30-06-03

Plymptoons

Bill Plympton heb ik leren kennen dankzij een vertoning van I married a Strange Person! in Cinema Nova. In het midden van een vrijpartij komt een pasgetrouwd koppel er plots achter dat alles waar de man aan denkt in werkelijkheid verandert. Dit is het begin van een serie uitzinnige toestanden die je heen en weer slingeren tussen lachen, pure verbijstering en afschuw. Plympton is wat je noemt een zieke geest, een geniale gek die de cartoons van pakweg een Kamagurka normaal en alledaags doet lijken. "It's part of the responsability of an artist to shock, to upset, to make people think differently and to surprise people," zoals hij zelf zegt in een interview. Hij heeft een serie full feature animatiefilms gemaakt (klik hier voor een overzicht), die regelmatig hier en daar opduiken in de alternatieve circuits. Arte heeft ook al eens een avond aan hem gewijdt. Berucht zijn vooral de shorts, zoals de "How to" serie of het leven van een neushaar, die o.m. te zien waren op MTV en als voorfilmpjes in de grote zalen. Dankzij Atomfilms kan je ze on-line bekijken:

Bill Plympton Shorts

(Afbeelding: Bill Clinton & Monica Lewinsky)
[Bron: www.heeza.fr]

18:15 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nie worry nie

Ik heb iets met Zuid-Afrikaans. Het klinkt grappig, het heeft gewoon een heel eigen ritme en een schilderachtig taalgebruik. Bekende voorbeelden : (Die Afrikaanse taal)

antennelugdraad boodschappeninkopies
bungee jumprekspring tipp-exflaterwater
digitale klokcyferhorlosie douchestort
big brotherloerbroer TV herhalingkykweer
ik hou van jouek is lief vir jou ik wil slapenek is vaak
jetskiwaterponie metromoltrein
okselhaarkieliebakhaartjes tangaamperbroekie

Maar meer dan dat is het een taal waarin een paar verdomd goeie schrijvers en dichters actief zijn. Elisabeth Eybers, Etienne Van Heerden, Eugène Marais, Antjie Krog, Breytenbach, Adam Small, André Brink, van Wyk Louw,... Stuk voor stuk het lezen waard, en als het even kan niet in vertaling. Al moet je de boeken wel vinden, natuurlijk. Probeer het eens bij Gramadoelas.

Lat die wêreld ma' praat pêllie los en vas
'n sigaretjie en 'n kannetjie Oem Tas
en dis allright pêllie dis allright
ons kannie worry nie

(D. Small)

Afbeelding: [American Flagstore]

15:40 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Levende Legende

Het regent en ze is dood, mijn droomvrouw. Niemand was zo sterk, onafhankelijk en teder als zij. Zo wil ik me Kate herinneren. De teef heeft de 100 net niet gehaald.

Katharine Hepburn

  • The Iron Petticoat

Dossier NY Times

Afbeelding: [Reelclassics ]

11:14 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-06-03

Uitagenda's

Een paar uitagenda's en webzines met recensies voor wie niet weet wat te doen met zijn tijd. Ik denk eraan om een paar van de dingen die ik hier verzamel op termijn op een 'echte' website te pleuren. Zo'n blog is toch meer iets voor echte losse flodders. Die goeie ouwe Fullxml nog maar eens van stal halen, of kent iemand een beter programma ? Alhoewel, net CULTUURLINK ontdekt, en daar heb ik eigenlijk weinig aan toe te voegen als het over dit soort onderwerpen gaat. Laat ik het hier maar bij mijn persoonlijke voorkeuren houden. Shit, idea down the drain, of Oef, heel wat werk gespaard. Och, ik heb nog wel een ander ideetje voor een site. Of kent iemand een gat in de markt ? Intussen toch even deze agenda's:

