| Homepage | Gentse Feesten Almanak

»

03-07-03

Ghosts

Even een lans breken voor een van mijn all time favorites: John Banville. Deze schrijver ligt mee aan de basis van m’n voorliefde voor alles wat met Ierland te maken heeft. Zijn gitzwarte, ironische romans worden vooral gekenmerkt door een schitterend gevoel voor stijl en elegante formulering. Zijn hoofdpersonages zijn intelligente, ontwikkelde figuren, wiens moeizaam opgebouwde leefwereld op de een of andere manier finaal aan het instorten is. Als lezer beleef je door de ogen van de hoofdfiguur mee hoe het dagelijkse leven langzaam plaatsmaakt voor een schizofrene schimmenwereld, waarin onder andere steeds weer een demonische tweeling opduikt, een verloren, door en door slechte broer die functioneert als een soort incestueuze spiegelfiguur. Er zitten massa’s referenties verborgen tussen de diepere lagen van de leesregels, die vooral liefhebbers van schilderkunst uren zoet kunnen houden. Banville’s verhaallijnen verschillen weliswaar enorm van elkaar, maar zijn tegelijkertijd qua sfeer zo met elkaar verweven dat je het gevoel krijgt telkens meegesleept te worden door een fascinerende nieuwe, onvoorspelbare variatie op hetzelfde basisverhaal. Honger naar meer boekbesprekingen? Ga dan eens op zoek naar Arcadia.

John Banville

10:31 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

heerlijke literatuur John Banville is nog zo'n idool van me.
Schrijft zo'n heerlijk donker proza dat kronkelt naar vreemde diepten van je psyche.
zijn studie over dr. Copernicus vond ik wat minder; maar Mephisto is één van mijn absloute toppers in huis. Gruwelijk goed, een heerlijke woordenschat en woordgebruik, zalige verhaallijnen.
Voor ieder die wat vlot Engels leest en een licht gestoorde geest heeft; volgens mij een absolute aanrader!

Gepost door: jrn | 03-07-03

Yep Inderdaad, in Mefisto en Ghosts zit hij het diepst verzonken in zijn fantasiewereld, maar een 'normaal' biografisch verhaal als 'The Untouchable' is, o.m; door de verrassend ontknoping op het einde, op een andere manier erg goed.

Gepost door: Beckett | 03-07-03

De commentaren zijn gesloten.