzichten gaat. Misschien heb ik net daarom wel een zwak voor How Stuff Works. Allerlei dingen worden van naald tot draad haarfijn uitgelegd, hoe werkt een motor, een leugendetector, een duikboot, een kerncentrale, hoe worden animatiefilms gemaakt, hoe pik je een deurslot, hoe spoelt een toilet door, noem maar op. Erg visueel allemaal, met bewegende beelden en de hele rimram. Deze rondleiding geeft een idee van wat je op de site kan vinden. De artikels worden wel gesponsord, zo krijg je bij een artikel over How mobile phones work geheid een paar leuke aanbiedingen in je strot geramd. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik ga m'n toiletpot voortaan zelf repareren.

How Stuff Works

Afbeelding: [1clipart]

14:54 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

24u voor een goed doel

Op 26 juli steekt de internationale bloggemeenschap de koppen bij elkaar. Honderden bloggers doorheen de hele wereld posten 24 uur aan één stuk berichtjes en laten zich sponsoren voor goede doelen. De Blogathon 2003 loopt nu al een paar jaar, met toenemend succes. De bloggers proberen een originele insteek te kiezen om de aandacht te trekken. Ze leggen zich een thema op, verplichten zichzelf om minstens om de 15min iets te posten, gaan in op opdrachten in de comments van meelezers,… Je kan eenvoudig zelf sponsoren, of zelfs meebloggen. Wie het liever allemaal op een afstandje meevolgt kan terecht bij een paar overkoepelende sites die alles in het oog houden en berichten bij welke blogger je moet zijn voor de spectaculairste ontwikkelingen.

Afbeelding: [Blogathon 2003]

10:44 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

14-07-03

Kunst of kitsch ?

Heb je aanleg voor kunst of niet ? Of wordt er te veel bullshit verkocht rond wat “goed” is ? Test jezelf met de Art or Crap quiz !

14:49 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pick your fancy

’t Is vaak een beetje alles of niks, veel sites proberen ofwel alles over kunst bijeen te stouwen, of ze beperken zich tot 1 artiest. Er blijken meer en meer websites te zijn die het ergens tussenin gaan zoeken, die er een bepaalde kunststroming, -vorm of genre uitpikken. Behalve natuurlijk veel afbeeldingen krijg je zo ook eens een ander soort overzicht en achtergrond die iets breder gaat dan het leven van de kunstenaars zelf.

Een overzicht van minimale en conceptuele kunst. Per auteur wandel je door een reeks pagina’s die nu eens een afbeelding, dan weer een bio of uitleg bij een werk bevatten.
Inclusief een tijdlijn en veel informatie over de periode.
Een virtuele reconstructie van de tentoonstelling uit 1874 waaraan de Impressionisten hun naam danken.
Manifesto’s en een verzameling van links met informatie.
(Alfabetisch) overzicht van fotografen. Er moeten betere sites bestaan dan dit, maar nog niet gevonden.
Als fotografiesite kan dit tellen. Een ongelooflijke hoeveelheid afbeeldingen, gerangschikt per huisfotograaf en gepubliceerd boek. Neem ook eens een kijkje bij onze Carl De Keyzer.
Architectuursite. Je kan zoeken op architect, maar ook naar een specifiek (type van) gebouw, stroming of kunstboek. Je kan er ook door 3D-modellen heen wandelen !
Design en decoratieve kunst uit de 20e eeuw, een massa kleine stukjes informatie opgebouwd rond een leuke tijdlijn, naast een overzicht van ontwerpers en fabrikanten.

Afbeelding: [Random Letters]

12:31 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rumsfeldt is een groot dichter.

Hoera! Nu de groenen uit de regering zijn is het wel duidelijk wie de eigenlijke regelneven waren. De huidige ploeg waait meteen een radicaal “vrije” koers. Weg met die vervelende prijsverlagingen van de brandstofprijzen! Binnenkort hoeft toch niemand meer zijn auto buiten te halen om te gaan werken, want dat is er dan toch niet meer. Gelukkig zijn er nog nobele zielen zoals Bush, die wél initiatieven durven nemen waar onze economie beter van wordt. Het is een oud geintje, maar voor die paar mensen: tik in Google eens “weapons of mass destruction” in, en klik dan op “I’m feeling lucky”/”Ik doe een gok." Lees de error-melding voor 1x aandachtig. Die foutmeldingen, je kan er niet omheen, maar sommigen weten het wel leuk in te pakken.