Een handige site, die o.m. een uitgebreide indeling in categorieën omvat: Film, theater, concert, brocante, kids, voorstelling, expo, clubbing, events, varia. Voor Best of Brussels is een aparte rubriek voorzien. Je kan trouwens niet alleen zoeken op trefwoord, maar ook een periode, regio of provincie selecteren.
Zin in een filmpje ? Hier kom je te weten wat waar speelt. Je kan trouwens allerlei overzichten incorporeren in je eigen site, zie rechterkolom.
Uit De Standaard. Verplicht zoeken op naam van een evenement/artiest, een gemeente of locatie. Een vraag als "Waar kan ik vandaag in Vlaanderen naar een rockconcert ?" is dus niet mogelijk. Vervolgens kan je een genre (of 'alle') selecteren en het tijdsbestek. Maar over het aanbod hoor je me niet klagen ! De rubriek "In de kijker" wordt in principe op woensdag aangevuld met samenvattingen van de recensies uit de krant van die dag,
TTT-agenda (gerangschikt per dag per genre, zonder zoekmogelijkheden), AB-rockconcerten en apart Festivalitisoverzicht. Recensies doorheen de site.
Minder uitgebreid dan vb. Zipp, maar het aanbod van beide vult elkaar wel aan eerder dan dat het volledig overlapt. Zoekfunctie is aanwezig, je mag maar 1 genre tegelijk selecteren, en je moet kiezen voor 1 bepaalde gemeente, al kan selecteren op provincie hier ook.
Verschillende rubrieken. Zoeken op trefwoord, regio en dag. Wap-functie en wedstrijden.
Prille spin-off van Quefaire.be. Ontspanning, tentoonstellingen, voorstellingen, nachtleven.
Uitgebreide zoekmogelijkheden op die evenementen waar ze tickets voor verkopen. Maar dat zijn er heel wat.
Tja, daar woon ik nu eenmaal (sinds kort), en daar ben ik voorlopig heel blij mee. Kiezen voor 1 rubriek en periode specifiëren. Dan krijg je een overzicht per rubriek of per datum.
Dat wil overigens niet zeggen dat ik Brussel tegenwoordig links laat liggen. Dit is precies wat het zegt: een weekoverzicht. Je kan ook terecht bij het hogervermelde agenda.be, dat een aparte rubriek heeft over Brussel.
De week in Gent of Antwerpen. Beter bekend van de gratis papieren versie die je in de meeste café's kan vinden. Trouwens, over café's gesproken:
Omdat nabesprekingen toch ook ergens moeten gebeuren :-). Om van de live concertjes nog te zwijgen. Erg leuk gedaan, je kan zoeken op een plan van de stad, in een overzichtslijst, op soort café,... You name it. Wordt up-to-date gehouden wat nieuwe etablissementen betreft, maar hier en daar verliezen de makers wel uit het oog dat oudere info eigenlijk niet meer klopt.
Elke week nieuwe recensies op woensdag.
Leuk webzine met veel recensies en een goeie smaak. Organiseren soms ook evenementen. Je kan het er hier en daar wel aan zien dat de uitvalsbasis van de medewerkers Gent is.
Very flashy, nadruk op muziek, film, clubbing en reizen.
Recensies over muziek en andere.

Afbeelding: [BFI - Ken Loach ]

20:44 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-06-03

Bill Viola, Five Angels for the Millennium

Dit weekend was ik in Duitsland voor de Ruhrtriënnale, en deze installatie, Five Angels for the Millennium van Bill Viola, was op zijn zachtst gezegd nogal imposant. Bill Viola is, samen met Bruce Nauman en Marina Abramovic, een van de oernamen uit de videokunst. In een gigantisch gasreservoir, 120m hoog en 70m diameter, heeft hij vijf enorme videopanelen opgehangen met engelen die vanuit het water ten hemel lijken te stijgen. Het gaat eigenlijk om vertraagde, omgekeerd en achterstevoren afgespeelde beelden van mensen die in het water vallen. De -eveneens vertraagde- plonzende geluiden gieren door het reservoir, dat haast in een tempel lijkt te veranderen. Je staat als toeschouwer in een soort bezinningsruimte onderin naar boven te gapen, maar er is ook een lift die je langs de videoschermen tot helemaal bovenin brengt. Meer werk van Viola.

16:08 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-06-03

Theater

Elk kunstencentrum heeft tegenwoordig een eigen site en/of e-nieuwsbrief, waar je als klant bijna automatisch vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar ook steeds meer gezelschappen stappen mee in de boot.

