| Homepage | Don't Panic!

»

01-07-03

Machtskluwens

Winst maken op de dunne lijn tussen overheid en bedrijfsleven. Een onthullend webdossier van Tegenlicht met veel videofragmenten. (VPRO)

The Carlyle group lijkt een investeringsfonds zoals er velen zijn. Maar schijn bedriegt. Want er zijn weinig fondsen die zoveel oud-ministers, oud-staatssecretarissen en oud-presidenten op de loonlijst hebben staan.

Op 11 september 2001 hield Carlyle zijn jaarlijkse bijeenkomst voor investeerders in het Ritz-Carlton hotel in Washington DC. Onder de genodigden waren behalve ex-minister van buitenlandse zaken James Baker III en voormalig CIA-directeur en minister van defensie Frank Carlucci ook enkele familieleden van Osama Bin Laden. Terwijl op de televisie in de loop van de rampdag de naam Osama Bin Laden viel, werd zijn familie in allerijl per vliegtuig het land uitgevlogen.

Het was die connectie die ervoor zorgde dat de activiteiten van The Carlyle Group aan de oppervlakte kwamen. George H.W. Bush (de vader van), John Major (voormalig premier van Groot Brittannië), Fidel Ramos (ex-premier van de Fillipijnen), Anand Panyarachun (ex-premier van Thailand), Arthur Levitt (voormalig voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond), en de al eerder genoemde Frank Carlucci en James Baker III blijken te werken voor The Carlyle Group.

Nu is het natuurlijk niet verboden voor oud-politici en andere overheidsdienaren om na een carrière in het landsbestuur over te stappen naar het bedrijfsleven. Maar omdat The Carlyle Group vooral investeert in bedrijven die afhankelijk zijn van opdrachten van overheden, ontstaan er in het geval van The Carlyle Group interessante ethische dilemma’s. Want als president Bush besluit tot een oorlog in Irak, houdt zijn vader daar grote winsten aan over, gezien het feit dat veel van Carlyle’s defensiebedrijven in het geval van een gewapend conflict grote opdrachten binnenhalen.

Dossier: The Carlyle Group

Volledige documentaire on-line

(tekst integraal overgenomen uit dossier)

Afbeelding: [fun.from.hell.pl]

16:29 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.