| Homepage | Bill Viola, Five Angels for the Millennium

»

26-06-03

Theater

Elk kunstencentrum heeft tegenwoordig een eigen site en/of e-nieuwsbrief, waar je als klant bijna automatisch vroeg of laat mee te maken krijgt. Maar ook steeds meer gezelschappen stappen mee in de boot.

Naast een beschrijving van het Nederlands(talig)e theater vandaag vindt je hier een Wie Wat Waar van theatergroepen en informatief/visueel mooi uitgewerkte webprojecten rond een paar specifieke stukken.
Kijk ook eens over de landsgrenzen heen met deze site. Hier kan je browsen in internationaal relevante opvoeringen en festivals, gerangschikt per discipline en per land. Je krijgt er ook heel wat links naar relevante sites te verwerken, naast contactgegevens van beroepsmensen uit het werkveld.
Resultaat van een fusie tussen Hollandia (N-Holland) en het Zuidelijk Toneel (Eindhoven). Laveren tussen sociaal bewogen theater over eenvoudige mensen en stukken die de grenzen met opera en muziektheater verkennen, vaak op locatie (vb. in fabrieksgebouwen). Nieuws over alle voorstellingen, nieuwsbrief, occasionele experimenten zoals live webcast.
Academische combinatie van Blauwe Maandag met KNS - Antwerpen, die ook ruimte laat voor experiment. Artistiek leider Luk Perceval wordt opgevolgd door Guy Cassiers. Behandelt niet alleen voorstellingen van het eigen gezelschap, maar de volledige programmatie van het Huis.
Het grootste, gesubsidieerde toneelgezelschap van Nederland, olv L. Perceval, vooral eigentijdse bewerkingen van de grote klassiekers. Site met veel beeldmateriaal en informatie uit de pers.
Hét gezelschap van het spelplezier in combinatie met een sociaal bewustzijn. Elke productie is het werk van een collectief, met als vaste kern Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Sara De Roo en Frank Vercruyssen. Site bevat o.m. persarchief, nieuwsbrief in de kinderschoenen.
Een collectief van zelfstandige theatermakers, zonder regisseur en naast de vaste kern van acteurs keren steeds dezelfde mensen weer in gastrollen. Naast door Oscar van Woensel geschreven teksten ook bewerkingen van Aeschylos, Shakespeare, Wilde, Albee enz.
Internationaal georiënteerd gezelschap olv Jan Lauwers, op de grens tussen beeldende kunst en theater.
Jong, geëngageerd theatercollectief, hun benadering wordt vaak bestempeld als politiek theater.
Collectief jonge wolven, een beetje in de traditie van de Roovers, maar volop op zoek naar een eigen stem. Site met beeldfragmenten.
Gezelschap van Lucas Vandervost (literaire aanpak, veel aandacht voor taligheid) en Johan Van Assche (conflicten en doorleefd acteerwerk zonder franje). Site met seizoensoverzicht en randfenomenen.
Het gezelschap heeft een voorliefde voor klassieke toneelstukken met haken en ogen, eerstelingen van grote toneelschrijvers en onspeelbare stukken. Er wordt ook een traditie van toneelbewerkingen van romans opgebouwd. Alle voorstellingen die ’t Barre Land maakt blijven op het repertoire. Er wordt aan gesleuteld en ze worden opnieuw getoond als de gelegenheid zich voordoet.
Het repertoire gezelschap dat is ontstaan vanuit een fusie tussen Art & Pro en De Trust.
De KVS wil een plek zijn waar elke dag kruisbestuivingen plaatsvinden. Tussen artiest & publiek. Tussen jong & oud. Tussen Nederlands- & anderstaligen. Tussen managers & de wereld.

Afbeelding: [Cheshire County Council]

18:25 Gepost door Beck | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.