Naast een beschrijving van het Nederlands(talig)e theater vandaag vindt je hier een Wie Wat Waar van theatergroepen en informatief/visueel mooi uitgewerkte webprojecten rond een paar specifieke stukken.
Kijk ook eens over de landsgrenzen heen met deze site. Hier kan je browsen in internationaal relevante opvoeringen en festivals, gerangschikt per discipline en per land. Je krijgt er ook heel wat links naar relevante sites te verwerken, naast contactgegevens van beroepsmensen uit het werkveld.
Resultaat van een fusie tussen Hollandia (N-Holland) en het Zuidelijk Toneel (Eindhoven). Laveren tussen sociaal bewogen theater over eenvoudige mensen en stukken die de grenzen met opera en muziektheater verkennen, vaak op locatie (vb. in fabrieksgebouwen). Nieuws over alle voorstellingen, nieuwsbrief, occasionele experimenten zoals live webcast.
Academische combinatie van Blauwe Maandag met KNS - Antwerpen, die ook ruimte laat voor experiment. Artistiek leider Luk Perceval wordt opgevolgd door Guy Cassiers. Behandelt niet alleen voorstellingen van het eigen gezelschap, maar de volledige programmatie van het Huis.
Het grootste, gesubsidieerde toneelgezelschap van Nederland, olv L. Perceval, vooral eigentijdse bewerkingen van de grote klassiekers. Site met veel beeldmateriaal en informatie uit de pers.
Hét gezelschap van het spelplezier in combinatie met een sociaal bewustzijn. Elke productie is het werk van een collectief, met als vaste kern Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Sara De Roo en Frank Vercruyssen. Site bevat o.m. persarchief, nieuwsbrief in de kinderschoenen.
Een collectief van zelfstandige theatermakers, zonder regisseur en naast de vaste kern van acteurs keren steeds dezelfde mensen weer in gastrollen. Naast door Oscar van Woensel geschreven teksten ook bewerkingen van Aeschylos, Shakespeare, Wilde, Albee enz.
Internationaal georiënteerd gezelschap olv Jan Lauwers, op de grens tussen beeldende kunst en theater.
Jong, geëngageerd theatercollectief, hun benadering wordt vaak bestempeld als politiek theater.
Collectief jonge wolven, een beetje in de traditie van de Roovers, maar volop op zoek naar een eigen stem. Site met beeldfragmenten.
Gezelschap van Lucas Vandervost (literaire aanpak, veel aandacht voor taligheid) en Johan Van Assche (conflicten en doorleefd acteerwerk zonder franje). Site met seizoensoverzicht en randfenomenen.
Het gezelschap heeft een voorliefde voor klassieke toneelstukken met haken en ogen, eerstelingen van grote toneelschrijvers en onspeelbare stukken. Er wordt ook een traditie van toneelbewerkingen van romans opgebouwd. Alle voorstellingen die ’t Barre Land maakt blijven op het repertoire. Er wordt aan gesleuteld en ze worden opnieuw getoond als de gelegenheid zich voordoet.
Het repertoire gezelschap dat is ontstaan vanuit een fusie tussen Art & Pro en De Trust.
De KVS wil een plek zijn waar elke dag kruisbestuivingen plaatsvinden. Tussen artiest & publiek. Tussen jong & oud. Tussen Nederlands- & anderstaligen. Tussen managers & de wereld.

Afbeelding: [Cheshire County Council]

18:25 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tentoonstellingen

Tijd voor een paar links over tentoonstellingen en schilderkunst. Ik hoop dit lijstje regelmatig aan te vullen, dus alle commentaar is welkom.

Nederlandse site met uitgebreide (visuele) informatie over lopende tentoonstellingen en kunstenaars die vandaag in de mode zijn in de galerijen. Een deel van de site is alleen toegankelijk na registratie.
Tentoonstellingsagenda, inclusief informatie over Vlaamse en Brusselse musea. Aparte rubriek voor de kids.

Afbeelding: [Galeries.NL - M. Dumas]

16:42 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

I Love you, Big Brother

Wie is er bang van Big Brother ? In een politiestaat wonen heeft ook zo zijn sociale voordelen. Je hoeft je vb. nooit meer eenzaam te voelen, want er kijkt altijd wel ergens iemand over je schouder mee...

Me and the Big Guy

Afbeelding: [Real Old Time Religion]

13:54 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Asiasong

Nu Eurosong steeds harder haar best doet om zich het imago van een folkfestival aan te meten rest onze kitsch-minnende, al dan niet homosuele medemens niets anders dan uit te wijken naar het Oosten. Daar worden nog liedjes gemaakt volgens de aloude formule: een frisse look, sloten amfetamines en verzorgde lyrics...

Yatta !

13:28 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-06-03

Hoogerbrugge

Han Hoogerbrugge is een originele, Nederlandse webanimator, met een zeer persoonlijke, absurd-grappige stijl. Zijn 'nails', zijn korte, absurde webanimaties over het 'alledaagse' leven, waarin hij zelf de hoofdrol speelt. (Flash)

Laat je onderdompelen in het universum van Hoogerbrugge, beweeg, klik, kijk en luister.
Een uitgebreid, interactief verhaal. Blijf vooral op alles klikken.
Uitgewerkt in opdracht van Playstation.
Videoclip bij de song van Dead Man Ray. (Qtime)
Serie Flash-columns voor het maandelijkse e-zine Smallzine.