Afbeelding: [Glog]

09:38 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

12-07-03

Gisteren is iemand op mijn pagina terechtgekomen die als zoe

Gisteren is iemand op mijn pagina terechtgekomen die als zoektermen in Google "veel mooi okselhaar" opgegeven had :-). Hopelijk hebben mijn kieliebakhaartjes hem/haar niet teveel teleurgesteld. Daarnet even door een paar Skynetblogs gewandeld. Steffest raadt aan om naar tkofschip en tfokschaap van sKaGeN te gaan kijken, dat kan nog tussen 23 en 28 juli vanuit Gent. Ik heb nu ook zo'n XML feed-logootje, en ik heb een newsreader geinstalleerd om er mijn favoriete blogs mee bij te houden en te bekijken. Vooral handig is dat het programmaatje me een seintje geeft wanneer iemand een update gemaakt heeft van z'n site. Hoef ik niet steeds te gaan kijken. Wie dit allemaal niet snapt kan een en ander nalezen en het programma downloaden bij Luna Papa. Nieuweling All That Matters heeft zich met veel toeters en bellen, en wat hulp van Radio Donna, gelanceerd, en zijn muziekrecensies vallen in goede aarde.

Afbeelding: [Blogstickers]

09:18 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

11-07-03

Ik merk nu al een paar dagen dat mijn URL soms om onverklaar

Ik merk nu al een paar dagen dat mijn URL soms om onverklaarbare redenen doorschakelt naar een andere blog. Ik gun het [adventure.skynetblogs.be] wel, maar dit kan niet de bedoeling zijn ! Een bug of wordt er hier ook al gehackt ?

Afbeelding: [Blogstickers]

08:46 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (25) |  Facebook |

Oog in de woestijn

Het is natuurlijk makkelijk om de draak te steken met vertaaltools. Het is nu eenmaal niet eenvoudig zoiets op punt te stellen, maar de vooruitgang staat niet stil. Toch kan het deuren openen die vandaag nog gesloten blijven. Zo heeft Al Jazeera voorlopig nog steeds geen Engelstalige site of ondertiteling, maar dankzij een on-line programma konden massa's Westerlingen elke dag het Arabische nieuwsoverzicht lezen, in die mate zelfs dat je plots moest registreren om van de tool gebruik te mogen maken.

Al Jazeera

De officiële nieuwssite van de zender.
Dit werkt verrassend goed. Wel even registreren om van Arabisch naar Engels te kunnen vertalen, en [www.aljazeera.net] opgeven als URL die vertaald moet worden.
Waarschuwing: Deze site is dan misschien wel in het Engels, maar ze heeft officieel NIETS met Al Jazeera te maken (ze distantiëren zich ook van de inhoud) ! "Answering Christianity", want zo heet de site eigenlijk, is gemaakt door een Amerikaanse Moslim, die op deze manier hoopt meer volk over de vloer te krijgen.
Er zou wel een echte Engelse versie op komst zijn.

08:33 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-07-03

You rustle si amoureuse the toi

Leuk nieuwtje, die mogelijkheid om headlines over te nemen in je blog... Heeft er iemand interessante tips? Ik weet vb. dat ze bij Moreover een uitgebreid aanbod hebben, maar de informatie moet ook een beetje relevant zijn, veronderstel ik. Die vertaalmogelijkheid onderaan m'n pagina is meer bedoeld als grap dan als interessante tool, trouwens. Gooi een dichter als Kouwenaar hieronder door zo'n translator en binnen de kortste keren win je een of andere poëzieprijs!

20:31 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

09-07-03

Meer dan 1.000 woorden

The Mirror Project verzamelt foto's die mensen vanzichzelf genomen hebben in een spiegel. Niet alleen zijn deze foto's soms origineel, de commentaren en achterliggende petites histoires geven er een extra dimensie aan. Fotoblogs zijn trouwens een genre op zich, dat wijdverspreid zijn ingang gevonden heeft...

22:19 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |