| Homepage | Kunsten is een leuke weblog die de nadruk legt op Outsider A »

28-07-03

Hoe breed is jouw band al ?

Ik voel me oud, telkens als ik een 'nieuwe' trend ontdek die voor andere mensen allang schering en inslag is.  Het weblog-fenomeen heb ik voor het eerst leren kennen via Salam Pax, die vanuit Irak berichtte over de situatie daar, maar pas toen Skynet ermee begon besefte ik wat het precies inhield.  Vroeg of laat zullen ze bij Skynet trouwens wel een aantal betalende diensten toevoegen aan dit systeem, laten we wel wezen, en dan behoort moblogging misschien wel tot de mogelijkheden.  Mobloggen is mobiel bloggen, SMS tekstberichtjes en MMS-foto's versturen naar je blog of website vanop je GSM, bijvoorbeeld.  Meer informatie over dit fenomeen, samen met een serie voorbeelden, staan op deze site, en ook wel bij Joy Ito, een moblogger van het vroegste uur.  Er openen zich een hele reeks nieuwe communicatiemogelijkheden, waarvan het einde nog niet in zicht is. 

Misschien transformeert het web wel langzaam van een informatienetwerk van enkelen voor velen in een ongelooflijk breed communicatiemiddel, dat deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Even geschikt binnen een gezin of vriendenkring, om contact met elkaar te hebben, fotoalbums bij te houden en vanalles uit te wisselen, maar ook om afspraakjes te organiseren en wie deze keer geen tijd heeft toch virtueel te laten deelnemen,...  Vervuiling van bandbreedte voor twee man en een paardekop ?  In sommige gevallen gaat het veel breder dan dat, denk maar aan de P2P-netwerken, het illegaal kopiëren van muziek en steeds vaker ook films, vaak nog voor ze commercieel uitgebracht worden. Eén van de andere neveneffecten die dit alles geproduceerd heeft zijn bijvoorbeeld de flashmobs, spontane korte massabijeenkomsten.  Dit is het principe: een korte opdracht wordt razendsnel via alle mogelijke communicatiemiddelen de wereld ingestuurd, vb. ga vandaag om 15.15 naar het Baudelopark, neem elkaars hand vast, ga op 1 been staan, kakel 3x als een kip zonder kop, geef jezelf een applaus en ga naar huis.  Geen puur Amerikaans fenomeen, trouwens, ook in Italië en het Duitse spraakgebied duikt het steeds vaker op.

Je kan de vraag stellen wat de relevantie van dit soort toestanden is.  Een blog als die van Pax bewijst dat de impact van deze nieuwe ontwikkelingen ook erg groot kan zijn. Zijn getuigenissen hebben duizenden mensen op de been gebracht.  De storm die Napster teweegbracht is bekend. Het is vandaag hoe dan ook mogelijk geworden om een massale actie op een ongelooflijk efficiënte manier te organiseren, ten goede of ten kwade.  Niet alleen spitsbedrijven en subculturen zijn thuis in de nieuwe mogelijkheden van het internet, ook vb. betogers en terroristen maken er dankbaar gebruik van. De Smartmobbers proberen duidelijk te maken wat er precies mogelijk is: 

"Already, governments have fallen, youth subcultures have blossomed from Asia to Scandinavia, new industries have been born and older industries have launched furious counterattacks.

Street demonstrators in the 1999 anti-WTO protests used dynamically updated websites, cell-phones, and "swarming" tactics in the "battle of Seattle." A million Filipinos toppled President Estrada through public demonstrations organized through salvos of text messages.

The pieces of the puzzle are all around us now, but haven't joined together yet."

Het "probleem" dat zich vandaag stelt gaat dus veel breder dan het illegaal uitwisselen van MP3-tjes. Hoe dan ook, de reële en virtuele wereld vloeien steeds meer in elkaar over.  Wat heb ik zowat 1 op 4 tijdens de Gentse Feesten op concerten, in kroegen en restaurants zien doen ?  Juist, tokkelen op hun mobieltje.  En een andere vraag, waar je steeds minder omheen kan: Are you in or are you out ?

Afbeelding: [Fun from Hell]

14:03 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

RE: Trendspotting inderdaad zal de virtuele wereld steeds meer verweven geraken met de "off-line" wereld. Althans, als de vrijheden niet aan banden worden gelegd, steeds meer overheden beginnen zich grote zorgen te maken over de "ongrijpbaarheid" van de internet community. Vergeet overigens niet dat het gros van de mensen nauwelijks beseffen wat er eigenlijk allemaal mogelijk is, laat staan wat er allemaal online gebeurd. De revolutie zal zich druppelsgewijs doorzetten, op kousevoeten. Lees "De gouden stad" van Tad Williams eens, weliswaar fantasy maar schetst een beeld van de mogelijkheden.

Gepost door: wchulseiee | 29-07-03

ongrijpbaarheid Oncontroleerbare democratie, een nachtmerrie ? Hopelijk overschaduwen repressie en weigerachtigheid hun inzicht niet in de mogelijkheden om juist een positief gemeenschapsgevoel te scheppen. Een overheid zou hier tot op zekere hoogte een voortrekkersrol kunnen spelen...

Gepost door: Beckett | 29-07-03

City of Golden Shadow ? Als dat het boek is waarover je het hebt, probeer ik het wel eens te vinden. Lijkt een beetje op Matrix-toestanden, nee ?

Gepost door: Beckett | 29-07-03

city of golden shadow yup, heeft wel iets weg van matrix toestanden: verdwalen in een virtuele stad met alle avonturen die erbij horen.

Gepost door: wchulseiee | 30-07-03

De commentaren zijn gesloten.