22:44 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tegenlicht

Tegenlicht (VPRO, op zondagavond) is - naar mijn gevoel - zowat het beste informatieve programma dat je vandaag de dag in het Nederlandse taalgebied voorgeschoteld kan krijgen. Eigenzinnig, diepgravend, controversieel, confronteert het programma je steeds weer met verrassende, vaak onbekend gebleven aspecten van de grote thema's van vandaag, met feiten die iedereen zou moeten weten maar elders amper aan bod komen. Denk maar aan de dossiers over de Oorlog in Irak, en had je ooit al van de Carlyle Group gehoord ? Meer dan de moeite.

21:20 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jobs in de Culturele Sector

Voel je je geroepen om in de culturele sector te gaan werken ? Think twice, rijk zal je er niet van worden. Nog steeds overtuigd ? Ocharme ;-). Maar niet getreurd. Je zal ongetwijfeld wel weten dat er lang niet altijd gebruik gemaakt wordt van de gangbare kanalen (VDAB, Job@, Vacature.be) om vacatures aan te kondigen. Wie zich enkel op deze bronnen betrouwt kan wel eens de indruk krijgen dat je op cultureel vlak amper aan de bak kan komen. Zeker in deze sector is vooral netwerken de boodschap. Toch zijn er tegenwoordig een aantal overkoepelende organisaties met websites die je een flink eind op weg kunnen helpen, iets wat weinig mensen al lijken te weten. Neem een kijkje en doe er je voordeel mee. Maar kom achteraf niet klagen...

Een cultureel relatiebureau. CultuurNet Vlaanderen bemiddelt op diverse manieren tussen cultuur en publiek. Rechtstreeks met eigen initiatieven, maar vooral ook onrechtstreeks door advies, begeleiding en ondersteuning te bieden aan culturele actoren en lokale besturen bij hun eigen zoektocht naar een betere bemiddeling tussen hun aanbod en het daarvoor beoogde publiek. Het project omvat o.m. een cultuurdatabank ('Cultuurbank') en een cultuursite Vlaanderen ('Cultuurwijzer'). Je kan er ook vacatures raadplegen.
Het Vlaams Theater Instituut (VTi). Steunpunt voor de podiumkunsten. (klik door naar berichten/vacatures)
De webstek van het Steunpunt voor het Lokaal Cultuurbeleid vzw, Cultuur Lokaal. Cultuur Lokaal biedt beleids- en praktijkgerichte ondersteuning, geeft begeleiding en advies op maat van de lokale besturen en de lokale cultuuractoren.
Steunpunt voor Sociaal-Cultureel Werk is een autonome organisatie die het sociaal-cultureel werk ondersteunt, ontwikkelt en zichtbaar maakt opdat het zijn maatschappelijke functies nog beter zou vervullen.
Of ga je liever (eerst) aan de slag als vrijwilliger ? Deze on-line databank helpt je verder, ook met allerlei info over je statuut.

Afbeelding: [Tom's Redneck Postcards]

19:50 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nederlandse Taallinks

Ik zal het maar meteen toegeven, de Nieuwe Spelling heeft me zo'n beetje doen afhaken. Mugge(n)zifters mogen zich dus alvast in de handen wrijven en bij elke fout die ze tegenkomen hun monitor met een dikke rode alcoholstift bewerken. Nu ben ik geen moeilijk mens, integendeel. Ik gun iedereen graag hun pleziertje. Daarom begin ik meteen met een handig overzicht van de regeltjes, zodat jullie me tenminste op een ietwat professionele manier kunnen corrigeren... Veel succes !!!

Alle grammaticale regels, mooi uitgewerkte FAQ's van de Taaltelefoon, een schat aan links ivm taal, letteren, taalonderwijs en aanverwante organisaties.
Vooral interessant omwille van het on-line woordenboek.
De VRT heeft zo haar eigen lijstje van vaak voorkomende struikelblokken samengesteld voor haar werknemers, en nu is dit beschikbaar voor iedereen.
Een complete elektronische versie van de officiële Algemene Nederlandse Spraakkunst. Meer een uitgebreide grammaticale indeling dan een handig overzicht van regels.

Afbeelding: [Tiro Typeworks]

16:52 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |