| Homepage | Im Cabaret, au cabaret, to cabaret...

»

16-07-03

Het Kaartenhuis

Waarover gaat The House of Leaves van Mark Z. Danielewski ? Dat valt zo 1-2-3 niet te zeggen, maar ik probeer het: 1. Het gezinnetje van een fotograaf gaat in een oud huis wonen. Plots verschijnt een deur die er vroeger niet was, En het huis blijkt vanbinnen groter te zijn dan aan de buitenkant. Achter de deur zit een gigantische ruimte verborgen met trappen en gangen waarin hele expeditieteams hopeloos verdwalen. 2. Zampanó, een blinde, teruggetrokken oude man wordt dood teruggevonden tussen zijn archief met verslagen over die gebeurtenissen. 3. Johnny Truant, een labiele, niet bijster intelligente outcast doet op zijn manier verslag van het boek dat Zampanó aan het schrijven was. Allemaal worden ze verteerd door de zuigende kracht van het huis.
Een schamele poging om de plot van het verhaal een beetje te verduidelijken, en het zijn vooral de stijl en de sfeer van het boek die het hem doen. Qua sfeer moet je het bij Blair Witch Project zoeken, maar dan met meerdere lagen, en psychologisch oneindig veel complexer. Het is geen horrorstory maar een verhaal over de irrationele reacties van gewone mensen die doodsbang zijn voor wat ze niet begrijpen:
For some reason, you will no longer be the person you believed you once were. You'll detect slow and subtle shifts going on all around you, more importantly shifts in you. Worse, you'll realize it's always been shifting, like a shimmer of sorts, a vast shimmer, only dark like a room. But you won't understand why or how.
Het boek zelf is een ware collage, een bijeengeraapt manuscript met woorden die in andere kleuren staan, geschrapte passages, getypte fragmenten, brieven, interviews, foto’s, gedichten, stukken uit licentiaatverhandelingen, in andere talen, braille, bewust onbetrouwbare voetnoten, pagina’s met enkel

wat

losse


woorden,

transscripties van videofragmenten, losse stukjes papier, dingen die over elkaar heen gedrukt zijn... Het is dan ook in verschillende uitgaven uitgebracht (zw/w, 2-kleurendruk en full colour met kleurfoto’s en echte geponste braillefragmenten). Deze website is een niet ongeslaagde poging om de sfeer van het boek wat weer te geven.

House of Leaves

Afbeelding: [Amazon]

10:04 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.